PDA

View Full Version : oprema za totalnog pocetnika

stefdza90
07-09-2006, 12:23 PM
evo ja poceo polako da se interesujem za muziku uopste. posto sam ogranicen sa novcem (do 1500e) raspitivao sam se tako na forumima sta bi bilo dobro kupiti za taj novac ukljucujuci to da sam totalni pocetnik.

m-audio fact pro
alesis m1
rode nt2a
audio technica athm40fs
korg triton (ili korg microcontrol)
yamaha mg10/2

bilo bi lepo ako bi neko mogao da napravi neku korekciju,tj. da mi preporuci nesto drugo ako ima potrebe naravno. ovo sve ukupno ne bi trebalo da prelazi 1500e i rekli su mi da je ovo solidna oprema za pocetnika...

hvala puno :)

dr.Ru
07-09-2006, 12:42 PM
razlicita muzika - razlicita oprema.
Moras nam reci za pocetak:
1. koja vrsta muzike
2. digitalni rad ili bi snimao i analogne izvore (mikrofon)...?
3. Da li ti je bitan broj analognih kanala? (planiras da snimas vokal i gitaru ISTOVREMENO, ili ne?)
4. posebna soba ili dnevna?

Odgovori, kako bi ljudi mogli da pomognu.

Poz i dobrodosao na Forum!

stefdza90
07-09-2006, 02:19 PM
bolje vas nasao :)

1. sto se tice vrste muzike,hip hop,r'n'b',pop....nista van toga
2. digitalni rad ili bi snimao i analogne izvore (mikrofon)...---- i analogne izvore naravno :)
3. planiram da snimam vokal i gitaru istovremeno,ali ne vise od toga,znaci nemam nameru da smestam ceo bend pa da svi snimamo,nego jedan do dva instrumenta + vokal istovremeno.
4.posebna soba (nista nije izolovano,to tek nameravam da uradim kada skupim neke ideje i fore sa onog dela foruma o izolovanju prostorije)

perun
07-09-2006, 07:11 PM
Posto vecinu stvari mozes da radis na samom DAW-u, racunajuci i mixdown, toplo bih ti preporucio da vecinu para spucas na monitoring! Naravno, solidnu kartu/platformu iz koje ce "izlaziti" veran zvuk... Mada, za te novce ces tesko nesto ozbiljno pazariti.

Razmisljaj u ovom smeru za pocetak- ima toliko soft-synthova, da stvarno nema neke preterane potrebe da trosis vrlo ogranicen budzet na module. Treba ti solidan master keybord, nista vise za sam start!

Dobri monitori i solidno sredjena prostorija znacice ti vise nego bili koji sekvencer, synth... I opet- KARTA! Pojuri Lynx, najslabiji model... Bolji je od mnogih "budget" najboljih!

Polako, nisam ti nista preporucio, sumnjam da cu, ali ti samo ukazujem sta da smatras PRIORITETOM! Uostalom, nije da ti nista nisam rekao...

Pozdrav i dobrodosao!;)

stefdza90
07-09-2006, 07:22 PM
uf,al si ga napricao kao zagonetku :D

perun
07-09-2006, 07:59 PM

Samo sam ti rekao o cemu da razmisljas. Odluka ce ionako biti tvoja, zar ne?

Prodzaraj malo net, nadji LYNX karte, gledaj ONE ili TWO model, iskalkulisi sta ti se isplati, tj. uklapa u budzet... Prodzaraj malo forum, nadji price o monitorima... Potrudi se malo. Za hip hop ti treba malo veca kutija, gde ces imati kol'ko tol'ko bolju preglednost basa... Ili opet, posto nemas love, kupi par dobrih sluski pored manjih monitora!

Mikrofone ispod 1000 evra, licno ne smatram mikrofonima, iako ih ima solidnih za manje para. Potrazi neku finu Oktavu... I opet, procackaj forum ne bi li nasao neki solidan preamp. Zaista nemam mnogo iskustva sa low budget varijantama,a li pokusavam sve vreme da ti ukazem na sta da obratis paznju!

Ok?:cool: Pricacemo jos...

Max
07-09-2006, 08:10 PM
slazem se sa cika Perunom .....lynx stvarno jako dobro zvuci ....

Mikrofoni .... Roda K2 ....za 550 e ..... jako lepo zvuci , to ti sigurno nece biti slaba karika

nije los ni nt2a .... drugar ga je kupio .... vrlo lepo

Ali .... monitori , monitori , monitori i soba .... to je ono gde bi trebalo da ulozis i da se sa time pozabavis najvise ......

Procackaj po forumu , mnogo se toga vec napisalo ........

A ti cika Perune .... gadjaj me nekim focusriteom ili avalonom , nigde da ih nadjem za povoljnu cenu .....

Pozdrav

sasaristic
07-09-2006, 09:06 PM
slazem se sa cika Perunom .....lynx stvarno jako dobro zvuci ....

Mikrofoni .... Roda K2 ....za 550 e ..... jako lepo zvuci , to ti sigurno nece biti slaba karika

nije los ni nt2a .... drugar ga je kupio .... vrlo lepo

Ali .... monitori , monitori , monitori i soba .... to je ono gde bi trebalo da ulozis i da se sa time pozabavis najvise ......

Procackaj po forumu , mnogo se toga vec napisalo ........

A ti cika Perune .... gadjaj me nekim focusriteom ili avalonom , nigde da ih nadjem za povoljnu cenu .....

Pozdrav

Izbegavaj focusrite red seriju (barem 7)....mnogo su precenjeni.

perun
07-09-2006, 09:40 PM

Pa... ne trazis kako treba! Baci mi info kolko para imas na PM, pa cemo videti. I, naravno, sta ti tacno treba!

Ajd.:mad:

boggy
08-09-2006, 01:02 AM
Zdravo stefdza90, dobrodosao na Forum.

Najmanja Lynx karta serije "TWO" je L22, opis imas na http://www.lynxstudio.com/lynxl22.html.
Lynx karta se malo teze nabavlja i moraces da je narucis preko nekoga (barem je do sada tako bilo).

Kada smo je kupovali kostala je oko 750EUR. Ima od svega (digitalno, analogno, ulazi i izlazi) po dva vrhunska kanala, i vazno je da znas da nema MIDI interfejs!

pozdrav

bogi

p.s. S obzirom na budzet koji navodis.... mislim da se ne uklapa sasvim i da ti je preskupa.... ali definitivno je jedna od najboljih karti na svetu po pitanju AD i DA konverzije, ako ne i najbolja, i malo je slabije rasprostranjena na ovim prostorima (najvise zbog cene i relativne nedostupnosti)

perun
08-09-2006, 01:39 AM
ali definitivno je jedna od najboljih karti na svetu po pitanju AD i DA konverzije, ako ne i najbolja, i malo je slabije rasprostranjena na ovim prostorima (najvise zbog cene i relativne nedostupnosti)

Uhhh, uhh... Pretera ga Boggy, ne pricaj takve stvari, molim te. Kako si to zakljucio? Citajuci specifikacije? Ako mislis bukvalno na "kartu", mozda jesu najbolji, ali "najbolji konvertori na svetu" nisu sigurno...

Pa, nisu usi merni instrumenti, nego kompresori, zaboravljas!?:D;):)

boggy
08-09-2006, 01:54 AM
Zdravo perune,

....Ako mislis bukvalno na "kartu"....
DA! MISLIM "bukvalno" i samo na kompjutersku kartu! (mislim da sam tako i napisao)

Lynx definitivno nije najbolja AD/DA konverzija na svetu, ali ako gledamo karte za PCI magistralu... pa PC okruzenje... pa smetnje od svega okolo u kutiji racunara... nista drugo ne mogu da uradim nego da "skinem kapu" Lynx timu... na hrabrosti, iskustvu i znanju...

Takodje sam siguran da nije ni smisleno navoditi sada eksterne "rack-mount" AD/DA konvertore koji su bolji od onih na Lynx karti u threadu gde je navedeni budzet 1500EUR (tu nema para ni za jedan "najbolji") :)

Takodje Lynx TWO serija karti je prilicno star dizajn... od tada su se chipovi za AD/DA razvili poprilicno, mislim da se DAC chip sa karte vise ni ne proizvodi... ali kada se pojavila... nije bilo konkurencije u toj klasi... a koliko znam tako je i danas... ili se varam? .... :rolleyes:

pozdrav

bogi

perun
08-09-2006, 02:00 AM
ali kada se pojavila... nije bilo konkurencije u toj klasi...

E, ok... to je vec bolje. "U TOJ KLASI" nije isto sto i "NA OVOJ PLANETI"!!!

A sustina i nije bila da se momku preporuci nesta skuplje, posto je i ovo preskupo, mereno njegovim budzetom! Srdjan Moby je skoro svoj LYNX prodavao za 400 evra, tako da u slucaju da naleti slicna kombinacija, moze da uzme i Lynx.

Da ne idemo u offtopic... To je to.

Bruel&Kjaer;)

boggy
08-09-2006, 02:34 AM
E, ok... to je vec bolje. "U TOJ KLASI" nije isto sto i "NA OVOJ PLANETI"!!!

A sustina i nije bila da se momku preporuci nesta skuplje, posto je i ovo preskupo, mereno njegovim budzetom! Srdjan Moby je skoro svoj LYNX prodavao za 400 evra, tako da u slucaju da naleti slicna kombinacija, moze da uzme i Lynx.

Da ne idemo u offtopic... To je to.

Bruel&Kjaer;)
Ma vec ce neko da mu preporuci RME ili sta vec, sto mu vise odgovara... drago mi je da se malko pricalo o Lynx... za promenu...:)

Forum je zbog neImastine prepun diskusija o karticama koje na sebi imaju consumer class multichannel codec cipove sa nebalansiranim I/O za AD/DA... ali sta cemo... iz ove koze se ne moze... bitno je da ima volje i zelje za radom... polako... oprema ionako ne pravi muziku...

pozdrav

bogi

perun
08-09-2006, 02:36 AM
Ma vec ce neko da mu preporuci RME ili sta vec, sto mu vise odgovara... drago mi je da se malko pricalo o Lynx... za promenu...

Forum je zbog neImastine prepun diskusija o karticama koje na sebi imaju consumer class multichannel codec cipove sa nebalansiranim I/O za AD/DA... ali sta cemo... iz ove koze se ne moze... bitno je da ima volje za rad... polako...

pozdrav

bogi

Ma, jasno. Ja LYNX volim iako ga nikad nisam koristio!

Padalo nam je na pamet da uzmemo AURORA 16, ali smo odustali. Uzimamo nesto malo "jache"...

Da ne idemo vise u off, preterasmo. Sta god da zatreba ovom decku, neka pita... Sta god mu nije jasno... Neka pita itd...

Pozdrav!;)

idekius
08-09-2006, 02:58 AM
Dozvol'te da se nametnem s' jednu recitaciju...:confused:

Lynx nije karta za APSOLUTNOG POCETNIKA!!!!

Gde ce da ukljuci midi u Lynx? Jasno... kupice USB midi... i to sa min. 8 prikljucnica ;)

Slusalice? Ehhh... ako mu takva glupost vec treba, pa... ovaj... moze da dokupi Big Knob... mislim... sta je jos 300 i neki eu kad si vec dao 750eu za kartu, dokupio USB Midi, preamp...

Apsolutni pocetnici (ako sam ispravno razumeo) kupe neku all in one varijantu (recimo 1820m) za 300 eu i "imaju sve", pa posle kad nauce da rade, ako im se posao uopste dopadne i ide od ruke, onda kupuju dalje...

Monitorske kutije ce necemu da sluze ukoliko covek iz nekih razloga odustane od posla, a zvucna karta nece...

Za apsolutnog pocetnika je po meni i vise nego dovoljan 1820m, koji kosta oko 300, a ima sve sto coveku treba da nauci da radi...

Bez ljutnje... samo moje misljenje...

P.S. A da bi ispunio i ovaj svoj zahtev (ne kazem da tako treba raditi):

-3. planiram da snimam vokal i gitaru istovremeno,ali ne vise od toga,znaci nemam nameru da smestam ceo bend pa da svi snimamo,nego jedan do dva instrumenta + vokal istovremeno.

hmmm... pa nista... kupice neki AD\DA u racku ;)

boggy
08-09-2006, 03:21 AM
.....

Bez ljutnje... samo moje misljenje...

......

Niko se ne ljuti... zasto bi... :)

Coveku treba funkcionalnost za 1500EUR, kvalitet mu je manje bitan... kao i vecini na ovom Forumu... a "skupe" sprave ionako ne prave muziku nego ljudi...

Malkice smo prodiskutovali o nekim drugim alternativama vise zbog toga sto se o tome malo prica...

Spam sam pobrisao... pa nastavite :)

pozdrav

bogi

idekius
08-09-2006, 03:44 AM
Niko se ne ljuti... zasto bi... :)

Coveku treba funkcionalnost za 1500EUR, kvalitet mu je manje bitan... kao i vecini na ovom Forumu... a "skupe" sprave ionako ne prave muziku nego ljudi...

Malkice smo prodiskutovali o nekim drugim alternativama vise zbog toga sto se o tome malo prica...

Spam sam pobrisao... pa nastavite :)

pozdrav

bogi

He... znam ja vas odlicno! :p:mrgreen:
Pa 1500 eu je premalo cak i da uzme 1820m + mic + kutije..., a kamo li Lynx + periferiju + mic + kutije...

Da ja pocinjem (ili ti: "eh da sam malo mladji, a da mi je pamet ova..." :) ), gledao bih da sto vise dam za kutije, a sto manje za karticu...

Dok covek ovlada svim chime treba da ovlada, izaci ce i novi win, i ASIO XY protokol :-) , Nuendo 5... a dobra monitorska kutija je uvek dobra monitorska kutija... dobar mic je dobar mic...

Moguce je da ja gresim, kazem onako kako se meni iz mog ugla chini... ako covek pocinje i ima 1500 eu za investiciju (sto je malo)... hmmm... bolje je da uzme nekog Cvetka od kartice za par stotina eu, a da glavnicu ulozi u slusanje...

stefdza90
10-09-2006, 09:50 AM
neko je spomenuo da je u pitanju samo snimanje. mislio sam da pravim i muziku naravno :)

interesuje me sta dobijam a sta gubim ako izaberem rode k2 umesto rode nt2a?

da li bi mozda korg microcontrol mogao da prodje kao solidan master keyboard ?

Max
10-09-2006, 05:10 PM
neko je spomenuo da je u pitanju samo snimanje. mislio sam da pravim i muziku naravno :)

interesuje me sta dobijam a sta gubim ako izaberem rode k2 umesto rode nt2a?

da li bi mozda korg microcontrol mogao da prodje kao solidan master keyboard ?

Dobijes malo kvalitetniji i " gusci " snimak ( posto je lampaski mikrofon ) i sustinski , " skuplje " zvuci .... a gubi 300 e , kolika je razlika u ceni . Mislim da je pametnije da kupis Nt2a , jer ga uvek mozes prodati za simbolicno manje para , a mislim da ces biti jako zadovoljan ......

A ja bih za master keyboard , kupio neku totalno razvaljenu klavijaturu za 100 njak evra .....

Pozdrav

stefdza90
10-09-2006, 08:17 PM
opet pitanje :)

kakva je razlika u cenu izmedju monitora alesis m1 i mackie hr 624? da li su u istoj klasi i cenovnom rangu ?

lesha
10-09-2006, 09:41 PM
definitivno nisu u istoj klasi, a cene mozes videti i sam.