PDA

View Full Version : kompresija po n-ti put

strasni zmaj
18-09-2006, 04:13 PM
vec se neko vrijeme mucim sa jednom stvari i sada kada je pri kraju zanima me dali je ok da kopresiram sve skupa jos jednom, da ispeglam zvuk ili treba ostati jacina signala slabija, pa kako se stvar razvija tako i signal postaje jaci? (to valjda zovu dinamika?) ...neznam dali me itko razumije... dali postoji neka standardna postavka kompresora ili ona varira od stvari do stvari? nikada nisam izripao ni jednu plocu pa neznam kako izgleda pravilan val zvuka gotove stvari. inace koristim presete jer mi nije najbistrija upotreba kompresora. mislim, procitao sam masu uputstava i teoretski znam cemu koji potencimetar sluzi, ali i dalje neznam pravilno nastimati kompresor. stvar koja je u proizvodnji je elektronska glazba, trance.

puno hvala!

e, jos nesto... kako da prosirim zvucnu sliku?

SHIVA
18-09-2006, 05:30 PM
Kompresiju morash chuti da bi se njome mogao sluzhiti kako treba. Sluh treba razvijati aktivnim slushanjem i to ne samo u smislu raspona pitch-a i osjetljivosti, nego i u smislu dinamike. Obzirom da je kompresor alat izrichito dinamichke naravi treba neko vrijeme dok se sluh ne razvije dovoljno da na "slijepo" primjetish razliku kad pomaknesh attack ili release za 10 msec.

Tek kad razvijesh sluh ima smisla chitati tutoriale i uputstva. Nikakav drugi savjet neche ti biti od koristi jer svaki instrument ili stvar imaju razlichitu dinamiku i ne postoje "univerzalne" postravke za kompresor.

Frlji po butonima i slushaj shto se deshava. Nema kracheg puta na zhalost.

dragutinos
18-09-2006, 05:57 PM
Mozes da koristis kompresor na kraju kako bi priblizio, ali nikako izjednacio, slabije i snaznije delove u pesmi. Mada je mozda najbolje da uradis automatizaciju volume-a pa na kraju samo slabijom kompresijom homogenizujes zvuk, jer ti jaca kompresija moze slucajno izvuci neke frekvencije koje nisi zeleo, a i neces narusiti dinamiku.
Svakako da bi mogao da izripujes neku numeru koja najvise podseca na tvoju (po tvom misljenju), pa onda izmeris prosecni RMS i trudis se da kod tebe bude slicno.

Najbolji primer su nasi filmovi(to nema veze sa tvojom muzikom ali sistina je ista), gde kod tihih delova juris da pojacas TV pa te posle toga oduva akcioni deo sve zajedno sa foteljom. Upotrebom automatizacije volume-a i kompresora ti ih dovodis u bolji odnos i sve postaje razumljivije, pazeci da karakter tih (razlicitih) delova ne bude narusen.

Postoji slicnost u prosecnom RMS kod istih stilova muzike...(smorio sam samog sebe:cool:)

Stereo sliku je najbolje podesiti tokom samog mixa panovanjem instrumenata. Neki sprader mozes na kraju da koristis, ali sa paznjom da ne pokvaris centar.

Ne znam dali sam od koristi, bar sam probao.

DaBear
18-09-2006, 08:37 PM
evo odgovorili ljudi za mene.....he,he!
Kompresor moze da bude mnogo opasan ako ne znas kako da ga koristi...u jednoj reci - mozes da pokvaris vise nego sto mozes da popravis! Pogotovo na celom miksu...
A stereo sirina - isto opasno da se "siri" u finalnom miksu (problemi sa mono, gube se instrumenti..itd)

Mislim da ime vec postova o sirini i kompresiji, samo treba malo da prekopas....

pozz

strasni zmaj
18-09-2006, 08:53 PM
stvar je u tome da ako eksportiram stvar bez da je kompresiram na graphic equilizeru izgleda polu mrtva, bez obzira sto na uho nije (meni) toliko los zvuk. ako je prodjem kroz kompresor prilikom eksporta, zvuk zivne i stvarno se cuje bolje, ali nisam zadovoljan sa otprilike nastimanim stvarima. iskemijati cu nesto pa bacim link.

kada sam pitao za prosirenje zvucne slike odnosio sam se na neki instrument ili sample, a ne na cijelu stvar. zisku, imam jedam turbo dobar sound, ali fali mu malo sirine. totalno mi je neupotrebljiv. :)

tnx odg.

strasni zmaj
18-09-2006, 08:54 PM
Mislim da ime vec postova o sirini i kompresiji, samo treba malo da prekopas....

...a nema mi druge. kramp u ruke i rokaj! :)

DaBear
18-09-2006, 09:18 PM
za jedan zvuk je lako...(to ti je i najbolja fora, onda se bas primeti).
Najstariji trik - bacis sinti zvuk na jednu stranu (levo, na pr.) a onda posaljes njegov delay od 30-40ms (vidi koji bolje sedi) na drugu stranu. Ja ovo stalno koristim , imam jedan hardware delay koji mi sluzi samo za to.

pozz

ProkDu
18-09-2006, 09:45 PM
evo odgovorili ljudi za mene.....he,he!

@offtopic

Poku?avaju da ti preotmu thread, ne daj se. ;)

@Vrach
Ja kad razmi?ljam o kompresoru, razmi?ljam kompresija == envelopa. Da li gre?im?

P.S. Pitanje je upućeno samo Vrach-u, uzev?i u obzir da je ipak ovo njegov deo foruma. ;)

strasni zmaj
18-09-2006, 11:28 PM
obzir da je ipak ovo njegov deo foruma. ;)
skvadra culi ste, ajmo, razlaz!!!

...ne sekiraj se stari, ali nikada se necu ustrucavati pitati nekoga sto zna odgovor.

DaBear
19-09-2006, 09:11 AM
[QUOTE=ProkDu]@offtopic

@Vrach
Ja kad razmi?ljam o kompresoru, razmi?ljam kompresija == envelopa. Da li gre?im?

pa i jeste i nije...puno njih koriste kompresore da "zaoble zvuk", neko ga koristi da "zasilji", doda "smack" na sound....ali takodje, klasicni envelope, nemoze da ti automatski podigne tise delove i smanji jace...takodje zavisi da li si ga stavio na jedan instrument ili grupu ili ceo mix....

kod hardware-a, posebno starog, ljudi provlace instrumente samo zbog boje, ne odvaljuju mnogo kompresiju, negde se cak VU metri ne pomeraju, ali signal pokupi malo prljavstine, distorzije, zvuka struje, itd..pa mu da nesto...

ProkDu
19-09-2006, 09:32 AM
Hvala na odgovoru. :)

Elf
19-09-2006, 09:38 AM
@ Strasni Zmaj

Mislim da bi trebalo da stavish kick & bass na grupu i da kompresujesh samo njih .Tako navlachish VU i ne remetish mnogo dinamiku.Gledao sam wave npr. od pesme "Who is watching" od Armin Van Buurena(RR workshop RMX).
Moze da se vidi da je tako neshto uradio,jer na delovima gde nema kick-a i bass-a,dinamika je savrshena.Mozda je stavio na master neshto samo zbog boje(shto kaze DaBear).

Arthur
19-09-2006, 11:01 AM
[QUOTE=ProkDu]@offtopic

@Vrach

pa i jeste i nije...puno njih koriste kompresore da "zaoble zvuk", neko ga koristi da "zasilji", doda "smack" na sound....ali takodje, klasicni envelope, nemoze da ti automatski podigne tise delove i smanji jace...takodje zavisi da li si ga stavio na jedan instrument ili grupu ili ceo mix....

kod hardware-a, posebno starog, ljudi provlace instrumente samo zbog boje, ne odvaljuju mnogo kompresiju, negde se cak VU metri ne pomeraju, ali signal pokupi malo prljavstine, distorzije, zvuka struje, itd..pa mu da nesto...
ma foliraju se 8)

SHIVA
19-09-2006, 11:28 AM
@offtopic

P.S. Pitanje je upućeno samo Vrach-u, uzev?i u obzir da je ipak ovo njegov deo foruma. ;)

Obzirom da ovo ide meni u djep i da si apsolutno u pravu... shta da kazhem nego sorry! Doista nie bilo iz loshe namjere.

OFF
19-09-2006, 01:36 PM
Ali, da primetim da smo dopsta 'kulturniji' nego kad je Vlado bio gost. Onda nesto pitas Vladu, a odgovori ti 5 vladolikih pre njega. Izgleda da covek mora da bude iz Londona, da bi ga postovali........

strasni zmaj
19-09-2006, 04:08 PM
Ali, da primetim da smo dopsta 'kulturniji' nego kad je Vlado bio gost. Onda nesto pitas Vladu, a odgovori ti 5 vladolikih pre njega. Izgleda da covek mora da bude iz Londona, da bi ga postovali........

...a mozda skvadra ne zeli da nam se gost zamara amaterskim pitanjima, a? sta kazes na tu varijantu? :) rspkt svima!