View Full Version : Carina za 1 CD!? Ma Jel Ovo Moguce???
Gianfranco
22-09-2006, 12:19 PM
Narucio neki CD iz Nemacke,poslali mi preko UPS-a (platio unapred cenu+30-50evra (ne secam se tacno) za troskove slanja) i zovu danas ovi sa carine... kao treba da platim carinu 2600 dinara (30 evra) !?!?
Otkada se placa carina za 1 CD ???
Nevidjena pljacka!
Jel ovo normalno ? Jel imao neko slicna iskustva?
perun
22-09-2006, 12:27 PM
Narucio neki CD iz Nemacke,poslali mi preko UPS-a (platio unapred cenu+30-50evra (ne secam se tacno) za troskove slanja) i zovu danas ovi sa carine... kao treba da platim carinu 2600 dinara (30 evra) !?!?
Otkada se placa carina za 1 CD ???
Nevidjena pljacka!
Jel ovo normalno ? Jel imao neko slicna iskustva?
Koliko te je kostalo sve ukupno!!!??? Jel CD stigao na postansku carinu kod Zel. stanice?
CD + VAT(porez, mozda) + Shipping ? Koliko je sve zajedno placeno...?
Ako ceo iznos predje cifru od 100 evra (mada, pre ce biti $, nesto oni tu muljaju), duzan si da platis carinu i porez drzavi. U tih 100 evra/dolara ne ubraja se samo cena artikla, vec full cena sa shippingom/postarinom...
Dakle, ako je u tvojoj varijanti bilo toliko i vise, nemoj da se chudis. Opet, ako nije, ne kapiram zasto insistiraju. Ako nisi dao 100 evra za sve, daj im izvod iz banke gde se vidi koliko si para poslao prodavcu i mogu da te povuku za Milku od 100 gr. koju ces im odneti i pokupiti to. Istog momenta jer nemaju osnova za kenjanje. Izvod je izvod!
Ja sam zavrsio par puta shemu sa Milkom od 100gr.:D Shame on them!
boggy
22-09-2006, 12:33 PM
Koliko te je kostalo sve ukupno!!!??? Jel CD stigao na postansku carinu kod Zel. stanice?
CD + VAT(porez, mozda) + Shipping ? Koliko je sve zajedno placeno...?
Ako ceo iznos predje cifru od 100 evra (mada, pre ce biti $, nesto oni tu muljaju), duzan si da platis carinu i porez drzavi. U tih 100 evra/dolara ne ubraja se samo cena artikla, vec full cena sa shippingom/postarinom...
Dakle, ako je u tvojoj varijanti bilo toliko i vise, nemoj da se chudis. Opet, ako nije, ne kapiram zasto insistiraju. Ako nisi dao 100 evra za sve, daj im izvod iz banke gde se vidi koliko si para poslao prodavcu i mogu da te povuku za Milku od 100 gr. koju ces im odneti i pokupiti to. Istog momenta jer nemaju osnova za kenjanje. Izvod je izvod!
Ja sam zavrsio par puta shemu sa Milkom od 100gr.:D Shame on them!
Taj limit su smanjili na 20EUR (ili dolara, kao sto kazes, tako nesto malo... nisam siguran da sam zapamtio tacno posto se skoro nista vise ne uklapa u tu cifru)
pozdrav
bogi
Gianfranco
22-09-2006, 12:33 PM
Ne znamgde je sada,ali treba u ponedeljak (tek) da preuzmem sa aerodroma!?
Sve ukupno je placeno negde oko 120-130 evra,inace sam cd kosta manje od 100 evra.
boggy
22-09-2006, 12:34 PM
.............
Sve ukupno je placeno negde oko 120-130 evra,inace sam cd kosta manje od 100 evra.
Onda je logicno u svakom slucaju
pozdrav
bogi
Gianfranco
22-09-2006, 12:42 PM
Ma ok,ako su takva pravila,nema problema... sada znam za ubuduce...
sigurno cu naci drugi nacin za transport.
lesha
22-09-2006, 01:01 PM
sad mi pade na pamet ona reklama: "veliki aplauz za momka koji je..."
respect
na ovaj nacin samo mogu da podstaknu pirateriju.
perun
22-09-2006, 03:33 PM
Taj limit su smanjili na 20EUR (ili dolara, kao sto kazes, tako nesto malo... nisam siguran da sam zapamtio tacno posto se skoro nista vise ne uklapa u tu cifru)
pozdrav
bogi
Sada sam kontaktirao poznanika sa carinske ispostave. Nije nista smanjeno, dakle, zvanicno, limit je i dalje na oko 100 evra. Tj. sve preko tog iznosa se carini i oporezuje.
Moguce je da na pojedinim ispostavama carinici zloupotrebljavaju neinformisanost ljudi.
U svakom slucaju, kao i uvek... Bitno je sta je kupljeno! Dakle, u koju kategoriju spada poruceni proizvod... Po nasem zakonu jasno je definisano sta moze a sta ne da uveze fizicko lice... To je mozda i bitnije od limita, ali ovaj CD svakako ne potpada pod kategoriju neceg sto se ne moze uvesti!
perun
22-09-2006, 03:35 PM
Ne znamgde je sada,ali treba u ponedeljak (tek) da preuzmem sa aerodroma!?
Jebi ga, pregazio si limit, ako ne mozes nekako da "falsifikujes" izvod iz banke, tj. da im odneses neki prethodni, onda moras da platis. Mada, kapiram, na posiljci stoji tacan iznos shippinga, a mozda i vrednost robe (bar u shiframa).
Nema sta, puko si jos 3000 dindzi!:D
Pa, sledeci put malo mudrije! Pozdrav.
boggy
22-09-2006, 03:38 PM
....
Moguce je da na pojedinim ispostavama carinici zloupotrebljavaju neinformisanost ljudi.
.....
Joj! Neckermann kataloska prodaja! Skoro sve je tu, ispod 100EUR!
jbg. :mad:
pozdrav
bogi
MarkoM
22-09-2006, 07:04 PM
ma provereno naplacuju carinu za sve preko 30e ... provereno !
platio sam 2 puta.
boggy
22-09-2006, 07:12 PM
ma provereno naplacuju carinu za sve preko 30e ... provereno !
platio sam 2 puta.
Bas je konfuzija...
Evo ovde bi to trebalo da pise:
http://www.fcs.yu/srpski/putovanja/povlastice.htm
pozdrav
bogi
p.s. Konkretno tacka 4. u gornjem dokumentu:
4. POŠTANSKE POŠILjKE
Oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina domaći i strani državljani na predmete koje prime od fizickih lica iz inostranstva u pošiljkama do ukupne vrednosti od 20 evra, u dinarskoj protivvrednosti.
Vrednost predmeta primljenih iz inostranstva povećava se za iznos stvarno plaćenih troškova prevoza, odnosno poštarine.
Pošiljka čija je ukupna vrednost veća od 20 evra, kao i posiljka koju domaći i strani državljani primaju od pravnih lica iz inostranstva nije obuhvaćena ovom povlasticom.
* O oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina carinski organ stavlja zabelešku na poštansko carinskoj prijavi, odnosno na deklaraciji;
∗ Domaći i strani državljani ne mogu ni u pošiljkama primati robu trgovačkog karaktera;
* Za lek koji se prima u pošiljci potrebno je priložiti kopiju lekarskog recepta koji je izdao domaći ili strani lekar ili drugi dokaz.
perun
22-09-2006, 07:17 PM
Bas je konfuzija...
pozdrav
bogi
Da, ovde pise sve preko 20 evra. Nemam pojma. Ajde da zanemarimo ovog mog poznanika, ja sam pre 4 meseca poslednji put kao fizicko lice nesto uvezao, bilo je preko 150 evra, ali su mi "progledali" kroz prste...
Zakoni i uredbe se menjaju svakodnevno, brzinom svetlosti, a sve da bi se otelo sto vise para. Ko ce ziv da pohvata sve njihove budalastine!?
MarkoM
22-09-2006, 08:48 PM
Bas je konfuzija...
pozdrav
bogi
p.s. Konkretno tacka 4. u gornjem dokumentu:
hahaha .. da neverujes ... :o meni je totalno suprotno rekla zena ...
ne moze firma da ti salje nesto sto tamo oni plate dza bu a tebi da bude dzabe ... cim neko to tamo plati ti moras da platis carinu ... ?! i ko zna sta jos mi je rekla ... svadjali smo se 20 minuta ... ne mogu ni da se setim svega ...
a najvece fora je sto je sadrzaj paketa bila moja licna muzika ... promotvne kopije ... i pise moje ime i prezime ali ona ne j*b* ...
uzas :banghead:
boggy
22-09-2006, 08:52 PM
.....
a najvece fora je sto je sadrzaj paketa bila moja licna muzika ... promotvne kopije ... i pise moje ime i prezime ali ona ne j*b* ...
.....
O tome nesto kaze tacka 8.
8. NAUČNICI, KNJIŽEVNICI I UMETNICI NA SOPSTVENA DELA
Članom 192. stav 1. tačka 8. Carinskog zakona data je mogućnost naučnicima, književnicima i umetnicima na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na sopstvena dela koja unesu iz inostranstva .
Ova lica dužna su podneti carinarnici pismenu izjavu da su predmeti koje unose njihova stvaralačka dela.
O oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina carinski organ stavlja zabelešku na izjavi.
∗ Kao naučna dela mogu se smatrati razni naučni radovi, izumi prototipovi patentiranih naučnih otkrića, naučna istraživanja ... i slično;
∗ Ova povlastica odnosi se i na likovne umetnike koji svoja dela izrađuju u inostranstvu u većem broju primeraka (na primer grafika otisnuta u inostranstvu i dr);
∗ Izrada reprodukcija radi prodaje u našu zemlju ne može se smatrati unošenjem umetničkog dela u smislu člana 192. stav 1. tačka 8. Carinskog zakona.
pozdrav
bogi
alavuk
22-09-2006, 08:54 PM
ovaj to sto se desava sad je zbog nekermana koji je zloupotrebljavao tu rupu u zakonu koji je prijavljiv'o robu u vrednosti ispod 100e i naravno carinici popizdeli zbog toga ... tako da su odlucili da vinile knjige diskove i sl. i na njih obavezuju carinu elem ukoliko neko nesto kupuje za preskok toga moze se srediti da na deklaraciji pise gift (fora ukoliko vam prijatelj salje diskove/vinile ili cak izdavacka kuca mog'o bi da pisem o tome jedno 5 strana kako su me maltretirali zbog 2 narezana cd-a ! na carini u posti kod glavne zeleznicke stanice) ili da je vec placeno u vrednosti ispod "limita" ...
alavuk
22-09-2006, 08:57 PM
hahaha .. da neverujes ... :o meni je totalno suprotno rekla zena ...
ne moze firma da ti salje nesto sto tamo oni plate dza bu a tebi da bude dzabe ... cim neko to tamo plati ti moras da platis carinu ... ?! i ko zna sta jos mi je rekla ... svadjali smo se 20 minuta ... ne mogu ni da se setim svega ...
uzas :banghead:
znaci reci izdavackoj kuci kad ti bude slala te diskove ubuduce da probuse bar kod sa perforatorom ili ti to uradi kad saljes postom ili jednostavno da ne stavljaju bar kod na kopije koje ti salju ili ti saljes jer se tako nece smatrati da je delo za dalju prodaju i nece biti problema ...
Gianfranco
28-09-2006, 07:15 AM
Na kraju se ispostavilo da je ovo besplatna posiljka i nisu mi nista naplatili!
:)
MarkoM
28-09-2006, 11:25 PM
znaci reci izdavackoj kuci kad ti bude slala te diskove ubuduce da probuse bar kod sa perforatorom ili ti to uradi kad saljes postom ili jednostavno da ne stavljaju bar kod na kopije koje ti salju ili ti saljes jer se tako nece smatrati da je delo za dalju prodaju i nece biti problema ...
pazi ovako...nije ona ni pricala meni da cu da prodajem to... kaze zena : hoces da mi kazes da ces ove ploce da slusas kuci sam ... ja rekao pa da ... par primeraka za prijatelje to je normlano ...
i opet nista....imalo je 15 ploca u paketu...vidcete kada vam bude stizalo toliko ploca....nece ih nista interesovati ... samo kesh...
alavuk
29-09-2006, 09:35 PM
pa ne znam sta da ti kazem sem sto sam vec spomenuo neka izbuse bar kodove i da napisu da je gift ... smorovi ...
MarkoM
30-09-2006, 01:19 AM
pa ne znam sta da ti kazem sem sto sam vec spomenuo neka izbuse bar kodove i da napisu da je gift ... smorovi ...
opet nisi skontao ... mogu oni da napisu sta hoces .... ako vide 15 ploca ... a pogotovu istih ... i pola finish kopija ... nista ih ne interesuje sta pise ....
prosto ...
naravno neko verovatn o prodje ok ... ja nisam imao srece...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.