View Full Version : Mastering sprava
Color
11-10-2006, 11:13 AM
Pozdrav forumasima... :)
Doslo je vreme da se nesto pazari. Na raspolaganju je do 1500eu. Potrebna je sprava za mastering, nova ili polovna, ne igra ulogu. Zanimaju me vasi predlozi i argumenti za i protiv.. Osim sto bi se koristila za muziku (raznoraznog karaktera), veliku ulogu bi trebala da igra u postprodukciji radio i TV reklama, znaci signal sto vise "nabudziti" a ne izobliciti ga previse. Za sada koristim waves i UAD studio pack... Na izlaz uglavnom stavljam L1, L2 nemam... L1 sluzi svrsi ali nisam zadovoljan. Koje od sledecih sprava bi po vasem iskustvu/misljenju bile korak u napred?
-DBX Quantum
-TC Finalizer 96k
-Powercore sa MD3
ili nesto deseto?
Hvala...
mogu samo da kazem ono sto znam MD3 je za bar 2 klase bolji od Finalizera ......
Ostalo se raspitaj kod drugih ...... :)
Pozdrav
Color
12-10-2006, 08:54 AM
mogu samo da kazem ono sto znam MD3 je za bar 2 klase bolji od Finalizera ......
Ostalo se raspitaj kod drugih ...... :)
Pozdrav
Hvala Max...
Ima li drugih? :) .....(bar predloga)
Primetio sam da dosta ljudi sa foruma ima iskustva i sa radio i TV postprodukcijom, uostalom i u samom masteringu muzike je u nekim zanrovima pozeljan sto veci RMS...na koji nacin vi resavate "pumpanje" izlaznog signala?
Hollywood
12-10-2006, 08:31 PM
MD3 ili Uad Precision Limiter
MD3 ili Uad Precision Limiter
Na zalost ove dve sprave uopste nisu uporedive
jedna je eq, multband comp , multiband exp i limiter ....
druga je samo limiter .....
Ali u sustini mozes nabijati signal sa bilo kojim limiterom ( ako pricas o TV u ) za audio post je sasvim druga prica ....
ali mozes probati izotope ozone .... sa njim se mogu postici potpuno ok rezultati ....
Pozdrav
Tiki the Boyler
14-10-2006, 02:44 PM
TC Electronic Finalizer 96k
TC Electronic Finalizer 96k
eto ti ga sad :rotfl:
@ Tiki
Salu na stranu ... jesi li probao MD3 sa PoCo ???
Pricamo o stvarno boljoj spravi , jer sam proveo dovoljno vremena sa svakom .... mozda gresim , ali bih voleo da mi kazes koje su bolje strane TC finalizera 96 , u odnosu na MD3 ....
Pozdrav
sasaristic
14-10-2006, 07:50 PM
eto ti ga sad :rotfl:
@ Tiki
Salu na stranu ... jesi li probao MD3 sa PoCo ???
Pricamo o stvarno boljoj spravi , jer sam proveo dovoljno vremena sa svakom .... mozda gresim , ali bih voleo da mi kazes koje su bolje strane TC finalizera 96 , u odnosu na MD3 ....
Pozdrav
U pravu si 100% za finalizer, teska bezvezotina, uostalom x3 (valjda se bese tako zove) sa poco-a radi identicno, cak i preseti imaju ista imena.Ja bih, kad je rec o externim spravama, uzeo u obzir spl tube vitalizer...jest da se u sustini radi samo o exciteru, ali vec ima sasvim korektnih native plug-inova za par. eq i kompresiju ili limiting a za neki specifican karakter i topliji zvuk spl radi fenomenalno.
RetroMan
15-10-2006, 12:15 PM
kad je rec o externim spravama, uzeo u obzir spl tube vitalizer...jest da se u sustini radi samo o exciteru...
Pa nije bas samo exciter, ima na njemu i dva kompresorcica (za visoke i basove). :p
za neki specifican karakter i topliji zvuk spl radi fenomenalno.
he, he :kissing:
Color
17-10-2006, 10:27 AM
Ok, znaci preovladava misljenje da je MD3 bolji od Finalizera.. DBX Quantum niko ne spominje tako da cemo ga eliminisati kao mogucnost.
SPL Tube Vitalizer je sigurno lepa sprava ali je malo preko buzdeta :mrgreen:
clusterchord
19-10-2006, 02:33 AM
da se odmaknem malo od DSP prijedloga, ako nisi zadovoljan sa UADom, nece ni PoCo napraviti bas neku revoluciju u odnosu na to. sve su to nijanse kod pluginova. doduse nisam jos cuo duende..
"slijedeci korak"?
analogni outboard. i to neki master bus kompresor/limiter.
meni su pluginovi okay za precizni limiting na -0.03dB da si siguran da nije nesto pobjeglo, ali da nigdje ne rade veci gain reduction od 2, maximalno 3 dB. nakon toga dolazi stanjivanje, plastika, papir.. reze usi. sa analog mastering spravama s lakocom postizes RMS koji ti pase, s puno manje artifakata i preociglednog pumpanja (osim ako ga ne zelis), a boja ostaje prirodna.
par prijedloga na tu varijantu:
nisam probao (osim prethodnika 1962) ali svi vicu Drawmer 1968 ME (mercenary edition). on je tu negdje mozda malo skuplji od 1500e. razgovarao sam s jednim kolegom, pitao da mi treba nesto da fino polijepi mix kad radim lounge/electro , da nije previse primjetno, a s druge strane da moze napumpati nesto s jakim kickom (trance, techno itd). kaze da radi fantasticno, moze bit transparentan ali i pun karaktera ako je potrebno. on ga koristi i za tracking. tube sekcija mu je posebno od kompresora, pa dodajes i tube saturaciju po zelji.
druga opcija: napravi si svoj G-SSL (4000) stereo compresor. to sam ja uradio. jos nisam sve spojio pa ne znam kako radi klon, ali tone ljudi ga je napravilo na gyraf audio, i svi su zadovoljni. pa vidicemo uskoro .. ;)
ostalo je puno skuplje.. API 2500, Manley Vari-Mu itd
finalizer? ne hvala.
slowstar
19-10-2006, 05:01 AM
Pozdrav forumasima... :)
Doslo je vreme da se nesto pazari. Na raspolaganju je do 1500eu. Potrebna je sprava za mastering, nova ili polovna, ne igra ulogu. Zanimaju me vasi predlozi i argumenti za i protiv.. Osim sto bi se koristila za muziku (raznoraznog karaktera), veliku ulogu bi trebala da igra u postprodukciji radio i TV reklama, znaci signal sto vise "nabudziti" a ne izobliciti ga previse. Za sada koristim waves i UAD studio pack... Na izlaz uglavnom stavljam L1, L2 nemam... L1 sluzi svrsi ali nisam zadovoljan. Koje od sledecih sprava bi po vasem iskustvu/misljenju bile korak u napred?
-DBX Quantum
-TC Finalizer 96k
-Powercore sa MD3
ili nesto deseto?
Hvala...
Eh, tu si sa sumom zasao tacno u nezgodnu sredinu, tojest za softver uglavnom dovoljno, ali za bolji hardver bogami nije...Na tvom mestu, pazario bih spravu koja je TOTALNO analogna, hocu reci da nema A/D na ulazu, i D/A na izlazu, vec da sve "radi" u analognom domenu...To bi mogao da bude neki lep UREI limitercic, a cuo sam i na delu JOEMEEK stereo comp (ne secam se broja, ali "debeo' visok oko 2U) koji je taj posao "zatezanja" radio sasvim dobro. Ne zelim da pominjem MANLEY SLAM zbog uzasa od cene, ali je zaista "VRH", samo da se ne preduvava mnogo,jer sam licno cuo da ima teznju da "krlja" mada je moguce da su lampe produvale... a i onaj plavi PULTEC multiband kompresor je nocna mora dok se namesti, ali kad radi, onda zaista RADI...Ponekad se nadje u ZANA studiju, ne znam da li je njihov, takodje i dva uparena "distressora" rade fenomenalno, cak i agresivno, ali mislim da nazalost i tu cena nije u "domenu"
U svakom slucaju cestitam ti na odluci da ne radis sve u racunaru, jer od toga gore nema...
Mnogo srece u nabavci!!!!
gregor z
21-10-2006, 05:37 PM
pa kako pravim puno masteringa....mozda mogu reci par stvari...
TC Finalizer...imao tri modela od prvog 20 bitnog (1996), do 24 bitnog pa do 96k.
Napravio karieru sa njim i mogu reci da sam expert za njega.
Ako se dobro podesi moze raditi cuda. Super sprava za bilo kakav electronic music. Ima i veoma dobar AD/DA konvertor.
Prodao prije dve, tri godine jer jednostavno nije vise zadovoljavao moje potrebe.
Powercore Firewire MD3 - testirao.... na prvi feeling radi identincno ko Finalizer a to meni nije vi?e dosta dobro. generalno sam ocekivao vi?e od Powercora , bio sam malo razocaran. (imao sam skoro sve dodatne plugse). najbolji mi je bio Charachter.
System 6000 - MD4 i ostalo - ima frend u studiu - radi fenomenalno i nema nikakve veze sa Finalizerom ili MD3. Skupo....
SPL Tube Vitalizer -imamo u studiu , super sprava ali veoma mekana i sa specijalnim karakterom. Kod masteringa upotrebljavao samo par puta kod akustickih snimki. Neupotrebivo za bilo kakav electronic music. Super radi kao insert na npr. akusticki gitari, back vokalima, prljavim loopovima, etc.
Bass i high compressor na njemu kompresira samo signale koje SPL dodaje originalu.
E a sad UAD....imam ga od pocetka kad je iza?ao kao mackie UAD 1 i imam sve plugse osim najnovijeg neve kompresora.(uskoro)
Za mene je to najbolji moguci digital processing tool do sada . Kompletna Precision serija je vrhunska, Neve 1073 radi neverovatno dobro, Fairchild je fenomenalan, etc etc. Ja jih non - stop upotrebljavam za mastering u kombinaciji sa analog opremom. Moj final limiter je uvijek Precision Limiter koji meni radi mnogo mnogo bolje od Wavesa ili izotope ozone ili slichno.
Za 1500 eura mo?e? kupiti kompletan Precision pack i oba Neve-a. Za te pare mozes dobit mnogo mnogo vi?e u digitalu nego u analogu.
basic analog kompresor koji je o.k. za mastering ko?ta najmanje 2500eura a da ne govorimo o EQ.
moja dva tolara,
:D
Gregor Z
Powercore Firewire MD3 - testirao.... na prvi feeling radi identincno ko Finalizer a to meni nije više dosta dobro. generalno sam ocekivao više od Powercora , bio sam malo razocaran. (imao sam skoro sve dodatne plugse). najbolji mi je bio Charachter.
System 6000 - MD4 i ostalo - ima frend u studiu - radi fenomenalno i nema nikakve veze sa Finalizerom ili MD3. Skupo....
Hajde i ja da dodam .... razlika izmedju finalizera i MD3 je mnogo veca nego izmedju MD3 i MD4 ...... jeste da na MD4 imas tacnija i bolja podesavanja , ali se algoritmi najvise razlikuju na izlaznom brickwallu koji je kod MD3 bezveze i cesto ga zamenim sa timeworksom i sve progleda ..... nisam cuo preteranu razliku izmedju MD3 i MD4 ..... mozda se varam naravno .....
Sto se tice finalizera , njega mogu da uporedim sa PoCOo X3 ( mozda si na to mislio ? ) i oba su grozna , mada .... meni je trebalo par meseci da " savladam " MD3 tj da skapiram sta promene cine u muzici ( brojke su naravno jasne ) tako da kapiram da posto si savladao finalizer u detalje , stvarno mozes da napravis dosta u masteringu ....
E a sad UAD....imam ga od pocetka kad je izašao kao mackie UAD 1 i imam sve plugse osim najnovijeg neve kompresora.(uskoro)
Za mene je to najbolji moguci digital processing tool do sada . Kompletna Precision serija je vrhunska, Neve 1073 radi neverovatno dobro, Fairchild je fenomenalan, etc etc. Ja jih non - stop upotrebljavam za mastering u kombinaciji sa analog opremom. Moj final limiter je uvijek Precision Limiter koji meni radi mnogo mnogo bolje od Wavesa ili izotope ozone ili slichno.....
UAD imam ga .... i sve plagove ( osim roland chorusa i space echo a ) i jaaako ga volim ... ali eto .... vidis , meni taj Precision serija ne moze prici MD3 .... imam oba , ne favorizujem , nego jednostavno probam ...... Fairchild skida dosta basa , ne bih smeo da da koristim u masteringu nikad ..... 1073 jeste najbolji eq na software u ali prilicno prljav za mastering a meni UAD limiter , posle 6 meseci pokusavanja jednostavno nema dobar punch i straaasno mulja negde u predelu 200 - 300 hz ( zavisi od materijala ) i uvek kad stavim timeworks iumesto njega situacija se drasticno poboljsa ( slazem se da je bolji od wavesa i ozona )
Eto .... moje misljenje ( ili kako ja to cujem )
ali me svakako zanima i tvoje misljenje kao mastering inzenjera koji je u poslu ....
Pozdrav
gregor z
21-10-2006, 06:24 PM
hey Max,
o.k., sve su ocene sounda subjektivne i relativne. Sla?em se sa tobom oko bass responsa Fairchilda i "prljav?tine" kod 1073 ali kad tad to treba kod nekih masteringa. meni je prljav?tina od 1073 super cool isto i lo-cut na fairchildu.
Finalizer 96k i md 3 su meni zvucali skoro identicno (osim normalizera), tu je brickwall mnogo bolji, a X3 je totalni disaster i ne mo?e se usporediti ni sa obicnim Finalizerom. MD 4 je 5 band i ima parametre koji su mnogo muzikalniji i manje "o?tete" sound nego md3 + da ima 6000 jo? par stvari koje su veoma cool za mastering. Brickwall limiter je zakon, meni dosad najbolji limiter.
Cuo sam za timeworks...ali njega nema za OS X tako da ne mogu ni?ta reci o tome....navodno radi super.
Uad precision limiter je meni final limiter za peakove , inache kod masteringa upotrebljavam kombinaciju sa analognim spravama, dva ili tri analogna kompresora u chainu + eq , i tek onda UAD processing.
Imam i PSP Neon HR koji isto radi chuda , super lo cut, notch i broad EQ.
Radio sam i projekte kod kojih sam umjesto peak limitera "clipovao" konvertore na Rosetti ali to mi nije ba? omiljena tehnika.
bilo kako bilo....mislim da se mnogo vi?e isplati digital ako ima? limited budget. Analogne sprave ko?taju puno puno vi?e i trebaju prave uvjete da rade optimalno.
Druga stvar je da vecina ljudi koji hoce sami sebi praviti mastering kupe UAD, powercore i slicno i ocekuju da ce im neki mastering software srediti loshe mixeve. U najvi?e primjera najeftiniji piece opreme u studiju su jim zvuchniki i akustika. Bilo bi pametnije potro?iti taj novac za zvucnike i akustiku i slati trake u neki mastering studio.
Ja svoje top produkcije ?aljem u Milano ili London jer znam da je najte?e sam sebi praviti mastering i nema racunice da bi kupio opremu i skupio iskustva koji oni imaju...jer se bave samo masteringom i to svaki dan osam sati......
jo? dva tolara.....:mrgreen:
o.k., sve su ocene sounda subjektivne i relativne. Sla?em se sa tobom oko bass responsa Fairchilda i "prljav?tine" kod 1073 ali kad tad to treba kod nekih masteringa. meni je prljav?tina od 1073 super cool isto i lo-cut na fairchildu.
slazem se naravno .....
Finalizer 96k i md 3 su meni zvucali skoro identicno (osim normalizera), tu je brickwall mnogo bolji, a X3 je totalni disaster i ne mo?e se usporediti ni sa obicnim Finalizerom.
cekaj ... nije mi jasno ... gde je bolji brickwall ?
A ja sam uporedjivao x3 i finalizer ( doduse stvarno se ne secam koja verzija ) i on cak ima iste i presete kao x3 .... i kad smo prolazili po presetima , zvucialo je isto ....
Jesmo li se zeznuli negde u testu ???
MD 4 je 5 band i ima parametre koji su mnogo muzikalniji i manje "o?tete" sound nego md3 + da ima 6000 jo? par stvari koje su veoma cool za mastering. Brickwall limiter je zakon, meni dosad najbolji limiter.
Znam da ima 5 band ( mada je meni i 3 previse :D ) i znam za dodatne parametre , ali su algoritmi ( po mojim informacijama ) isti .... i Bob Katz kaze da najvise na MD4 voli te sitne promene .... ali se nigde ne prica o drugom pristupu , osim razlike izmedju Brickwall i brickwall2 ( koji bi trebao biti na MD4 ) Ja nisam testirao Brickwall 2 ali znam da je obic Brickwall po mom misljenju bez veze . Pricajuci sa kolegom koji ima TC m 6000 , takodje se slozio da je Brickwall 2 daleko bolji .... mislim da je tu najveca razlika
Cuo sam za timeworks...ali njega nema za OS X tako da ne mogu ni?ta reci o tome....navodno radi super.
Steta ... a toliko sam govorio dobra o njemu , da bi vec mogli da mi daju proviziju :rotfl: , probaj ga negde .... super je
bilo kako bilo....mislim da se mnogo vi?e isplati digital ako ima? limited budget. Analogne sprave ko?taju puno puno vi?e i trebaju prave uvjete da rade optimalno.
Druga stvar je da vecina ljudi koji hoce sami sebi praviti mastering kupe UAD, powercore i slicno i ocekuju da ce im neki mastering software srediti loshe mixeve. U najvi?e primjera najeftiniji piece opreme u studiju su jim zvuchniki i akustika. Bilo bi pametnije potro?iti taj novac za zvucnike i akustiku i slati trake u neki mastering studio.
Tu si potpuno u pravu .... pricamo o relativnim stvarima i razlikama a ti plugovi su daleko od najslabije karike u lancu
Ja svoje top produkcije ?aljem u Milano ili London jer znam da je najte?e sam sebi praviti mastering i nema racunice da bi kupio opremu i skupio iskustva koji oni imaju...jer se bave samo masteringom i to svaki dan osam sati.......
Vidis , misljenja su tu podeljena , nekako se nadam da ce se kolega Perun ubaciti u pricu koji cesto salje mixeve u inostranstvo , a nije bio zadovoljan sa jednim od najpoznatijih mastering inzenjera na svetu ( neka on prica ako ima zelju )
Znam jos par prica gde se nesto slalo na mastering u poznate firme , pa se na kraju odustalo i masterovalu " kuci "
jo? dva tolara.....:mrgreen:
vec imam 4 tolara :D .... koliko je to evra ?:o
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.