PDA

View Full Version : trance

DaBear
24-08-2006, 06:29 PM
Vreme "Melodic Trance-a" je proslo (bar u Engleskoj, a mislim i da u Evropi nesto ne pali vise)..baci se bolje na minimal Electro, techno...to je sad ONO!
Imam druga koji je bio veci Trance DJ ovde u UK, sad kaze nema scene uopste!!

SHIVA
31-08-2006, 12:22 PM
...sto se duze bavim glazbom, to sam svjesniji da nemam blage veze o nicemu! koji bed! :)

"Shto vishe otkrivam sve mi je jasnije da zapravo nishta ne znam"
Albert Einstein

U zhivotu je najbitnije spoznati! Spoznaja je prvi korak prema svakom cilju. Ako ti je glazba omoguchila da spoznash... pa to uopche nie bed ;) Budi zahvalan svemu shto ti je pomoglo da spoznash svoje granice jer mnogi nikada to ne spoznaju, a bez spoznaje definitivno nema sreche. Svjestan svoih limita momentalno ih pochinjesh shiriti i kolichina znanja se exponencijalno shiri. S druge strane... uvjeren da znash sve shto trebash znati zapravo se trudish ne nauchiti nishta!

ps: jel' ovo upravo zasijano "trance" sjeme na forumu ili ja samo reflektiram svoje zhelje? :mrgreen:

markoff
31-08-2006, 12:36 PM
Ima chuvena Dekartova : "Zavrshio sam fakultet da bi saznao kolika sam neznalica" ;)

SHIVA
31-08-2006, 05:01 PM
Josh mi je drazhi podatak da je mladi Rene Descartes svoje "otkriche" zapravo opisao kao svjedochanstvo. Kako je sam zapisao u snu je vidio andjela koi mu je rekao: "prirodu chesh shvatiti pomochu mjerenja i brojeva" (Conquest of the nature is done by measurement and numbers). Oni koi su mu predavali na fakultetu su kasnije tvrdili da je njegovo otkriche proizashlo iz obrazovanja, ali chinjenica je da se radi o viziji i svjedochanstvu, i nema nikakve veze sa obrazovanjem. Naravno to su vjeshto ispustili u svim knjigama koje pishu o zachetniku modernih znanosti.

I za kraj: "Education is a wonderful thing, provided you always remember that nothing worth knowing can ever be taught"
Oscar Wilde

markoff
31-08-2006, 09:00 PM
...sto se duze bavim glazbom, to sam svjesniji da nemam blage veze o nicemu! koji bed! :)
"Po svom graditeljskom geniju chovek daleko nadmasuje pcelu.Pcela gradi od voska,chovek pak od daleko lomnije gradje pojmova,koje tek mora da isfabrikuje iz sebe.Zbog toga je on chak vishe nego za divljenje,al ne zbog njegovog nagona za istinom,no za chistim saznanjem! " (Fridrih Niche, Knjiga o filozofu)

Da ne kaze SHIVA da on samo voli filozofiju!!! :D

SHIVA
01-09-2006, 07:03 PM
"Najchudniji od svih gostiju upravo kuca na vrata" rekao je Nitetzche... "i doista, pochetkom 20-og stoljecha popili smo po jedno piche i legli u krevet s nihilizmom. No sada je pred vratima josh chudniji gost!" Terence McKena

ps: filozofija je dugo bila tek sredstvo za ismijavanje i posprdan naziv za one koima Golf i petokrake felge nisu bili dovoljni. Vrijeme je da vratimo malo sjaja toj disciplini koja je istisnuta tehnoloshkim "napretkom" ;)

alen
08-09-2006, 11:21 PM
...cisto da kazem,moj najjaci thread do sada,od kako postoji forum...
@SHIVA Mislim da ce konacno to desava....Dobro 'si bate to opazio (:
Zaceto je seme.Zaceto je seme fucking trance muzike na ovom forumu.Od kako
sam ja na forumu ozbiljnije se nije pricalo o techno muzici,trance muzici,stagod.
.Jednostano osecam sve vise trance energije u vazduhu ovog foruma i drago mi je zbog tog.

markoff
09-09-2006, 12:21 PM
Pozz,evo gledam Alenov avatar i ne moze da me ne prodje secanje kad sam kupio cd sa remek delom trance muzike u izvodjenju tata mata trens muzike Astral Projection-a(dobro na albumu su radili i Aban Don i SFX)ali Avi i Lior su glavni.U vezi sa tim interesuje me da li neko zna shta pomenuti duo koristi od opreme,konkretno kad vec Illuminati.exe pomenu hardver koje hardverske sintove koriste,davno sam prestao da ih pratim,pogledao sam na njihovom sajtu dolaze u Beograd 23.decembra,ima da bude dobra zurka...

SHIVA
09-09-2006, 01:14 PM
Neam pojma shta koristi Astral Projection... Opchenito ne pratim rubriku "tko shta ima" i smatram da je saikedelic trance na hardverskoj opremi otprilike isto shto i Ivo Robich uz 303-cu i sekvencer :)

Nie hardver losh... dapache. Ali nie niti uvjet. Opterechivanje sa opremom je samo isprika koju si izmislimo da bismo opravdali zashto nekome stvari zvuche bolje nego nama nashe. Razlog nie hardver... radi se o ulozhenom trudu i vremenu.

@ alen: drago mi je da djelimo mishljenje. Nadam se da che i ostali prepoznati potrebu za jednom zdravom "zajednicom" koja che raditi na razmjeni tehnika, informacija i mishljenja radije nego se baviti preseravanjima i prepucavanjima. Moderna el. glazba je nastala rushenjem konvencionalnih "granica" glazbe. Ne znam kako iz tih temelja ponovo nastaju neki okviri i pisana pravila o tome kako se radi "ovo ili ono", koi je hardver dobar a koi losh itd. Chitav koncept ovog pravca je inovativnost i kompleksost, a to se ne postizhe "prepisivanjem" tudjih recepata.

milos
09-09-2006, 02:05 PM
Kakav trance slusate,nesto uplifting tipa Tiesto,Buuren,ili ...?:) :confused:

SHIVA
09-09-2006, 11:19 PM
Evo zashto mrzim te glupe podjele na zhanrove. Svako toliko netko pretpostavi da psytrance mora biti neshto slichno Tiestu, a te dve stvari su razlichite ko noch i dan. Tiesto je jeftina kuruza za mase, a nosi ime trance chisto zato shto postoi globalna predrasuda da su karakteristike trens glazbe sladunjave, jeftine melodije i 303 bass line.
Trens dolazi od rjechi trans a opisuje stanje svijesti. Slushanje Tiesta vishe utjeche na probavu nego na svijest tako da je svaka slichnost sa trance glazbom sluchajna i posljedica duboko ukorjenjenih predrasuda.

lesha
10-09-2006, 01:47 AM
Slushanje Tiesta vishe utjeche na probavu nego na svijestne slusam trance, ali se moje misljenje u potpunosti poklapa sa ovim :D

R A V E N
10-09-2006, 02:43 AM
Možete li vi,molim vas,dati i jedan činjenično zasnovan argument zašto bi eurotrance bio smeće?

Jedina je istina da dio te muzike boluje od truhle komercijalnosti i banalnosti.

Eurotrance jer upravo je to tip trancea koji potiče iz Evrope sa svojim dvjema glavnim podvarijantama:uplifting trance(npr. Tiesto) i hardtrance,za razliku od psytrancea koji svoje korijene vuče iz Izraela,uglavnom ne sa evropskog tla.

Što se tiče teme:ne znam da li autor ima ikakvog iskustva u produkciji,no već prihvatljiv arpeggio lead možeš raditi i sa bijednim 3xOSC-im unutar FLS-a.Jeste da taj zvuk nije nešto melodijski koloriran,ali...

Rhino
10-09-2006, 03:22 AM
Meni se eurotrance generalno ne svidja.
Tj. ne generalno nego uopste.....
Mada ima jedan momak iz portugala - ahhhh ne mogu se sjetit da mu j****.....
Cuo sam ga na boom festivalu prije 2 god...

relis
10-09-2006, 09:30 AM
Ne znam zasto se svi odmah fure kad netko spomene komercijalno eksponiranu facu? Jel to zato jer nije "znalacki" slusati npr. Tiesta!? Pa dobro, necu vrtjeti sve negove stvari cijele dane, ima takvih nesinkroniziranih bljuvotina da je to strasno, al jedna-dvije nadju mjesto na svakoj kompilaciji za auto...
Sto se tice opreme, ja sam jos uvijek vecinom na hardveru (i ne vjerujem da ce biti drugacije). Software JE ok, al ne onaj koji "pokusava biti hardware". Sto ocu reci, volim npr. absynth2 i njegove ambijentalne zvukove. Odlicno ih se moze upotrijebiti kao dodatak. FM7 takodjer. Ali npr. Reason3 - skoro mi je bilo zlo od onih emulacija ms20, Juno-a 60 i ostalih.
Kakva su poboljsanja na Absynth-u 3 naspram dvojke?

SHIVA
10-09-2006, 11:18 AM
Mo?ete li vi,molim vas,dati i jedan činjenično zasnovan argument za?to bi eurotrance bio smeće?

Nishta u glazbi nie chinjenichno. Dozhivljaj glazbe je 100% subjektivan.

Eurotrance jer upravo je to tip trancea koji potiče iz Evrope sa svojim dvjema glavnim podvarijantama:uplifting trance(npr. Tiesto) i hardtrance,za razliku od psytrancea koji svoje korijene vuče iz Izraela,uglavnom ne sa evropskog tla.

Ovo je totalno krivo. Psytrance se razvio iz goa trance-a upravo u Engleskoj. Tip koi je "kriv" za danashnji psytrance zove se Simon Postford (Hallucinogen). Goa trance takodjer nie Izraelski "proizvod" vech je nastao fuzijom psychedelic rock-a (Led Zeppelin, Marshal Jeferson itd.) i Acid disco glazbe koja je "vladala" europom 80-ih godina proshlog stoljecha. Goa je bilo samo mjesto rodjenja kamo se mnogo glazbenika preselilo nakon generalne zabrane psihoaktivnih sredstava u Europi.

Dakle Euro trance je samo (neprikladan) naziv za masama prihvatljiv i banalno-sladunjav trens kakav prolazi samo u Europi gdje ljudi glazbu dozhivljavaju vechinom iskljuchivo rekreativno i u svrhu zabave.

Nadam se da je ovo dovoljno chinjenichno.

?to se tiče teme:ne znam da li autor ima ikakvog iskustva u produkciji,no već prihvatljiv arpeggio lead mo?e? raditi i sa bijednim 3xOSC-im unutar FLS-a.Jeste da taj zvuk nije ne?to melodijski koloriran,ali...

Ovo nisam shvatio, a i ne koristim FL. Iskustva imam ali ne vidim poantu pitanja.

milos
10-09-2006, 11:19 AM
Nekada davno(1998 godine) sam slusao Cosmosisa,Pranu,AP...
:) ;)

SHIVA
10-09-2006, 11:23 AM
Ne znam zasto se svi odmah fure kad netko spomene komercijalno eksponiranu facu? Jel to zato jer nije "znalacki" slusati npr. Tiesta!?

Nie problem u exponiranosti niti u Tiestu bash kao shto nie problem ni u Marku Perkovichu Tomphsonu... problem je u tome shto su i jednom i drugom muzika zaqrac i generalno prilagodjena shirokim masama. Toliko banalna da onima sa mrvicom mashte postaje predvidiva, dosadna i neslushljiva.

SHIVA
10-09-2006, 11:26 AM
Nekada davno(1998 godine) sam slusao Cosmosisa,Pranu,AP...
:) ;)

Ziax, Xenomorph... Prokleta nostalgija. Shta bi dao za jednu vedru noch na livadi i kiseljenje do prvih jutarnjih zraka sunca. Jebo klubove, euro trance i exponirane face... to je skroz drugi svijet.

R A V E N
10-09-2006, 12:11 PM
Aaaa...znači pretpostavljam da ni ti sebe ne uzimaš uopšte ozbiljno kad vršiš tu analizu.

O 3xOSC:mislio sam na pokretača teme.

markoff
10-09-2006, 12:31 PM
O 3xOSC:mislio sam na pokretača teme.

Ne ja sam strashno glup i neiskusan,hvala ti na preporuci.Evo bash juche sam otvorio prvi put FL Studio i nashao to shto si mi preporuchio.Daj molim te poshalji mi i neki video tutorijal da nauchim shta sve to znachi i kako se koristi ...:rolleyes:

R A V E N
10-09-2006, 01:05 PM
Poenta je u tome da se stavlja preveliki dio pažnje na programe i opremu sa kojima se producira,dok se zanemaruje ljudski faktor.Ljudi su radili zapanjujuće dobre stvari i u 800 KB velikom trackeru.

relis
10-09-2006, 01:48 PM
Nie problem u exponiranosti niti u Tiestu bash kao shto nie problem ni u Marku Perkovichu Tomphsonu... problem je u tome shto su i jednom i drugom muzika zaqrac i generalno prilagodjena shirokim masama. Toliko banalna da onima sa mrvicom mashte postaje predvidiva, dosadna i neslushljiva.

A hebi ga sad, kad nismo svi tako ozbiljni kad se slusa glazba. Ali, kakav je sad trend u RH, Tiesto je jos bog bogova.
Sto se tice predvidljivosti (ak bas oces), goa trance npr. je u tolikoj mjeri nepredvidljiv da ne znas kad ce se pojavit kakva nova sekvenca kojih si je autor prije u tempu nasnimio mali milion pa ih poslije bira, sto bas nije neka velika mudrost. Istina? Da i je, sta onda ak dobro zvuci... Relax:cool:

markoff
10-09-2006, 03:50 PM
Ne svidja mi se gde je otishla tema al ajde...
Ja bi u potpunosti podrzao Shivu,chovek je car,chovek je u razmishljanjima u odnosu na vecinu drugih godinama unapred ...
Glupa rasprava oko euro-trensa i Tiesta ...Jedina dobra stvar oko Tiesta mi je fascinacija kako chovek zgrce pare,i njega zabole shto ga neko pljuje i proziva...
Koliko ja znam vecina i tih dj-eva ne koristi termin euro-trens,recimo saznao sam da se Buuren jako ljuti kad ga neko nazove euro-trens producentom ..
Ali ipak treba razgranichiti ono shto radi ekipa Buuren,van Dyk,Corsten, Tiesto , Above&Beyond i ostali od onoga shto rade Hallucinogen,Man With No Name ,Astral, Miranda, Infected Mushroom itd...
Ne mogu da kazem da je sve bash loshe kod prve ekipe,ali recimo tachno i kad slushate njihove setove mozete odmah videti koliko je to izveshtacheno, predvidjivo i komercijalno,neke stvari mi se svidjaju recimo Fred Baker je napravio izuzetan trek za Sensation White Anthem 2006, od Corstena je recimo jako dobra stvar Star Traveller,ali malo je sve to ...
Mada ja bih podrzao sve samo da nije haus,meni je to najodvratnija muzika 21.veka (iz toga izuzimam deep i funky ekipu).Exit se ove godine jako jako obruukkkaooo takvim imenima,i kad bi me pitali shta pre da ukinu folk ili haus teshko bi mi bilo da biram ali prihvatio bih drugo ...

R A V E N
10-09-2006, 05:30 PM
markoff,zar nisi počeo temu rekavši da bi radio

uplifting/melodic trance-om i malo progresivom.

Sad ovako.(!??)Zbilja svašta.

Tijs Vervest je jedan od gurua upliftinga i definitivno toliku pažnju nije slučajno zaslužio.

Psy i euro se nemogu porediti.To su potpuno dva različita izričaja.
To je isto kao kad porediš mandarinu i paradajz,umjesto da porediš narandžu i mandarinu.

Inače psyeri prave krupnu grešku kad kažu da slušaju trance.Ovo je naravno čisto iz svrhe da se pojednostavi svakodnevni govor jer lakše je reći trance nego psytrance,no posljedica toga je da laici-koji ne slušaju tu muziku-dobivaju pogrešnu sliku da je sav trance-psy.

Niti je psy sposoban oslikati i dočarati izričaje koje može euro i viceversa.

R A V E N
10-09-2006, 05:44 PM
Vreme "Melodic Trance-a" je proslo (bar u Engleskoj, a mislim i da u Evropi nesto ne pali vise)..baci se bolje na minimal Electro, techno...to je sad ONO!
Imam druga koji je bio veci Trance DJ ovde u UK, sad kaze nema scene uopste!!

Još jedna krupna netačnost.Ako ispred moju kuće ili jednu ulicu dalje svira samo muzika A to ne znači da mnogo dalje muzika B ne puni stadione.

Nijedan stil nikada ne umire,nego uvijek funkcioniraju u svojim parelenim svjetovima koji se rijetko dotaknu.Problem nastaje kad neko iz jednog svijeta počne davati svoje mišljenje o drugom svijetu.Možda su događaji sa tom muzikom malobrojniji i sa manje publike,no uvijek je moguće naći sasvim solidne partye gdje DJ pušta upravo taj stil.

DaBear
10-09-2006, 07:37 PM
Jo? jedna krupna netačnost.Ako ispred moju kuće ili jednu ulicu dalje svira samo muzika A to ne znači da mnogo dalje muzika B ne puni stadione.

Nijedan stil nikada ne umire,nego uvijek funkcioniraju u svojim parelenim svjetovima koji se rijetko dotaknu.Problem nastaje kad neko iz jednog svijeta počne davati svoje mi?ljenje o drugom svijetu.Mo?da su događaji sa tom muzikom malobrojniji i sa manje publike,no uvijek je moguće naći sasvim solidne partye gdje DJ pu?ta upravo taj stil.

Muzika ce se uvek pustati, ali da li ce biti klub od 2-3000 ili vise ili 200-300...pravi veliku razliku! Znam par ljudi koji su radili kao DJ-i u toj sceni i sad (posto trance vise nije mainstream) nemaju gde da pustaju muziku!! Razlika je da si nekad kao DJ mogao dobiti ?500-1000 za vece (a ovi veliki po par somica!!) a sad je vise ?50-100 za\vece!!! Ja smatram da sam (iako mi trance nije srcu drag) vrlo dobro upucen i upoznat sta se desava na toj sceni...i mogu da vam kazem da je u Engleskoj trance scena samo 1-2% od onoga sto je bila pre par godina!!!
Ako gledas sa stanovista slusaoca / clubbera, uvek ce biti klubova gde ce se to vrteti...ali koliko ce dugo DJ-i da pustaju to za sitne pare...?

markoff
10-09-2006, 08:02 PM
markoff,zar nisi počeo temu rekav?i da bi radio

Sad ovako.(!??)Zbilja sva?ta.

Tijs Vervest je jedan od gurua upliftinga i definitivno toliku pa?nju nije slučajno zaslu?io.

Psy i euro se nemogu porediti.To su potpuno dva različita izričaja.
To je isto kao kad poredi? mandarinu i paradajz,umjesto da poredi? narand?u i mandarinu.

Inače psyeri prave krupnu gre?ku kad ka?u da slu?aju trance.Ovo je naravno čisto iz svrhe da se pojednostavi svakodnevni govor jer lak?e je reći trance nego psytrance,no posljedica toga je da laici-koji ne slu?aju tu muziku-dobivaju pogre?nu sliku da je sav trance-psy.

Niti je psy sposoban oslikati i dočarati izričaje koje mo?e euro i viceversa.
Da u pravu si zelim da se bavim uplifting i melodic trensom i malo progresivom,ali ne zelim da to bude u fazonu Love comes again,Serenity ili josh gore Another Way,verovatno su ti poznati izvodjachi ...
Najvishe se plashim da ne postanem denser i komercijala ,a to se vrlo lako moze desiti, uzmi samo primer sa Yahelom,da ti ne govorim o nadaleko hvaljenoj beneluks ekipi ,pare menjaju choveka ...
Rekao sam da neke stvari od euro-trensa jako,jako volim ali shto vishe slusham setova i novijih izdanja sve mi je jasnije koliko se sama ta muzika urushava i gubi svoj smisao , uvek sam bio pobornik borbe protiv komercijale i bezlichja u pesmama ma kakav to zanr bio...
A shto se tiche psy-a,kada si govorio o laicima,ja sam trens slusham 10 godina i poznati su mi dobro svi pravci.Psy je hibrid nekoliko pravaca u prvom mahu se istiche njegova veza i kontinuitet sa goom,koja je kao pravac onakav kakav je bio pre 10 godina skoro izumro.Slushao sam neka izdanja,chak i ima nekih nashih gde psy u kombinaciji sa ambijentom daje jako dobar filing u ugodjaj za slushanje.Zao mi je shto na Balkanu,pogotovo u Srbiji ima masa lozacha koji kao furaju trens fazon i slushaju Skazija i Astrix.Ako si mislio da sam medju tim jakim momcima,nisam ...

markoff
10-09-2006, 11:56 PM
Muzika je pod broj jedan umetnost i ja je kao takvu volim i poznajem ...
Chudi me da Shiva ovo nije pomenuo,kao istinski zaljubljenik u filosofiju ne bi smeo da zapostavi neraskidivu vezu izmedju filosofije i umetnosti :D ...
@Relis
Znash direktno bi se nadovezao na ono gore i rekao ti definiciju umetnosti pa samim tim i muzike,koju prochitah davno u nekoj Chehovljevoj pripoveci,chovek reche : "Umetnost je subjektivni odraz objektivne stvarnosti " .Chudna definicija,moze se razlichito tumachiti ali svakako ce ti koristiti u vezi poimanja muzike ;)

kejkz
11-09-2006, 01:19 AM
Ko god poku?ava da pravi muziku određenog tipa u startu čini veliku gre?ku. Stvaranje muzike je vid komunikacije, ne samo sa drugima nego i sa samim sobom. Ona je, kada joj dozvolite, slika onoga ?to nosite u sebi,mo?da jedino ?to imate, a nikada vam se ne mo?e uzeti, va?a esencija. Pustite druge da vas razvrstavaju u ?anrove, grupe i podgrupe, a sebi dajte slobodu stvaranja, nesputanost u igranju, kao osnovi svakekreativnosti.
Ne valja slu?ati uvek istu muziku, nametnutu kao ?anr trenutno popularan ili makar vama zbog ličnosti drag. Slu?ati istu muziku znači ostati siroma?niji za mnoge lepe trenutke koje ona, kao produkt ljudskog duha, mo?e pru?iti. Ovo se pogotovo odnosi na ljude koji rade ne?to svoje, stvaraju svoje note ili buku. ?to vi?e čuje? vi?e će? razumeti da je muzika jedna, kakav god da joj je prefiks... ili sufiks.
Muziku stvaraju ljudi, ne ma?ine. A ni ma?ine nisu nastale same od sebe, i njih su stvorili ljudi, one su dakle samo sredstvo ljudskog izraza, kao olovka i papir za pisca, ili četkice i boje za slikara (mada oni danas izgleda vole i kompjutere:)). Ma?ina je samo model nastao na osnovu i za potrebe čoveka, stvorena isticanjem jedne bitne karakteristike, koja mu slu?i da bi lak?e, br?e, mo?da kreativnije obavljao određenu radnju. Kada jednog dana ma?ine budu počele da stvaraju muziku same, muzika će izgubiti smisao za čoveka. Ili bolje rečeno, čovek vi?e neće biti potreban muzici, ona će ga prevazići, kao ?to i sada čini u retkim trenucima. Za čoveka će tada izgubiti smisao, jer joj ga on vi?e neće davati.
Emocije su ono esencijalno u muzici, ljudski um preko muzike dosti?e (ili mo?e dostići), najvi?e metafizičke sfere i otkriti ponore du?e. Uvek je tradicionalna isto koliko i moderna, jer je stara skoro kao čovek. Ili je mo?da starija, otkrivena od čoveka. A čovek je jedino muzikalno biće trenutno poznato na ovoj planeti, samo njegova. Svaki čovek ima urođenu, ili stečenu (jer je muzika uvek oko njega i najvi?e joj je izlo?en od svih umetnosti) sposobnost za ritam i raspoznavanje visine tonova i njihovog odnosa, samo je treba u sebi otkriti i razviti, ako ?eli, naravno. Jedini put za nala?enje muzike u sebi je učenje, usavr?avanje. Učiti treba i od sebe i od drugih. Talenat mo?e biti lep poklon, ali uspeh se stiče radom. Svaka muzika, pa i najbanalnija, zahteva rad, odricanje i određen talenat, osećaj, i ja se pred tim klanjam.
Na nesreću, kada čovek dugo profesionalno radi sa muzikom, ovakve stvari zaboravi i muzika mu prestaje biti zadovoljstvo, samo posao. "Meri" svoj muzički uspeh kroz zarađen novac, decibele i frekvencije koje proizvede, opremu koju ima ili nema, a da je imao sve bi bilo bolje. Sve ovo mo?e biti prilično frustrirajuće, pogotovo za onog ko tek počinje sa muzikom. Zato je moj moto i poruka svima koji kreću ili su već krenuli pa su se negde izgubili: radi sa onim ?ta ima?, uvek daj sve od sebe, pogre?i hiljadu puta da bi hiljadu i prvi uspeo, stvaraj muziku da bi ona, jednom, mogla da stvori tebe. Bilo koju, srcu blisku... u?ivaj, iznad svega, slu?ajući i učeći od drugih i radeći na sebi... stvori svoj stil, kao otisak svog duha u vremenu, jer jednog dana će mo?da samo on ostati...

...samo moj skroman pogled na neke teme prethodno iznete u ovom tredu

vidimo se u nekom drugom, pozdrav svima...

laku noć

R A V E N
11-09-2006, 02:21 AM
Osuditi sav euro kao muzikološki ofucan je isto kao osuditi Betovenovu Für Elise.Prvenstveno mislim na prepoznatljivu melodiju.

Sve je to relativno pitanje,dobri/loši stilovi i šta koji nosi sa sobom...npr. turbo-folk.

Jedno izvinjenje,markoff i ostalima na ovoj zbog tona:nisam namjeravao da popujem.

markoff
11-09-2006, 11:52 AM
Osuditi sav euro kao muzikolo?ki ofucan je isto kao osuditi Betovenovu F?r Elise.Prvenstveno mislim na prepoznatljivu melodiju.

Sve je to relativno pitanje,dobri/lo?i stilovi i ?ta koji nosi sa sobom...npr. turbo-folk.

Jedno izvinjenje,markoff i ostalima na ovoj zbog tona:nisam namjeravao da popujem.

Bash si nashao poredjenje,Betoven i euro trens.Niko taj pravac ne osudjuje samo poenta je u tome shto se on sve vishe komercijalizuje i sve je vishe kicha i shunda, postao je industrija i ekonomija ...
Kad vec spomenu klasiku,verovatno znash jedna od Tiestovih najpopularnijih stvari je obrada Addagio for A Strings od americhkog kompozitora Semjuel Barbera (inache jako popularna tema koriscena u mnogo filmova npr.Platoon i Elephant Man),tu sam se toliko razocharao u njega,zar tako divnu i osecajnu melodiju onako unakaziti,da ne govorim o remixima uradjenim kasnije ... Ako se to poredi sa onim shto je uradio veliki William Orbit,jasno se vidi razlika.Toliko o insriraciji jurovaca i Tiestu ...
A ne morash da se izvinjavash,znam ja dobro na shta si ti mislio ...;)

alen
11-09-2006, 01:04 PM
Shiva svaka ti cast!Odusevio si me objasnjenjem pozadine trens muzike.
Samo tesko da to moze shvatiti prosecan zaljubljenik u muziku.
Trans zahteva da slusaocev mozak to moze da podnese
a nije svaciji mozak za sve.Ozbiljan trens zahteva da se covek ceo oda samo njemu.
To i jeste,po meni,osnovna razlika izmedju komercijalnog i nekomercijalnog trensa.
Nije Tiesto smece.Ali on moze da mi svira dok ja pricam sa prijateljima,radim
nesto trece,kao muzika u pozadini na koju ne obracam puno paznje.Ali kad pustis
Goa zvuk,svaka dodatna radnja sem iskljucive koncentracije na slusanje muzike je
nemoguca.
Trens je mnogo komplikovan nadrazaj za culo sluha.Stvaranje vrhunskog trensa vise lici radu u labaratoriji nego
klasicnom studijskom radu.

Ja nisam mogao da verujem u ono sta mi se desilo skoro.Svi znate za ono kad se
najezite kad cujete veliku muziku.Nedavno kada sam prvi put pustio novi album
Electric Universa,posle samo nekoliko minuta poceo sam DA PLACEM ?!!!?!?!
Dali vi mozete da ukapirate tu emociju,tu velicinu koju je ta muzika izazvala
kod mene? Ne radi se o tuznim melodijama,cak naprotiv.Ja to u zivotu
nisam doziveo.Znate li u gradaciji ljudskih emocija gde je plac?E sad zamislite
zvuk,NE TEXT,koji to kod coveka moze da proizvede.

SHIVA MOLIO BIH TE DA OBAVEZNO PRESLUSAS ZADNJA DVA PROJEKTA
ELECTRIC UNIVERSA I DA CUJEM TVOJE MISLJENJE.

1.ELECTRIC UNIVERSE - Silent In Action
2.SPICE TRIBE VS ELECTRIC UNIVERSE - Electric Space Phenomenon

SHIVA
11-09-2006, 02:01 PM
SHIVA, ja ti glazbu ne shvacam toliko ozbiljno. Meni je ona sredstvo opustanja. Nadam se da shvacas da je moja izjava o goa trance-u bila cinizam na tvoje direktno podcjenjivanje onog sto slusa 99 posto ljudi.

Koih to 99 % ljudi slusha euro trance? 99% ljudi u tvojoj okolini, na balkanu ili globalno? Kakva je i otkuda ova statistika/procjena???

I otkad je nechiji subjektivni dozhivljaj glazbe ekvivalentan podcjenjivanju?

I da si u pravu (a znam da jesi, al...), treba imati tolerancije.
Ne postoi crno i bijelo. Tolerancije treba imati ali ne uvijek i ne po pravilu.

Kritikom do "savrshenog" drushtva! Generalna tolerancija vodi strmoglavo nizbrdo. Shto tolerirash jednome morash tolerirati svima. Tako ubrzo svi postanemo jednako glupi kao oni najgluplji chlanovi drushtva koje odluchimo tolerirati... za svih vrijede jednake norme, a od budale se ochekuje daleko manje pa svima nekako odgovara taj kriterij za budale. Toleriramo ono shto je neizbjezhno ili prolazno... javna diskusija na forumu nikako nie "materjal" za toleriranje.

Temu poznajem relativno slabo, priznajem (i sta smo sad?!), ali to nigdje nisam ni tvrdio, zar ne? Neces me dobiti na tu foru...

Ako ti je glazba samo zabava, a k tome si svjestan i da nisi pretjerano upoznat s tematikom... odakle uopche potreba da se ukljuchish u raspravu na forumu posvechenom onima koi se ozbiljno bave glazbom i produkcijom? Cilj foruma je da se ljudi educiraju i podjele znanje a ne da raspravljaju o temama koje ne poznaju chisto radi obrane svog mishljenja koje je zasnovano na predrasudama. Jer imati mishljenje o nechemu shto ne poznajesh zapravo i nie mishljenje... to je predrasuda. Gotovo se pravdash chinjenicom da nisi informiran o temi a smatrash da bi ja trebao biti tolerantniji?

Ne dobijam ja tebe na fore... ti gubish na vlastitim forama ;)

relis
11-09-2006, 04:42 PM
Koih to 99 % ljudi slusha euro trance? 99% ljudi u tvojoj okolini, na balkanu ili globalno? Kakva je i otkuda ova statistika/procjena???

I otkad je nechiji subjektivni dozhivljaj glazbe ekvivalentan podcjenjivanju?

Ne postoi crno i bijelo. Tolerancije treba imati ali ne uvijek i ne po pravilu.

Kritikom do "savrshenog" drushtva! Generalna tolerancija vodi strmoglavo nizbrdo. Shto tolerirash jednome morash tolerirati svima. Tako ubrzo svi postanemo jednako glupi kao oni najgluplji chlanovi drushtva koje odluchimo tolerirati... za svih vrijede jednake norme, a od budale se ochekuje daleko manje pa svima nekako odgovara taj kriterij za budale. Toleriramo ono shto je neizbjezhno ili prolazno... javna diskusija na forumu nikako nie "materjal" za toleriranje.

Ako ti je glazba samo zabava, a k tome si svjestan i da nisi pretjerano upoznat s tematikom... odakle uopche potreba da se ukljuchish u raspravu na forumu posvechenom onima koi se ozbiljno bave glazbom i produkcijom? Cilj foruma je da se ljudi educiraju i podjele znanje a ne da raspravljaju o temama koje ne poznaju chisto radi obrane svog mishljenja koje je zasnovano na predrasudama. Jer imati mishljenje o nechemu shto ne poznajesh zapravo i nie mishljenje... to je predrasuda. Gotovo se pravdash chinjenicom da nisi informiran o temi a smatrash da bi ja trebao biti tolerantniji?

Ne dobijam ja tebe na fore... ti gubish na vlastitim forama ;)

Necu u sirinu. I ovo mi je zadnje:

Prosirujuci svoje komentare sa euro trance-a sve do Thompsona, de facto si obuhvatio citavu komercijalnu muziku. To ti je bio cilj, nemoj me smatrati budalom, imam i muzicku i faks.

"Javna diskusija na forumu" svakako jest materijal za toleriranje, jer da nije, svaka bi tema se mogla evo ovako nesretno razvijati.

Odkad su forumi "posveceni samo onima koji se ozbiljno bave glazbom i produkcijom"? Pa ne dao Bog da ti se netko malo manje informiran ukljuci u raspavu! Uzas!

Kad sam rekao da trance poznajem relativno slabo, to je bilo zbog toga sto se ne volim kurciti da nesto poznam u bit, dok u stvari znam samo mali dio (a i to je dosta). Nisam ovdje mislio na tebe, ozbiljno, to je bilo samo radi ilustracije.

Nisam jos sreo covjeka koji bi se toliko vrijedjao razmisljanjima o muzici, ali valjda za sve postoji prvi put. Nije mi ovo bio cilj, al nisam ni prvi poceo.

ANITA
11-09-2006, 08:12 PM
Ko god poku?ava da pravi muziku određenog tipa u startu čini veliku gre?ku. Stvaranje muzike je vid komunikacije, ne samo sa drugima nego i sa samim sobom. Ona je, kada joj dozvolite, slika onoga ?to nosite u sebi,mo?da jedino ?to imate, a nikada vam se ne mo?e uzeti, va?a esencija. Pustite druge da vas razvrstavaju u ?anrove, grupe i podgrupe, a sebi dajte slobodu stvaranja, nesputanost u igranju, kao osnovi svakekreativnosti.
Ne valja slu?ati uvek istu muziku, nametnutu kao ?anr trenutno popularan ili makar vama zbog ličnosti drag. Slu?ati istu muziku znači ostati siroma?niji za mnoge lepe trenutke koje ona, kao produkt ljudskog duha, mo?e pru?iti. Ovo se pogotovo odnosi na ljude koji rade ne?to svoje, stvaraju svoje note ili buku. ?to vi?e čuje? vi?e će? razumeti da je muzika jedna, kakav god da joj je prefiks... ili sufiks.
Muziku stvaraju ljudi, ne ma?ine. A ni ma?ine nisu nastale same od sebe, i njih su stvorili ljudi, one su dakle samo sredstvo ljudskog izraza, kao olovka i papir za pisca, ili četkice i boje za slikara (mada oni danas izgleda vole i kompjutere:)). Ma?ina je samo model nastao na osnovu i za potrebe čoveka, stvorena isticanjem jedne bitne karakteristike, koja mu slu?i da bi lak?e, br?e, mo?da kreativnije obavljao određenu radnju. Kada jednog dana ma?ine budu počele da stvaraju muziku same, muzika će izgubiti smisao za čoveka. Ili bolje rečeno, čovek vi?e neće biti potreban muzici, ona će ga prevazići, kao ?to i sada čini u retkim trenucima. Za čoveka će tada izgubiti smisao, jer joj ga on vi?e neće davati.
Emocije su ono esencijalno u muzici, ljudski um preko muzike dosti?e (ili mo?e dostići), najvi?e metafizičke sfere i otkriti ponore du?e. Uvek je tradicionalna isto koliko i moderna, jer je stara skoro kao čovek. Ili je mo?da starija, otkrivena od čoveka. A čovek je jedino muzikalno biće trenutno poznato na ovoj planeti, samo njegova. Svaki čovek ima urođenu, ili stečenu (jer je muzika uvek oko njega i najvi?e joj je izlo?en od svih umetnosti) sposobnost za ritam i raspoznavanje visine tonova i njihovog odnosa, samo je treba u sebi otkriti i razviti, ako ?eli, naravno. Jedini put za nala?enje muzike u sebi je učenje, usavr?avanje. Učiti treba i od sebe i od drugih. Talenat mo?e biti lep poklon, ali uspeh se stiče radom. Svaka muzika, pa i najbanalnija, zahteva rad, odricanje i određen talenat, osećaj, i ja se pred tim klanjam.
Na nesreću, kada čovek dugo profesionalno radi sa muzikom, ovakve stvari zaboravi i muzika mu prestaje biti zadovoljstvo, samo posao. "Meri" svoj muzički uspeh kroz zarađen novac, decibele i frekvencije koje proizvede, opremu koju ima ili nema, a da je imao sve bi bilo bolje. Sve ovo mo?e biti prilično frustrirajuće, pogotovo za onog ko tek počinje sa muzikom. Zato je moj moto i poruka svima koji kreću ili su već krenuli pa su se negde izgubili: radi sa onim ?ta ima?, uvek daj sve od sebe, pogre?i hiljadu puta da bi hiljadu i prvi uspeo, stvaraj muziku da bi ona, jednom, mogla da stvori tebe. Bilo koju, srcu blisku... u?ivaj, iznad svega, slu?ajući i učeći od drugih i radeći na sebi... stvori svoj stil, kao otisak svog duha u vremenu, jer jednog dana će mo?da samo on ostati...

...samo moj skroman pogled na neke teme prethodno iznete u ovom tredu

vidimo se u nekom drugom, pozdrav svima...

laku noć

Kao da slusam sebe! :)

tom
11-09-2006, 09:31 PM
Tako je!

SHIVA
12-09-2006, 01:07 AM
Prosirujuci svoje komentare sa euro trance-a sve do Thompsona, de facto si obuhvatio citavu komercijalnu muziku. To ti je bio cilj, nemoj me smatrati budalom, imam i muzicku i faks.

Ako smijem primjetiti i nie ti neka fora ne odgovoriti niti na jedno moje pitanje, a nastaviti sa optuzhbama i "tko je prvi pocheo" spikom. Nabacujesh se "chinjenicama" a kad te pitam da ih obrazlozhish ti "ne bih u shirinu".

Samo sam iznio svoj SUBJEKTIVAN dojam o komercijalnoj glazbi. Komercijalno zapravo znachi prihvatljivo shirokom broju konzumenata. Svaka komercijalna glazba je limitirana ovim "zakonom" i suludo je da tu chinjenicu uzimash kao vrijedjanje. Smatram da je glazba nastala u svrhu prodaje shirem krugu slushatelja vrlo lishena umjetnosti i inovativnosti. Ako to nekoga smeta... to stvarno nie moj problem.

Nisam jos sreo covjeka koji bi se toliko vrijedjao razmisljanjima o muzici, ali valjda za sve postoji prvi put. Nije mi ovo bio cilj, al nisam ni prvi poceo.

Ne znam tko se uvrijedio... ja definitivno nisam. Ovo je obichan sukob mishljenja i cilj nie ni ponizhavanje ni ljutnja... Cilj je argumentirati vlastite izjave i uzeti u obzir argumente suprotne strane. To je cilj SVAKE diskusije i jedini kojeg sam ja imao. Zhao mi je ako sam te nechime uvrijedio, nie mi bila namjera.

salut!

R A V E N
12-09-2006, 02:18 PM
4Strings-Hurricane je jedan od inventivnijih eurotrance radova u zadnje vrijeme.

nESbo
26-09-2006, 02:33 PM
Jel da?

Sandman, Hallucinogen, Prometheus... pfff.. Nezamenljivi! Pozdrav trenserima i drago mi je sto nas nije vise tako malo ovde. The seed is being planted : ))

markoff
26-09-2006, 05:29 PM
Jel da?

Sandman, Hallucinogen, Prometheus... pfff.. Nezamenljivi! Pozdrav trenserima i drago mi je sto nas nije vise tako malo ovde. The seed is being planted : ))

Pozdrav,nesbo imam nekoliko tvojih stvari i ekipe koja je pravila one dve kompilacije Abstract i Midnight Garden,jako,jako dobro,da i ja nekoga pohvalim.
Pozz

shrink-fm
26-09-2006, 11:40 PM
http://www.discogs.com/artist/Mark+Allen

e Mark Allen je radio ok trance :cool:

nESbo
27-09-2006, 08:04 AM
Hvala na podrsci markoff. Ako se i ti bavis produkcijom psy trance-a dobrodosao si u timu. Kao i svi ostali.

www.psygarden.org

alavuk
11-10-2006, 08:39 AM
cek zar i ovo nije trens ???

1. jam & spoon feat. plavka - right in the night

2. felix - skoro pa sve od njih

3. u.s.u.r.a. - open your mind

4. leila K - open sesame (felix rmx)

5. quench - dreams

6. emmanuel top - turkish bazar (ali ima jednu opasnu trance stvar za koju ne znam ime al imam audio pa cu vam poslati isecak) PESMA SE ZOVE FUSION !

7. x-cabs - neuro

8. drax ltd. - amphetamine

9. sven vath - skoro pa ceo raniji period tj pocetkom 90-ih

10. vernon - vernon's wonderland (laurent ganier rmx)

11. laurent garnier - alaska (eurotrancey rmx)

12. hardfloor - mahagony roots
i ostalo ...

po meni su ovo sama srza trance-a naravno ima jos trance himna kao sto su legend b. - lost in love i sl.

lesha
11-10-2006, 10:56 PM
brate, nemoj ovo vise da radis, sevaju me flesevi samo tako.. :(

alavuk
12-10-2006, 08:38 AM
zamisli kako mene srce stegne sta se sve danas naziva trance/techno ...a mladji sam od tebe

Sandzama
17-10-2006, 03:14 AM
Eeee, lepo bese doba S.T.R.O.B.-a:(

lesha
17-10-2006, 03:29 AM
Eeee, lepo bese doba S.T.R.O.B.-a:(
may he rest in peace.

alavuk
18-10-2006, 10:16 AM
pa xmmm slucajno ili ne ovog ili sledeceg meseca ce biti 10 godina od kako nas je napustio dj strob :cry2::cry2::cry2::cry2::cry2::cry2::cry2:

SHIVA
18-10-2006, 08:28 PM
pa xmmm slucajno ili ne ovog ili sledeceg meseca ce biti 10 godina od kako nas je napustio dj strob

Ne postoje sluchajnosti. To se zove sinhronitet. C. Jung je to imenovao dosta davno pa ako vech nisi prochitao o tome... pomislih da bi te moglo zanimat.

Danny Lou
18-10-2006, 09:00 PM
koji si ti lik shiva... unfakinblivbl...
stvarno, no offense ali da li si kao mali upao u bure "NECEGA"...?

Eon
18-10-2006, 10:24 PM
cek zar i ovo nije trens ???

1. jam & spoon feat. plavka - right in the night

2. felix - skoro pa sve od njih

3. u.s.u.r.a. - open your mind

4. leila K - open sesame (felix rmx)

5. quench - dreams

6. emmanuel top - turkish bazar (ali ima jednu opasnu trance stvar za koju ne znam ime al imam audio pa cu vam poslati isecak) PESMA SE ZOVE FUSION !

7. x-cabs - neuro

8. drax ltd. - amphetamine

9. sven vath - skoro pa ceo raniji period tj pocetkom 90-ih

10. vernon - vernon's wonderland (laurent ganier rmx)

11. laurent garnier - alaska (eurotrancey rmx)

12. hardfloor - mahagony roots
i ostalo ...

po meni su ovo sama srza trance-a naravno ima jos trance himna kao sto su legend b. - lost in love i sl.

skidam kapu za podsecanje, jebote prosevashe me tripovi iz 96' 7' i 8'

Daj jos nekih naslova, sve sam pozaboravljao???

yoloko
18-10-2006, 10:33 PM

he he pa zar svi mi već nismo u burićima ;)

SHIVA
19-10-2006, 12:51 AM

None taken :)
Moj life motiv je da kad god se ljudi slazhu samnom... tad sam definitivno u krivu i grjeshim. Obzirom na to... hvala na komplimentu :)

AVaX
19-10-2006, 12:28 PM
Ne postoje sluchajnosti. To se zove sinhronitet. C. Jung je to imenovao dosta davno pa ako vech nisi prochitao o tome... pomislih da bi te moglo zanimat.

Izvini, sasvim slucajno sam procitao tvoj post.....
:rotfl:

Ili nisam....

nESbo
19-10-2006, 12:40 PM
PEACE!

da ne kazem love, unity & respect ;D

SHIVA
20-10-2006, 05:43 AM
sluchajno sam dobre volje pa chu se i ja nasmijat tebi radije nego da ti objasnim neshto shto te ionako ne zanima :) :)

nESbo
20-10-2006, 08:10 AM
Sta sam sada ja kriv ? :D

AVaX
20-10-2006, 09:35 AM
Ma ne, mislio je na mene.
@Shiva
Ma sve OK, just kidding... ;)

nESbo
20-10-2006, 09:46 AM
Ne se karajte (kako bi vam rekli Makedonci) : )))

alavuk
20-10-2006, 10:30 AM
lazara majka karala ! :]]]]

elem neko trazio da podsetim na jos trance-a nije trance al' dovoljno isto da se raznezi

alter8 - frequnecy (mozda najjaca old skool pesma ikada!!!)
altern8 - ST-8
altern8 - Brutal 8-E
Bouncer - Kicks like a mule
Son'z Of A Loop Da Loop Era - Far Out
SL2 - DJ take contol
4 Hero - Mr. Kirk's nightmare :]]]

the grid - uh kako se zvala ona pesma sa bendzom ?!?!? (jedan mali minus za mene ) a mozda se zvala isto kao i sama grupa ali i space cowboys je dobra

alavuk
20-10-2006, 10:35 AM
evo da dodam jos peter lazonby - moonraker

nESbo
20-10-2006, 11:03 AM
Hehe. Sinoc smo slusali malo emanuel topa da se prisetimo.. ACID TRANCE!! : ))))

alavuk
20-10-2006, 11:18 AM
ne znam meni je to tada a i ostalo mi je TECHNO

nESbo
20-10-2006, 11:53 AM
Uff kad rece techno bese sinoc i neki Thomas P. Heckmann ;)

lesha
20-10-2006, 11:58 AM
kad vec pominjete heckmanna, jos uvek se cuva drax - amphetamine na ploci ;)

alavuk
20-10-2006, 12:16 PM
opaaa pa urami to ! ;]

Eon
20-10-2006, 12:51 PM
the grid - uh kako se zvala ona pesma sa bendzom ?!?!? (jedan mali minus za mene ) a mozda se zvala isto kao i sama grupa ali i space cowboys je dobra

swamp thing, btw hvala na podsecanju. Nesto je techno, a nesto je ovde i rani nastanak trance muzike, naravno subjektivno receno :)

alavuk
20-10-2006, 01:18 PM
ax swamp thing ! :]]]]

kao sto rekox gore meni je sve to tad bilo techno s'obzirom da su tada acid techno i "raniji" trance bili dosta usko povezani, sto meni i dan danas ne smeta

lesha
20-10-2006, 01:42 PM
meni je superstition ekipa pojam za trance - marmion, l.s.g., humate, paragliders.. eh, kakva je to muzika bila..

ne sme da se zaboravi ni aurora borealis - the milky way, trancesetters - the search... ne mogu sad svega da se setim.

evo, jos uvek cuvam union jack - two full moons and a trout (platipus records).. imam jos dosta acid trance i acid ploca.. eh, nostalgija :(

Eon
20-10-2006, 02:44 PM
mnjam mnjam evo napravih playlistu i uzivam....hahahaha, hormon srece mi proradi :)

yoloko
21-10-2006, 09:24 AM
Shiva svaka ti cast!Odusevio si me objasnjenjem pozadine trens muzike.
Samo tesko da to moze shvatiti prosecan zaljubljenik u muziku.
Trans zahteva da slusaocev mozak to moze da podnese
a nije svaciji mozak za sve.Ozbiljan trens zahteva da se covek ceo oda samo njemu.
To i jeste,po meni,osnovna razlika izmedju komercijalnog i nekomercijalnog trensa.
Nije Tiesto smece.Ali on moze da mi svira dok ja pricam sa prijateljima,radim
nesto trece,kao muzika u pozadini na koju ne obracam puno paznje.Ali kad pustis
Goa zvuk,svaka dodatna radnja sem iskljucive koncentracije na slusanje muzike je
nemoguca.
Trens je mnogo komplikovan nadrazaj za culo sluha.Stvaranje vrhunskog trensa vise lici radu u labaratoriji nego
klasicnom studijskom radu.

Ja nisam mogao da verujem u ono sta mi se desilo skoro.Svi znate za ono kad se
najezite kad cujete veliku muziku.Nedavno kada sam prvi put pustio novi album
Electric Universa,posle samo nekoliko minuta poceo sam DA PLACEM ?!!!?!?!
Dali vi mozete da ukapirate tu emociju,tu velicinu koju je ta muzika izazvala
kod mene? Ne radi se o tuznim melodijama,cak naprotiv.Ja to u zivotu
nisam doziveo.Znate li u gradaciji ljudskih emocija gde je plac?E sad zamislite
zvuk,NE TEXT,koji to kod coveka moze da proizvede.

SHIVA MOLIO BIH TE DA OBAVEZNO PRESLUSAS ZADNJA DVA PROJEKTA
ELECTRIC UNIVERSA I DA CUJEM TVOJE MISLJENJE.

1.ELECTRIC UNIVERSE - Silent In Action
2.SPICE TRIBE VS ELECTRIC UNIVERSE - Electric Space Phenomenon

e bash mi je drago da se josh nekome deshava :) (http://www.discogs.com/release/710768)
aj bash cu da preslusham tvoje predloge

meni se to skoro desilo sa O'Callaghan & Kearney - Exactly (http://www.discogs.com/release/710768)

(http://www.discogs.com/release/710768)