View Full Version : Sidechain compressor
kravadinka
29-09-2006, 02:12 AM
Sta je ustvari sidechain, cemu sluzi i kako se koristi?!
Pokusao sam da nesto pronadjem na engleskom, ali nekako ne ide bas... :banghead: :rolleyes:
lesha
29-09-2006, 03:05 AM
potrazi ovde, pominjali smo ga sto puta..
Sta je ustvari sidechain, cemu sluzi i kako se koristi?!
Pokusao sam da nesto pronadjem na engleskom, ali nekako ne ide bas... :banghead: :rolleyes:
Sidechain kompresor je kompresor koga trigeruje impuls sa drugog kanala ....
Sustinski npr stavis komresor na bas , a triger stavis na Kick ..... kad udari kick on " upali " kompresor koji u tom momentu kompresuje bas ( utisava ga u tom momentu ) tako da je na taj nacin lakse da kick i bas ukomponuju u matricu ....
Isto tako moze da sluzi i kao deeser ..... dupliras vokal i na jednom kanalu sa eq skines sve osim SSSS ..... a i tu stavis triger a na vokal stavis kompresor ..... i onda kad god se na prvom kanalu zacuje SSS kompresor pocne da radi i skida SSSS sa glavnog vokala .....
Evo ..... nisam mogao prostije ( mada je dosta tesko pisati ovako :rolleyes: )
Nadam se da ti je malo jasnije ....
Pozdrav
kravadinka
30-09-2006, 03:10 AM
Da, skroz jasno!
Tako sam nekako i mislio, trebalo mi je samo pomoc da to malo povezem u glavi!
Koliko sam uspeo ovde da procitam u Cubase to ide malo komplikovanije, ali zato u Pro Tools ide mnogo lakse...
dadson
30-09-2006, 08:00 AM
Da, skroz jasno!
Tako sam nekako i mislio, trebalo mi je samo pomoc da to malo povezem u glavi!
Koliko sam uspeo ovde da procitam u Cubase to ide malo komplikovanije, ali zato u Pro Tools ide mnogo lakse...
Nije bas extra komplikovano u Cubase-u. Treba malo da se obilazi ali kad uradis proceduru par puta naviknes se. Osim toga mozes uraditi template sa uvezanim side-chainom.
Evo link za video tutorial gdje je sve lijepo objasnjeno. 1 slika=1000 rijeci.
1 video=:o .
http://otium.hjem.myinternet.dk/mirror/Sidechain_in_CubaseSX.rar
Mozes da koristis stari TC VST kompresor ..... on ima sidechainer
Nije neki kompresor , ali za tu svrhu moze da posluzi ......
Ako nista a ono da shvatis kako to radi u praksi
Pozdrav
kravadinka
30-09-2006, 02:29 PM
Kad smo kod tog uvezivanja, znam da nema veze sa kompresorom, ali u Pro Toolsu imam opciju da rutujem kroz BUSove sve sto hoc da snimim u real time na novi audio kanal, ali u Cubase to ne ide koliko znam, znaci mogu samo da ga exportujem!
Stvar je u tome sto sam hteo da odjednom sve midi i audio kanale u real time snimim na nove audio trake, da ih prethodno rutujem, a da ne moram za svaku da radim mixdown!
Moze li to ikako?!
lesha
30-09-2006, 09:01 PM
najjednostavniji nacin upotrebe sidechain-a
twisted lemon sidekick (http://www.twistedlemon.nl/site/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=32)
nESbo
02-10-2006, 09:23 AM
Najprostiji i "najrealniji" primer sidechaina je u reasonu. Okrenes kompresor pozadi, "ubodes" kabl iz kika u sidechain ulaz u kompresoru, kabl iz basa u ulaz kompresora, kabl iz kompresora u slobodan kanal na mixeti...
clusterchord
18-10-2006, 10:47 PM
sidechain atenuira (stisava), ali i de facto komprimira sss podrucje. medjutim, za de-essing postoji i druga varijanta, koja toliko ne mjenja dinamicki range i envelopu procesiranog podrucja: de-ess sa okretanjem faze (npr. Focusrite ISA220/430)..
razdvoje signal na dva, zatim jedan od njih lupe hp/lp eq koji izolira sss podrucje, okrenu mu fazu za 180 stupnjeva , i zatim ga po zelji , sa de-ess intensity, vracas i zbrajas s originalnim signalom.. i voila! koliko dignes toliko nestaje sss, ali mu se ne mjenja relativni oblik peakova i signala. nema kompresivnog "zvuka" tj utjecaja attack i release-a, vec radi kao savrseno linearna atenuacija. nekad je to prirodnije , nekad nije.
morat cu to jednom probat napraviti na DAW-u, sa dva identicna tracka, sa linear EQ (bez faznog pomaka). trebalo bi funkconirati. do sada sam ugl koristio wavesov renaisance de-esser.
strasni zmaj
17-11-2006, 11:41 PM
skuzio sam da sidechain opciju treba podrzavati kompresor (ispravite me ako grijesim), ali kako bi se dala izvesti ta operacija u fruity loopsu koristeci njegove efekte (fruity compressor ili multiband compressor)?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.