View Full Version : 'Mrtav' bubanj
Pokusacu da formulisem, mada je tesko, a jos teze odgovoriti i objasniti ovako. A, i smatram da si ti najkompetentnija osoba za to pitanje s obzirom na to sto sad radis i to da si bio bubnjar, u proslom zivotu:) .
Ovako, oduvek sam radio samo sa zivim bubnjem. Bilo da se radi o snimanju 'pravog' bubnjara ili programiranju koje koristi akusticne semplove i trudi se da se sto vernije oponasa akusticni set. E, sad, postoji li ikakva paralela u programiranju (izbor elemenata, raspodela po dobama, dinamika.......) nekog elektro seta, i kakav je pristup mixu kod takvog seta. Znam da bi se o ovome mogla knjiga napisati, ali ako te ne mrzi, daj samo neke paralele u pristupu programiranja i mixa elek. kita i 'zivog' bubnja
Hvala
@elektrasi i DJovi
sta cu, nem' pojma pa moram da pitam:kesa:
DaBear
16-09-2006, 10:37 AM
[quote=OFF]Pokusacu da formulisem, mada je tesko, a jos teze odgovoriti i objasniti ovako. A, i smatram da si ti najkompetentnija osoba za to pitanje s obzirom na to sto sad radis i to da si bio bubnjar, u proslom zivotu:) .
Ovako, oduvek sam radio samo sa zivim bubnjem. Bilo da se radi o snimanju 'pravog' bubnjara ili programiranju koje koristi akusticne semplove i trudi se da se sto vernije oponasa akusticni set. E, sad, postoji li ikakva paralela u programiranju (izbor elemenata, raspodela po dobama, dinamika.......) nekog elektro seta, i kakav je pristup mixu kod takvog seta. Znam da bi se o ovome mogla knjiga napisati, ali ako te ne mrzi, daj samo neke paralele u pristupu programiranja i mixa elek. kita i 'zivog' bubnja
pa sve zavisi koju muziku radis. Bubanj uvek ispadne najinteresantnije kad se pomesaju zvukovi. Ali mnogo zavisi od vrste muzike. U R'n'B na.pr. stavljaju puno programirani 808 kik, hi hats, clap, ali ima i akusticnih samplova tabli, tarabuka, tomova i timpana...Ja uglavnom stavljam sinteticku nogu (malo ritam masina pomesana sa samplom) , hi hats, nekad 808, nekad 909, nekad snimam zivu kontru (imamo jednu u studiju pa svi uzimaju kad im treba) zavisi od paterna...ako bas ne moze da se izprogramira. Cinele uvek prave...dobos...jbg...SVE zavisi od muzike.
Pesmu koju smo slali u Ameriku za Usher-a - bio je akusticni bubanj loop (2) sa hats, bd i snare..pa sam dodao DMX nogu jos, prave cinele i 808 hats..i zvucalo je mega.
Meni je pravilo No.1 (bez obzira sta radim) da menjam gomilu zvukova bubnjeva dok ne legnu sa muzikom / pevanjem. EQ ne diram sve dok sam 100% siguran sa izborom bubnjeva...lakse je zameniti zvuk i popuniti frekvenciju koja fali, nego dodavati eq...
sve u svemu, ko sto ti rece...tesko objasniti, i puno zavisi od muzike koju radis. U tranc-u (na pr) niko ne stavlja ravi akusticni bubanj! itd...
srecno mesanje...
PS. uskoro tu izlazi album Ane Nikolic na kome sam promenio sve bubnjeve (sem 1 pesme), malo popravio sve arr's i izmiksao sve pesme. Ima par pesama gde su bubnjevi ispali super. Zivi feel, kao da su ljudi svirali...malo samplovi, malo loops, puno svirano slobodnom rukom (bez kvantizacije) - hats, cinele, timbales, konge, rimshot..itd... A ima i malo el. zvukova . poslusaj kad bude izaslo
Hvala:)
Znaci, ako sam dobro ukapirao, nema nikakvih pravila i kopiranja 'natural' principa? Ja kad snimam zizi bubanj moram o puno stvari da vodim racuna i neka pravila da ispostujem, a takodje i kad programiram, pazim da bubnjar nema tri ruke i 4 noge, da imam tacan broj perkusionista.
A tu se ne pazi o takvim stvarima, vec je samo bitan zvuk, groove.......
Tako nekako?
DaBear
17-09-2006, 04:16 PM
Hvala:)
Znaci, ako sam dobro ukapirao, nema nikakvih pravila i kopiranja 'natural' principa? Ja kad snimam zizi bubanj moram o puno stvari da vodim racuna i neka pravila da ispostujem, a takodje i kad programiram, pazim da bubnjar nema tri ruke i 4 noge, da imam tacan broj perkusionista.
A tu se ne pazi o takvim stvarima, vec je samo bitan zvuk, groove.......
Tako nekako?
cilj ne bira sredstvo!
ako treba 6 ruku i 8 nogu.....samo da radi sve...Ko ima vremena od slusalaca da obraca paznju na to?
A mozda band ima 2 bubnjara i 2 perkusioniste?
Ko zna....bitno je da sve radi dobro!!!
Danny Lou
17-09-2006, 07:07 PM
a vidis i onda ti dodje neki bubnjar i krene da kenja, pa kako to, kako moze ovo ovako, to ne ide, pa to ni sajmon ne moze.... bla,bla
sta da mu se odgovori?
p.s.
apsolutno sam za slobodu, ako dobro zvuci tri kompleta hatova odjednom a ti off reci da ti je tri bubnjara sviralo ;)
Arthur
18-09-2006, 10:04 AM
a vidis i onda ti dodje neki bubnjar i krene da kenja, pa kako to, kako moze ovo ovako, to ne ide, pa to ni sajmon ne moze.... bla,bla
sta da mu se odgovori?
p.s.
apsolutno sam za slobodu, ako dobro zvuci tri kompleta hatova odjednom a ti off reci da ti je tri bubnjara sviralo ;)
oteras ga u k**ac! 8)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.