View Full Version : koja studijska oprema
hteo sam par odgovora,za nas kojima je ovaj posao za sada samo hobi...i nemamo dovoljno novcanih sredstava za hi-end opremu.neki primeri gde ,ajde da kazem, ne vazi pravilo "kolko para tolko muzike",znaci pocev od mikrofona,preampa,monitora...koji su cenom ispod skupih spravica,a sa kojima moze da se postigne dobar rezultat! procitah ovde na forumu da bono u2 peva na sm 57. da li ima jos ovakvih primera da se dobije lep zvuk nekom jeftinijom opremom! i kojom! hvala unapred!
Procesljaj po forumu, ima puno slicnih pitanja i komentara po komponentama. Ja postizem zadovoljavajuce rezultate sa E-MU 1820m karticom, KRK monitorcima, Behringer preamp Ultragain pro 2200, Rode NT 1000 i Electro-Voice RE 510 mikrofonima. To je samo primer opreme koja nije Top klasa ali moze lepo da se koristi. Uglavnom sa nabavljao stvari u Artistu sem Electro-Voice RE 510 mikrofona sto sam nabavio iz Kanade.:)
Evo nekog mog izbora best buy opreme, nesto na cemu vec moze da se radi :
zvucna - emu 0404 (oko 90e)
monitori - alesis m1 mk2 (pasivni) + matoro pojacalo ( 250 -300 e)
soba - 10 m2 azmafona i malo drvenarije (50 - 100 e)
preamp - dbx mini pre (negde oko 100 i nesto, ne znam tacno)
mikrofoni - sm57 dinamicki (90 - 100e) - odlican, ne samo u best buy klasi, nego i u mnogim pro akcijama; kondezatorski- hm....... do 200e moze da se ubode nesto pristojno (Rode, AT, Oktava, MXL, mozda i AKG, mada bih njega izbegao u toj klasi kondez, sa velikom membranom)
Ima Maudio solidnih i jeftinih zvucnih, monitora i mikrofona ima brdo u toj buzdet klasi (wharfedale, fostex, tapco..... monitori, smpro-audio ceo program, studio projects mikrofoni........., ali ove komade nisam probao, tako da.....)
razmisljam sm57 ili sm58 za vokale?koji je bolji? i mozda neka oktavica cuo sam da su dobri mikrifoni ali nisu bas "komercijalni" da tako kazem.ustvari trebao bi mi mic za akusticnu gitaru,pa nekako da jednim udarcem ubijem dve muve vokali i gitara! monitori verovatno krk,a za preamp mozda presonus blue tube ili dbx 286 neznam?
Ako ikako mozes Rode NT 1000, neces se pokajati.;)
Ne bi bilo lose da se prvo malo naoruzas teorijom o vrstama i upotrebi mikrofona. MAlo forum, poneki udzbenik....... Sm57 je odlican mikrofon za neke stvari, ali nije za prvi i jedini mic u studiju
Miha Blaze
23-09-2006, 04:11 AM
Ne bi bilo lose da se prvo malo naoruzas teorijom o vrstama i upotrebi mikrofona. MAlo forum, poneki udzbenik....... Sm57 je odlican mikrofon za neke stvari, ali nije za prvi i jedini mic u studiju
57-ica se koristi obicno za dobos ili za gitaru elektricnu onda moze isto i neki limeni duvac da se ozvucuje istim, to je dinamicki mikrofon namenjen najcesce nekoj live upotrebi, mada ne mora, dosta dobosha je ozvuceno istim ;)
58-ica ti je vise pevacki mikrofon isto dinamicki, ne znam snimao sam neke vokale njim samo zbog toga jer drugi nisam imao na raspolaganju, ali ako je moguce nadji neki malo "skuplji" ipak je to do skora bio LIVE standard, a tebi treba "skuplji" studijski zvuk ;)
ti Rode majkovi uopste nisu losi...
Rasta
27-09-2006, 12:11 AM
Sm 57 se koristi na 90% studijskih snimki dobosa... Na nesto manjem postotku gitarskih pojacala... A mnoge velike face ga koriste za pjevanje, pogotovo ako istovremeno sviraju i neki instrument... Puno je manje osjetljiv na bas proximity efekt od sm 58, a time i na usmjerenost i udaljenost glasa od mikrofona... Inace je to identican mic 58-ici, ali sa drugacijom vanjskom mrezicom, koja mu daje drugacije karakteristike... Jedan od workhorsea glazbene industrije i najupotrebljavaniji mic ikada... Jako dobar allrounder, tako da je bolji za prvi i jedini mic u studiju od bilo kojeg kondenzatorskog... Sve sto se snimi s njim zvuci barem pristojno...
Nedavno sam radio Jona Spencera live na radiju... Na rider listi trazili su sedam 57-ica, jedan Sennheiser Md421 i jedan AKG112 i bilo sta za overe... Kad je dosao njihov tonac razmjestio je te mikrofone ovako: Jedna 57 na oko metar od dobosa malo u desno prema fusu, drugi na oko metar od floor toma, treci ispod dobosa... Rack tom i fus nije ozvucio posebnim mikrofonom... akg112 na bas bubanj. Akg 414 koje sam namjenio za overe je maknuo i rekao da mu overi uopce ne trebaju... Jednu 57 je stavio na fendera devilla a MD 421 na fendera twin reverba... ostale tri 57 je dao vokalima... Glavni vokal je ustekao u surpressor, a njega i sve drugo je sendom poslao na korgov delay i to je bilo to... Naravno uz osnovnu ekvalizaciju na mackievom mixeru... Rezultat? Mrak, boli glava, pravi nepatvoren rockabilly zvuk!! :-))
Zanimljivo je da dan nakon, kada su svirali uzivo na Art & Music festivalu taj setup nije bas funkcionirao, svi s kojima sam pricao nakon koncerta su popljuvali zvuk, ukljucujuci i one koji su dan ranije bili odusevljeni... Eh, sad, mozda je bio samo problem u kolicini pive...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.