PDA

View Full Version : ruDAW - promocija i novosti

diviner
07-10-2006, 08:11 PM
Svima zainteresovanima za ruDAW javljamo da su pri kraju testiranja i razvoj ruDAW ONE baziranoj na AM2 platformi, s cime nasim potencijalnim kupcima nase, mozemo slobodno da kazemo, najisplativije platforme namjenjenim apsolutnim pocetnicima sa projektovanom cijenom oko 500 € , nudimo odlicne pogodnosti za dalji upgrade (nas DAW ce imati 4 PCI slota, FireWire podrsku, dual channel DDR2, mogucnosti RAID konfigurisanja, ali i mogucnost upgrade na bilo koji od AMD procesora nove generacije, ukljucujuci i AMD dualcore, koje takodje namjeravamo probati).

ruDAW PRO - unapredjujemo nasu PRO klasu, i sada vec mozemo da obavjestimo javnost da se uspjesno zavrsava baterija testova ruDAW PRO sa Core 2 Duo procesorima. Naime o cemu se radi:

ruDAW PRO ce i dalje biti baziran na najisplativijem Pentium D 805 procesoru, iz kojih izvlacimo preko 3.3Ghz, ali ce kupci imati mogucnost kako kasnije nadogradnje na Core 2 Duo (baziramo daw na novijim revizijama ploca koje to omogucavaju), tako i trenutne porudzbine core 2 duo baziranog ruDAW PRO-a (iz kog takodje izvlacimo maksimum).

Javno vas obavjestavamo da ce rumski tim uskoro izaci pred vas sa gotovim promotivnim primjercima ruDAW ONE i PRO racunara, i da cemo krenuti kako sa prezentacijama u nekim od nasih najpoznatijih studija (Barba recimo), tako i sa promocijom nasih racunara kod vas (neki od vas moci ce probati racunare na par dana). Cilj nam je da potencijalne kupce uvjerimo u kvalitet nasih proizvoda.

O svemu tome, nesto kasnije...

Mihajlo Vukelja
rumski administrator tim

Shot
08-10-2006, 12:48 PM
Svaka cast!

Reci mi jel moguce (pretpostavljam da je, ali kako to izvesti?) narucit komp u hrvatsku?
:)

diviner
09-10-2006, 07:59 PM
Za sada se i dalje dovijamo kada su u pitanju druge zemlje (smislimo uvijek nacin, bez brige), ali se nadamo da cemo uskoro postici dogovor sa Artistom (odnosno audio pro) da ih oni nude u svojim prodavnicama (po porudzbini za pocetak).

OFF
09-10-2006, 08:31 PM
Mozda ce neke zanimati-
kakav stav imate po pitanju nadogradnje postojecih makina? Ja npr imam odlicno kuciste, napajanje, 3 dobra, velika harda, graficku koja mi je ok...........

diviner
10-10-2006, 07:10 AM
Hvala ti OFF, odlicno pitanje, i bas sam namjeravao da nesto kazem i na tu temu (al uvijek precih stvari :) ).

Nije nikakav problem raditi nadogradnju (smatramo da vecina vas koji ste u poslu, upravo ovako sredjujete svoje DAW-ove, "sezonski" ). Posebno kada su u pitanju prijatelji :);)

Ionako radimo "jednu po jednu" masinu (odnosno po porudzbini, rucno), tako da nadogradnje tog tipa uopste nije problem za uraditi. Jedino sto je potrebno jeste da nam se postojece komponente, koje vi imate (kupci) posalju, ukoliko je moguce, da bismo u potpunosti mogli provjeriti rad racunara u cjelini. Sve je stvar dogovora.

Cak, nije problem uraditi ni adaptaciju kucista (sundjeri, apsorpcioni elementi, mala modifikacija kucista i reparacija, zamjena ventova tisim i ekstenzija/nadogradnja hladnjaka u napajanjima u saglasnosti sa vlasnikom itd itd...).

SumAnuT
10-10-2006, 11:01 AM
Ajd nek vam je sa srecom rabota! :)

diviner
11-10-2006, 06:12 AM
E hvala Sumanut. Moram priznati da sam primjetio da si dosta napredovao ;) . Sve vise me iznenadjujes svojim znanjem i predanostcu da naucis vise. Samo tako nastavi :)

SumAnuT
11-10-2006, 03:42 PM
Hvala Diviner, takva priznanja se retko dobijaju, a daju dosta potpore i volje coveku.

diviner
14-10-2006, 11:42 PM
Revidirali samo malo ponudu na glavnim stranicama (cijene su mahom ostale iste, i pored ogromnog skoka cijene memorija ;) ) :

http://rumski.com/index.php?categoryid=25

Oggy
15-10-2006, 10:40 AM
Cene su odlicne!

Ja nisam siguran da su vece od cene bilo koje obicne konfiguracije za siroke narodne mase, a verujem da su po performansama daleko ispred.
Ovo mi se jako svidja, pogotovo sto cu uskoro morati i sam da razmisljam o jos jednoj masini.

diviner
17-02-2007, 12:51 AM
Samo da javimo da smo malo revidirali ponudu ruDAW ONE (http://rumski.com/index.php?categoryid=29) (sada je niza cijena)...

Tomislav
17-02-2007, 10:57 AM
Zbilja nevjerojatno. Ja sam oduševljen cijenama i super mi je što nudite nešto za novce koje ljudi daju za slabije strojeve, čini se nelogično :)

Uglvnom, zbilja radite dobar posao, svaka čast! I ja se nadsam ruDAW-u jednom, moram prvo rješiti neke sitnice :D (*sitnice*....)

diviner
19-04-2007, 12:08 AM
Uskoro ce biti uradjena nova prezentacija ruDAW PRO racunara poslednje generacije, bazirane na cistokrvnoj Core 2 platformi. Ono sto je ekskluzivitet jesu performanse, koje ce gotovo biti udvostrucene (svaki ruDAW PRO, baziran na Core 2 Duo procesoru ce raditi na minimum 3.0 Ghz, sa 60% posto vecim performansama od nominalnih).

Promo primjerak (na slikama), koji zainteresovani mogu licno probati (mozete mi se javiti na PM) ukoliko su u blizini NS ili cak BG radi na 3.5Ghz, FSB2000 (500Mhz FSB) sa DualDDR1000 memorijom (kompletan racunar radi efektivno 90% iliti skoro duplo brze) i ovakav dostize i prestize performanse ruDAW XTM prvenca (rad u veoma kompleksnim projektima sa samo 1.5ms latence sa recimo RME 9632 interfejsom) koji smo imali prilike vidjeti ovdje, bas na forumu.

http://www.rumski.com/razno/ruDAWPRO.jpg

http://rumski.com/rudawpro/glavna.jpg

Arthur
21-04-2007, 12:24 AM
da li se i vama javljaju problemi sa multiprocesingom u Nuendu, posto koliko sam za jedan dan uspeo da saznam, to je dosta cesta boljka.. znasl li nesto o tome detaljnije?

diviner
21-04-2007, 11:06 AM
Sve sto smo probali radilo je, a to su uglavnom stariji VST instrumenti. Noviji samo treba da rade bolje. Nismo jos stigli probati dovoljno procesing VST efekata odnosno ovih manjih pluginova, a za slucajeve koje su ovdje spominjani poput Majestic-a, probacemo pa javljamo...

diviner
25-04-2007, 12:45 AM
Obavjestavamo vas da je postavljena nova prezentacija ruDAW-a (http://rumski.com/index.php?categoryid=20) (Koncept i filozofija). Nekoliko novina, malo upoznavanja sa prednostima kupovine ruDAW nad prosjecnim i obicnim racunarom kod nas, su razlozi zasto treba da procitate kompletan tekst.

Pokazana je djelom i tehnika sa kojom raspolazemo i otkrivene su neke tajne (sto znaci da vec sada radimo na jos "tajnijim tehnologijama" za ruDAW rev3 ;) ) , tako da moze biti zanimljivo i onima koji bi zelili da nas kopiraju ;) .

Uskoro cemo postaviti i konkretnu ponudu za ruDAW PRO, a do tada, bacamo vam feedback i test performansi (za one koji nemaju predstavu koliko je ruDAW zaista mocan):

AKvst (http://www.adkproaudio.com/downloads/AKvst.zip) test (radi poređenja, skinite istoimeni project fajl klikom na prethodno navedeno ime i pokrenite test na svojoj mašini u Nuendu ili Cubase 3 (povećajte latencu da bi rasteretili računar)...posmatrajte VST performance bar (F12), dok za to vrijeme muzika treba tečno da svira).

http://www.rumski.com/razno/ruDAWXTMtest.jpg

Sandra (mozete je skinuti na FOSIju pa uporediti) :

http://www.rumski.com/rudawpro/performanse.jpg

http://http://www.rumski.com/rudawpro/performansemultimedia.jpghttp://www.rumski.com/rudawpro/performansemultimedia.jpg

http://www.rumski.com/rudawpro/performansememory.jpg

Da na kraju napomenem da radimo na tome da u ponudu uvrstimo, kao dopunski paket, potpuno iskonfigurisan OS-X uz nas ruDAW PRO (ovo ce sigurno mnoge obradovati koji su u poslu, a navikli su na stabilnost Mekintosha :) ). O tome cemo kako stvari budu napredovale ;)

alavuk
26-04-2007, 10:02 AM
e diviner-u , kako sljakaju Native Instruments vstI-ovi fm8 , massive i slicni koju su manje vise namenjeni za novije masine ??? posto kazes da su stari sintovi lepo sljakali ... :]

Pozdrav :]

diviner
08-05-2007, 11:14 PM
e diviner-u , kako sljakaju Native Instruments vstI-ovi fm8 , massive i slicni koju su manje vise namenjeni za novije masine ??? posto kazes da su stari sintovi lepo sljakali ... :]

Pozdrav :]

Probacemo ovih dana (cim ruDAW PRO dodje sa testiranja) sve te novotarije, pa cemo ovdje, direktno na forumu prijaviti rezultate...

diviner
08-05-2007, 11:43 PM
Postavljena prezentacija ruDAW PRO (http://rumski.com/index.php?categoryid=26) audio racunara, dopunjen koncept (http://rumski.com/index.php?categoryid=20) informacijama vezanim za reference (zadovoljni kupci ruDAW-a), kao i kupovinu (nacin placanja) itd itd...

Najavljujemo (trenutno na testiranju) ruDAW ONE baziran na Athlon x2 (dualcore) procesorima sa projektovanom cijenom od svega 530 eura, koji ce biti pusten u prodaju cim detaljno ispitamo probleme vezane za neki od prijavljenih bugova u danasnjih popularnim VST instrumentima (na forumu je vec prijavljen Majestic). Za to vrijeme, ruDAW ONE ce biti isporucivan sa punokrvnim Athlon64 3000+ procesorima, cija cijena je u poslednje vrijeme znatno redukovana (za istu cifru koja iznosi oko 500 eura).

Takodje, na kraju, podsjecamo da za probu i licni review promo primjerka ruDAW PRO masine, mozete da mi se javite licno na PM (ko je u blizini BG-a i NS-a) kako bismo organizovali posjetu i kako biste se sami uvjerili da je sve sto je napisano ovdje i u samoj prezentaciji apsolutno tacno.

dexyco
09-05-2007, 07:17 PM
@diviner

Jel bi se ruDAW one pokazao solidno i sa programima za obradu videa tipa Adobe Premiere i sl. s obzirom da ima slabu graficku? Ja sam pregledao konfiguraciju, i kolko sam razumeo zvucna kartica ne ide uz masinu, znaci na cenu bi trebalo dodati jos oko 100e za karticu + monitor. Jel sam u pravu?

diviner
10-05-2007, 11:29 AM
U pravu si sto se tice kartice i monitora...U pitanju je samo masina, iako sa Artistom imamo dogovor oko isporuke audio interfejsa u sklopu ruDAW-a (ali nazalost, do sada to apsolutno niko nije radio, jer ili imaju vec neki spreman, ili ga kupe kasnije).

Obrada videa i audia su veoma slicne oblasti, kada je u pitanju obrada istih na racunarima. Jedino je za video obradu must have neki od ultra brzih RAID rjesenja, tako da ako je budzet ogranicen, uvijek treba sve ostalo podrijediti RAIDu...

Sve dok se ne radi u 3D based programima (AutoCad, ArchiCad, 3DStudioMax) mislim da ce i ova graficka biti i vise nego dovoljna. Premier se uglavnom oslanja samo na 2D mogucnosti video karti (interpolacija slike, overlay itd), ali cak i da ti zatreba neka HDCP ready graficka (za rad u HD rezolucijama), svejedno ti treba zvjerina od racunara, tako da tu onda HDCP ready karta predstavlja samo mali dio budzeta koji je potrebno izdvojiti za cijelu masinu. U svakom slucaju, moze da se stavi neka malo ozbiljnija graficka (jer u ruDAW ONE, treba samo da se ubaci/doda u postojeci PCI-E slot).

Mi ovdje vjerovatno pricamo o nekom amaterskom radu (mada kod nas ima dosta profesionalaca koji su ograniceni budzetom, pa htjeli ne htjeli moraju da "razvlace" poslove na "sporim" masinama), a u tom slucaju ruDAW pa i ONE verzija je sigurno dovoljna. I to uglavnom iz jednog jedinog razloga: svaka ruDAW konfiguracija je sirovo mnogo, mnogo brza (o kvalitetu izrade da i ne pricamo) od bilo koje slicne koju mozete kupiti u drugoj prodavnici.

dexyco
10-05-2007, 12:57 PM
OK, ja sam zapravo i mislio na 2D i cackanja uopste oko video obrade vezano za rezoluciju do 720/768*xxx, znaci HD ionako ne planiram... ;) Ameter sam jos uvek, a masina ce mi biti potrebna za skolovanje i mozda nesto malo ozbiljnije, inace sam malo zahtevniji sa plicim novcanikom :D, tako da mi se ovo cini kao dobar kompromis.

diviner
15-07-2007, 01:35 AM
ruDAW sada dolazi sa jacim procesorom E6320, ali i sa nizom cijenom (uglavnom zbog pada PDVa na racunarsku opremu)...Stranica (http://rumski.com/index.php?categoryid=26) je dopunjena neophodnim informacijama.

misko063
20-07-2007, 10:44 PM
Quad core-u pada cena za koji dan, pa razmislite i o tom resenju...

Mislim da i na grafiku treba obratiti paznju. Graficki procesori su postali neuporedivo mocniji od CPU-a i samo je pitanje dana kada se poceti da se primenjuju. nVidia je vec izbacila svoje razvojno okruzenje...
http://www.bench-market.com/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13581

http://www.nvidia.com/object/tesla_computing_solutions.html

A i mislim da ste u predstavljanju "filozofije" konfiguracije malo bespotrebno izvredjali momke koji vredno rade u servisima i sklapaju konfiguracije po ceo dan.
I nisu oni krivi sto ovaj siromasni narod nema za bolje pa moraju da prave krsheve. Ali kada ponekad dobiju bolje komponente u ruke, i te kako umeju da naprave masinu koja ce da radi kako treba.
Dalje, obzirom da danas svaka ploca ima RAID i da se sve namesti za sekund, ni to nije neka mudrost. I naravno da su svi culi za RAID.
Najzad, danas su sve komponente unificirane, bukvalno sve zavisi od chipseta. Nikada racunari nisu bili kompatibilniji, pa je i sloziti brz racunar neuporedivo lakse. Procesori vise ne dolaze u tray pakovanjima, pa se za "probu" svakog isti mora otvoriti, pa i ta prica o biranim primercima malo pada u vodu. Najvise sto je moguce je gledati nedelju proizvodnje i po tome juriti neki procesor.

Brand name masine su skuplje najcesce zbog podrske koja se dobija, pisanog uputstva za koriscenje racunara i najbitnije, zbog autorizovanog sofvera koji ipak kosta.
Lepa je ona zvucna izolacija i ugradnja pasivnih komponenti sa poliranjem coolera, ali verujte da to danas svako zna da stavi, samo ako se zna sta se trazi...
Tako da vam je sundjer jedini adut :)

Salu na stranu, zivim od racunara, tj. racunar mi je od 1995 glavna alatka za rad, (mada je to postao davne 1984, samo na drugi nacin) i oduvek sam sam sebi sklapao racunar. Jednostavno, mislim da niko ne moze meni da izabere bolji racunar, jer ipak ja najbolje znam koje su moje potrebe...

Ne kazem da je los koncept, za one koji su hardverski polupismeni, sasvim je OK, ali ipak ne treba tako da pljujete Miku i Ziku....

nhf :)

ANITA
20-07-2007, 11:58 PM
Moj suprug i ja nismo hardverski polupismeni, pa smo se ipak odlučili za RuDAW zato ?to je Diviner učinio sav posao koji bi inače morali (a prvi put i jesmo) sami. To je frustrirajuć posao biranja i usklađivanja idealnih komponenti u odnosu na zvučnu karticu npr. (i sve drugo), pa provjere (to ustvari ni ne bi mogli) svakog harda da li i koliko pi?ti na visokim frekvencijama, pa ga mjenja... bla, bla, sve te stvarčice koje znaju izluditi osobu koja to ne radi svaki dan i nema vremena za rizik i zezanciju (a niti smije otvoriti komp nakon kupnje u klasičnom dućanu, inače gubi garanciju), da ne duljim.

Iz istog razloga za?to ljudi kupuju VOLVO, ljudi kupuju RuDAW, da se osjećaju sigurnije, znaju da su kupili stvar koja će ih slu?iti dugo i sigurno i točno onako kako očekuju. S obzirom da je vrijeme novac, a osim kvalitetnih komponenti u svaki RuDAW je ulo?eno puno vremena - mislim da RuDAW nije dovoljno naplaćen, no neću se zato buniti! :D ;)

misko063
21-07-2007, 12:20 AM
Pa ne znam sta da kazem :)
Ocigledno da ja onda nisam svestan svoga znanja...Sklopio sam sto sebi, sto dobrim prijateljima u poslednjih par godina sigurno desetak racunara i sve radi kako treba.
Ponavljam, ima svega par chipseta na trzistu, i nema tu neke preterane mudrosti. A i hardovi se menjaju bukvalno na par meseci. To da li pisti, zavisi mnogo vise od serije (batch) nego od modela. Jednostavno, tehnika tako brzo napreduje da ju je tesko ispratiti na ovaj nacin.

A sto je najgore, svaki proizvodjac hardvera, bilo da se radi o obradi slike (Sto je moj fah) ili zvuka ima neke svoje preporuke za chipset ili eventualno plocu... No, kako su u igri ostali Intel i nVidia, dileme vise nema, a svaka karta ce raditi sa Intelom koji je trenutno ipak Best Buy...

Oggy
21-07-2007, 12:27 AM
Slozio bih se sa Anitom i dodao bih jos nesto...
Naravno da kompjuter mozes sklopiti i sam, do sada sam licno tako i radio. Lagao bih kada bih rekao da mi to nije polazilo za rukom, ali to znaci da svaki put kada krenem u tu akciju, prvo 3 meseca proucavam stanje na trzistu hardvera, proucavam testove raznih komponenti, pa onda obilazim strane forume da vidim koliko je koji chipset kompatibilan sa odredjenim sound komponentama...
Moj rodjeni brat je dipl.ing informatike i gotovo svi njegovi prijatelji su na ovaj ili onaj nacin duboko u kompjuterskom poslu, takodje, svaki od njih zna da sastavi kompjuter iz zezanja, ali niko od njih nema veze (ili ima zanemarljivo malo) sa DAW kao posebnom filozofijom u izradi kompjuterskih konfiguracija.
Zato sledecu konfiguraciju pazarim kod Mihajla.
Zasto?
Zato sto sam imao priliku da testiram masinu i ne mogu reci nista drugo osim da je to za te pare i za recimo barem jos x2 u cenovnom rangu to svetski "best buy". Uz to imas i fantasticnu podrsku i znas da ako ti nesto zvekne, a to se desava, ti imas resenje u najkracem mogucem roku, sto je nama koji zivimo od ovoga posla prevashodno bitno.
Zapravo nisam shvatio poentu tvog posta osim "ne prodajem nista, ne kupujem nista, samo se pravim vazan"...
Mozda si zeleo i nesto pametnije da kazes, ali mi je to promaklo.

Moguce i da je zbog ove vrucine...

misko063
21-07-2007, 01:29 AM
Pa zaintrigirao me je tekst, jer tvrdi da iz iste konfiguracije moze da izvuce mnogo vecu brzinu, pa sam procitao da vidim o cemu se tu radi... I saznao sam sta? Nista posebno a to me je malo razocaralo.

Nista posebno nisam hteo da kazem.

I meni ne treba vise od sat da odlucim koja je moja naredna konfiguracija... kakvih par dana covece??? Jedostavno odem na Alienware i pogledam koji chipset i procesor nude u top konfiguracijama i to je to. Pogledam sta se nudi kod nas od Asusa i po kojoj ceni, dam to svom dobavljacu da mi nabavi po najboljoj ceni i gotovo.
Da ne pricam koje kuciste je stavljeno. Malo mi je bez veze praviti bilo koju ozbiljnu masinu u necemu sto nije Chieftec ili eventualno Cooler Master neki bolji.
Na kraju, ako me bas vucete za jezik, ovako, od oka, masina koju zovu ruDAW PRO i traze za nju 1100? kod mog dilear bi kostala max 800?.
Dakle, 300 eura zarade po masini :) :) :)

Pa toliku proviziju cak ni Zika i Mika ne uzimaju, da se ne lazemo! Ma ni Comtrade se toliko ne ugradjuje!!! Pa za te pare je moguce uzeti jos jedan mali komp za kucu!!! Eto, kad me bas vucete za jezik....

Oggy
21-07-2007, 02:04 AM
:)

Ne zivis od muzike, jel' da? :)

Ne znam kako mozes da sudis o necemu sto nisi probao, niti mi je jasno kako to isto sto nisi probao moze da te razocara i pre nego sto vidis o cemu se radi? :confused:

Da se ovo ne bi pretvorilo u beskonacnu diskusiju, evo ja imam jedan obostrano koristan predlog.
Sklopi ti tu konfiguraciju za 800 evra, napravimo jedan uporedan test u studiju i vrlo brzo cemo razresiti ovu veliku misteriju. Ako je tvoja masina bolja i ako pismeno pristanes da ces u naredne 3 godine istog dana biti u stanju da mi otklonis bilo kakvu nepravilnost u radu koja nastane (bez obzira sto nismo u istom gradu), o tvome trosku naravno, ja cu tog momenta kupiti masinu od tebe i to ne za 800, vec za 850 evra. Pretpostavljam da je po tvojim merilima 50 evra OK ugradnja za konfiguraciju?
Eto...
Odoh da spavam malo...
Laku noc ;)

diviner
21-07-2007, 02:23 AM
Quad core-u pada cena za koji dan, pa razmislite i o tom resenju...

Mislim da i na grafiku treba obratiti paznju. Graficki procesori su postali neuporedivo mocniji od CPU-a i samo je pitanje dana kada se poceti da se primenjuju. nVidia je vec izbacila svoje razvojno okruzenje...
http://www.bench-market.com/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13581

http://www.nvidia.com/object/tesla_computing_solutions.html

Razmisljamo o svemu...QuadCore je i dalje jos nedovoljno "exploatisan" u smislu iskoriscenja maksimalne teoretske procesorske snage, i onoga sto dobijate u praksi (tek nesto malo brze od dualcore masina u audio domenu). Takodje, primjeceno je da quadcore ponegdje pravi i neocekivanih problema (nekoliko nasih clanova ih je iskusilo).

A i mislim da ste u predstavljanju "filozofije" konfiguracije malo bespotrebno izvredjali momke koji vredno rade u servisima i sklapaju konfiguracije po ceo dan.
I nisu oni krivi sto ovaj siromasni narod nema za bolje pa moraju da prave krsheve. Ali kada ponekad dobiju bolje komponente u ruke, i te kako umeju da naprave masinu koja ce da radi kako treba.

Pa mogli smo i mi tom metodom niskih cijena da krcimo sebi put (hiperprodukcijom i nekvalitetom), ali to nije nas moto. Upravo zato smo i napravili takvu prezentaciju: da bi se jasno distancirali od "shunda" i u toj ekonomsko-proizvodnoj oblasti. Ako ste se kojim slucajem nasli prozvani i povredjeni, mi vam se iskreno izvinjavamo, i evo uvazicemo vas apel kao argument ublazavanja takvog nacina prezentovanja.

Dalje, obzirom da danas svaka ploca ima RAID i da se sve namesti za sekund, ni to nije neka mudrost. I naravno da su svi culi za RAID.

Ok...Ako ste culi, hocete li mi preporuciti najjeftinije rjesenje RAID5 sistema za PC, koji radi posao, i ne vuce se ko babastrina ?

Najzad, danas su sve komponente unificirane, bukvalno sve zavisi od chipseta. Nikada racunari nisu bili kompatibilniji, pa je i sloziti brz racunar neuporedivo lakse. Procesori vise ne dolaze u tray pakovanjima, pa se za "probu" svakog isti mora otvoriti, pa i ta prica o biranim primercima malo pada u vodu. Najvise sto je moguce je gledati nedelju proizvodnje i po tome juriti neki procesor.

Nazalost, nemam vremena da sa tobom/vama ulazim u diskusije oko oblasti koje ne poznajete dovoljno (vidi se iz prilozenog).

Brand name masine su skuplje najcesce zbog podrske koja se dobija, pisanog uputstva za koriscenje racunara i najbitnije, zbog autorizovanog sofvera koji ipak kosta.
Lepa je ona zvucna izolacija i ugradnja pasivnih komponenti sa poliranjem coolera, ali verujte da to danas svako zna da stavi, samo ako se zna sta se trazi...
Tako da vam je sundjer jedini adut :)

Salu na stranu, zivim od racunara, tj. racunar mi je od 1995 glavna alatka za rad, (mada je to postao davne 1984, samo na drugi nacin) i oduvek sam sam sebi sklapao racunar. Jednostavno, mislim da niko ne moze meni da izabere bolji racunar, jer ipak ja najbolje znam koje su moje potrebe...

Ne kazem da je los koncept, za one koji su hardverski polupismeni, sasvim je OK, ali ipak ne treba tako da pljujete Miku i Ziku....

nhf :)

Sklapajte sami i dalje vas racunar!...Ovo sto vi pisete ne moze biti kritika ,jer niste pomenuli nijednu manu ruDAW-a (zapravo ga niste uopste vidjeli) a vec komentarisete i "znate" kako mi treba da radimo svoj posao.

Pa zaintrigirao me je tekst, jer tvrdi da iz iste konfiguracije moze da izvuce mnogo vecu brzinu, pa sam procitao da vidim o cemu se tu radi... I saznao sam sta? Nista posebno a to me je malo razocaralo.

Ako vec imate racunar koji je u istom cjenovnom rangu kao i ruDAW PRO (a kazete da za te pare moze mnogo bolji racunar da se uzme), i idemo na javno uporedjivanje: ako se dokaze da zaista imate brzi, stabilniji (a pri tom nijedan od racunara ne smije ni malo da se cuje...znaci testiracemo u gluvoj sobi) jaci dobicete masinu na poklon (ili 1000 eura koliko vrijedi). U suprotnom cete vi nama isplatiti 1000 eura...

I meni ne treba vise od sat da odlucim koja je moja naredna konfiguracija... kakvih par dana covece??? Jedostavno odem na Alienware i pogledam koji chipset i procesor nude u top konfiguracijama i to je to. Pogledam sta se nudi kod nas od Asusa i po kojoj ceni, dam to svom dobavljacu da mi nabavi po najboljoj ceni i gotovo.

Dobili ste komentare ljudi koji su ozbiljni, a sve mi se cini i veci znalci od vas (jer kako vidim, po njihovim pricama imaju mnogo vise iskustva, jer su nabrojali nekoliko problema koje su susreli radeci sebi DAW, i uspjesno ih rjesili), kao sto rekoh, radite sebi masinu kako hocete...Niko vas ne tjera da citate ruDAW prezentacije, i da ne daj boze kupujete bilo sta od nas...

Da ne pricam koje kuciste je stavljeno. Malo mi je bez veze praviti bilo koju ozbiljnu masinu u necemu sto nije Chieftec ili eventualno Cooler Master neki bolji.

Kao sto rekoh, idemo na javni "obracun". Vi sebi sastavljajte coolermaster i chieftec kombinacije, i ako budete bolji, imate priliku da brzo zaradite.

Na kraju, ako me bas vucete za jezik, ovako, od oka, masina koju zovu ruDAW PRO i traze za nju 1100€ kod mog dilear bi kostala max 800€.
Dakle, 300 eura zarade po masini

Prvo, tacno je da je cijena ruDAWa lose iskalkulisana, i to smo primjetili tek juce (ili prekljuce ako brojimo i ovaj dan). Cijena je 1020 eura (bice uskoro ispravljeno na glavnoj stranici). Drugo, ta cifra od 300 eura je naduvana ( i zbog toga vam izricemo opomenu, jer je ocigledan maliciozan nastup...mi jesmo demokratska zajednica, ali demokratija ne znaci da svaki pametnjakovic moze pricati sta hoce, i gdje hoce) ...) Kada se u racunicu uzmu najbolje dilerske cijene, razlika u kursu, a izuzme danonocni rad ulozen u ruDAW, izadje mnogo manje od 200 (a ne 300) eura razlike (a gdje je ovdje namjerno nipodastavan ukupno ulozen rad i sredstva u razvoj i izradu ? ).

Znaci da rezimiramo: da biste uzeli 60% ruDAW PRO za 800 eura (jer skupljanjem komponenti koje su navedene na ruDAW prezentaciji vi imate samo osnov...gdje je novac investiran u probe materijala, masine za obradu, masine za proizvodnju nekih komponenti koje inicijalno nisu navede a sadrzane su, vrijeme za odabir i testiranje komponenti (i uopste otkud vama minimum 5 primjeraka procesora, memorija), novac potrosen i na pogresne i manje uspjele eksperimente, ogromno vrijeme i novac za testiranja u studijima) morate se baviti izradom racunara za svoje prijatelje, pa i poznanike (sto je navedeni subjekat vec naveo), sto znaci da morate ostvarivati promet u IT bransi od najmanje 2000 eura mjesecno), poznavati ljude (imati vezu u prevodu), imati znanje i iskustvo za otklanjanje eventualnih nekompatibilnosti, i pri tom znati i moci ubrzati masinu na 60-90% koliko je svaki ruDAW ubrzan...

I da za kraj zavrsimo ovu bespredmetnu raspravu...ruDAW je sa 1020 eura skuplji od racunara kupljenog u obliznjoj maloprodaji svega 100-150 eura, ili 10-15%. Svako ko misli da je tih 10-15% pametna usteda, neka uzme i sastavlja sebi sam komp.

Tomislav
21-07-2007, 06:29 AM
Joj, ljudi okanite se pisanja protiv ruDAW-a. Ja sam siguran da uzimam jedan samo me sada muči kako ga u Hrvatsku dopremiti... No o tome (nažalost) tek za 3 mjeseca. Ja sam evo sad krenuo u ono višetjedno planiranje kupovine računala. I sad sam namjeravao na forume provjeravati cjene i sjetih se ruDAW-a. E pa da sad ne moram pogadjat šta bi bilo stabilno i zezat se, a usput i podržati ljude koji očito dobro rade svoj posao, odlučujem se na ruDAW.

Već je bilo rasprave oko obrade videa. Ja ću sada napisati što bih želio raditi pa bi bilo super da mi se potvrdi da je ruDAW PRO mašina za mene.

Prvo, imam jedan ok hard disk koji bi mogli staviti umjesto ovog backup diska. Jel to ok?
Ovo računalo bih koristio i za gledanje filmova. Znam da mnoge o to sad nervira, ali glazba mi nije jedina zanimacija trenutno, tako da bih želio dva windowsa na dvije odvojene particije. Svaka particija bi recimo bila 20 GB. Windows XP + Windows Vista. XP naravno optimiziran maksimalno za audio/video. Sav ostali diskovni prostor bi bio za projekte (audio i video fajlovi itd...) i za sample library, a tog imam puno.

Neznam kolike su cijene RAM memorije niti diskova, pa me zanima koliko RAM-a mi možee staviti umjesto backup diska? :D

Što želim raditi na kompu? Na Visti samo slušanje glazbe i internet (bilo bi dobro da mogu sakriti ostale diskove za vistu). Windows xp... Na njemu ću korisiti nuendo sa vrlo velikim virtualnim instrumentima i Adobe Premiere Pro (i sigurno neke iz serije alata creative suite). Siguran sam da je rudaw pro i više nego dovoljan, ali sigurnije je pitati.... :D

Pozdrav! :)

diviner
21-07-2007, 09:53 AM
Joj, ljudi okanite se pisanja protiv ruDAW-a. Ja sam siguran da uzimam jedan samo me sada muči kako ga u Hrvatsku dopremiti... No o tome (nažalost) tek za 3 mjeseca. Ja sam evo sad krenuo u ono višetjedno planiranje kupovine računala. I sad sam namjeravao na forume provjeravati cjene i sjetih se ruDAW-a. E pa da sad ne moram pogadjat šta bi bilo stabilno i zezat se, a usput i podržati ljude koji očito dobro rade svoj posao, odlučujem se na ruDAW.

Za hrvatsku vec imamo 2 narucena ruDAW-a (ovih dana cemo na put u BIH zbog promocije i realizacije legalne dopreme ruDAWa, a uskoro isti rezim ocekuje i Hrvatsku). Nadje se nacina, samo kada se zeli i hoce ;) .

Btw, Hvala na podrsci. Svaki put kada se pitam zasto koji klinac radimo ovo (jer gotovo sve sto se zaradi ode u dalja ulaganja, a uvijek se nadje pametnjakovica koji zna bolje i koji ce da "vam kaze sta je istina", te time potkopavaju bilo kakvu sansu da se u zemlji Srbiji napravi bilo sta pametno) nadje se ipak neko ko razumije i cijeni tudj rad...

Upravo po ovoj vrucini isprobavamo nove materijala za zvucnu izolaciju (pluta, i jos neke plasticne materijale), pripremamo ruDAW XTM za veoma malo pare (pasivno hladjeno napajanje, mogucnost potpuno pasivnog rashladjivanja bez ijednog aktivnog venta), kao i XTM za velike pare (sistem vodenog hladjenja rashladjenog preko velikog pasivnog radijatora, velicine jedne stranice big tower kucista).

Već je bilo rasprave oko obrade videa. Ja ću sada napisati što bih želio raditi pa bi bilo super da mi se potvrdi da je ruDAW PRO mašina za mene.

Prvo, imam jedan ok hard disk koji bi mogli staviti umjesto ovog backup diska. Jel to ok?

Naravno da je ok...

Ovo računalo bih koristio i za gledanje filmova. Znam da mnoge o to sad nervira, ali glazba mi nije jedina zanimacija trenutno, tako da bih želio dva windowsa na dvije odvojene particije. Svaka particija bi recimo bila 20 GB. Windows XP + Windows Vista. XP naravno optimiziran maksimalno za audio/video. Sav ostali diskovni prostor bi bio za projekte (audio i video fajlovi itd...) i za sample library, a tog imam puno.

ruDAW je zamisljen sa najmanje 2 OSa. Jedan glavni i drugi bekap (imate i upustvo za kopiranje OSa, tako da uvijek mozete imati master->slave kombnaciju kojom ste maksimalno zasticeni od eventualnog gubitka podataka usljed otkaza HDDa) . Tako da je najmanji problem ubaciti 3,4 pa i vise OSova...ruDAW se trenutno osposobljava i u radu sa oduvijek popularnim apple OSX sistemom.

Neznam kolike su cijene RAM memorije niti diskova, pa me zanima koliko RAM-a mi možee staviti umjesto backup diska? :D

Cijena RAM-a je krenula na gore, ali trenutno stagnira, tako da se trenutno moze uzeti cak dodatna 2GBa za pomenuti dodatni backup disk.

Što želim raditi na kompu? Na Visti samo slušanje glazbe i internet (bilo bi dobro da mogu sakriti ostale diskove za vistu). Windows xp... Na njemu ću korisiti nuendo sa vrlo velikim virtualnim instrumentima i Adobe Premiere Pro (i sigurno neke iz serije alata creative suite). Siguran sam da je rudaw pro i više nego dovoljan, ali sigurnije je pitati.... :D

Pozdrav! :)

Vise nego je dovoljan. Vec sam pominjao sta je potrebno za amatersku a sta za profesionalnu video obradu, i to u ovoj temi, tako da nema potrebe ponavljati.

Poz.

misko063
23-07-2007, 11:35 PM
Nisam ja nikakav pametnjakovic, imam 33% udela u jednoj firmi za sastavljanje racunara i prodaju komponenti. (Zika & Mika & co...)

O racunarima znam mnogo, iako se ne bavim time, samo sam ulozio novac na pocetku, ali nikada u zivotu nisam pljuvao konkurenciju na nacin na koji si ti to uradio pri predstavljanju svoje masine! Ja se bavim marketingom i povremeno donosim vece poslove firmi, to mi je zaduzenje. Inace imam svoju firmu koja se bavi multimedijom.

Sutra cu dati nalog komercijalisti da sastavi ponudu za masinu sa potpuno istim komponentama kao i vasim i okacicu je ovde! Pa me ti banuj ako hoces i obrisi mi user, to je tvoje pravo! Ali ce ljudi videti koliko se ugradjujes i da li sam ja maliciozan!

By the way, okacicu na par racunarskih foruma link na tvoju ponudu uz molbu za komentar, pa ce potencijalni kupci i te kako moci da cuju jos neko misljenje... Kriticko naravno!

A i konfiguracija ti je zaista originalna. Ta Asus ploca je i onako trenutno best buy na trzistu i svi je koriste u boljim racunarima... Procesor je takodje best buy? Sta je tu tvoje otkrice?

Inace, nemam nista protiv vas, jednostavno mi se nije svidelo to kako pljujes i omalovazavas konkurenciju a sve to da bi opravdao svoju ZESTOKO NADUVANU cenu! I to mi je jedini motiv!

diviner
23-07-2007, 11:51 PM
O racunarima znam mnogo, iako se ne bavim time, samo sam ulozio novac na pocetku, ali nikada u zivotu nisam pljuvao konkurenciju na nacin na koji si ti to uradio pri predstavljanju svoje masine! Ja se bavim marketingom i povremeno donosim vece poslove firmi, to mi je zaduzenje. Inace imam svoju firmu koja se bavi multimedijom.

U jebote, pa ti si onda neki zajeban igrac. Ti sve znas jebote :o !!! Otkud ti samo toliko slobodno vrijeme, kada si rastrzan na toliko polja ??? Na rumskom mozes isto mnogo pametnije da iskoristis, nego sto ga trosis pljujuci po nasem radu.

Sutra cu dati nalog komercijalisti da sastavi ponudu za masinu sa potpuno istim komponentama kao i vasim i okacicu je ovde! Pa me ti banuj ako hoces i obrisi mi user, to je tvoje pravo! Ali ce ljudi videti koliko se ugradjujes i da li sam ja maliciozan!

Ukenjo sam se!
Sta pokusavas ti da dokazes? Jel znas da citas ? Jel imas oci ? Jesam li lijepo napisao ono sto ti zelis kanda dokazivati. I ljudi i dalje uzimaju i narucuju ruDAW (i pored tvoje ovdje jos neobrisane biblijske istine i otkrovenja zavjere protiv clanova rumskog, a sve u cilju osiromasivanja istih putem naduvanih cijena kompjuterskih komponenti).

RAJKO
24-07-2007, 06:22 AM
kao prvo pozdrav svim zaljubljenicima u svoj posao
kao drugo nepopravljivi sam obozavalac MAC-a
kao trece postujem svaciji trud I rad
kao najvaznije ljubav i predanost i dobri rezultati u oblasti muzike ,u kojem god domenu pricali,a kompijuteri su sastavni deo muzike mora biti dobro nadoknadjeno iliti naplaceno

Retko zaista se prikljucim aktivno na forum,ali sada sam morao

RUDAW sam imao prilike videti,veoma kvalitetan kompijuter,Mac-takodje vrlo kvalitetna masina-i sta sa tim???

Ako neko kvalitetno napravi nesto I u potpunost stane iza toga-e to je nesto

Iz licnog iskustva sam naucio mnogo-svi sve znaju-nacitani ,puni znanja ponekad se I uplasim da mnogo ne znam,ali obicno sveznajuci znaju sve zato sto imaju puno vremena ,nazalost siguran sam da RuDaw momci nemaju vremena.Kao covek koji je popravio more uredjaja I koji ima zaista lepog znanja o kompijuterima zaista zadnje sto bih radio je to sto RuDaw ekipa radi.
Svako zna danas da sklopi komp ali ponavljam vreme I podrska je Ono sto kosta I treba da kosta jer je vreme necijeg zivota rezervisano za proizvod I ljude koji su ga kupili-a kako je to kada u pola noci zove I iz ko zna kog razloga nezadovoljan muzicar dobro znam I iz toga razloga jos jednom velika podrska RuDaw momcima!!!
Koliko kostaju komponente uopste nije bitno-one ne odredjuju cenu necijeg rada!!
Danas svako moze sve da kupi gde god hoce,ali bas zato treba drzati radom i ljubavlju odlucan stav i ceniti svoj rad onoliko koliko mislimo da vredi,a uvek ce biti skupljih i jeftinijih ljudi koji nude istu uslugu.

diviner
24-07-2007, 11:24 AM
Rajko, hvala ti na podrsci...Zbog takvih ljudi mi nije zao sto ja i moji saradnici i dalje (ruDAW je nastao na jesen 2006) gotovo da radimo za dzabe (na more nisam otisao od 91', za klima uredjaj i dalje nemam, jer bukvalno sve i jedan dinar ulozimo dalje...btw radimo i po ovakvim vrucinama, gdje znoj kapa sa cela, i jos nisam uzeo odmor niti mi to pada napamet).

Neki ljudi jednostavno nece da shvate, niti da prihvate da smo bolji od njih (evo, momak je jedan od suvlasnika Mika & Zika & Co firme gdje se preprodaju komponente po principu "spusticu evro i po nize svoje cijene i tako cu zajebati kolegu koji radi isto"...a vamo glumataju kolegijalnost) i to je ono sto mene najvise nervira u zemlji srbiji. I u tome idu toliko daleko da neodgovorno tvrde kako su oni (a onda apriori i njihovi proizvodi) mnogo bolji, jer kostaju manje (a lijepo kaze ona stara poslovica: nisam toliko bogat, da bih stalno kupovao jeftine stvari). Ja sam fino momka zamolio i dao mu izazov vrijedan 1000 eura (ako je toliko siguran da je u pravu, zasto ne pristane na "dvoboj") ?

ruDAW je mozda jedan od rijetkih proizvoda koji ima bukvalno sve one osobine (features) koji su navedeni u reklamnom letku, prezentaciji (a znamo da u vecini modernih reklama neistina, hvalisanje i laz cini oko 30-50% osobina proizvoda), a cak se konstantno unapredjuje (recimo, u prezentaciji trenutno nema informacije da se radi na unapredjenoj zvucnoj adaptaciji, kombinovanju aktustickog sundjera i plute...kao i toga da ce ruDAW i u PRO verziji uskoro imati opciju gotovo potpunog pasivnog rashladjivanja). Znaci, bilo koja rijec napisana u samoj prezentaciji je 100% opravdana, i mi smo vec nekoliko puta naznacili da svako moze da nas kontaktira (sto ljudi i rade) , da im dodjemo na kucni prag (studio, atelje), i da se u to sami uvjere time sto cemo im ostaviti na upotrebu promo primjerak istog (obicno onoliko dugo koliko im je potrebno).

I da ne ispadne da stalno hvalisam ruDAW...Bude i problema i sa nasim masinama, ali su one obicno software related (a mi i dalje, jeli, logicno i razumski, ne mozemo dati garanciju na softversku funkcionalnost, jer mi isti ne pisemo...posebno kada se na sve doda da se najcesce radi o 90-100% piratizovanom softveru...dacemo maksimalnu besplatnu podrsku u onoj kolicini koliko poznajemo softversku konfiguraciju (a poznajemo je vrlo dobro) i na to ljudi trebaju da gledaju kao na besplatan bonus). Nekim ljudima smo cak, nasom greskom, isporucili i nedovoljno sredjene ruDAWove (Bitch, clan foruma je recimo dobio ruDAW ONE koji je imao nekoliko sitnih softverskih, i jednu kardinalnu hardversku gresku...ali ko radi taj i grijesi...Taj isti momak nije nasao za shodno da bilo gdje makar nagovjesti da je imao neki problem sa masinom, jer je razuman, i takodje shvata "ko radi, taj i grijesi" princip). Fazon je u tome sto mu je taj problem otklonjen odmah, u rekordnom roku, i sva odgovornost je preuzeta na stranu proizvodjaca (tj nas)...Svi ostali ruDAW-ovi rade kao sat (a neki ce uskoro imati godinu dana) od 10ak do sada proizvedenih.

Ne mozemo da tvrdimo da smo nepogrijesivi (sa moje strane je i u proslosti bilo dosta gresaka...kada smo vec krenuli sa autokricizmom :)...ali mi je drago sto mogu da pomenem da je gresaka procentualno bilo mnogo manje od pogodaka), ali mozemo da tvrdimo da radimo na tome da budu smanjene na najmanji moguci (ali zaista najmanji moguci) nivo, i da obecamo da ce svaka ici samo na teret proizvodjaca, tj nas samih. Nikako na teret kupca...

PS. Gdje si vidio ruDAW? Da nije kod Abadica? :) . Danasnji ruDAW-ovi su jos bolji i jos tishi, pa te zato pitam :)

Tomislav
24-07-2007, 12:58 PM
Diviner hvala na informacijama i odgovorima na moja pitanja. Zbilja se ne treba obazirat na ovakve pokušaje omalovažavanja! Evo ja jučer zainteresirao prijatelja za ruDAW evo mu šaljem link. Bilo bi zgodno da kupimo u isto vrijeme (ako se on odluči...) da isporuka bude jednostavnija.

Diviner imam još jedno pitanje. Imam TC Electronic Konnekt 8 zvučnu karticu. Čuo sam da postoje neke firme koje u svoje firewire kartice stavljaju bolje čipove i zato zvučne rade na njima bolje. Ima li ruDAW PRO integrirani firewire na matičnoj? I jeste li do sada imali iskustva sa korištenjem firewire zvučnih kartica na ruDAW-u? Mislim da se spominje Texas kod tih firewire kartica....

Hvala unaprijed na odgovoru i opet ponavljam, imate svu podršku!!!

dr.Ru
24-07-2007, 04:18 PM
Diviner hvala na informacijama i odgovorima na moja pitanja. Zbilja se ne treba obazirat na ovakve poku?aje omalova?avanja! Evo ja jučer zainteresirao prijatelja za ruDAW evo mu ?aljem link. Bilo bi zgodno da kupimo u isto vrijeme (ako se on odluči...) da isporuka bude jednostavnija.

Diviner imam jo? jedno pitanje. Imam TC Electronic Konnekt 8 zvučnu karticu. Čuo sam da postoje neke firme koje u svoje firewire kartice stavljaju bolje čipove i zato zvučne rade na njima bolje. Ima li ruDAW PRO integrirani firewire na matičnoj? I jeste li do sada imali iskustva sa kori?tenjem firewire zvučnih kartica na ruDAW-u? Mislim da se spominje Texas kod tih firewire kartica....

Hvala unaprijed na odgovoru i opet ponavljam, imate svu podr?ku!!!

Pozdrav Tomislave!
Evo, ja cu ti odgovoriti na tvoje pitanje:
ruDAW PRO ima integrisani fw na maticnoj ploci. Konnekt 8 ce ti raditi bez problema. Generalno, problem kod TC Electronic-a je taj sto njihovi uredjaji traze slobodan FW bus, dakle port koga neces deliti sa drugim FW uredjajima. Ukoliko imas vise FW uredjaja, a svi su zabodeni u maticnu plocu, onda postoje neke sanse da ti setup brljavi. Ovo je cinjenica i zvanicni podatak TC-ja, nezavisno koju maticnu plocu koristio, i kakvu masinu imao (ruDAW ili bilo koju drugu).
Resenje ukoliko imas potrebe za nekoliko fw buseva: kupi FW PCI kartu sa VIA VT6306 chipsetom, kosta cca 20 eura, i problem je resen.
Ponavljam, ukoliko ti je Konnekt jedini FW u masini, ne moras trositi 20 eura na dodatni fw bus.

Tomislav
24-07-2007, 04:33 PM
Ja imam upravo tu VIA karticu trenutno, tako da ću moći onda spajati kamere na nju. Sve 5. Hvala na supportu.

zvincic
24-07-2007, 07:49 PM
Pozdrav Tomislave!
Evo, ja cu ti odgovoriti na tvoje pitanje:
ruDAW PRO ima integrisani fw na maticnoj ploci. Konnekt 8 ce ti raditi bez problema. Generalno, problem kod TC Electronic-a je taj sto njihovi uredjaji traze slobodan FW bus, dakle port koga neces deliti sa drugim FW uredjajima. Ukoliko imas vise FW uredjaja, a svi su zabodeni u maticnu plocu, onda postoje neke sanse da ti setup brljavi.

kao i svaka bolja fw kartica.

ja osobno prilikom capture-a dv materijala gasim ff800 jer je skop na istom busu gdje i ona a kad oboje rade bude sranja samo takvih.

problem jedino nastaje kada netko nestrucan oko racunala dozivi to isto pa onda krene, ne valja fireface, ne valja racunalo...

Resenje ukoliko imas potrebe za nekoliko fw buseva: kupi FW PCI kartu sa VIA VT6306 chipsetom, kosta cca 20 eura, i problem je resen.

diviner, reagiraj!

ne ne i ne viu za fw kontroler!

texas instruments i nista drugo!

Mika Technika
25-07-2007, 03:20 AM
podrska i od mene za rumski, i za ruDAW mashine!!!!

LACKY
25-07-2007, 03:29 AM
Kupljen jedan juce.

diviner
25-07-2007, 12:01 PM
diviner, reagiraj!

ne ne i ne viu za fw kontroler!

texas instruments i nista drugo!

Reagiram...TI sam stvarno probao u raznim izvedbama (TI FireWire se nalazi i u nasim ruDAW masinama. ruDAW PRO ima 2 FireWire prikljucka, ruDAW ONE samo jedan), ali mislim da je Brane bas od TC-a (ili je pokupio na nekom forumu gdje se govorilo o njima) pokupio informaciju da je pomenuti VIA pravo rjesenje za kombinaciju njegovog preostalog hardvera. I kao sto se da vidjeti nije pogrijesio...

VIA-u bije los glas zbog nekih proslih promasaja...Noviji chipovi su izgleda ipak nesto drugo.

podrska i od mene za rumski, i za ruDAW mashine!!!!

Hvala !

Kupljen jedan juce.

Mislis JOŠ jedan ;)
Hehe...jos jedno izvinjenje na onoj ispali. Nisam igrao fudbala duzi vremenski interval, a stvarno sam trebao momcima (ne toliko sto sam solidan igrac, koliko sto fali igraca). Popicemo to pivce cim sledeci put budem u BG. Poz

Tomislav
25-07-2007, 01:05 PM
E onda odlično. VIA za TC, a TI će mi biti za kamere.

Diviner, ti nisi u Beogradu..? To automatski meni oalkšava nešto oko kupnje. Znači ruDAW se kupuje u Novom Sadu ili Beogradu?

dr.Ru
25-07-2007, 05:57 PM
Mihajlo je u pravu. Ja koristim RME Fireface 800 zaboden direkt u maticnu plocu, a TC Powercore FW ide na FW PCI kartu sa onim Via chipsetom. Sve radi bez greske, kao sat. Pri tom imam i UAD, nikakvih problema nema. Ovo za VIA chipset sam dobio odgovor direktno od ljudi iz TC, tako da samo prenosim prave informacije, i razbijam zablude :)
TC zvanicno preporucuje ovo sto sam ja napisao.
Poz!

diviner
25-07-2007, 09:28 PM
E onda odlično. VIA za TC, a TI će mi biti za kamere.

Diviner, ti nisi u Beogradu..? To automatski meni oalk?ava ne?to oko kupnje. Znači ruDAW se kupuje u Novom Sadu ili Beogradu?

Nisam htjeo da najavljujem dok ne bude sve sigurica ali:

ruDAW ce se moci pogledati, probati (showroom), kupiti ili naruciti u Artistovim prodavnicama u BG i NS tamo negdje krajem avgusta (septembar), tako da je svejedno (u BG se stigne za sat-satipo autoputem, tako da to dodje sve na isto ;) ).

Poz...

diviner
17-08-2007, 06:43 PM
ruDAW PRO sada standardno dolazi sa 500GB diskovima odnosno 1.5TB (terabajta) prostora (updateovali smo stranicu davno, ali smo zaboravili ovdje to napomenuti) ...

Unaprijedili smo i konacno rjesili neke problmcice vezane za proizvodnju PRO racunara u novijoj izvedbi zvucne izolacije (sada zvucnu izolaciju cine primarni sloj - presovana pluta 5mm debljine, i sekundarni sloj - akusticki sundjer koji je u pojedinim dijelovima debeo i 55mm)

Takodje, sa zadovoljstvom mozemo konstatovati da smo i pored manjih problema, uspjeli da konacno osposobimo i najavljivani OSX (za sve koji su navikli na Mac-ove, ovo ce biti sjajna vijest). OSX na ruDAW PRO radi veoma brzo, podizanje sistema jos brze, a probali smo i nekoliko audio interfejsa koji su se u ovoj kombinaciji ponasali ekstra (proban Logic Express, Reason, Ableton). Ovih dana ostaje jos samo da se ispita rad Logic Pro 7 verzije (tacnije zadnja verzija 7.2) u kombinaciji sa jos par audiointerfejsa, ali i tu ocekujemo nista vise osim sjajnog i besprekornog rada (ako i bude problema, rjesice se onako kako smo rjesili prethodne - relativno brzo i efikasno :) ).

Zavrsili smo i testiranje novog ruDAW ONE ciju prezentaciju upravo update-ujemo (bice objavljeno obavjestenje u posebnom threadu)....

"7"
17-08-2007, 08:50 PM
Evo i ja za VIA fw da kazem nesto izmedju... dakle imao sam fw karticu sa VIA chipset-om 2 godine i radio je super do skoro kada je tragicno preminuo. Bio sam na dva razlicita mesta i uzimao kartice sa VIA chipset-om. Na jednom mestu sam promenio tri kartice i nijedna nije radila, na drugom jedna nije radila a druga jeste ali je zvuk seckao tj. verovatno je imala slab protok. I onda (posto su mi pricali da treba da uzmem samo sa TI ili NEC chipset-om) uzmem lepo karticu sa TI chipset-om i sve sljaka super. Dakle imam i dobro i lose iskustvo sa VIA chipset-om... mislim da mnogo zavisi od ploce.

Tomislav
17-08-2007, 09:50 PM
Fenomenalno ruDAW ekipo!! Evo mislio sam Vista + Xp, a prije će biti OSX (za internet isl) + XP. heheheh jedva čekam :)

Svaka čast!

Hollywood
28-08-2007, 01:57 PM
Takodje, sa zadovoljstvom mozemo konstatovati da smo i pored manjih problema, uspjeli da konacno osposobimo i najavljivani OSX (za sve koji su navikli na Mac-ove, ovo ce biti sjajna vijest). OSX na ruDAW PRO radi veoma brzo, podizanje sistema jos brze, a probali smo i nekoliko audio interfejsa koji su se u ovoj kombinaciji ponasali ekstra (proban Logic Express, Reason, Ableton). Ovih dana ostaje jos samo da se ispita rad Logic Pro 7 verzije (tacnije zadnja verzija 7.2) u kombinaciji sa jos par audiointerfejsa, ali i tu ocekujemo nista vise osim sjajnog i besprekornog rada (ako i bude problema, rjesice se onako kako smo rjesili prethodne - relativno brzo i efikasno :) ).

kako to? kako to? na kojoj masini? jel treba neka posebna komfiguracija ili moze na bilo cemu?

Combo
21-02-2008, 04:48 AM
Poslednih dana sam malo hteo da provrim stanje na FireWire trzistu... oni koji svoje uredjaje imaju jos od ranije i oni koji su izasli na trziste sa novim revizijama starih modela... Oni pouceni iskustvima od ranije i puni preporuka za neke nove ljude...

U svakom slucaju sto se PRO FireWire Cipa za DAW tice:

Texas Instruments je pouzdan i dobar chip ali VIA sa svojim modelom chipa VIA VT6306 izgleda da caruje na terenu PRO DAW-a... idemo dalje...

Skoro da na trzistu nema proizvodjaca koji za svoje FW uredjaje pored TI ne preporucuje i VIA VT6306 chipset, cak ga mnogi stavljaju i na mesto vise.

Texas Instruments 5BA63VW TSB43AB23 chip i
VIA VT6306 chip (za njega kazu da se uklapa uz sve uredjaje kao i TI, s tim sto se za neke od uredjaja kao kontroler uklapa i mnogo bolje)

Preporuke ovog (VIA VT6306) chipa dolaze iz sledecuh dabora:

- Digitesign
- TC Power (PowerCore)
- RME
- SSL (Duende)
- PreSonus
- M-Audio
- Yamaha

- SOS (Sound On Sound) redakcija ga licno koristi za testiranja... Gde se kaze: Iskustva su razlicita, a mi za svo vreme ni jedno neprijatno nismo imali... Gledamo na karakter FW uredjaja a ne na eventualnu nekompatiblinost naseg sistema, takvu kompatiblinost i udobnost u radu nam omogucava integrisani FW chip na ploci VIA VT6306! (http://www.soundonsound.com/sos/dec06/articles/pcnotes_1206.htm)

- RainRecording koji je testirao primenu Windows Viste za DAW je u svom sistemu testiranja koristi VIA VT6306 chip a ne TI! (http://rainrecording.co.uk/vista/performance)

- Preporucljivi izbori Ploca za DAW, uglavnom dolaze od proizvodjaca koji jednako koriste i VIA VT6306 i Texas Instruments 5BA63VW TSB43AB23 chipset, sa tim sto je VIA VT6306 zastupljena na trzistu i od ranije! MSI Neo Family i Asus P5K Family koriste VIA VT6306, dok Gigabyte GA-P35-DS3P i Asus P5W DH Deluxe koriste Texas Instruments Firewire Controller!

VIA VT6306 chip je dosta lako naci kod nas jer je kao pouzdana varijanta dosta vec dugo zastupljen kako kod nas tako i na ostilim trzistima.

Texas Instruments je malo teze naci kod nas i malo je skuplji... Pakom je na svom sajtu stavio cak da ima Texas Instruments FireWire kontroler sa VIA VT6306 shipsetom :-) pa nisam mogao da odolim i pozovem da vidim o kakvom se mutogenom cudu radi... naravno bila je greska kao i 80% stvari kod nas, nije ni cudo sto nam se posle desavaju otimanja, preuzimanja, prisvajanja kad ni mi sami dok imamo, neznamo ni sta imamo... Rezultat i paralela sa trenutnom potresnom situacijom u Srbiji! POZDRAV - PRO AUDIO Ing.