PDA

View Full Version : Moog Minimoog VS Arturia Minimoog & Minimosta

Gianfranco
21-09-2006, 12:49 AM
Nesto sam sumnjicav prema ovim emulacijama... Cuo sam neke farbe sa pravog minimoog-a i imam utisak da ove emulacije nisu bas 100% uspesne,vec negde oko 70%. Lici,ali nije to to.
Da li se varam ili ne?

puRe
21-09-2006, 09:38 AM
Ne znam, meni je Minimonsta stvarno nesto najblize, a cini mi se da je i Idekius poredio sa pravim i da je dosao do istog zakljucka...

SHIVA
21-09-2006, 09:41 AM
Moog ima dosta emulacija. Ako prichamo o "G-Media - MiniMonster" onda bih rekao da je faktor uspjeshnosti emulacije jedva 50%. Naime MiniMonster zvuchi isto kao MiniMoog a ima neusporedivo vishe moguchnosti od pravog MiniMoog-a. Npr.:

- polifonija, unison
- 12 varijacija svakog patcha i moguchnost morphanja sinhronizirano s tempom
- LFO i Envelope sa OhmForce logikom programiranja

Za Arp2600 ne bih znao jer nisam nikad chuo original osim u jednoj Hallucinogen stvari a to bash i nie dovoljno za neku procjenu.

Gianfranco
21-09-2006, 11:00 AM
Pokusao sam koristeci Minimonsta,da napravim bass kao sto je jedan (preset) iz Bass Trilogy-ja,koji je sa pravog Minimoog-a, i nema sanse da se priblizim znacajnije tom soundu... lici,ali nije to to...

Verovatno dobro emulira lead soundove itd... ali kada je u pitanju bass,tu sam sumnjicav zbog prethodno navedenog!

SHIVA
21-09-2006, 06:08 PM
Trilogy je djelo Spectrasonic ekipe. Kad je u pitanju sound sempl kolekcija, pa i njihovih ROMplera, definitivno su medju najboljima u svijetu. Budi siguran da je svaki preset iz Trilogy-a nakon semplanja instrumenta proshao temeljitu rekonstrukciju i kozmetiku. Svi semplovi su "fazno" korigirani i to je mozhda i najbitnija komponenta koja razlikuje Spectrasonic od ostatka konkurencije. Spectra-Q je njihov plug in s koim se mogu vrshiti korekcije faza u frekvencijama ispod 500 Hz, i koliko mi je poznato to je jedini takav funkcionalni alat na trzhishtu. Isti takodjer ima kontrolu harmonika, kako analognih tako i digitalnih.

Trilogy nisu samo semplovi... to su snimci instrumenata na koima je netko diplomirao post produkciju.

U konachnici, vech je MiniMoog V dobio odobrenje od samog gospodina Moog-a da nosi originalni logotip Moog. MiniMonster je i daleko napredniji VST od MiniMoog V i svaka razlika je 99% subjektivna.

idekius
21-09-2006, 06:38 PM
Ehhh... evo mojih utisaka...
Prvo, svaki VST je dobar, ako ti vrshi posao i ako je to ono sto si za svoju pesmu hteo, do duse, nekada treba paziti sta se zeli, jer se zelje cesto i ostvare :)

Trilogy... Vec odavno ga ne instaliram, ma da nije losh... ima lepe kontrabass-e... sto se bass gitare tice, ja ga ne bih koristio kao emulaciju elektricne bass gitare. Mislim, kome treba emulacija bass gitare koja je cistija od pravog elektricnog bass-a? Ako se radi o emulaciji... Sto se tice onoga sto zaista asocira na pravi elektricni bass, mnogo sam pre za Scarbee Slap & Fingered i za Hardcore bass, a dosta ljudi hvali i Majestic Bass..., a najpre sam za to da se bass ne emulira, vec uzme gitara i odsvira... u mom slucaju je to lakse, neuporedivo brze i na kraju i bolje resenje...

MiniMonsta... vec smo apsolvirali ovu temu... licno, zahvalan sam coveku koji me je uputio na ovaj VST i demonstrirao slicnost sa pravim Moog-om... Zvuk je zaista gotovo identichan i zatvorenih ociju tesko da bih znao sta je MiniMonsta, sta pravi Moog... Razlika koju je GianFranco primetio, jeste tacna, ali na nju treba zaista obratiti paznju da bi bila uocljiva... Zaista pravi Moog ima utegnutiji i definisaniji bass...

Arthuria MiniMoog... Lep VST, samo sto je mnogo veci MiniMoog od pravog MiniMoog-a... Previshe je ono veliko, shiroko i napumpano, ako zelimo vernu emulaciju... ako zelimo zanimljivu farbu, naravno da je Arthuria itekako primenljiv VST...

I dalje sam misljenja da oni koji imaju CreamWare karte, niposto ne bi trebali da zaboravljaju Vectron Synth, SB-404, Zarg Synthse... ja ih i dalje koristim, volim, cenim, pazim i postujem upravo zbog jasnoce i definicije zvuka, ma da cesto moram da ih "smanjujem" posto umeju da budu preshiroki i preveliki, pa nekada uzmu vise mesta u aranzmanu, nego sto sam ja to hteo, ali... to se lako da resiti, tesko je povecati nesto sto je u startu maleno :) Lepe su to virtuelno-analogne igrachkice...

OFF
21-09-2006, 07:23 PM
I dalje sam misljenja da oni koji imaju CreamWare karte, niposto ne bi trebali da zaboravljaju Vectron Synth, SB-404, Zarg Synthse... ja ih i dalje koristim, volim, cenim, pazim i postujem upravo zbog jasnoce i definicije zvuka, ma da cesto moram da ih "smanjujem" posto umeju da budu preshiroki i preveliki, pa nekada uzmu vise mesta u aranzmanu, nego sto sam ja to hteo, ali... to se lako da resiti, tesko je povecati nesto sto je u startu maleno :) Lepe su to virtuelno-analogne igrachkice...

minimosta nisam probao, ali mi se svidja onaj Tc 01 (koji je simulacija SH101) , predpostavljam da je uporediv sa tim CW sintijima

SHIVA
21-09-2006, 07:27 PM
Ja ochito spadam u CW skeptike. Nishta od "home" paketa me nie niti izbliza dovoljno impresioniralo da bih posegnuo u djep za nekoliko stotina dodatnih eura i kupio josh neki CW proizvod. Navodno postoje i crack-ovi ali niti to nisam trazhio po netu upravo zbog opcheg razocharanja u Scope alate. Mozhda i grjeshim, ali obzirom da mi je glazba ipak hobi nisam sklon skupo plachat CW syntheve u ovoj poplavi besplatnih VST-a i rasprostranjene piraterije koja je u hobi domeni IMO sasvim prihvatljiva.

Pored sumlje u zvuk i praktichnost skupih CW syntheva vjerujem da su namjerno isprogramirani tako da zhderu DSP resurse ne bi li time natjerali kupce na kupovinu sve vishe DSP kartica, expanzija, midi kontrolera koi izgledaju ko synth, polikarbonskih audi bolida i inih produzhetaka za qrac.

SHIVA
21-09-2006, 07:29 PM
minimosta nisam probao, ali mi se svidja onaj Tc 01 (koji je simulacija SH101) , predpostavljam da je uporediv sa tim CW sintijima

Chisto sumljam. SH-101 i MiniMoog nemaju bash nekih dodirnih tochaka. Iako Moog djeluje impresivno i kompleksno u usporedbi sa SH-101 ja bih uvijek odabrao SH-101. Mozhda jednom i uspijem upecat jedan ochuvani primjerak:mrgreen:

idekius
21-09-2006, 07:31 PM
Rekao sam oni koji vec imaju CW karte... nikome nisam predlagao bilo kakvo trosenje novca na kupovinu njihovih synthsa...
Ja imam dve Lune i to mi je sasvim dovoljno DSP-a za koriscenje istih, e, sad, kako doci do tih synhsa, to nije bas prica za forum... pravilnik je jasan i nedvosmislen...:)

OFF
21-09-2006, 07:55 PM
Chisto sumljam. SH-101 i MiniMoog nemaju bash nekih dodirnih tochaka. Iako Moog djeluje impresivno i kompleksno u usporedbi sa SH-101 ja bih uvijek odabrao SH-101. Mozhda jednom i uspijem upecat jedan ochuvani primjerak:mrgreen:

Nisam mislio na Moog vs SH101, vec na Idekiusovu opasku da mu zvuce konkretno i cvrsto sintiji sa CWa. I meni tako deluje TC01 sa PowerCorea

idekius
21-09-2006, 08:07 PM
Ja sam izneo svoje licne tripove... dakle, ne tvrdnje... kad radim pesmu i trazim neki pad, trazim ga svuda i pokusavam da se prisetim "gde to bese ima tako nesto poput toga sto sam ja utripovao"... pa... sve zavisi gde mi izleti najslicnija varijanta mom tripu... moze da bude neki CW synth, moze da bude npr. Atmosphere, Korg Legacy, ili nesto trece... nema pravila...

lesha
21-09-2006, 11:21 PM
Spectra-Q je njihov plug in s koim se mogu vrshiti korekcije faza u frekvencijama ispod 500 Hz, i koliko mi je poznato to je jedini takav funkcionalni alat na trzhishtu. Isti takodjer ima kontrolu harmonika, kako analognih tako i digitalnih.
jesi li na ovo (http://www.crysonic.com/spectraq.html) mislio ???

milos
22-09-2006, 06:36 AM
Od svih tih emulacija meni jedino Wayoutware Timewarp 2600 ima onaj sirovi zvuk oscilatora i filter koji moze da parira pravoj analogstini.
Arturia Minimoog V- sve nekako imam utisak da koristi semplove:o ,filter je cudan kad otvoris resonance-ima bolji bass od minimonsta ali nije kremast kao pravi mini
G-Media Minimonsta- mekan bass ,za leadove i razne fx je ekstra pa cak i za padove,kazu da zvuk vise podseca na voyagera nego na originalan mini:)
BTW pre neki dan sam gledao "Povratak otpisanih" na RTS1 i kada u odjavnoj spici cujem onaj Minimoog creamy lead dodje mi da bacim ove emulacije:rotfl: :rolleyes:

OFF
22-09-2006, 09:31 AM
Ali, ne treba zaboraviti da su VSTi sintiji tek nekih 5-6 godina u narodu. Voleo bih da ovaj topic procitamo za nekih 3 god, pa......

SHIVA
22-09-2006, 11:33 AM
jesi li na ovo (http://www.crysonic.com/spectraq.html) mislio ???

aha. bash na to!

Gianfranco
22-09-2006, 12:30 PM
Evo bacio sam se na testiranja pa se uskoro javljam sa svezim misljenjem o ovim emulacijama.Moram priznati da sam do sada radio samo sa Minimonsta jer sam se oslonio na misljenje mnogih sa stranih foruma da je to bolja emulacija od Arturijine... sada se igram sa Arturia Minimoog-om i jako sam blizu onoga sto zelim da postignem...

lesha
22-09-2006, 12:52 PM
aha. bash na to!
kakve ovo veze ima sa spectrasonicsom?

RetroMan
22-09-2006, 03:15 PM
Ne znam, meni je Minimonsta stvarno nesto najblize, a cini mi se da je i Idekius poredio sa pravim i da je dosao do istog zakljucka...
Samo se postavlja pitanje, koji je pravi. Ja imam jedan, Vlada ima dva (Minimooga), i sva tri zvuce razlicito!!! Jednom sam imao dva Moog Prodigy-ja, stavim ih jedan pored drugog, napravim zvuk na jednom pa podesim iste parametre na drugom, ne zvuci isto, pokusam da pravim korekcije, dzaba. Secam se da sam na jednom napravio zvuk zapanjujuce slican oboi, ali drugi nije bio ni blizu, medjutim iz tog drugog sam mogao da izvucem nesto nalik na panovu frulu, sa nekim podignutim rezonansom, nije bas preterano verna imitacija panove frule, ali je zvucalo mrak, naravno, prvi sinth je mogao da zvuci slicno, ali daleko od identicnog. Pa sad pitam ja vas, sta je bolje, panova frula, ili oboa?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

i ja to isto mislim.

RM

lesha
22-09-2006, 03:41 PM
gianfranco, zaboravio si ohmforce symptohm melohman..

Gianfranco
22-09-2006, 04:37 PM
Lesho,hvala.Evo sad sam ga instalirao... pa da vidimo i to cudo kako radi ;)

RetroMan meni se desava i da jedan isti synth (emulacija) zvuci drugacije,a isti parametri.Konkretno kod Arturije. I cesto je "nestabilan" ...cas je cist,cas distorzira,cas je tanak,pa debeo,vise pa manje detuned...
Ne mozes ga ukrotiti!
Zajebana ta struja kod "analognih" VST synth-eva :)

alavuk
22-09-2006, 09:13 PM
prob'o neko minimax sa creamware-a ? :] a da glasam za minimonsta !

Gianfranco
25-09-2006, 07:55 PM
Ipak je vecina u pravu,a to je da je Minimosta najbolja emulacija Minimoog-a.
Trenutno sam na 10% razlike od originala... Original je malo kompaktniji i konkretniji.Da li mogu sa processingom da nadoknadim tih 10%...videcu.

SHIVA
26-09-2006, 06:52 AM
kakve ovo veze ima sa spectrasonicsom?

Otprilike kao i veza izmedju Ohm Force i G-Media, samo na drugom kontinentu.

Gianfranco
27-09-2006, 06:17 PM
Ajde posto sam i otvorio ovu temu,da iznesem svoj finalni zakljucak.
Na zalost,nije to to!
Lici,ali nema istu definiciju kao prava sprava.
Farbe sa prave sprave elegantno uskacu u miksu,a ove sa emulacija kao da imaju neku maglu oko sebe koju ne znam kako da ocistim a da dobijem taj impact i definiciju koju ima pravi Minimoog.

Napomena - samo baseve sam testirao.

milos
29-09-2006, 12:48 PM
Samo se postavlja pitanje, koji je pravi. Ja imam jedan, Vlada ima dva (Minimooga), i sva tri zvuce razlicito!!! Jednom sam imao dva Moog Prodigy-ja, stavim ih jedan pored drugog, napravim zvuk na jednom pa podesim iste parametre na drugom, ne zvuci isto, pokusam da pravim korekcije, dzaba. Secam se da sam na jednom napravio zvuk zapanjujuce slican oboi, ali drugi nije bio ni blizu, medjutim iz tog drugog sam mogao da izvucem nesto nalik na panovu frulu, sa nekim podignutim rezonansom, nije bas preterano verna imitacija panove frule, ali je zvucalo mrak, naravno, prvi sinth je mogao da zvuci slicno, ali daleko od identicnog. Pa sad pitam ja vas, sta je bolje, panova frula, ili oboa?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

i ja to isto mislim.

RM
Tacno to,razliciti Minimoogovi zvuce razlicito mada opet su mi svi kremasti i imaju onaj mocan sirov zvuk:) .
Da li je neko primetio da se envelope generatori na VCA ponasaju cudno na Minimonsta?Isto i kad otvoris resonance do pola ,filter se ne ponasa prirodno :) :confused: