View Full Version : mastering za tv(muzicki spot/reklama)
alavuk
01-10-2006, 12:00 AM
pa kako bi to izgledalo ? ceo proces znaci od mixa pesme do konacnog zvuka !
Hvala unapred!
awacs
02-10-2006, 07:25 AM
pa kako bi to izgledalo ? ceo proces znaci od mixa pesme do konacnog zvuka !
Hvala unapred!
Ono sto je najvaznije za TV postprodukciju u Srbijici je da mix prebacis u MONO, cisto da bi izbegao tehnicarske ludorije na raznim sumanutim televizijama gde tonci iskoriste samo levi ili desni kanal umesto da saberu oba. Onda neki brickwall limiter (tipa Waves L2) da bi nabio malo loudnessa (ukoliko se radi o reklami, onda MNOGO loudnessa) i to ti je to. Eventualno pre L2 ubacis EQ da bi kontrolisao pumpanje u raznim delovima spektra i to ti je to. Ova poslednja recenica sugerise da ti ustvari treba multiband compressor, ali nije tako. Brickwall limiter je nepreje..va stvar za TV.
alavuk
03-10-2006, 08:44 PM
ok ali to je finalni deo obrade , zanima me dali finalni mix za cd/vinil treba da menjam ili ne ? znaci npr. 48/24 ... ja sam za jedan spot samo 44/16 stereo prebacio u mono smanjio na -3 i kad se to pustilo na tv-u bilo je "prejako" tj malo su basevi jeli sn ali zanimljivo je to da inace ta televizija nema gornji spektar od 10khz do 16/22 khz ...
ANITA
03-10-2006, 10:07 PM
Ovo i mene zanima! Do sad sam radila za glazbene knjiznice (USA..) koje u ne trebaju (preferiraju NE) masterirane stvari, a sad radim nesto za HR i tu treba biti sve gotovo! Bas se pitam na sto treba obratiit paznju da ne zeznem nesto bitno.
Awacs Ne kuzim kako mislis prebaciti u mono? Samo provjere radi? Ili kao additional mix u monu i stereu ili sto si mislio? Znam da kod tv-a treba obratiti paznju na mono-kompatibilnost, ali bas davati mono snimke.. :/
Daj pojasni sto si htio reci!
alavuk
03-10-2006, 11:23 PM
znaci krajni signal je mono ali pazi mozda kod vas htv mozda ima stereo audio pa ne bi bilo lose da se naprave 2 verzije stereo i mono...
dragutinos
04-10-2006, 12:17 AM
Naravno da nema smisla praviti poseban mix za TV. Neophodno je samo obratiti paznju na korelaciju i sve ce biti u redu.
Ovo vazi ako je u pitanju muzika za neki spot i sl.
Ukoliko radite nesto unapred predvidjeno za emitovanje na nasim televizijama (dzinglovi, reklame, spice), sve u mono i mirna Backa.
alavuk
04-10-2006, 11:08 AM
primljeno k' znanju :]
DADDY Z
04-10-2006, 01:55 PM
Svakako je potrebno praviti novi mix za TV..i to po mogućnosti kontroli?i na zvučniku sličnih performansi kao onaj na TV aparatu(npr komjuterski)..ako radi? za na?e tr?i?te onda obavezno MONO(ne zbog tv stanica nego zbog gledalaca od kojih 90% ima mono TV)
?to se tiče mixa ja obično radim da je glavnica uglavnom u srednjem spektru,tj. ono ?to ti je najbitnije da se dobro čuje MORA biti u srednjem spektru.
Ako radi? stereo onda vodi računa o FAZI kao ?to reče čovek i neće? imati problema..
to je to uktratko mada u svemu ovome ima raznih odstupanja u zavisnosti od posla..
ANITA
01-11-2006, 10:35 PM
A koliko jako sprzeno i nabrijano? Mogu slobodno equilizirati do boli i kompresirati? Ili da "uracunam" da ce i oni jos dodatno pa ce to sve biti too much?
kejkz
02-11-2006, 01:09 AM
Skoro sam radio neke reklame, i najveći problem je bio bas, slobodno secite sve ispod 90-100 herca, jer je meni u konkretnom slučaju tu bio najveći problem, zbog karakteristika glasa i muzike.
Samo proverite kako zvuči u mono, nema potrebe da ga izvozite tako, ako nema večih gubitaka osnovnih informacija. Ali naravno, zbog sigurnosti je ok.
Sve ?to je djz napisao je skroz tačno, upravo srednje frekvencije izvlače stvar.
Nema potrebe za velikom kompresijom, po?to to rade pri emitovanju (obično) :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.