View Full Version : prijemcivi bass trapovi?
Arthur
16-10-2006, 01:27 PM
Elem, montirasmo Mackie u moj skromni atelje i naravno, okupasmo sobu subovima i bassevima, te dobismo divni fashionable comb filtering, iliti, srpski, opstu papazjaniju od frekventnog odziva. Najupecatljivi problem (osim subova koji reverberisu po 2 sekunde (!) ) jest nedostatak konkretnosti u opsegu oko 100-200hz, znaci ona lepa tvrdoca koju svaki self-respected kick mora da ima na dnu :p Sta je tu je, vecina budzeta je otisla na sredjivanje ventilacije i srodnih civilizacijskih potreba, te nam preostaje da se logikom stapa i kanapa snadjemo za akustiku (barem za prvo vreme). Dakle, treba mi preporuka za jednostavno ublazavanje posledica pravouganoih osnova moje sobe 4.5m x 5m, u maniru "uradi sam".. :banghead:
:mrgreen:
P.S : jedno zapazanje : kada smo testirali Mackie i uporedjivali ih sa NS10 u tom opsegu (100-200hz), Yamahe su ispadale veoma konkretnije.tvrdje... Ostaje nedoumica da li je to rupa u opsegu Mackie-a, ili posledica toga sto Mackiji guraju mnogo vise subbasseva u prostoriju pa time prave znacajno vecu papazjaniju od divnih mojih Yamahica... ?
Meni je cika Bogi:D dao finu ideju, ali bolje neka on to pojasni. Mislim da je izvodljivo i ne previse skupo
Arthur
16-10-2006, 01:50 PM
cika-bogi je nestao sa ICQ-a, inace bi odavno bio udavljen :D al evo moze i javno, za opstu dobrobit.. a mozes i ti da prenes njegovu mudrost nama ;)
zvincic
16-10-2006, 02:35 PM
P.S : jedno zapazanje : kada smo testirali Mackie i uporedjivali ih sa NS10 u tom opsegu (100-200hz), Yamahe su ispadale veoma konkretnije.tvrdje... Ostaje nedoumica da li je to rupa u opsegu Mackie-a, ili posledica toga sto Mackiji guraju mnogo vise subbasseva u prostoriju pa time prave znacajno vecu papazjaniju od divnih mojih Yamahica... ?
moj subjektivni dojam je da mackie ima prepumpane baseve (temeljeno na slusanju hr824)...uz ogavne visoke, to je glavni razlog zasto ih ne volim...
nadam se da si ih dobro odmakao od zida...
Imas na Mackie-u pozadi bass mannagment, ako to ne pomogne, moraces da budzis sobu. Yamahe ti odaju utisak cvrstoce zato sto one u problematicnom opsegu emituju simbolicno, te ti to kada soba napumpa dodje "na taman", a Mackie je inace debeo, pa ti se sve razlije. Za pocetak ih odmakni od zadnjeg zida i pokusaj da pazljivim usmeravanjem (simetricnim; metar i pomeras za iste vrednosti i levi i desni) dodjes do pozicije kada ti najmanje smeta. Kada se to desi (a nemora da znaci da ce to biti brzo, govoreno u danima), onda definises sta ti smeta, pa po tome sredjujes sobu.
Evo ti neki link za DIY
http://www.bobgolds.com/TrapTodd/home.htm
http://www.far-audio.com/silentstudio.html
http://www.readyacoustics.com/index.php?go=home.welcome
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewforum.php?f=3&sid=b6c9ae7af88343f472e09378874af450
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=4581
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=7210
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=5928
http://www.cloneensemble.com/basstraps.htm
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=4091
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=7278
Ima ovde super linkova, kod Ogija, a ono sto je Bogi meni predlozio - izmedju plafona i zidova napravini podkonstrukciju pod 45' i sa prednje strane staviti azmafon, preko njega platno (ako sam ga dobro skapirao). Znaci, rostilj, ili lajsnice koje ce da drze azmu, koja spaja zid i plafon i tako u krug, po celoj sobi
fipke
16-10-2006, 05:44 PM
http://i95.photobucket.com/albums/l147/fipke/bass%20trap/bt1.jpg
http://i95.photobucket.com/albums/l147/fipke/bass%20trap/bt2.jpg
http://i95.photobucket.com/albums/l147/fipke/bass%20trap/bt3.jpg
http://i95.photobucket.com/albums/l147/fipke/bass%20trap/bt4.jpg
http://i95.photobucket.com/albums/l147/fipke/bass%20trap/bt5.jpg
boggy
17-10-2006, 02:39 AM
Pozdrav svima,
Izvin'te na cekanju :)
Elem, montirasmo Mackie u moj skromni atelje i naravno, okupasmo sobu subovima i bassevima,
Da, Mackie moze da svira nisko i jako na tom opsegu, basovi su im prilicno divlji... barem po mojim opazanjima.
Edit:
-------
Pricam o svom subjektivnom utisku koji sam stekao slusajuci ih nekoliko u raznim sobama, nemam nista protiv njih, osim sto mi "zvuce" ubistveno obeshrabrujuce ako bi im se morala "sredjivati" akustika prostorije u kojoj sviraju, tako da molim ponosne vlasnike ovih zvucnika da mi ne uzimaju "za zlo" ceste negativne komentare i "kritike" koje u zadnje vreme piskaram po Forumu. Za njih je stvarno potreban izuzetan talenat da bi se neko ko miksa na njima izborio sa bassovima koje "rasipaju" uokolo "sakom i kapom"... Zasigurno covek koji je "odrastao" na "tankim", kompresionim i papirnatim Iskrama nema ni "teoretske" osnove za takav "talenat"... navika je za***ana pojava
Inace govorim iz ugla coveka od koga ce neko potencijalno traziti da predlozi resenja za sredjivanje akustike prostorije u kojima doticni monitori sviraju, a da se suzdrzavam da odmah kazem da najverovatnije monitori ne odgovaraju, ili njemu licno, ili njegovoj sobi ili svemu zajedno... jer i nije svaki monitor za svakoga niti za svaku sobu, to je vrlo individualna stvar. Kupovina monitora iz kataloga se previse cesto zavrsava na ovaj nacin... zamisli da si ih kupio i da ti zvuce ovako... jedino ti preostaje da ih vratis nazad u prodavnicu!
Znaci, ko uspeva na njima da uradi mix u svojim uslovima... svaka mu cast! Nemam nista protiv toga, ali ne treba odmah ocekivati da to moze svako u svakoj prostoriji...
-------
Srediti akusticki njihov bass u prostoriji visestruko prevazilazi njihovu cenu.
Pokusaj sa kontrolama "od pozadi" da sebi pomognes, ali nisam optimistican.
te dobismo divni fashionable comb filtering, iliti, srpski, opstu papazjaniju od frekventnog odziva.
jbg...
Najupecatljivi problem (osim subova koji reverberisu po 2 sekunde (!) ) jest nedostatak konkretnosti u opsegu oko 100-200hz, znaci ona lepa tvrdoca koju svaki self-respected kick mora da ima na dnu :p
Definitivno Mackie HR824 nije za tvoju sobu, barem po onome sto navodis da su simptomi. Jedino ti preostaje da nateras svoj Brain Signal Processor between ears, da ti uradi akusticku korekciju... druge nema.
Sta je tu je, vecina budzeta je otisla na sredjivanje ventilacije i srodnih civilizacijskih potreba, te nam preostaje da se logikom stapa i kanapa snadjemo za akustiku (barem za prvo vreme).
Ako govorimo konkretno o HR824, "stap i kanap" ce tesko pomoci...
Dakle, treba mi preporuka za jednostavno ublazavanje posledica pravouganoih osnova moje sobe 4.5m x 5m, u maniru "uradi sam".. :banghead:
:mrgreen:
Evo jedne.... ne koristi Mackie i...
...miksaj na NS10. Sam si sebi sve odgovorio. :) osim ako smatras da si dovoljno mocan da pobedis prirodu... :rolleyes:
@OFF
To sto sam tebi predlagao, njemu nece pomoci, odnosno, cuce da mu je bolje, ali ako je u pitanju HR824, to mu ne radi posao.
@Oggy
Predlagao sam mu pozicioniranje zvucnika jos letos, kada smo testirali u njegovom "skromnom ateljeu" SuperMEE...
Savet koji si mu dao je dobar, i drago mi je da je barem jedan covek ustanovio svojim Brain Signal Processor-om da to IMA UTICAJA... bez obzira sto nemas teoretska znanja o akustici... ili si "tanak" u toj oblasti... imas usi i koristi ih na najbolji moguci nacin :)
@fipke
Odlicna je ideja sa kantom, i prosirujem je na plasticno BURE za kupus! :)
Predlagao sam mu letos neotpakovane "bale" staklene vune (Ursa, recimo) i/ili dzakove sa pamucnim krpama... ne znam da li je to probao. Za "stap i kanap" mogu da pomognu, a posle moze da sve to baci ako mu ne treba...
Elem, saveta mislim da je bilo... cak i ovako "primitivni" tretmani kostaju nesto novca i ta cinjenica ne moze da se izbegne u potpunosti.
pozdrav
bogi
p.s. Ako je u pitanju posao, onda treba odraditi taj posao, a ne smarati se sa sredjivanjem akustike za monitor, imas NS10 i radi na njima.
Arthur
17-10-2006, 10:11 AM
hvala
Arthur
17-10-2006, 10:33 AM
ima li neko jos konstruktivnih predloga?
Arthur
17-10-2006, 11:24 AM
za sada na X stalcima za klavijature, preko kojih stoji daska.. nadamo se nabavci neceg simpaticnijeg..
za sada na X stalcima za klavijature, preko kojih stoji daska.. nadamo se nabavci neceg simpaticnijeg..
Ja sam mislio da su ti mozda na nekom stolu koji svira sam za sebe, ali to nije lose resenje (iako je ruzno, verovatno). Cudi me, ni je ti bash premala soba za takav haos.......Imas li bar kakvu kosinu na plafonu da se podvuces pod nju?
Hajde da se javim .... mada .....
Eto , duze vreme radim u sobi od 2,20 x 4 m ...monitoring je ( ozloglasene ) HR 824 i ns10 ....
HR stoji odmaknut od zida 30 cm i stoje u coskovima ..... znaci sve kako ne treba :)
Ljudi koji su bili kod mene mogu da potvrde kakav je zvuk u prostoriji .....
Ono sto mogu da kazem je da samo jedan par monitora nigde nije dovoljan .... ja sam se odlucio na ovu kombinaciju zato sto je jedna aktivna , radiator sitem , 8" , a druga je kompresiona, pasivna i papir ...... znaci imam od oba slusanja ....
HR ide jako duboko , i ja sam ga podesio na 30 HZ ( ili tako nesto ) ali ti mozes da ga skratis na 45 ili 80 hz pa ce ti zvucati dosta slicnije 10 kama ( naravno koliko je to moguce ) ... ali ja volim da znam sta mi se desava tu .... nemam problem kod slusanja na drugim sistemima ( vec duze vreme ) , ali kao sto Boggy kaze .... mozda ti jednostavno prostor ne radi .......
U svakom slucaju ( evo vec drugi post ) mislim da bi bilo jako korisno da svratis .... barem da mozes da uporedis pa da vidis sta ti je ciniti ......
jedan savet .... koristi nearfielde za ono za sta su namenjeni , znaci miksaj na slabijoj ili srednjoj snazi , jer ces ( izmedju ostalog ) eliminisati ili umanjiti ono sto soba radi zvuku....
Pozdrav
Arthur
18-10-2006, 10:49 AM
vidis, ja zapravo dosao na bolju ideju, da svratis ti do nas, posto dobro znas kako 8ice pevaju, da kazes dal je to to.. Ovo je inace otvoren poziv svim vlasnicima istih kao i celom forumu na druzenje i partiju bilijara ;)
SHIVA
18-10-2006, 08:22 PM
ima li neko jos konstruktivnih predloga?
IMO ignoriranje pravodobnih savjeta te zapravo diskvalificira iz daljnjeg trazhenja savjeta o problemu kojeg ne bi ni imao da si poslushao prvobitni savjet. Opcija i izbora je nebrojeno sve dok ne donesesh odluku. Sad ti ostaje da se uvjerish da su skupi_i_na_dobrom_glasu monitori zapravo bili dobra investicija unatoch loshem rezultatu kojeg imash pred sobom.
Unatoch chinjenici da vech nisi poslushao savjet pitash za josh jedan i svjestan toga boggy ti svejedno odgovori na pitanje. Mozhda sam u krivu, ali nalazim tvoj komentar iznimno negativnim i pogreshno obojenim. Mozhda nisi zhelio ostaviti takav dojam, i mozhda me se to i ne tiche zapravo... A mozhda i nisam u krivu. Mozhda je u ovom trenutku konstruktivno da pogreshku pri kupovini opreme ne proshirish i na pogreshku pri odnosu prema ljudima koi su se potrudili savjetovati te kada si ih to trazhio? Monitore se lako zamjeni... ali osobu je nemoguche zamjenit.
balthazaar
18-10-2006, 09:35 PM
ah ti shivo filozofe;)
Tiki the Boyler
19-10-2006, 09:19 AM
Čudesno lažljiva sprava! :rolleyes:
Zao mi je Arthure što si se i ti upecao na 824...
Svakako nisi prvi, a nažalost ni poslednji...
Mada bih volio doći da ih čujem i kod tebe!
A bilijar nisam dugo pikao! :cool:
Arthur
19-10-2006, 12:25 PM
i mozhda me se to i ne tiche zapravo...
... u potpunosti si u pravu...
Ajd sad lepo za ceo forum , da ne bi bilo daljih filozofiranja, i pogresnih shvatanja i patroniziranja : Posle visegodisnjeg slusanja raznih budget varijanti monitora od customiziranih MME pa sve do bm15a i srodnih igracaka, izbor na HR824 je pao veoma promisljeno i samouvereno. Nije bilo reci o kataloskoj prodaji niti o pecanju na gluposti. Znam da bi mi M&K sigurno bolje lezali ali pitanje o budzetu nije bilo moje, niti sam u ovoj prici sam. Prilikom kupovine monitora, savete nisam trazio, nego sam SLUSAO sta kako radi i sta bi mojim zahtevima najvise odgovaralo, i nemam nikakav problem sa tim. Takodje sam bio svestan ogranicenja svoje prostorije i jedini plan mi je bio da dobronamerno, kada za to dodje vreme, zatrazim savet o SREDJIVANJU AKUSTIKE PROSTORIJE a ne o IZBORU ZVUCNIKA, jer se to i ne pominje u naslovu ovog threada. Nisam ni slutio ovakvu tiradu filozofiranja i ispoljavanja nekih drugih razmisljanja koji nemaju toliko veze sa veoma KONKRETNIM pitanjem. Rado bih sa gospodinom Bogijem privatno jos izdebatovao o samim zvucnicima, ali je isti vec duze vreme odsutan sa ICQ-a, a nemam zelju da ga privatno uznemiravam. Stoga nalazim da je ovakav odgovor bio veoma neproduktivan sa meni nejasnim motivom.
Sva aktivna resenja nearfild monitora u datom cenovnom rangu su "cudesno lazljive sprave" , a mackiji daju znacajno bolji odnos cene/kvaliteta jer su mi licno, za moje potrebe i BM15a davali jako sarene rezultate. Najbolji zvucnik koji sam u datom istrazivanju cuo jeste MME, sa iznimkom nedostatka robustnosti koju moj nacin rada iziskuje i cinjenicom da i u pasivnoj varijanti kosta znacajno vise od Mackie monitora, obzirom da mi je potreban ceo 5.1 sistem (ne meni licno vec kolegi sa kojima sam udruzio snage a koji je finansijer monitoringa). MME su svakako savrseni za potrebe sekundarnog monitoringa, pored neceg ovako robustnog i izdrzljivog kao sto je mackie.
I samo bih na kraju zeleo da se zahvalim ostalim clanovima ove diskusije koji su zanemarili hipotetiku i konkretno mi ukazali na opasnost od pozicioniranja zvucnika blizu zida, jer sam sinoc uradio promenu polozaja i dosao do zapanjujuceg poboljsanja... cela soba znacajno manje rezonuje u opsegu sub-basseva, znacajno je prodisao i kriticni opseg 100-200hz. Problema sigurno jos uvek ima, ali je vec pri ovom setupu slusanje veoma nalik onom sto sam navikao. Hvala! ;)
boggy
19-10-2006, 01:23 PM
... u potpunosti si u pravu...
Ajd sad lepo za ceo forum , da ne bi bilo daljih filozofiranja, i pogresnih shvatanja i patroniziranja : Posle visegodisnjeg slusanja raznih budget varijanti monitora od customiziranih MME pa sve do bm15a i srodnih igracaka, izbor na HR824 je pao veoma promisljeno i samouvereno. Nije bilo reci o kataloskoj prodaji niti o pecanju na gluposti. Znam da bi mi M&K sigurno bolje lezali ali pitanje o budzetu nije bilo moje, niti sam u ovoj prici sam. Prilikom kupovine monitora, savete nisam trazio, nego sam SLUSAO sta kako radi i sta bi mojim zahtevima najvise odgovaralo, i nemam nikakav problem sa tim.
NISI slusao HR824 u svojoj prostoriji?
Takodje sam bio svestan ogranicenja svoje prostorije i jedini plan mi je bio da dobronamerno, kada za to dodje vreme, zatrazim savet o SREDJIVANJU AKUSTIKE PROSTORIJE a ne o IZBORU ZVUCNIKA,
Da li mozes da prihvatis cinjenicu da se te DVE stvari ne mogu razdvojiti ni pod kakvim uslovima?
Ne shvatam kako dozivljavas akustiku, ali definitivno ono sto zoves "akustikom prostorije" je cutljiva i pasivna pojava, koja nikakve anomalije nema dok ne uneses izvor zvuka u istu. S obzirom da ta "akustika" proradi TEK kada u njoj nesto "zapeva", otkud odvojeno posmatranje jedne i druge pojave????
Konkretno sam imao slucajeve do sada da se HR824 nije uklopio (tri razlicita, cini mi se), i da bi po merenjima bilo potrebno da se ugradi apsorpcionog materijala barem dva ili tri puta skupljeg od para zvucnika (za pocetak)... znaci ne govorim o "bolje mi je" nego o sredjivanju slusanja sa maksimalno jednim deep-om u frekventnoj karakteristici ispod 100Hz.
U jednom slucaju su "probudili" i stojeci talas formiran sa susednom (dnevnom) sobom, kroz gipsani "zid", jako nizak!
Tako da to ja gledam kao stvar kod koje bi se poprilicno pocesao po glavi kako bi to sredio coveku.
Znaci ne pricam napamet, nisam HR824 monitora cuo i merio 100 na 100 raznih mesta, ali ih je bilo barem tri na razlicitim mestima. Ako to nije dovoljno, ok :)
jer se to i ne pominje u naslovu ovog threada. Nisam ni slutio ovakvu tiradu filozofiranja i ispoljavanja nekih drugih razmisljanja koji nemaju toliko veze sa veoma KONKRETNIM pitanjem.
Ako neraskidivu vezu izmedju zvucnika i akustike prostorije ti nazivas "filozofijom", ok, zvacemo je tako :)
Rado bih sa gospodinom Bogijem privatno jos izdebatovao o samim zvucnicima, ali je isti vec duze vreme odsutan sa ICQ-a,
Sram ga bilo!!! :)
a nemam zelju da ga privatno uznemiravam.
Nazalost u povelikoj sam frci sa vremenom, pa me i na Forumu ima malo, ali ako mora, javi se pa cu da ponovim isto ovo sto sam do sada napisao u threadu ;):)
Stoga nalazim da je ovakav odgovor bio veoma neproduktivan sa meni nejasnim motivom.
Neproduktivan u kom smislu?
Nije ti resena akustika tvoje prostorije?
Sta si od svih ovih saveta probao pa ti rezultati nisu bili dobri?
.....Najbolji zvucnik koji sam u datom istrazivanju cuo jeste MME,
Hvala :)
sa iznimkom nedostatka robustnosti koju moj nacin rada iziskuje i cinjenicom da i u pasivnoj varijanti kosta znacajno vise od Mackie monitora, obzirom da mi je potreban ceo 5.1 sistem (ne meni licno vec kolegi sa kojima sam udruzio snage a koji je finansijer monitoringa). MME su svakako savrseni za potrebe sekundarnog monitoringa, pored neceg ovako robustnog i izdrzljivog kao sto je mackie.
Hvala jos jednom :)
I samo bih na kraju zeleo da se zahvalim ostalim clanovima ove diskusije koji su zanemarili hipotetiku i konkretno mi ukazali na opasnost od pozicioniranja zvucnika blizu zida, jer sam sinoc uradio promenu polozaja i dosao do zapanjujuceg poboljsanja... cela soba znacajno manje rezonuje u opsegu sub-basseva, znacajno je prodisao i kriticni opseg 100-200hz. Problema sigurno jos uvek ima, ali je vec pri ovom setupu slusanje veoma nalik onom sto sam navikao. Hvala! ;)
Prica o problemima blizu zida je vise puta ponavljana na Forumu, a i konkretno se secam da sam je video i u uputstvima za neki Genelec i Dynaudio, kada sam iz dosade listao te knjige...
Ali dobro, drago mi je da si se odlucio da stvari pomeris, i da ustanovis da imaju uticaja...
Na kraju krajeva, nisam siguran da mi je jasno cemu ovolika zestina, i ovakav ton... ovo je dobrovoljan Forum, sa dobronamernim ljudima koji zele da pomognu, besplatno, ja ga barem tako dozivljavam. Cak i ako je savet neupotrebljiv i pogresan, mislim da nije preterano ljubazno prozivati bilo kog clana zbog toga, jer je seo i otkucao nesto, a to je vec neki trud! Pogotovo ako se neke elementarne stvari o akustici slusanja ne znaju ili se ne veruje (!?) da to ima bas nekog uticaja (nije nista strasno, moze da se pita. i neko ce vec odgovoriti)
Znaci, cini mi se da su ovde nedostajala konkretna pitanja, a odgovori su sasvim konkretni! (mislim na sve ucesnike u ovom threadu)
Pozdrav! ;)
bogi
Arthur
19-10-2006, 01:58 PM
razumem jasno vezu izmedju akustike prostorije i zvucnika, i savrseno sam svestan komplikacija koje nastaju, ali, ako se ne varam, jedina alternativa, u ovim uslovima, jeste istovremeni dizajn akustike prostorije u odnosu na model zvucnika i zeljeni rezultat. Nisam bio u mogucnosti da sve zvucnike koje sam analizirao donosim i testiram u mojoj prostoriji, niti verujem da vecina budget korisnika tu privilegiju ima. Dakle, jedino sto mi je bilo moguce uciniti, koliko god to ne-efikasno bilo, jeste da u vise razlicitih prostorija cujem sopstvene reference na razlicitim monitorinzimam i odlucim sta je najmanje zlo. Mackie sam takodje cuo na vise razlicitih mesta, od podruma sa prirucno sredjivanom akustikom, do projektovanih petocifreno ulozenih akustika prostorije. Dve krajnosti koje sam pritom cuo dale su mi okviran rezultat kako ce se nesto ponasati kod mene. Ja sam, boggy je svedok, odavno svestan mana prostora u kojem moram da radim, i sada je dosao trenutak da sledeca ulaganja (posto sam resio pitanja ventilacije i zavrsavam klimatizaciju) usmerim u pravcu salvage mission-a prostora. Nijedan od dosada ponudjenih predloga za bass-trapping nije jos isproban , zeleo sam ovim topikom da pokrenem sumiranje razlicitih predloga i da razmotrim koji od tih bi nama najvise odgovarao. Svi dosadasnji saveti su bili usputne prirode i nisam ih detaljno pamtio i analizirao.
Zato, ponovo pokrecem isto pitanje : Vasi predlozi za prirucno smirivanje comb-filteringa prostorije su - ? Zapamtio sam bogijev predlog za neraspakovanu ursa vunu, uzet je u razmatranje. Sustina problema, kao sto neki prijatelji sa foruma vec znaju, jest da limitiran budzet nije prouzrokovan nedostatkom novca vec nedefinisanim statusom nad koriscnjem prostora, tako da postoje realne mogucnosti da ne zadrzim duzi vremenski period u istom. Tako da, cilj su mi koliko je moguce jeftina i delotvorna resenja, po mogucstvu mobilne prirode. Jos cu detaljno prouciti Oggyjeve linkove na kojima mu se jos jednom zahvaljujem.
p.s: Filozorifanje nije bilo upuceno akustickim komentarima, vec shivinom i baltazarovom postu kojima jednostavno nije mesto u ovom topiku.
boggy
19-10-2006, 02:17 PM
razumem jasno vezu izmedju akustike prostorije i zvucnika, i savrseno sam svestan komplikacija koje nastaju, ali, ako se ne varam, jedina alternativa, u ovim uslovima, jeste istovremeni dizajn akustike prostorije u odnosu na model zvucnika i zeljeni rezultat. Nisam bio u mogucnosti da sve zvucnike koje sam analizirao donosim i testiram u mojoj prostoriji, niti verujem da vecina budget korisnika tu privilegiju ima. Dakle, jedino sto mi je bilo moguce uciniti, koliko god to ne-efikasno bilo, jeste da u vise razlicitih prostorija cujem sopstvene reference na razlicitim monitorinzimam i odlucim sta je najmanje zlo. Mackie sam takodje cuo na vise razlicitih mesta, od podruma sa prirucno sredjivanom akustikom, do projektovanih petocifreno ulozenih akustika prostorije. Dve krajnosti koje sam pritom cuo dale su mi okviran rezultat kako ce se nesto ponasati kod mene.
Skorasnja iskustva mi potvrdjuju da je takva strategija izbora monitora (iako je 100% svakodnevna pojava, i jedina "moguca" mogucnost), skoro potpuno NEUPOTREBLJIVA...
JASNO mi je da je to ovde jedino tako moguce, ali moram da kazem da se ne mali broj ljudi opekao na ovu metodu, zanemarujuci da je njegova prostorija posebna, i ne samo prostorija za rad, nego i raspored ostalih prostorija, materijal zidova, itd..
Najsigurniji nacin je doneti zvucnike u SVOJ prostor i probati ih. To je cinjenica... bez obzira na izvodljivost.
Edit:
----
Na kraju, metoda "donesi monitore kod sebe u SVOJ PROSTOR i poslusaj nekoliko dana" je ipak DALEKO jeftinija nego pravljenje akustike za zvucnike ili zvucnika za akustiku. Isto tako je jeftinija od metode "kupi ono sto ti se dopalo u tudjim sobama... i rizikuj da pogresis"...
Moze se i ovo proglasiti "filozofijom", sta god, ali je ovaj SAVET (da, to je neki savet) ipak proizasao iz cinjenice da se novac na ovim prostorima tesko zaradjuje (ma... tesko se zaradjuje svuda...), i da ga ne treba bacati, cak i ako "moras"... jer ne mora se nista... :)
----
Ja sam, boggy je svedok, odavno svestan mana prostora u kojem moram da radim, i sada je dosao trenutak da sledeca ulaganja (posto sam resio pitanja ventilacije i zavrsavam klimatizaciju) usmerim u pravcu salvage mission-a prostora. Nijedan od dosada ponudjenih predloga za bass-trapping nije jos isproban , zeleo sam ovim topikom da pokrenem sumiranje razlicitih predloga i da razmotrim koji od tih bi nama najvise odgovarao. Svi dosadasnji saveti su bili usputne prirode i nisam ih detaljno pamtio i analizirao.
JEEEEEEL!? A zasto smo ih pisali? Ili... zasto bi ih mi pisali ponovo, kad je tebi lakse da citas ponovo?
Zato, ponovo pokrecem isto pitanje : Vasi predlozi za prirucno smirivanje comb-filteringa prostorije su - ? Zapamtio sam bogijev predlog za neraspakovanu ursa vunu, uzet je u razmatranje.
Uzgred, ako ti je problem novac, onda nema jeftinijeg, mada... ko ce meni verovati... :rolleyes:
Sustina problema, kao sto neki prijatelji sa foruma vec znaju, jest da limitiran budzet nije prouzrokovan nedostatkom novca vec nedefinisanim statusom nad koriscnjem prostora, tako da postoje realne mogucnosti da ne zadrzim duzi vremenski period u istom. Tako da, cilj su mi koliko je moguce jeftina i delotvorna resenja, po mogucstvu mobilne prirode. Jos cu detaljno prouciti Oggyjeve linkove na kojima mu se jos jednom zahvaljujem.
URSA vuna (neraspakovana) je sasvim mobilan predlog, najjeftiniji koji postoji, i lako se prenosi bilo gde, pod uslovom da ti je ista igde vise potrebna i da je zelis u svojoj blizini.
p.s: Filozorifanje nije bilo upuceno akustickim komentarima, vec shivinom i baltazarovom postu kojima jednostavno nije mesto u ovom topiku.
Aaaaa!!!! OFF TOPIC... sorry!!! OFF-e! Evo nesto za tebe :) :o
pozdrav
bogi
. Tako da, cilj su mi koliko je moguce jeftina i delotvorna resenja, po mogucstvu mobilne prirode. Jos cu detaljno prouciti Oggyjeve linkove na kojima mu se jos jednom zahvaljujem.
.
najeftinije je ono sto, cini mi se, Oggy rece. Kreni da ih vrtis po nesredjenoj prostoriji u svim mogucim polozajima koji ti se ucine logicnim. Kad nadjes najbolje-zvucece mesto (za par dana, mozda i izgubljenog posla), vidis dalje probleme, pa tek unda u kupovinu na neko stovariste.
Meni se samo cini, da ce problem biti kako uskladiti stereo i 5.1 postavku (ako ti nadjes tebi dobar polozaj, mozda bude nemoguce postaviti 624 pravilno.....), ali o tom po tom....
ja bih tako - step by step
boggy
19-10-2006, 02:27 PM
....
Meni se samo cini, da ce problem biti kako uskladiti stereo i 5.1.....
PSSSST! :o
To ce tek da "vidi" za 5.1... ali nije lose da dozivi "radost otkrica" :scared::shock::uhoh::mrgreen::) ionako upozorenja i savete prihvata prilicno neozbiljno... :rotfl:
Ozbiljno :)
Ne mora da ceka za Ursu!
To mu fali odavno, i to mu nece skoditi,
U svaki cosak po dve bale "na sprat" i nece da smeta... Nek ih pridrzava nekim letvama da mu ne popadaju...
E da na ceonim stranama su bale otvorene, pa tu prilepi neki najlon da ti staklena vuna ne leti po sobi....
Lepljenje najlona obavi VAN prostora, napolju, pa ih tek onda unesi unutra.
pozdrav
bogi
Arthur
19-10-2006, 02:30 PM
pa u sustini, taj 5.1 setup akustike nije prioritetan. Obzirom da su niske frekvencije prilicno omni, verujem (ispravite me ako gresim) da ako resim bass managment, za celu povrsinu sobe na mestu gde ja slusam, razlika izmedju sterea i surrounda biti prihvatljiva. Uostalom, projekat na kome sada radim i koji isplacuje sadasnje troskove jeste stereo, ukoliko bude bilo 5.1 potreba (a bice ih, u najavi su), finansiranje ce sigurno biti dopunjeno.
Zanimljivo je da mi u momentalnoj postavci stvari (podosta udaljeno od zida) zapravo na mestu slusanja fali subova. Danas cemo pustiti u pogon i sub drajver pa cemo videti sta se desava. Mackiji su trenutno skroz otvoreni (full range) i i dalje mi je korektan odziv u punch zoni.
Evo konkretnog pitanja - koje su dimenzije ursa bala? visina plafona mi je 2.7m, pa me zanima da li bi bilo neophodno da ih montiram celom visinom ugla ili je dovoljna njihova bocna visina? Takodje me zanima, sa obzirom da je to estetski prilicno robustna stvar, sta bih smeo stavljati preko njih kao pregradu (ukoliko uopste smem?) ? Ideja mi je da montiram po visini nekakve daske, i da iza njih stavim ursu. Da li bi to pogorsalo stvari ili ne?
Arthur
19-10-2006, 02:31 PM
evo dok kucah bogi me preduhitri
Arthur
19-10-2006, 02:31 PM
zar ursa nije mineralna?
boggy
19-10-2006, 02:36 PM
.....
Evo konkretnog pitanja - koje su dimenzije ursa bala? visina plafona mi je 2.7m, pa me zanima da li bi bilo neophodno da ih montiram celom visinom ugla ili je dovoljna njihova bocna visina? Takodje me zanima, sa obzirom da je to estetski prilicno robustna stvar, sta bih smeo stavljati preko njih kao pregradu (ukoliko uopste smem?) ? Ideja mi je da montiram po visini nekakve daske, i da iza njih stavim ursu. Da li bi to pogorsalo stvari ili ne?
Pogledaj po netu, mislim da Ursa ima svoj sajt. A imaju i brojeve telefona na njemu.
Ako si me dobro shvatio, .... a vidim da nisi, onda nabavi te bale, i stavi ih u cosak, i pomeraj ako treba, nikakve ti daske ne trebaju.
Bale treba da stoje uspravno, kao burad,...
Govorimo o PRVOJ POMOCI, a ne o esteCkoj hirurgiji... imaj to u vidu!!!! Nemoj da siris pricu sad na neke daske i estetiku...
Prvo vidi da li ti to radi ili ne!
pozdrav
bogi
boggy
19-10-2006, 02:39 PM
zar ursa nije mineralna?
Trazis da ti kazem hemijski sastav!? :rolleyes:
Ne nije, to je lepa zuta staklena vuna, ako te dotakne, sto se vise ceses sve te vise svrbi, i sve ti je gore... ako ti je lakse, takva ista ti je u bojleru
pozdrav
bogi
p.s. Zasto imam JAK osecaj da si me ovo pitao vec, barem jednom, i da sam ti odgovorio... verovatno haluciniram....
Tiki the Boyler
19-10-2006, 02:49 PM
Da se razumijemo... u meni nema nikakve vune!!!
I tačka!
boggy
19-10-2006, 02:52 PM
Da se razumijemo... u meni nema nikakve vune!!!
I tačka!
Nista ti ne znas, prijatelju... :rolleyes:
I nemoj vise da FILOZOFIRAS o zvucnicima kada se prica o akustici i obrnuto...:mrgreen:
pozdrav
bogi
p.s. Bolje bi ti bilo da raspalis cenu Londona Z16, cisto da mu bude malo lakse dok se bude cheshao,... uz "obecanje" da ce on (London) da "smOri" Mackie 824 5.1 sistem (znaci sa EKSTRA subwooferom) u njegovom prostoru.... :D
Arthur
19-10-2006, 03:01 PM
ja sam to i ocekivao od nj ;) da odma raspali po Londonu i ADAM-ima...
a da je isfilozofiro jest :D
boggy
19-10-2006, 03:03 PM
Kao sto mozes da vidis, prevario si se u njegovom slucaju, imas predrasude o coveku! :o
pozdrav
bogi
Arthur
19-10-2006, 03:04 PM
de facto ;)
o Boyleru, oprosti mi ! Ti si jedan iskren i dobronameran clan foruma, i evo stekam bilijar i turam pivo da se ladi! :D :da:
Tiki the Boyler
20-10-2006, 10:48 AM
Još kad bi pivska flaša bila dovoljno velika da se napuni mineralnom vunom... mmmmm... :D
boggy
20-10-2006, 10:59 AM
Jo? kad bi pivska fla?a bila dovoljno velika da se napuni mineralnom vunom... mmmmm... :D
Staklena flasa da se napuni staklenom vunom... ahm,... to mozda i nije losa ideja... samo treba puno flasa...:mrgreen:
One nove plasticne ne zvuce dobro! Zvuce nekako... :rolleyes: sta ti ja znam! :mrgreen:
pozdrav
bogi
Arthur
20-10-2006, 11:14 AM
ma zvuče one dobro uz MME, al sa Mackijima nisu ni za turšiju!
diviner
03-11-2006, 10:42 PM
ma zvuče one dobro uz MME, al sa Mackijima nisu ni za tur?iju!
Zar ne bjese MEE ? :)
boggy
04-11-2006, 05:57 AM
Zar ne bjese MEE ? :)
bese... :), odavno ih je Arthur "prekrstio" po svom ;), zvace se ubuduce PPM20, pa ce "lakse" da se pamti od Super<sta god> :D
pozdrav
bogi
RetroMan
05-11-2006, 08:35 AM
One nove plasticne ne zvuce dobro! Zvuce nekako... :rolleyes: sta ti ja znam! :mrgreen:
Digitalno /?/
RM
RetroMan
05-11-2006, 08:47 AM
Jo? kad bi pivska fla?a bila dovoljno velika da se napuni mineralnom vunom... mmmmm... :D
Nema potrebe da se bilo cime puni, dovoljno je da covek samo isprazni par flasa, i onda mu akustika vise i nece biti toliko bitna. :beer:
RM
Arthur
05-11-2006, 05:05 PM
jest
imaće širok wide spot... :D
RetroMan
05-11-2006, 05:28 PM
ima?e ?irok wide spot... :D
Mislis Sweet Spot? Izgleda da si vec poslusao moj savet :beer:
RM
Arthur
05-11-2006, 05:47 PM
mas dsaimo ztitise čini.. :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.