PDA

View Full Version : A=440 Hz ili F=432 Hz

SHIVA
21-09-2006, 06:26 PM
Ako vam se ikad uchinilo da najbolje zvuche tonovi "izmedju" crnih i bijelih tipki (tzv. detune) mozhda vam se dobro i uchinilo. Ja definitivno spadam u tu grupu i potroshio sam dosta vremena na experimentiranje i informiranje o "klasichnoj" oktavi sa 12 "equal temperament" tonova koja se bazira na tuningu A=440 Hz i o moguchim alternativama.

Naime, tek je oko 1930. prihvachen A-440 kao internacionalni standard. Inicijativa (dakako) dolazi iz Amerike. Do tada su se instrumenti shtimali uglavnom na 441 ili 432 Hz.

Nadalje, "klasichna" oktava u potpunosti krshi sve odlike harmonije, pitagorine pouchke, fibonacciev niz i zdrav razum. Ovakav "standard" u biti ima samo jednu notu ispravno "nashtimanu" dok su ostale manje ili vishe "flat" ili "sharp".

Sve vishe pianista pishe o "revolucionarnom otkrichu" (ja bih rekao ponovnom otkrichu) preshtimavanja klavira sa "koncertnog" 440 na 432 tune.

Dokaza i primjera je na stotine... upitno je samo smatrate li da vam je to potrebno ili vam je svejedno. Za ove prve evo par linkova koi mi se chine najkvalitetnijima po ovom pitanju. Ujedno molim ako netko zna za josh kakvu stranicu ili resurs s ovakvom tematikom da ga "baci na stol".

Evo linkovi:

http://www.mtvdance.com/philoscience/432page.html
http://www.earthmatrix.com/piano/octave.htm
http://www.hinduism.co.za/anahata.htm

... i jedna dama koja je stekla poprilichno shiroku sliku tematike i ima iscpran text o tome ovdje:
http://www.akasha.de/~aton/Unidance.html

UPOZORENJE: iskreni poklonici rock & roll glazbe bi trebali ovu temu preskochiti u kompletu!!!

edit: zaboravih i ovaj opshiran sajt o ovoj temi:
http://members.aol.com/jamesfuria/secret.html#GEOMUSIC%20HOMEPAGE

MD
21-09-2006, 07:24 PM
UPOZORENJE: iskreni poklonici rock & roll glazbe bi trebali ovu temu preskochiti u kompletu!!!

Za?to?:)

SumAnuT
21-09-2006, 08:00 PM
U vst-u Albino3 (mozda i prethodne verzije) kada ga okrenes otpozadi imas da biras koji ces tuning ... ima ih na stotine.

SHIVA
22-09-2006, 11:43 AM
Za?to?:)

do your home work. U ovu temu NE ulazim na ovom forumu ni mrtav:D

SHIVA
22-09-2006, 11:43 AM
U vst-u Albino3 (mozda i prethodne verzije) kada ga okrenes otpozadi imas da biras koji ces tuning ... ima ih na stotine.

znam da ima. Imaju i Octopus, tera synth i neki drugi. Problem je sa 98% ostalih vst-a koi to ne podrzhavaju.

lesha
22-09-2006, 01:07 PM
znam da ima. Imaju i Octopus, tera synth i neki drugi. Problem je sa 98% ostalih vst-a koi to ne podrzhavaju.
sigurno postoji midi plugin kojim ovo moze da se uradi.

yoloko
23-09-2006, 09:24 AM
Absynth3 me je nesto zaezao po ovom pitanju. Koliko se sećam nije hteo da sačuva tuning preset. Imate li vi ovih problema?

A z3ta+ ima interesantan tuning sistem koji koristi program Scala.

Microtuning http://www.rgcaudio.com/images/ding.gif Native support of Scala (.scl) microtuning definition files.

Scala is a powerful software tool for experimentation with musical tunings, such as just intonation scales, equal and historical temperaments, microtonal and macrotonal scales, and non-Western scales. It supports scale creation, editing, comparison, analysis, storage, tuning of electronic instruments, and MIDI file generation and tuning conversion.
Scala is ideal for the exploration of tunings and becoming familiar with the concepts involved.
In addition, a very large library of scales is freely available for Scala and can be used for analysis or music creation. And it's freeware!

http://www.rgcaudio.com/images/ding.gif 200 microtuning files included, over 2900 freely available. :D

Scala Home Page (http://www.xs4all.nl/%7Ehuygensf/scala/)

Shiva, ako ima? jo? nekih saznanja, reci, kako i mene podosta zanima ova tema.
poz
(http://www.xs4all.nl/%7Ehuygensf/scala/)

OFF
23-09-2006, 09:27 AM
Ja sam za 432...... lakse se peva:D

SHIVA
23-09-2006, 02:01 PM
sigurno postoji midi plugin kojim ovo moze da se uradi.

Ima, ali i nema. Ima i Cubase svoj microtuner ali funkcionira tako da ispravlja svaki od 12 tonova iz oktave za onoliko centi koliko odredim. Znam da djeluje chudno na prvi pogled, ali time se zapravo ovaj problem ne da rjeshiti. Ima josh jedan slichan i radi na istom principu.

Navodno postoi neki shtos sa midi fajlom exportiranim iz Scala programa koi se uchita u neki midi plug in i stavi kao insert na midi kanal. Na zhalost ne znam o kojem plug inu se radi niti je informacija bash 100% pouzdana.

Dosta syntheva podrzhava scala tuning, ali vechini takvih je to ujedno i jedina svjetla tochka. Npr. Albino i VirSynth...

...interesantno je kako otkad sam pocheo tunirati sprave na 432 sad momentalno primjetim koja glazba je on ili off tune. Bukvalno me iritira disonanca koju proizvode odredjeni tonovi u "koncertnom" tuningu. Zapanjujucha je i jasnocha zvuka koja se pojavi sa izmjenom od "samo" 8 Hz chak i kad se radi o semplanim instrumentima.

MD
23-09-2006, 02:23 PM
do your home work. U ovu temu NE ulazim na ovom forumu ni mrtav:D

Nisam radio domaću zadaću ali pretpostavljam da ima veze sa kontrolom i programiranjem uma onako, od oka?:)

SHIVA
23-09-2006, 05:28 PM
Pa to je dosta nespretan kontekst za iznjet ovako kompleksnu tematiku, ali u jednom djelu se svodi i na ochitu chinjenicu da dok su jedni ciljali fluidan radni takt na koherenciji od 8 Hz i s rezonancom harmonika 27, 54, 108, 216, 432, 864 Hz drugi su ciljali da niti jedna tipka na klavijaturi ne pogadja niti jedan od navedenih harmonika. I jedni i drugi se slazhu oko utjecaja ovih harmonika na ljudski DNA, ali samo jedni to i priznaju.

Ovi drugi vjeruju da osnovni r'n'r beat i tuning instrumenata jednostavno nemaju isti efekt kao i fluidni 4 x 4 u "AUM" rezonanci (432 Hz) i da to nie nishta strashno. Zhalosna je chinjenica da su i osnovni beat i tuning instrumenata u r'n'r zapravo pazhljivo dizajnirani patterni na koima su mnoge generacije stvarale glazbu i pri tome iskreno vjerovali u to shto rade apsolutno nesvjesni "skrivene namjere" u osnovnoj r'n'r konstrukciji od koje se nikad ne odstupa... ritmika i standardni shtim instrumenata na 440 Hz. Ova spoznaja dobrim djelom objashnjava masovni pokushaj diskreditacije elektronske glazbe koja vracha glazbu u njen izvorno repetitivan (simetrichan, fluidan, transcendentalan) oblik koristechi instrumente koi se (teshko ali) daju podesiti na drugachiji tuning i tako reproducirati AUM rezonancu u ritmu rezonance same planete zemlje. Neki taj ritam zovu i Schulmanova rezonanca, a rijetki znaju i da se ona gotovo udvostruchila u zadnjih 30-ak godina.

no chak i ovo je sazhetak sazhetka. stvari treba sagledati u shirem kontekstu i staviti ih u ispravnu perspektivu. Ispravna perspektiva nikako nije: ja volim r'n'r' glazbu i stoga nie moguche da se r'n'r bazira na loshim i asimetrichnim brain patternima, niti: to bi onda znachilo da sve r'n'r' zvijezde sudjeluju u zavjeri. Stvari treba sagledati onako kako su se deshavale, a pochele su se deshavat 1930-ih kada se u americi pojavila namjera da se uvede internacionalni standard o nashtimavanju glazbenih instrumenata iako nisu postojale nikakve indicije da je takav standard potreban. Svako je shtimao instrument kako mu je odgovaralo, a najvecha remek djela klasichne glazbe su nastala i uchestalo bivala izvodjena daleko prije uvodjenja tog standarda. Osim toga svi mi chesto chujemo i kritike starijih da se nishta novo u glazbi nie desilo od 50-ih godina proshlog stoljecha, barem ne da se to moglo primjetiti u medijima. Dakle teshko da je netko sluchajno, pa josh i pogreshno standardizirao neshto shto uopche nie trebalo biti standardizirano, i teshko da su stariji ljudi blesavi. Mozhda ni njihova perspektiva nie bash 100% ispravna ali su njihova iskustva starija, odlezhana i interpretirana sa odmakom od 50 godina shto, iako mi to nerado uvidjamo i priznajemo, nas mladje stvaraoce i, ili izvodjache glazbe kvalificira kao apsolutno subjektivne u odnosu na njih. O tome doista ne vrijedi niti raspravljati iz nashe perspektive jer smo davno prihvatili neke stvari zdravo za gotovo i nismo dovodili u pitanje njihov kredibilitet, a sljepo "vjerovanje" uvijek vodi u mrak.

lesha
24-09-2006, 02:24 AM
midi plugin u koji se mogu ucitavati scl fajlovi (iz scale) je tobybear microtuner.
relativno uspesno sam ga isprobao u abletonu.

sa scalinog sajta se mogu skinuti ti fajlovi (3389 njih) pa me zanima koji mi od njih treba za 432hz ?

tobybear midibag (http://www.tobybear.de/p_midibag.html)

/edit
malo sam se igrao sa rob papen blue, i pravo je cudo koliko 440 zvuci "out of tune" nakon probanja 432..

SHIVA
24-09-2006, 02:53 PM
ufff... nisam siguran kako chu ovo sad objasnit ali dat chu sve od sebe. Ono shto me kod microtuninga jebe je sljedeche:

Microtuning radi drugachiju podjelu oktave i umjesto na 12 jednakih djelova oktava se podjeli drugachije, a podjela se izrazhava u razlomcima.

E sad... Ako microtuning radi kao onaj od cubase-a onda je to uzaludan trud. Microtuning bi trebao "znati" da je prva oktava na 54 Hz te samo prvu oktavu podjeliti na drugachije djelove, a vishe oktave pojedinih tonova izrachunati udvostruchivanjem frekvencije iz prve oktave. Ma kako god microtuner podjelio tonove u oktavi 54 Hz x 2 = 108 Hz, x 2 = 216 Hz, x 2 = 432 Hz itd...

Dakle ono shto bi trebalo jest microtuner koi je ili po default-u ili s moguchnoshchu ruchnog upisivanja spreman prvu oktavu rachunati kao 54 Hz. Na zhalost, do sad nisam nashao nishta slichno, tj. nitko ne navodi ovaj podatak. Microtuning se vechinom koristi zbog alternativnih temperamenata skale i mislim da nie razvijan u ovom smjeru. Boim se da je autor Skale smatrao kako je 440 Hz sasvim OK kao polazna tochka.

Kad ovako napishem sve ovo postaje mi kristalno jasno koliki je zapravo debilizam nelinearni frekventi pojas podjeliti u jednake (linearne) tonove i k tome krenuti od proizvoljne frekvencije u sredini chujnog spektra.

ps: ja sam sinoch primjetio da je brodska sirena odlichno nashtimana (zhivim vrlo blizu kontejnerskog terminala) :mrgreen: Ne ozbiljno... vrlo brzo me "koncertni" shtim poceo doslovno iritirati koliko je off tune u odnosu na prirodnu oktavu.

yoloko
24-09-2006, 08:14 PM
Čekaj bre pa ovo je onda jako ozbiljna stvar. Znam za ritmove da mi neki ne prijaju i čine da mi srce preskače, tako se ustvari i vodim kad odabiram muziku. Ovakvih ritmova koliko znam ima pregr?t kod nekih IDM autora a i kod RNR bendova (Stonsi...). Najgore je kad ne izvalim na vreme pa me neka muzika skroz razvali dok otkrijem problem. Ritam u muzici na prvom mestu treba da po?tuje ritmove u fizičkom telu, mislim prvenstveno na kucanje srca i disanje a mogu se uzeti u obzir i mo?dani talasi, ali to je već priča za sebe.

Ne razumem se ba? najbolje u tematiku temperovanja (teoriju muzike) pa imam par piatnja.

1. Da li ovo gore navedeno znači da se u Cubaseu nikako ne mo?e raditi na 432 Hz a da ti prva oktava bude na 54 Hz?
Pa koliko znam u Absyntu se mo?e ?timovati svaka nota. Pojasni malo molim?

2. Znači gotovo sva muzika snimljena posle 1930-te je po?tovala 440 računajući i klasiku. Pa jel to onda znači da mi sada u stavri slu?amo krive izvedbe klasičnih numera?

SHIVA
24-09-2006, 09:09 PM
Da. Stvar je na zhalost vrlo ozbiljna. Pokushat chu odgovorit najbolje shto (trenutno) znam. Ovih dana mi je takav kaos u glavi od silnih podataka na ovu temu pa se duboko nadam da nechu neshto falit.

1. Cubase u VST instrumente shalje midi note. One same po sebi ne definiraju osnovnu frekvenciju vech ona ovisi o tuningu svakog VST-a zasebno. No midi note definiraju temperament ljestvice (razmak medju tonovima), a u kombinaciji sa chinjenicom da 95% VST-a nema moguchnost "nashtimavanja" ispada da niti jedan sekvencer nie u stanju reproducirati ispravno tonove osim ukoliko se sam ne potrudish i nekako "zaobidjesh" standarde.

Dosta sprava nudi vishe ili manje komplicirane metode ispravaka, i to (koliko sam do sad primjetio) poglavito FM synthevi. Dakle moguche je i u Cubase-u reproducirati ispravne (prirodne) tonove ukoliko se izborish sa samim VST-ima i podesish ih kako treba.

2. Po pitanju glazbe snimljene iza 1930-ih... boim se da si u pravu. Standard 440 Hz je usvojen 30-ih godina ali puni zamah je dobio ranih 50-ih. Osim gudachkih instrumenata (koi nemaju pragove niti definirane tonove) chak i klasichne izvedbe su zakinute ovim standardom. Poznata problematika fuge u B molu (dakako) prestaje biti problematichna kad se instrument nashtima na 432 Hz.

Ono shto ljuti vishe od glazbe snimljene na loshe nashtimanim instrumentima jest chinjenica da se SVI klasichni instrumenti posljednjih 60 godina proizvode prema nepotrebnom i loshem standardu. Gitaru mozhemo donekle i nashtimati prema 432 Hz, ali zhice su dizajnirane da optimalan zvuk daju pod opterechenjem tuninga na 440 Hz. Analogni synth koi nema tuning sa rasponom od minimalno +/- 8 Hz i nema neke shanse da se nashtima. Tuning oscilatora u tonovima (centima) ne pomazhe jer ta kontrola za jedan cent uzima stoti dio "standardnog" tona na 440 Hz a taj je neshto vechi (dulji) od tona mjerenog od 432 Hz. Sredishnja oktava bude OK, susjedne ajde-de, a dve oktave ispod ili iznad se gubi svaki smisao. Duhachke instrumente da i ne spominjem...

Kao da sve ovo nie dovoljno izgleda da je doshlo i do josh jedne "pogreshke". Koliko sam shvatio sam temperament "standardne" ljestvice onemoguchava sviranje "perfect fifth" i "fourth" intervala i ta "nepravilnost" zapravo omoguchava the "circle of fifths" ili veterinarskim rjechnikom recheno, kvintni i kvartni krug temelje se na ovoj nepravilnosti. Ako oktavu mjerimo od 54 Hz i koristimo nelinearan temperament umjesto kvintnog kruga dobijemo kvintnu spiralu. Krajnji rezultat ove podjele uvjetuje da su 432 Hz zapravo ton F a ne ton A. U konachnici ispada ne samo da krivo shtimamo instrumente nego mnoga klasichna djela zapravo sviramo i iz pogreshnog kljucha.

Nedavno sam kopao po kalendaru Maya i (izmedju ostalog) pronashao podatak o "svetim" tonovima te o tome koi ton odgovara kojoj osobi obzirom na "wavelenght" dana u kojem je rodjena. Naravno nisam imao u vidu ovu problematiku i "sveti" tonovi su mi zvuchali sasvim "smrtnichki" i obichno. Jucher sam ih ponovo poslushao sa nashtimanim Octopusom i ustanovio da "sveti" su tonovi Maya zapravo isto shto i harmonici 432 Hz ili rezonanca Ohm-a koju su Vede opisale terminom "prazvuk stvaranja" pred vishe od 4000 godina i koja je do danas ostala "mantra svih mantri" u istochnjachkoj teologiji. I Maye i Hindu narodi su razvili matematiku koja se temelji na broju 8 i njegovim harmonicima. Fibonachijev niz u sebi takodjer sadrzhi ove harmonike. Piramide Maya i Egipchana vechinom u bazi imaju 432 nechega (mjere se razlikuju ali broj mjernih jedinica je isti) ili neki od umnozhaka tog broja. Duljina stranica prema vrhu takodjer odgovara ovim harmonicima, a oko toga se zapravo vrti i Pitagorin pouchak i Rudolfov Pi.

Da niz zanimljivosti tu ne bi stao i Albert Einstein je primjetio da je brzina svjetlosti zapravo harmonik iz ovog niza, a izgleda i da je nash chitav organizam sazdan na matematichkim zakonima koje su Fibonachi, Vede i Maye opisali jednako, no svaki na svoj nachin i u svoje vrijeme.

Da bi pogreshku okarakterizirali kao namjernu potrebno je imati motiv. Ako ovo nie motiv onda se stvarno radi o najvechoj nespretnosti i nekompetenciji ove civilizacije i glazbenika "modernog" doba.

yoloko
24-09-2006, 10:42 PM
Uh čoveče opet se vraćam mojim starim istra?ivanjima, zarazio si me. :D Ova tema ide dublje nego ?to sam mislio. Mogao bih o tome čitati noćima.
Interesantno je da se ovde spominju između ostalog i crop circles.

http://www.greatdreams.com/numbers/music/joemusic.htm
http://www.dprins.demon.nl/convergence/octacrop.html

I pitam se dal je iko do sada ovo izvalio i pravio "dobro na?timanu" muziku?

SHIVA
25-09-2006, 10:43 AM
pa ja sam crop circles, sfingu i piramide na marsu, te josh X drugih djelova ove cjeline namjerno izostavio kako tema ne bi otplutala u ismijavanje i sprdanciju.

Shto se tiche "nashtimane" muzike, svakako da postoji. Vidish i sam po ovom forumu da samo hobi-producenti imaju vremena i interesa za ovakve stvari, a takvih je na ovim prostorima vrlo malo. No globalno postoji dosta ljudi koi vech godinama rade u ovim glazbenim okvirima, ali nisu imali potrebu o tome pisati po forumima i izlagati se ismijavanju zbog chinjenice da komprimiraju kick ili bilo chega drugog shto "konvencionalno-komercijalna" glazba nastala na petpostavci da svi moramo jesti i piti spremno svrstava u medicinske ustanove za pomoch neuravnotezhenim osobama. Vechina glazbe koja prati ljudske chakre i razna "meditativna" glazba su obichno odlichno tunirane. Chak i eminentniji producenti tipa Simon Postford (Shpongle, Hallucinogen, Younger Brother, Beast) vech godinama rade takvu glazbu. Ima chak i neshtosempler refill-ova koi sadrzhe pozitivne subliminalne poruke i tunirani su jako dobro. Jedan od takvih je npr. Twisted Textures i Distorted Reality od Spectrasonic-a.

Drugim rjechima solidan broj onih koje obichno prate "epiteti" poput kvazi-umjetnika zapravo uvidja da je i glazba, jednako kao shto je grafika ili arhitektura zapravo vrlo podlozhna preciznim matematichkim zakonitostima. U protivnom bude u najmanju ruku neskladna i "neprirodna".

Enivej, drago mi je da si se zainteresirao i nadam se da che biti sve vishe onih koi che dati svoj doprinos ponovnom razvoju prave "duhovne" glazbe.

It's not just a disco in the forest. It's an initiation of a tribe. It's like the 60's all over again.
Goa Gil

Lag
13-11-2008, 10:59 AM
ima i rizn neki overall tuning da namesti

alen
13-11-2008, 02:04 PM
Auuuuuuuuu,znao sam da tu ima necega....:wink:

pleon
08-03-2009, 10:26 AM
bok,

ja sam novi na forumu i ovo mi je prvi post ...

za ovu temu sam se zainteresirao preko web stranice wendy carlos, pa me zanimalo da li na rumskom, kojeg pratim, ima nesto o tome, sto me dovelo do ovog topica.

postoje dvije interesantne knjige koje se bave problematikom ugadjanja instrumenata, razvojem ljestvica kroz povijest čovječanstva, itd.

harry partch "genesis of music"

i čovjek koji je harry-u dao kljuceve za otkljucavanje glazbe,

hermann von helmholtz "on sensation of tone".

nisam ih još čitao (čekam postara), ali prema inf. dostupnima sa interneta, pretpostavio sam da prva ima vise filozofski i art pristup ovoj temi (mada se autor neizbjezno oslanja i na fiziku), dok je druga vise matemetika i fizika, teorija glazbe.

mene osobno vise zanima knjiga harry-a partch-a, jer se čovjek nije samo "bavio" teorijom i umovanjem, nego je "zivio" Jedinstvo misli, duha i tijela, onkraj svega općeprihvačenog, slobodan. čovjek velike hrabrosti i snage, istinski filozof i čarobnjak koji je stvorio svijet za sebe, kada ga več nije mogao nači medju nama. .. nakon čijega se postojanja nitko ne moze usuditi i reci:
" to ti je zivot "

eto, za svakog ponesto : skepticima hermann, a čudacim harry :wink:

poz, nikola

SHIVA
08-03-2009, 03:05 PM
Pozdrav i... dobrodo?ao!

Tema je dosta stara, i ba? simpatično ?to si me podsjetio na nju. Knjige koje spominje? nisam čitao, ali sam dosta eksperimentirao sa samim zvukom, i isprobao sam desetke tuning skala, od koih sam neke i sam radio sa programom "scala".

Već kad si obnovio topik, mo?da nie lo?e da malo sumiram svoje iskustvo sa alternativnim tuningom.

Po mom skromnom iskustvu, it's not worth the fucking effort!

Iako različiti tuning mo?e drastično utjecati na konačan ishod, iako postoje skale koje zvuče puuuuno bolje od "equal temperament"... produciranje takve glazbe je stvarno "pain in the ass". Čim počne? koristit alternativne skale kompletan produkcijski sustav prestaje biti "user friendly", jer većina VST-a ne podr?ava alternativne skale. Osobno smatram da je taj kompromis, čak i za hobiste poput mene, pre velik.

Jedino ?to IMO ima smisla, je "global detune" za -31 cent svih instrumenata, čime se A pomakne sa 440 na 432 Hz. However, razlika je čujna isključivo u ambijentalnoj, i vrlo atmosferičnoj glazbi, gdje dominiraju harme a ne ritmika, ili u stra?no brzim, trance stvarima, gdje je tempo od 144 BPM-a (2,4 Hz) koherentan sa 432 Hz, pa ukoliko je root bassline iz A, i ima "drone" funkciju (svira 16-tinke), stvar zvuči daleko "otvorenije" nego ako je bassline u nekom drugom tonu, ili u klasičnom tuning-u. Međutim, kada su u pitanju trance "floor killer-i", isti efekt moguće je dobiti klasičnim 440 tuning-om, s time da se tempo podigne na 146,66 bpm-a, ?to je puno jednostavnije nego pre?timavanje svih instrumenata :D

S ostalim ?anrovima nisam pretjerano eksperimentirao, pa ne znam koliko u praksi ta ideja ima smisla. Osobno smatram da mi je eksperimentiranje koristilo, jer sam dosta toga naučio, i počeo sam obraćati pa?nju na koherentnost svih modulacija u stvari. No da je time moja glazba postala bitno bolja - nije :D

Anyway... puno sreće u eksperimentiranju, i svakako nam javi dojmove.

zlobisha
08-03-2009, 04:00 PM
Koliko god me ovo intrigiralo, i koliko god me vuklo da probam da sviram u alternativnom ?timu 432Hz i Asteci, Maje i ?elja da kopam za informacijama na ovu temu... Setih se ?ta je veliki Zappa jednom rekao...
Shut up and play yer guitar. :D

SHIVA
08-03-2009, 05:00 PM
Pa gledaj... s jedne strane ima pravo, ali s druge, da je bilo po njemu, i da ljudi nisu filozofirali, "gusle" nikad ne bi evoluirale do gitare.

U konačnici je pitanje ?to zapravo ?eli?. Uspjeh, rezultate, zabavu, ili ne?to četvrto.

pleon
08-03-2009, 06:40 PM
hvala na dobrodoslici shiva,

da, tema je dosta stara, na ovim prostorima otprilike k'o i pitagora :wink: ,ali je meni jako zanimljiva jer mi je prilicno nepoznata.
znaci iz tvog iskustva, velis, da nije vrijedno tolkog truda..
hm, da, ne znam, svjestan sam koliko je tesko takav nacin muzickog promisljana implantirati u danasnje standardizirano okruzenje (zato je harry i gradio svoje instrumente ), i jos je teze ako ne koristis softver ili digitalne sintice (zato planiram doci do dx7).
ja sam sa svojim setupom u sljepoj ulici ili se barem tako cini na prvi pogled..

za pocetak, sada je sve u 432hz, posto me zanima ambijentalna glazba, to bi gustoca koja nastaje spustanjem za 8 hz trebala biti prikladana.

zapravo, cijela ta prica oko frekvencija i harmonika mene sada zanima u kontekstu analognih LP filtera, tj. dodatnih harmonika nesto nize, iste ili vece glasnoce u uspordbi sa fundamentom, a nastaju pri visokoj resonanci filtera, pri cemu dolazi do interferencije valova kao i kod istodobnog sviranja intervala u nejednakim tonskim sustavima (unequel temperaments - valjda sam dobro prevel ovaj pojam), ili u equel temperaments ali rijedje
- ovisno o visini note, postavci KB treking itd.

pa me zanimalo sto se to tocno dogadja, cisto u fizikalnom kontekstu, te muzicka primjenjivost u filozofskom i povjesno-evolucijskom kontekstu. a to ce ici puno brze uz pomoc spoznaja iz ovih knjiga, nadam se :)

a kaj se tice zappe, cisto sumnjam da nije razmisljal pa i o toj temi ;) mozda je gitarista prical na probi pa se zderal na njega :D

poz, nikola

SHIVA
08-03-2009, 11:17 PM
znaci iz tvog iskustva, velis, da nije vrijedno tolkog truda..

Meni se činilo da nije. "Pre?timavanje" uzima puno vremena. Npr. većina syntheva, koi i podr?avaju alternativni tuning, čim promjeni? preset resetiraju i tuning na standardni. To je tlaka, pa onda odjebe? presete, ?to mo?da i nie lo?e, ali uzme vremena. Pa otvori? neki VST drum machine, pa detunaj kasu, dobo?... ode vremena. Učita? dobru wav teksturu, pa je mora? transpose-at. Banke za sampler - opet detune.

Neko vrijeme me to zabavljalo, ali na kraju mi je počelo ić na ?ivce.

za pocetak, sada je sve u 432hz, posto me zanima ambijentalna glazba, to bi gustoca koja nastaje spustanjem za 8 hz trebala biti prikladana.

U ambijentalu je razlika osjetna, da. Sve bude malo razgovjetnije i fluidnije, akordi zvuče ljep?e, duboki tonovi također.

zapravo, cijela ta prica oko frekvencija i harmonika mene sada zanima u kontekstu analognih LP filtera, tj. dodatnih harmonika nesto nize, iste ili vece glasnoce u uspordbi sa fundamentom, a nastaju pri visokoj resonanci filtera, pri cemu dolazi do interferencije valova kao i kod istodobnog sviranja intervala u nejednakim tonskim sustavima (unequel temperaments - valjda sam dobro prevel ovaj pojam), ili u equel temperaments ali rijedje
- ovisno o visini note, postavci KB treking itd.

pa me zanimalo sto se to tocno dogadja, cisto u fizikalnom kontekstu, te muzicka primjenjivost u filozofskom i povjesno-evolucijskom kontekstu. a to ce ici puno brze uz pomoc spoznaja iz ovih knjiga, nadam se :)

O tome zbilja ne znam ni?ta, ali ako otkrije? ne?to zanimljivo... svakako javi! Zanimalo bi me, pa makar i kao kuriozitet.

pleon
09-03-2009, 08:01 AM
zapravo ovaj zadnji dio posta je moja izmisljotina, pa ne znam da li cu o toj temi vise imati sto za reci, ostaje mi da to pokusam i primjeniti - i da se ispravim: ne dolazi do "interferencije valova", nego nastali zvucni val zvuci poput rezultante nekog intervala. ali dobro, dosta o tome.

pozdrav

p.s

zanimljivo je da vecinu ljudi sa ovog foruma nije zanimala ova tema..

SHIVA
09-03-2009, 12:00 PM
zanimljivo je da vecinu ljudi sa ovog foruma nije zanimala ova tema..

Većina ljudi ovdje (barem onih starijih i ozbiljnijih) ?ivi od toga, pa je sasvim normalno da ih eksperimentalne filozofije ne zanimaju. Nitko te neće platit da eksperimentira?. Nema tu ni?ta čudno.

awacs
09-03-2009, 02:12 PM
gdje je tempo od 144 BPM-a (2,4 Hz) koherentan sa 432 Hz, pa ukoliko je root bassline iz A, i ima "drone" funkciju (svira 16-tinke), stvar zvuči daleko "otvorenije" nego ako je bassline u nekom drugom tonu, ili u klasičnom tuning-u.

... i gde je sticajem okolnosti sve to koherentno sa 24 frames-per-second, ?to je do skoro bio filmski standard. Umno?ci brojeva 2 i 3... koherentni sa percepcijom slike, zvuka...

@pleon:
432=4x3x2x4x3x2x3/4

?ta ovo znači? Nemam pojma, kao ?to nisam ba? siguran da je Hz uop?te dobra mera za frekvenciju, po?to nisam ba? siguran da sekund(a) ima ikakvu vrednost u ostatku kosmosa, pogotovo ako se uzme u obzir pokretljivost tela koja oda?ilju i primaju zvuke (doppler effect).

Pozdrav

pleon
09-03-2009, 04:54 PM
Većina ljudi ovdje (barem onih starijih i ozbiljnijih) živi od toga, pa je sasvim normalno da ih eksperimentalne filozofije ne zanimaju. Nitko te neće platit da eksperimentiraš. Nema tu ništa čudno.

:) nisam reko da je cudno, nego zanimljivo.

ali ne kuzim kakve to veze ima sa eksprimentiranjem? to je obicna znatizelja. pa to je vec sve isprobano diljem planete (istocna indija, nepal, butan, indonezisko otocje bali i java, afrika, pa ako cemo bas cjepidlacit tu su i dobri stari grci itd) (a kaj je world music nego to sve skupa?).

ja sam amater, pa bas zato sam zavirio u profesionalni kutak, da mozebit cujem iskustva profesionalaca koji ce mi pomoc da sredim klavijature... reko mozda imaju kakav sysex tuning table il tak nest slicno. zato velim da je zanimljivo, jer sam dosta korisnih informacija tu na forumu sakupljao, a ova tema mi se, ko sto sam vec reko, ne cini bas tolko alternativna u doba interneta. samo sam probo uskocit u vlakic so to speak ..

poz

pleon
09-03-2009, 05:36 PM
... i gde je sticajem okolnosti sve to koherentno sa 24 frames-per-second, ?to je do skoro bio filmski standard. Umno?ci brojeva 2 i 3... koherentni sa percepcijom slike, zvuka...

@pleon:
432=4x3x2x4x3x2x3/4

?ta ovo znači? Nemam pojma, kao ?to nisam ba? siguran da je Hz uop?te dobra mera za frekvenciju, po?to nisam ba? siguran da sekund(a) ima ikakvu vrednost u ostatku kosmosa, pogotovo ako se uzme u obzir pokretljivost tela koja oda?ilju i primaju zvuke (doppler effect).

Pozdrav

ne znam, ja nisam matematicar. ali matematika je prirodana znanost nastala ljudskim promatranje prirode.

mnoge pojave u prirodi, tj. mehanicka i nemehanicka iskustva nas samih u ulozi spoznajnog subjekta mogu se opisati i matematicki.

uzmi samo oblik kristala za primjer - utjelovljenje matematike! :)

a sekunda je mjera vremena nastala na temelju numerickog sustava koji ima za bazu broj 60. taj isti sustav koristimo i kod mjerenja kuteva (znaci u geometriji) ili kada uzimamo geografske kordinate..

meni si cini da nije bitno sto je sekunda svemiru, nego sto je meni (nama). ako je neki umnozak brojeva koherentan sa mojom percepcijom slike, onda je sigurno i u nekom suodnosu sa svemirom, jer ja sam neupitno dio svemira.i tu je kraj prici jer ja nikad necu moci sagledati svijet ili svemir "iz"vana, jer me nikakav misleni skok ne moze izvuci iz njega.mi smo zauvjek "u" i nikakva znanost i tehnologija to nece promijeniti.amen hehe ;)

awacs
09-03-2009, 07:24 PM
ja nikad necu moci sagledati svijet ili svemir "iz"vana, jer me nikakav misleni skok ne moze izvuci iz njega.mi smo zauvjek "u" i nikakva znanost i tehnologija to nece promijeniti.amen hehe ;)

Pa o tome se i radi: svako kad-tad (i svako na svoj način) počne da razmi?lja o idealnim odnosima, zlatnim presecima, Fibonačijevom nizu i Pitagorinoj harmoniji sfera, a onda sam sebi ka?e "just play the fucking guitar".

Zato valjda i nije bilo mnogo diskutanata u ovoj temi...

Pozdrav

pleon
10-03-2009, 10:55 AM
Pa o tome se i radi: svako kad-tad (i svako na svoj način) počne da razmišlja o idealnim odnosima, zlatnim presecima, Fibonačijevom nizu i Pitagorinoj harmoniji sfera, a onda sam sebi kaže "just play the fucking guitar".

Zato valjda i nije bilo mnogo diskutanata u ovoj temi...

Pozdrav

da, onda ja malcice kasnim u odnosu na ljude sa ovog foruma, bice da je to.. ali oprostit ce te sto sam tak navro, svi znate kak je to biti mlad i nadobudan :)

lijep pozdrav!

igorxp
10-03-2009, 03:01 PM
Interesantna tema. I ja se uključujem s ka?njenjem.

Po?to smo tu kompetentniji od Amera koje je citirao Shiva, trebalo bi da se pozabavimo Orijentom i Balkanom. Evo par hintova:

Čekaj bre pa ovo je onda jako ozbiljna stvar. Znam za ritmove da mi neki ne prijaju i čine da mi srce preskače, tako se ustvari i vodim kad odabiram muziku. Ovakvih ritmova koliko znam ima pregr?t kod nekih IDM autora a i kod RNR bendova (Stonsi...). Najgore je kad ne izvalim na vreme pa me neka muzika skroz razvali dok otkrijem problem. Ritam u muzici na prvom mestu treba da po?tuje ritmove u fizičkom telu, mislim prvenstveno na kucanje srca i disanje a mogu se uzeti u obzir i mo?dani talasi, ali to je već priča za sebe.

?ta je sa neparnim ritmovima? Kako oni utiču na srce (i mozak)?

Uz tročetvrtinski valcer se recimo sasvim fino ple?e, i plesalo se u doba pre 440-standardizacije i pre pojave rokenrola. S druge strane, ostali neparni ritmovi (videti topik Makedonski ritmovi (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24989&highlight=makedonski)) mislim da mogu da imaju hipnotičko dejstvo, no s druge strane, Makedonci uz njih ple?u svoja ora.

Microtuning radi drugachiju podjelu oktave i umjesto na 12 jednakih djelova oktava se podjeli drugachije, a podjela se izrazhava u razlomcima.

Ovo me podsetilo da arapska skala sadr?i 17 podeoka. Al' ne bih da elaboriram, po?to nisam kompetentan. :D