View Full Version : Zice za tamburu...
idekius
19-10-2006, 02:09 PM
Pozdrav prijatelju...
Redovno sam nezadovoljan zicama za bass (losem majstoru svaka dlaka smeta :mrgreen: ). Sviram pasivnu gitaru klasicne konstrukcije (7ender jazz) i redovno mudrujem sa zicama... Ne samo sa firmama, vec i sa debljinama.
Stalno se dvoumim izmedju 0.45-105 i 0.40-100, a sto se firmi i modela zica tiche, tu sam tek neodlucan. Cini mi se da Diadario malo duze zadrzi ton, da Rotosound brzo gubi ton, GHS Bass Boomer mi se cas svidja, cas ne, a nekako sam najsrecniji kada naletim na Dean Markley Blue Steel...
Molim te, reci mi svoj stav o tome? Sta ti stavljas na svoj bass i kako odrzavas zice? Sta mislis o GHS Fast Fret i slicnim stvarima za odrzavanje zica?
bassystem
19-10-2006, 11:40 PM
pozdrav i tebi prijatelju...
prvo moram da te pitam jel ti to imaš fender jazz bass, usa original? i iz koje godine (oćeš mi ga prodat:))))...jer ako je to slučaj nije mi jasno što ti smeta u zvuku. Jer još nisam imao u ruci fjb koji loše svira...možda je u tvom slučaju problem u potenciometrima ili magnetima.
što se tiče žica, naša društveno-politička situacija nas stavlja u nezavidan položaj, jer nije lako sa ovim zaradama svako malo bacit' 30-40e na žice (lako je gitaristima, 400-500din:))a i ovo naše tržište mi je sumljivo, jer mi se sa žicama koje kod nas kupim nerijetko dešavaju čudne stvari. Jednom mi je drugi dan pukla nova žica (roto sound), drugi put recimo stavim blue steel, kad poslije par dana one mutne i tvrde kao sajle, a sada sam recimo dva puta za redom stavio identičan komplet (ernie ball) i one imaju potpuno drugačiji zvuk!!! Nevjerovatno...a ne umišljam, jer svaki put kad stavim nove žice snimim se da imam za usporedbu, jer i mene to isto zanima...a rado pričam priču kad mi je tata iz amerike jednom donio ernie ball komplet, pa to je pola godine imalo isti zvuk, kristalno jasan, žice elastične kao i prvi dan....tako da neznam što da ti kažem. Uglavnom se slažem sa tvojim ocjenama, ove "domaće" ernie ball su mi se dopadale (i baš sam mislio da sam pronašao komplet koji mi odgovara) ali kad sam stavio drugi komplet, ono druga priča...Sad koristim DR, Marcus Miller signature, i dobro se drže, imaju odličan zvuk (snimao sam za STRIP novi singl "Lova", pa mi recite da li vam se dopada zvuk bassa). Ja još imam kući jedan komplet D'addario Pro Steels, Super Bright, pa kad ih stavim, reći ću ti utiske, trebalo bi da su vrlo svijetle...Postoji jedna firma koja je napravila izuzetne žice, ali ih ja lično nisam probao. Zovu se Eliksir, i probao sam ih kod Zmolena (Negative) i on tvrdi da ih je u tom momentu imao 3 mjeseca, a one stvarno, zvone kao nove...kaže da koštaju oko 70e, ali stvarno vrijede...
Što se tiče debljina, zavisi kako sviraš i koju vrstu muzike. Ali ja već duže sviram 45 i preporučujem ih za dobar i konkretan bass. 40-etice su dobre za virtuoznije sviranje, hamering, akordi, jer se lakše benduju i okidaju ali nemaju tako pun i konkretan bass.
Koristio sam fast fret i rekao bih da pomaže u očuvanju jasnog zvuka žica, ali sam u zadnje vrijeme čuo nevjerovatnu priču kako utiče (preko kože) na nervni sistem ili već nešto slično, mada je to vjerovatno spuštanje od strane konkurentske firme:)). Dopalo mi se kako radi ono d'addario sredstvo za žice, ali ga nema nešto u prodaji kod nas. I vrlo interesantno, probao sam DrDuck's Ax Wax za žice i lak...za bass (stainless steel) mi nije pomogao, ali zato za bronzane žice od akustične je pravo čudo. Na akustičnoj su bile neke stare bronzane, koje sam htio da bacim, mutne, i onako patinasto tamne, međutim poslije ovoga kao nove (jes malo da liči na džirlo proizvode, ali eto)
pozdrav
idekius
20-10-2006, 02:14 AM
Jeste Fender, ali nije proizveden u USA, vec 80- i neke, u vreme kada su Japanci otkupili od Lea firmu, a Leo je tada valjda osnovao firmu L&M koja je radila neko krace vreme... Medjutim, bez obzira na to sto je sklepan u Japanu, generalno sam zadovoljan gitarom.
Mom kumu je pre par godina u Bg iz kombija ukraden jazz amerikanac iz 70 i neke... ona, valjda, vintage serija, sa trouglastim sedefima na vratu, umesto tachki...
Steta... nikada nisam probao bolji i tezi jazz bass :(
Mnogo ti hvala sto si me podsetio na Elixir! Vec mi je otisao s' pameti, a svakako to moram da probam! Moj prijatelj ga je imao na svom petozichanom Ash bass-u i ono je stvarno izgleda chudo od zica. Stos je sto same zice imaju teflonsku prevlaku, pa schtroka ne moze da dopre do same zice, a jos manje da se zadrzava i zavlachi u navoje. Ovaj moj drug ih je nevidjeno ishvalio, a mislim da su riknule tek posto je trzalicom urnisao teflonski premaz... trzalicom je morao da svira one brze narodnjake za kintu...
Potvrdio si moju sumnju u klasu i kvalitet zica koje se prodaju kod nas po radnjama. Ne gajim teorije zavere, ali... tu STVARNO NESTO NIJE O.K.!!! Jednom sam kupio neki Dean Markley, naizgled sasvim normalan, a desilo se da se A zica u startu cuje mutnije od ostalih! Kao iz drugog kompleta... uzas... Sa druge strane sam i dalje u zalosti za kompletom GHS Bass Boomers zica koje mi je drug doneo iz Svedske... Trajale su i trajale... Taman sam pomislio da sam nasao rupu na saksiji i kupio "isti komplet" kasnije kod nas... i stara prica o gubljenju svetline kroz nedelju dana se ponovila :(
Bassisti su stvarno nesrecni sa cenama zica za svoj instrument i potrebom da zice uvek budu u kondiciji :(
P.S. Bass za "STRIP" je PERFEKTAN!!!;)
bassystem
20-10-2006, 12:01 PM
Jeste Fender, ali nije proizveden u USA, vec 80- i neke, u vreme kada su Japanci otkupili od Lea firmu, a Leo je tada valjda osnovao firmu L&M koja je radila neko krace vreme... Medjutim, bez obzira na to sto je sklepan u Japanu, generalno sam zadovoljan gitarom.
Mom kumu je pre par godina u Bg iz kombija ukraden jazz amerikanac iz 70 i neke... ona, valjda, vintage serija, sa trouglastim sedefima na vratu, umesto tachki...
Steta... nikada nisam probao bolji i tezi jazz bass :(
ček sad, jel ti ima? fender squier? Mislim, tako su se zvale te gitare koje su proizvedene u Japanu. Ako jeste, i jo? ako je tako stara, proizvedena među prvima, to mo?e da bude dobar komad. Imao sam u rukama nekoliko vrlo dobrih iz tih godina. Jo? kad bi stavio neku bolju elektroniku i magnete...?teta za taj jazz bass od kuma. Ko zna koji ga klinac danas drvi. Ili nekome stoji ispod kreveta. Kao kad mi je jedna ?ena iz Kotora rekla da ima neku gitaru koju bi prodala, ali nezna koliko to mo?e da vrijedi, mo?da bi je dala ako mo?e 300e da dobije. Ja je pitam (vi?e kurtoazno, jer mi je tog trenutka izdavala paso?) pa jel znate kako se zove, koji je model, a ona mi odgovori, ma to je neka stara gitara, mo?da vi?e ni?ta ni ne vrijedi. To je njen mu? sedamdesetih kupio dok je studirao u Beogradu...zove se les paul custom...ima original kofer...nikad svirana........................................... ....:banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
Mnogo ti hvala sto si me podsetio na Elixir! Vec mi je otisao s' pameti, a svakako to moram da probam! Moj prijatelj ga je imao na svom petozichanom Ash bass-u i ono je stvarno izgleda chudo od zica. Stos je sto same zice imaju teflonsku prevlaku, pa schtroka ne moze da dopre do same zice, a jos manje da se zadrzava i zavlachi u navoje. Ovaj moj drug ih je nevidjeno ishvalio, a mislim da su riknule tek posto je trzalicom urnisao teflonski premaz... trzalicom je morao da svira one brze narodnjake za kintu...
da, u pravu si za taj teflon, ali pod rukom se ni?ta čudno ne događa, pona?aju se sasvim ok...nek' taj tvoj drug priča da je morao da svira brzi bee-bup;) , walking bass, ili već....drum and bass
Potvrdio si moju sumnju u klasu i kvalitet zica koje se prodaju kod nas po radnjama. Ne gajim teorije zavere, ali... tu STVARNO NESTO NIJE O.K.!!! Jednom sam kupio neki Dean Markley, naizgled sasvim normalan, a desilo se da se A zica u startu cuje mutnije od ostalih! Kao iz drugog kompleta... uzas... Sa druge strane sam i dalje u zalosti za kompletom GHS Bass Boomers zica koje mi je drug doneo iz Svedske... Trajale su i trajale... Taman sam pomislio da sam nasao rupu na saksiji i kupio "isti komplet" kasnije kod nas... i stara prica o gubljenju svetline kroz nedelju dana se ponovila :(
pa valjda smo mi neko ?klj tr?i?te, ono, istočni balkan-bliski istok-iran-irak-afg...valjda misle da mi ne sviramo prave gitare...ili slu?ajući pink kapiraju da mi i ne snimamo prave basove...samo ono sint-aran?er...pa nam samo ?kart ?alju
p.s. e, fala ti za strip, ali treba da čuje? ovaj novi singl "lova". Snimili smo i pravi bubanj za tu stvar, pravi hammond....i spot. Biće ok. Snimio sam dva bassa u uvodu, koji zvuče super, ali moram biti tu kad se miksa da bi se čuli (jer će Milan naravno odvrnuti svoj hammond:) :) )
idekius
20-10-2006, 12:55 PM
ček sad, jel ti ima? fender squier?
Ne... moj Fender nije Squier... vec Fender. Original i kupljen je 80 i neke u Gorici, u Italiji. Samo je stos sto je Leo tih godina prodao celu firmu Japanu i Fender kao firma je bio u njihovom vlasnistvu, a potom su je Amerikanci otkupili ponovo nazad, ali Ameri, nezavisno od Lea Fendera, koji, koliko znam nikada vise nije vratio firmu u svoje vlasnistvo. Steta sto ih ima malo, ali imao sam prilike da probam G&L (u proslom postu greskom nazvan L&M :) )... komad iz firme koju je Leo Fender osnovao nakon prodaje Fender-a Japanu... to su isto jako dobre gitare, ali je to valjda kratko trajalo...
bassystem
20-10-2006, 01:34 PM
ok, mislim da znam o čemu se radi...to mora da je dobra gitara. Samo mo?da da odnese? kod nekog majstora da je malo osvje?i (istonira, mo?da su se pojeli pragovi, očisti potove, na?teluje vrat...)
pa i bilo mi je čudno, jer nisam čuo za lm gitare (čuo sam za cigarete:)))). G&L su odlične gitare, moj kolega Deki Antović ima jednu takvu, ali noviji model...međutim, vrlo sličan ton music manu, jo? ima 2 hambakera...odlična gitara
Tiki the Boyler
23-10-2006, 09:26 AM
Žice su čudo...
Ja sam dugo bio zadovoljan sa D'Addario Slowound 45-130 kompletom. (valjda zato što nemam previše prilike da upoređujem - tek triput godišnje :rotfl: )
Svidjelo mi se što je 5. žica oguljena na debljinu treće žice dole na prelazu preko kobilice pa se ne lomi i mnogo duže drži dobar ton, i što je još važnije štim!
Sad sam na GHS-u koji je došao na bassu (amerikanac) i nakon tri mjeseca ima je$$no dobar ton! Da mi je to ponoviti...
Mada mi se kao logičan izbor sad nameće DR Marcus Miller Fat Beams 45-125... do toga mogu doći!
Elixir se nekako nameće kao logično rješenje... ono, jeste malo mutniji kad se stavi prvi put (lični utisak) ali to što ima u startu drži duuugo! Mada je cifra da se zalediš!
p.s. Đuku od STRIPa sam tek nekidan prvi put čuo :ups:
I šta da kažem... mislio sam da u rock-u basista i nema šta da kaže! Sad idem da se stidim... :uhoh:
idekius
23-10-2006, 09:51 AM
mislio sam da u rock-u basista i nema ?ta da ka?e!
Jel'??? A Flea (RHCP), Billy Sheehan (Mr.Big), John Entwhistle (The Who)...? :mad: :)
Tiki the Boyler
23-10-2006, 12:15 PM
Loše se izrazih - mislio sam na našu rock stvarnost! :mad:
bassystem
23-10-2006, 02:53 PM
Tiki, ove markus miler su stvarno dobre ?ice, a kod vas sam ih i kupio (malo reklame za vas)...međutim, mislim da ću sledeće da probam te elixir
fala za Đuku...borimo se za prava basista u domaćem rockandrollu
backlog84
30-10-2006, 12:28 PM
Definitivno Elixir, trebao sam da ih uzmem, ali nisu bile na lageru!
:banghead::banghead::banghead::banghead::banghead:
bassystem
30-10-2006, 01:27 PM
Definitivno Elixir, trebao sam da ih uzmem, ali nisu bile na lageru!
:banghead::banghead::banghead::banghead::banghead:
jesi ih probao??
backlog84
30-10-2006, 02:59 PM
jesi ih probao??
Ne brate, nije bilo na lageru kada sam narucivao, pa sam uzeo Warwick, i razocarao se, a naleteo sam na nekom sajtu na audio fajlove kao reklama, ali sam ih izgubio, maler. Pogledaj "Pyramid Black" zice, ista fora sa audio fajlovima, samo na nemackom, a ja ga ne znam.
http://www.hotwire-bass.de/index_en.htm
bassystem
30-10-2006, 03:29 PM
interesantno...ali ko bi to sve isprobao
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.