PDA

View Full Version : koliko para toliko i muzike?!

balthazaar
17-09-2006, 02:24 PM
evo, Zorane , da te i ja pitam nešto:

Da li smatraš da je ovas stara izreka "Koliko para toliko i muzike" baš uvijek ispravna, tj. drugim riječima, da li smatraš da cijena-kvalitet uredjaja ili instrumenta uvijek idu ruku po ruku i da li te je nekad zavarala cijena i nisi dobio to sto si ocekivao za novac koji si dao?

DaBear
17-09-2006, 04:23 PM
evo, Zorane , da te i ja pitam ne?to:

Da li smatra? da je ovas stara izreka "Koliko para toliko i muzike" ba? uvijek ispravna, tj. drugim riječima, da li smatra? da cijena-kvalitet uredjaja ili instrumenta uvijek idu ruku po ruku i da li te je nekad zavarala cijena i nisi dobio to sto si ocekivao za novac koji si dao?

Prvo, retko kad kupujem nove sprave! Uvek su ili koriscene ili iz radnje demo modeli!
Kad nesto novo izadje, uvek mu nabiju cenu za one koji moraju prvi da kupe! posle par meseci cena padne za 10-20% (sto nije malo!). A ako sacekas 6 meseci ili godinu, maltene se prepolovi za neke stvari!!

Danas je sve manje vise dobro, izuzev vrlo malog broja high end opreme, (VRLO MALOG BROJA)...tu razliku moze da primeti i ceni VRLO MALI broj ljudi, i po meni je besmisleno misliti ako je nesto skupo, onda je i dobro!

Svremena na vreme dobijemo u studiju razne sprave da probamo od raznih fabrika i uglavnom cena nije vredna za tih 10% za koliko su mozda bolje od nekih semi-pro sprava!

Najskuplji mikrofon i pr-amp nemoze nikad napraviti loseg pevaca u dobrog!
A Bono iz U2, snima masu vokala za albume u kontrolnoj sobi (!) sa Shure SM57 koji drzi u ruci..! pa ti vidi....

glavni faktor je vreme...ako imas puno vremena, onda i sa jeftinijom tehnikom mozes dobiti super rezultat!

idekius
17-09-2006, 05:04 PM
Najskuplji mikrofon i pr-amp nemoze nikad napraviti loseg pevaca u dobrog!
A Bono iz U2, snima masu vokala za albume u kontrolnoj sobi (!) sa Shure SM57 koji drzi u ruci..! pa ti vidi....

Velika istina... i ne samo Bono...

Kada si vec zakachio tu temu, da li imas iskstava sa Shure SM7 (SM7B), posto je to ipak jeftiniji dinamicki mic, a sa njim su snimljeni vocali za masu svetskih hitova... I Bob Rock ga navodi kao mic koji cesto koristi za vocal. Impresivno je koliko je dobrih vocala odradjeno sa tim chudom (James Hetfield-"Metallica"-St.Anger, Michael Jackson, Red Hot Chili Peppers, System of Down...)

Zanima me tvoje misljenje o ovom mikrofonu, ukoliko si se sretao sa njim...

Max
17-09-2006, 07:01 PM
Velika istina... i ne samo Bono...

Kada si vec zakachio tu temu, da li imas iskstava sa Shure SM7 (SM7B), posto je to ipak jeftiniji dinamicki mic

jeftiniji ????? Mislis jedan od skupljih ?????

300 $ za sm7 je dosta vise od 90 e za 57 ...... koji je jedan od najboljih dinamickih ...... sm7 bas i nije jeftin ;)

Pozdrav

Danny Lou
17-09-2006, 07:12 PM
citam danas piter gabriel prica da mu se brian eno povjerio i rekao da bi volio da ode "negdje daleko " i ponese sa sobom samo neku osnovnu opremu (cubase i hyper canvas:) ) ili da ga drugi zatvore opet sa istom opremom...

mislim da je ovo jedina oblast gdje ne vaze dvije stare izreke:

- od viska glava ne boli

- vise babica kilava beba :)

idekius
17-09-2006, 07:55 PM
jeftiniji ????? Mislis jedan od skupljih ?????

300 $ za sm7 je dosta vise od 90 e za 57 ...... koji je jedan od najboljih dinamickih ...... sm7 bas i nije jeftin ;)

Pozdrav

Mislio sam na JEFTINIJI MIC ZA SNIMANJE vocala, a ako cemo da teramo mak na konac, naravno da ima i vise nego skupljih dinamickih mikrofona... Sennheiser, Beyerdinamic...

http://soniccircus.com/s.nl/it.A/id.7744/.f?sc=2&category=24

http://www.thomann.de/gb/sennheiser_md441u_dynamisches_mikrofon.htm

Max
17-09-2006, 09:46 PM
Zabuna ....... pomislio sam da govoris o jeftinijim dinamickim , a ne jeftinijim mikrofonima za snimanje vokala :banghead:

Pozdrav

idekius
17-09-2006, 10:31 PM
Nista... mozda sam i ja bio malo stosmislen... poenta jeste Rick Rubin + RHCP + SM7 vs. Ljubinko Hiendovic + Gaga Podrigushevic + U87...

Uz duzno postovanje prema svakome, meni se vocali navedenih bandova ipak vise svidjaju nego Serbian Hi End...

Nadam se da necu biti pogresno shvacen i verujem da nikoga i ne vredja to sto mislim da U2 zvuci bolje od onoga sto se radi kod nas... pa i Bonov vocal...

Rhino
18-09-2006, 01:27 AM
Uz duzno postovanje prema svakome, meni se vocali navedenih bandova ipak vise svidjaju nego Serbian Hi End...

Nadam se da necu biti pogresno shvacen i verujem da nikoga i ne vredja to sto mislim da U2 zvuci bolje od onoga sto se radi kod nas... pa i Bonov vocal...

Evo ja te shvatam pogreshno:rotfl:

Arthur
18-09-2006, 10:12 AM
ja sam odavno bacio oko na taj SM7... samo kad skupim pare i za neki pristojan mu preamp!