Log in

View Full Version : Dilema oko Lockinga na gitari

LAMPASH
15-09-2006, 11:47 PM
Evo opet mene sa mojim gitarskim problemchicima:)
Zanima me da li je moguce svirati gitaru koja ima Floyd-
Rose sa otvorenim(odvijenim) lockom na konjicu,mislim,ima li smisla?
Pitam jer hocu chesto da menjam shtim zbog recimo
Yngwie-a,Pantere,Megadeth-a,Eric Johnsona i ostalih i da li ce
onda gitara prechesto da mi se rashtimava kada je skinut
lock?Ili je "zakljuchavanje" obavezno?
A da li je recimo ok stezati lock sa jednim shtimom
pa kada hocu drugi shtim onda ga odviti,da li to dovodi do
sjebavanja zica shto ja verujem?

Dushan_S
16-09-2006, 01:35 AM
Pazi, glupo će zazvučati, ali pitanje ti je pogre?no. Ti već u startu ima? drugi problem a to je menjanje ?timova koje te?ko ide sa Floyd gitarom, i zahteva dodatna pode?avanja. Ja recimo na jednoj gitari nekad menjam na drop D i nazad i to zahteva da vrti? ?rafove sa zadnje strane u drvo i nazad, ako ?eli? da ti je ugao floyda i dalje isti. Ako ?eli? da menja? često ?timove, izre?i dva komada drveta, obradi ih da tačno pasuju i ZAGLAVI floyd, to je recimo ovaj iz Limp Bizkit radio na svojim gitarama. Tako ima? mogućnost da menja? ?timove i pogodnost zaključavanja koje će ti dati stabilan ?tim.

A to da li je otključan ili zaključan lock ti ni?ta ne menja u ?ivotu jer nije u tome problem. Čim spu?ti? jednu ?icu ostale će se zategnuti i tu ti je gotova priča oko ?timovanja gitare, tako je to sa floydom.

LAMPASH
16-09-2006, 02:21 AM
Tachno,floyd mora biti fiksiran,gde mi je
mozak ili ono malo neurona shto mi je ostalo:(
Uradicu ovo:nashtimovacu gitaru na Es i zakljuchati
a kada bude bilo potrebe onim finim tunerom na floydu
cu izvuci E.Valjda nece biti bitnijih pomeranja floyda?
A bash mi se svira I'm Broken od Pantere sa drop D:(

P.S.Da li neko hoce da menja gitaru bez floyda za
gtr-u sa floydom:)
Eh da imam sad i jednog LP-a!

MD
16-09-2006, 02:26 AM
Evo ti prijedlog, alternativan hihi

Kupi neki dobar elektronski pitch shifter ili ne?to slično i samo na efektu spusti ?tim ili ?to već hoće?, ako je ton-dva u piranju.:)

Jednom sam imao koncert u Ljubljani sa jednim bandom i zamjenski gitarista (na? je bio onemogućen u zadnjem trenu) nije imao volje ra?timavati gitaru, zbog ostalih bandova sa kojima svira/zarađuje u slobodno vrijeme.

Pa je koristio istu metodu.
No imao je neki prastari valjda zoom efekt otprije 15 godina valjda, i to je malo spu?talo ?tim a opet malo ne.:D:D U?as!

Srećom da je bio black metal band, pa publika i nije toliko zahtjevna, a glazba je sama po sebi brutalna i kaotična.

Pouka priče je da bi trebao iske?irati pare za malo bolju spravu ako već ide? na tu metodu.:D:rotfl:

dadson
16-11-2006, 12:21 PM
A bash mi se svira I'm Broken od Pantere sa drop D:(

Eh da imam sad i jednog LP-a![/quote]

Da li si pokushao sa ovom stvarchicom: http://www.musicyo.com/planet/evh_dtuna.asp

"Finally... an easy way to drop from E down to D and back, without unclamping" -Eddie Van Halen

Dushan_S
17-11-2006, 01:27 AM
Ima jo? jednostavnija varijanta, uzme se jo? jedna gitara :D

dawid
17-11-2006, 12:24 PM
Eh da imam sad i jednog LP-a!
i ja sam se tako presao sa floydom, nisam ga zakljucavao pa sam stimao gitaru posle svake pesme. Hteli ovi iz benda da me razvale...i vise ga nemam...uzeo LPa. Drzi stim celu svirku. Nisam mogao da verujem. Za sekundu spustim u drop d i za isto toliko vratim i sve je mnooogo jednostavnije..

Miha Blaze
20-11-2006, 03:09 AM
iz Dusanovog i yodinog posta implicira da pored Paul Gilberta moram da uzmem jednog Epiphone LP-a, dobro gitarica radi poso...

Tiki the Boyler
20-11-2006, 10:24 AM
Ili se prešaltaš na recimo Peavey Wolfgang - koji ima fabrički sređen drop u D! :)
Moj gitarista je ima i prezadovoljan je!

sleeper
13-12-2006, 04:10 PM
UF! Nista ne diraj! :) FRose je jako zaebana sprava, ne mozes ni da zamislis koliko! :) Sve to, u principu, moze da se podesi, uz podesavanja svega od sega se sastoji Frose, osim top lock-a. :) Obrati se ljudima u MitrosMusic-u, oni bi trebalo da su u mogucnosti da ti to tjuniraju ili da ti ugrade fixirani tremolo sistem. Poz! :)

Zoki

LAMPASH
13-12-2006, 11:24 PM
UF! Nista ne diraj! :) FRose je jako zaebana sprava, ne mozes ni da zamislis koliko! :) Sve to, u principu, moze da se podesi, uz podesavanja svega od sega se sastoji Frose, osim top lock-a. :) Obrati se ljudima u MitrosMusic-u, oni bi trebalo da su u mogucnosti da ti to tjuniraju ili da ti ugrade fixirani tremolo sistem. Poz! :)

Zoki
U jebote,zar je toliko strashno?:)
Jaka muda da ako oborim shtim na drop d pritegnem malo floyd na oprugama da mi ne bi zice bile previsoko.
A zashto bash u mitros,raspitaj se malo bolje pa cesh videti da u ovoj zemlji ima stotine ljudi koji znaju da sredjuju gitare,ja bar znam desetak majstora koji
prave gitare i koji bi mogli da mi ugrade fixed tremolo mada meni to ne treba,valjda si zakljuchio da sam se zezao kada sam rekao da hocu da menjam gitaru za neku bez floyda.

Bota
20-12-2006, 11:27 AM
Kao ?to reče Tiki, na Wolfgangu je to sređeno super. Pored toga ?to ima? drop u D koji ima mogućnost finog ?timanja imbusom, floyd je fiksiran (naslonjen) na tijelo gitare tako da nema ra?timavanja ni u slučaju pucanja ?ice. Mijenjanje ?ica je takođe mnogo br?e. Prednost ovakve konstrukcije je odličan sustain ali mana je to ?to ne mo?e? pomjerati floyd prema gore već samo prema dole (?to i nije toliki hendikep, barem meni).