View Full Version : Hardware reverbi
Arthur
06-09-2006, 01:26 PM
Elem, pazario bih nesto u tom smeru, u cenovnom rangu do 500e. Potrebna mi je sprava pogodna za reverberisanje vokala i dobosha (snare drum), ALI da pruza bolji kvalitet zvuka od softwerskih varijanti (impulsi, native, dsp)... da li to uopste postoji u tom cenovnom rangu?
prednost bi bio i digitalni I/O...
DaBear
06-09-2006, 02:48 PM
Elem, pazario bih nesto u tom smeru, u cenovnom rangu do 500e. Potrebna mi je sprava pogodna za reverberisanje vokala i dobosha (snare drum), ALI da pruza bolji kvalitet zvuka od softwerskih varijanti (impulsi, native, dsp)... da li to uopste postoji u tom cenovnom rangu?
prednost bi bio i digitalni I/O...
sve to u rangu od 500-600 Eura, ce ti zvucati isto kao i software reverb...ali sa druge strane, stedis DSP na kompjuteru...
Ja vise od pola mikseva odradim sa Yamahom REV500 i niko nista ne primeti! (ima sad da se nadje za dzabe..)To kad me mrzi da palim Lexicon, radim digitalni routing, pa jos izgubim nekoliko izlaza iz Toolsa zbog njega...
ne znam koliko puno ocekujes od hardware reverba..?.
idekius
06-09-2006, 02:49 PM
Neznam bas da li ima nesto u racku za te pare... Ja probao onaj MPX 550 i meni se ni malo nije dopao...
Arthur
06-09-2006, 02:54 PM
paa...recimo da ima malo impulsa koji me u potpunosti zadovoljavaju... a razmazen sam sa m5000 i pcm91 koji su daaaleeeko skuplje sprave...
jednostavno sve sto ne valja kod losih reverba bih zeleo da izbegnem - supljost i metalni prizvuk koji se jednostavno ne da isterati sta god mu ja radio (a na impulsima jos i ne mogu mnogo ni da mu radim!) ...
idekius
06-09-2006, 03:03 PM
Kako god da ga okrenes, bolje ce ti zvuchati npr. Altiverb i onaj Plate 140, koji vec imas, nego jeftin rack...
liman021
06-09-2006, 03:38 PM
classic reverb sa powercora po mom skromnom misljenju.powercore je oko 400eur.na powercoru dobijes jos par korisnih efekata od eq i kompresora channel strip corus itd...za 400 dobijes dobru dsp kartu sa svim bitnim fx za mixanje.
Slazem se za PoCo ..... ( pored Plate 140 sa UAD a ) a onda kupis VSS3 i to ti je to ( mozda i bolje )
A za bubnjeve ti je plate 140 ( sa UAD a ) bolji cak i od dosta skupljih hardware skih resenja .....
Pozdrav
Tiki the Boyler
06-09-2006, 06:13 PM
Cijena TC Electronica M-One XL je pala ispod 500 i mislim da je to ta sprava koja ti radi posao!
Jako dobre mogućnosti editinga, dual engine, digital I/O + MIDI kontrola...
Arthur
07-09-2006, 10:04 AM
Slazem se za PoCo ..... ( pored Plate 140 sa UAD a ) a onda kupis VSS3 i to ti je to ( mozda i bolje )
A za bubnjeve ti je plate 140 ( sa UAD a ) bolji cak i od dosta skupljih hardware skih resenja .....
Pozdrav
cekaj, koliko bi kostala ova kombinacija? kolko znam PoCo je dosta skuplja zajebancija..?
liman021
07-09-2006, 10:21 AM
poco element verzija moze se naci za 400eur.uz nju dobijas sledece efekte:classic reverb-sa ovim reverbom bices zadovoljan do panja garant-super prostornost i dubinu daje, megareverb-isto dobar reverb, 24/7 compresor-emulacija dbx kompresora, voice strip ,eqsat,chorus-delay,vintage cl kompresor,emulaciju sh101-powercore01...imas sve za dobar rad(powercore je isto hardware kao i bilo koji drugi rack hardware samo je u kompu)
fipke
08-09-2006, 10:59 AM
znash me... uzmi dva LXP-a!!!
Arthur
08-09-2006, 11:44 AM
pa nesto mi popljuvase lxp-ovce.. .ili gresim?
znash me... uzmi dva LXP-a!!!
Kako se oni krecu sad...... Cuo sam da su se dosta kvarili, ja sam uzeo jednog (mislim LXP5) i vratio, jer nije hteo da se javi
RetroMan
08-09-2006, 05:39 PM
Imam i Sony R7 (koji je super)
Pa taj je sigurno bolji od plugin reverba, a verovatno je ispod 500 evrica. Eto jos jedne preporuke
RM
zvincic
08-09-2006, 06:02 PM
ne znam, za neke stvari niti jedan plugin ne moze doci ni blizu mom matorom spx990
pitam li se tek kako li bi bilo da imam nesto moderniju spravu :)
ne znam, za neke stvari niti jedan plugin ne moze doci ni blizu mom matorom spx990
Pravo da ti kazem , koristio sam razne reverbe i po meni npr UAD plate 140 MENI bolje zvuci od plate a sa Lex 300 l ( pricam samo o plate ovima , ne o hallovima i roomovima ...... jbg , razliciti ukusi ....)
Nesto ne bih bas favorizovao jeftini hardware ( do 500 e ) ....... impulsi zvuce vec jako dobro . Samo se cesto u presetima hardware a nalazi i reverb i dilej i korusi i svasta ...... mozda se pozabaviti revebom i stavljati stvari na njega , kad pogledas sta sve menjas na reverbu na nekom presetu , shvatis da ima tu jos toga ..... osim reverba ....... ( tako sam ja to skapirao .... ja cak u poslednje vreme dodajem nuendovu distorziju ( posto je jedina stereo distorzija koju imam ) i onda stavim amp sim koji skune sve visoke ..... zagusti se super ..... mozes i da ga komprimujes ..... a mozes i da dodas onaj harmonic efekat .... da ga rasiris sa waves s -1 ..... ma sta hoces )
Pozdrav
slowstar
09-09-2006, 07:59 PM
U pravu si Zvi!!!
Jednostavno, hardware reverbi imaju neki svoj "personalitet" sto ne znaci da su objektivno bolji, mada je za mene uvek bolje imati "hard" spravu koja radi samo to i nista vise, nego (nazalost obavezan) komp, koji radi u apotekama, turistickim agencijama, postama, bankama, i na drugim prozaicnim mestima...
licno imam nekoliko tih jeftinih reverba, 2LEXa, YAM rev 500, ali mi je veoma prijatno iznenadjenje BEHRINGER V-VERB PRO, koji sam skoro kupio iz "zezanja" a ispostavilo se da je iznenadjujuce dobar, naravno kao 3. ili 4. reverb u mixu, ali je toliko jeftin da je smesno, pa se isplati cak i uzeti ga na slepo.
Ima neke (impulsne valjda) imitacije cuvenih hardware reverba koje dosta priblizno zvuce, a i "repovi" su mu dosta pristojni, jos je i "dual engine"
i moze da se vezuje serijski i paralelno, kazem vrlo sam se prijatno iznenadio, pogotovo za te pare (bolja vecera za 4 osobe u Beogradu)
Probaj! zaista ne kosta! Pozdrav...
prijatno iznenadjenje BEHRINGER V-VERB PRO,
Ovo su ozbiljne optuzbe:D :) :p
Cemo, probamo.....
liman021
09-09-2006, 10:29 PM
kad smo vec kod behringera mislim da vredi probati i behringer edison i behr. ultrafex. po meni to su 2 naj sprave od njih.malo para a dobro rade poso za taj kes
DaBear
09-09-2006, 10:32 PM
[quote=slowstar]U pravu si Zvi!!!
evo sad bas citam neki stari intervju sa Chris Tsangarides (tip snima / producira rock / metal, radio sa svim mega bandovima)..U njegovom studiju ima 4 Yamaha REV500 reverba...Meni je cak bolji od Yamaha ProR3 (koji isto imam!) brz za rad, super preseti,,,dzabe!!
Arthur
11-09-2006, 09:34 AM
pa za kolko moz se nadje rev500?
Ja sam ga nekad u Mitrosu probao protiv lex mpx100, midiverb4, pojeo ih je, jedino je boss sx700 (ne za reverb, naravno) mogao da kaze nesto pored REV500. Cini mi se da je to tad bilo oko850dm, a midiverb 4 je bio 630, mpx100 oko 550.... znaci, sve cene malo naduvane. I meni se taj REv500 jako svidja, izuzetno brza, jednostavna, robusna i finozvuceca sprava. Cini mi se da su njegov chip ugradjivali i u DSP faktory i 02r, ali nisam siguran za to
A, ako ne iskopas to, razmisli o Powercore, PCI, stari model -nije to tako skupo, dobijas odlican megaverb, a uz malo srece i fine Sony pluginse;)
Color
11-09-2006, 03:35 PM
pa za kolko moz se nadje rev500?
Ja sam ga skoro uspeo pazariti za 100eu... Al je neko bio brzi od mene... Znaci cena = 100eu!
submaster
01-10-2006, 04:08 AM
ne bi se razmisljao uopste...poco...definitivno najbolje za te pare..
ovi native plugovi nemogu ni blizu...
Arthur
02-10-2006, 01:48 PM
ako mi neko ponudi rev500 za 100e, sutra bi ga uzeo! ;)
Ad Fines
03-10-2006, 01:35 AM
Ja sam nedavno nabavio TC M2000 efekt procesor. Znam da je ovdje rijec o reverbu, al da ne otvaram novi topik...ima li netko iskustva sa njim? Kupio sam ga za 350€. Inace nebi,al bio je stvarno jeftin,a jos k tomu i nov. U celofanu.
FrankoPanko
03-10-2006, 07:13 AM
M 2000 novi za 350 Eura???:o Mozda poklonjen:) ili ukraden:rolleyes: , jer ta sprava kosta barem 4 puta vise! Ja imam TC M-One XL (koji je klasu slabiji) i platio sam novi 600 Eura prije tri godine. Za taj novac dobro sluzi pogotovo za gitare i bubanj. Dobar deal mi je bio i Lexicon LXP-15 II :) u kojem su objedinjeni LXP-1 i 5, koji je dosta jeftiniji (polovni oko 300-400 Eura) od PCM-80 (polovni od 800-1000 Eura) a razlike u reverbima su vrlo male. Vise se ne proizvodi (moj je iz sredine 90-tih), a spada u klasu danasnjeg MPX-1 modela. Za vokale mislim da je LXP-15 II dobar odnos ulozenog-dobivenog.
Gulanfer
03-10-2006, 10:41 AM
E, ajd da i ja uletim sa pitanjem . Pojavila se prilika... pa da pitam zna li neko ( probao , posedovao , cuo , citao .. ) nesto o Yamaha REV 7 reverbu ? Znam da je iz 80-ih , ima remote, radi na 12 bit-a , tezak i povelik ali neznam jel upotrebljiv i za sta ? Svaka informacija dobrodosla. :)
RetroMan
03-10-2006, 10:52 AM
neznam jel upotrebljiv i za sta ?
Uzmes lepo kantu, stavis neki mali zvucnik na dno, a napolju stavis mikrofon pa snimis izlaz iz kante i dobijes isti kvalitet reverba kao REV 7, s tim da kanta moze da posluzi i za vodu, a REV 7 ne moze. :wc:
RM
perun
03-10-2006, 11:04 AM
Uzmes lepo kantu, stavis neki mali zvucnik na dno, a napolju stavis mikrofon pa snimis izlaz iz kante i dobijes isti kvalitet reverba kao REV 7, s tim da kanta moze da posluzi i za vodu, a REV 7 ne moze. :wc:
RM
Ne bih se slozio sa tobom! Iako posedujem i vrhunske hardverske reverbe, poput EMt-ja, Eventide-a itd. Iako sam koristio mnoge sprave u poslu... REV7 nikada nisam tretirao kao smece, cak naprotiv! Iako ga nismo niti cemo ga koristiti kao glavni procesor, ima funkciju za gomilu sitnih sranja u mixu! Mogu da izjavim da je odnos cena/kvalitet sasvim Ok, ako se nabode dobra kombinacija. Iskreno, planiram kupovinu jos jednog u skorijoj buducnosti!
Dakle, nije mrak, daleko je od toga, ali je upotrebljiv!!! I da, nema remote! REV 1 ima remote... Bar ja nisam video Rev7 sa remoteom...:confused:
Pozdrav...
P.S. Retroman, ako imas nesto simpaticno (polovno) na prodaju, baci mi PM sa telefonom. Nismo se dugo culi!;)
RetroMan
03-10-2006, 11:49 AM
Iako ga nismo niti cemo ga koristiti kao glavni procesor,
Meni je to bio prvi digitalni reverb (pre nekih 20 godina), i naravno da je morao da sluzi kao glavni reverb, ali sta god da sam mu radio uvek sam cuo neki metalni prizvuk, i ogadio mi se za sva vremena, toliko da me vise u zivotu nije interesovalo ni da cujem bilo koji Yamaha reverb.
ima funkciju za gomilu sitnih sranja u mixu!
Jednom prilikom sam se igrao sa onim najlosijim reverb pluginom u Logic-u (ne cak ni Platinumverb), jos u vreme 4.8 verzije Logic-a. Ogolim ti ja njega, skinem mu densiti na minimum, i prosto da se cuje granulacija kao krc, krc dok radi, da se najezis, potpuno neupotrebiv za bilo koji instrument, ili vokal, al' ajd' da probam da na taj reverb stavim gate (opet neki iz Logic-a), pa da propustim dobos kroz sve to. Rezultat je bio iznenadjujuce dobar, dobio sam nesto sto nebih mogao sa nekim drugim reverbom, veoma interesantno i upotrebivo. Dakle za sve moze da se nadje neka korisna funkcija, ali Yamaha kao reverb, ne hvala, dajte mi radije bilo koji plugin.
Mogu da izjavim da je odnos cena/kvalitet sasvim Ok,
Dobar deo mog ogorcenja proistice iz cinjenice da sam Rev 7 platio papreno, i kad sam kasnije kupio Roland Dep 3, Rev 7 je odmah presao na funkciju (iskljucivo) delay-a, iako je bio 4 puta skuplji nego Dep 3.
I da, nema remote! ... Bar ja nisam video Rev7 sa remoteom...
Ima remote velicine kreditne kartice, ali ga nikad nisam koristio, posto je kao i sam Rev 7, prakticno neupotrebiv.
RM
FrankoPanko
03-10-2006, 01:10 PM
Imao i prodao prije godinu dana REV-7. Nekad je to bila vrhunska sprava u klasi 2000-2200 DM (druga polovica 80-tih!), ali danas me bas nicim nije previse odusevljavala, mozda onaj "plate reverb" (prg 3), onaj reverb za snare i "early reflections" (mislim da je bio prg 15) za back vokale su bili donekle iskoristivi.
Koliko ja znam nije imao remote. Uspio sam ga prodat za 200 Eura :) !
@ Retroman
Sto se tice "metalnog" zvuka tu si u pravu! Ustvari, koju god Yamahu (reverb) sam probao ima taj metalni zvuk koji je ponekad dobar za bubanj ili gitare ali vokal sam uvijek izbjegavao raditi s njom.
Gulanfer
03-10-2006, 04:38 PM
Metal ? Pih , to moze i software. Ja mislio mozda ce biti bolje za vocal od software-a , ali izgleda da to nije slucaj. I , da , ima remote ( sa kablom od nekih 2 metra ) :confused: !
Svejedno, posto ce mi ga najverovatnije pokloniti, necu odbiti, i , naravno , probacu ga na vokalu cisto da se uverim.
Hvala svima na informacijama !
Gulanfer
06-10-2006, 11:08 AM
Steta, sinoc ga spojio i da cujem kako radi - Nista ! Input meter se ne pomera. Proverio kablove ali nije to . Izgleda da cu morati da ga otvaram. Neverujem da sam prevideo neki tajni dugmic. Neka ideja ? Inace ucitava programe i dugmici rade , jedino ne ulazi signal . :banghead:
perun
06-10-2006, 11:18 AM
Steta, sinoc ga spojio i da cujem kako radi - Nista ! Input meter se ne pomera. Proverio kablove ali nije to . Izgleda da cu morati da ga otvaram. Neverujem da sam prevideo neki tajni dugmic. Neka ideja ? Inace ucitava programe i dugmici rade , jedino ne ulazi signal . :banghead:
Proveri koji je PIN HOT! na XLR ulazima...
Mozda je neko kontra lemio! Nema tu neke filozofije, proveri samo te ulaze, proveri prvo na bananama jel imas signal. I obrnuto, ako nisi proveravao XLR...
Gulanfer
06-10-2006, 01:22 PM
Kao sto rekoh, proverio kabl , kabl direktno u Lexicon omega mic in i lepo radi. Isti kabl u Rev 7 i ne ulazi ( i ne izlazi ) nikakav signal. Znaci otvaram ili ima jos nesto :confused: ?
perun
06-10-2006, 01:53 PM
Kao sto rekoh, proverio kabl , kabl direktno u Lexicon omega mic in i lepo radi. Isti kabl u Rev 7 i ne ulazi ( i ne izlazi ) nikakav signal. Znaci otvaram ili ima jos nesto :confused: ?
Nisam ti rekao za kabl, vec za terminal! Znaci, otvorices ga svakako!
Gulanfer
01-03-2007, 01:13 PM
Uh , iskopah ovo pa reko samo da se nadovezem. Otvorio ja "crnu kutiju" ali sve je bilo OK povezano i posto dalje od toga nisam znao ostavio sam da to neko strucniji pogleda. Pre jedno dve nedelje je covek otvorio i pronasao da je greska u switch-u za EQ. On ga je samo premostio , tako da sada signal obavezno prolazi kroz EQ i ako bih ga zeleo bypasovati morao bih menjati ceo switch. Takodje je problem kod mono-stereo switcha koji je ostavljen na mono - za sada. Posto sam ga malo cackao, dosao sam do zakljucka da se moze iskoristiti za neke stvari mada nisam bas previse odusevljen. Posto sam ga dobio na poklon - nemam zasto da se zalim. Napisah ovo u slucaju da neko ima slican problem , pa mozda ovo i pomogne nekom.
Arthur
01-03-2007, 07:11 PM
ja je ovih dana obilato koristim u mixu... ako layeruješ nekoliko reverba (duži i kraći) bude beskonačno zabavno i korisno za bubanj.. vox i gitare za sada imaju svoje presete u altiverbu i art acoustic reverbu... Ali snare još uvek ničim drugim nisam uspeo lepo utopliti osim yamahicom.. za sada se isplatila pošteno.
STUDIOTON
01-03-2007, 08:11 PM
Arthure, razmisli o kombinaciji Poco + vss3 .. jeste skuplje bice mozda i do 1000 eur, ali je mraaaak .. vss3 je totalno ludilo ... navukao sam se opasno .. i MD3 .. sve pare dadoh na jebeni Poco .. ali svaki euro je opravdan ..
dlukace
06-03-2007, 07:59 AM
meni osobno je yamahin reverb solidan i to onaj na samoj rm1x ritm ma?ini.Cijelo jedno popodne radio sam na snare-u iz rm1x i dodavao razne vanjske i software reverbe,ali najbolji je bio onaj iz same ma?ine preko senda(unutarnji send ),a mo?e se rutirati jedan insert ?to isto daje odličan rezultat.Ma reverbi općenito nisu ba? tako jednostavna stvar,a i ukusi su različiti.Jedan moj frend stavi potpuno različit reverb na sve stvari i to opet sasvim solidno zvuči premda nekad uopće preseti nemaju smisla...
treba znati posao i puno eksperimentirati
TOSHO
19-03-2007, 12:36 AM
Imam priliku kupiti za jaaako malo novaca alesis midi verb 3 . Vrijedi li to ?ta , je li upotrebljiva sprava ?
perun
19-03-2007, 12:43 AM
Imam priliku kupiti za jaaako malo novaca alesis midi verb 3 . Vrijedi li to ?ta , je li upotrebljiva sprava ?
Samo nastavi da rokas impulse... Pametnije!;)
RetroMan
19-03-2007, 08:01 AM
je li upotrebljiva sprava ?
Svaka sprava je upotebiva za nesto, ako nista drugo a ono moze da ti popuni rack :hyper: Midiverb sam imao pre 20 godina :o i drzao sam ga "zakucanog" na presetu (mislim broj 9) koji je imao reverb od 0.9 sec i bio je OK za dobos i jos po nesto od udaraljki. Ti odluci da li je to dovoljno za cenu koju placas.
RM
silicon science
19-03-2007, 11:16 AM
Imam priliku kupiti za jaaako malo novaca alesis midi verb 3 . Vrijedi li to šta , je li upotrebljiva sprava ?
50 eura. Ne vise. Za toliko sam ga ja pazario:hyper:
TOSHO
21-03-2007, 01:08 AM
50 eura. Ne vise. Za toliko sam ga ja pazario:hyper:
Dobim ga za nekih 30 e :) . Ma uzet ću ga mo?da će koristiti za ne?to :D
clusterchord
21-03-2007, 05:07 AM
od "jeftinijeg" hardwera koji super zvuci:
lexicon MPX-1 - best buy multi-fx, 2 klase iznad svih ostalih MPX i MX
ensoniq dp4/dp pro - sintevi
roland srv330 - sintevi
yamaha Rev500 - najkremastiji hi density plate za perkusije. stereo LA Plate za jazz bubanj. hall za strings.
ursa 626 - ubija za vokal, gitarska sola. starinski low density reverb, al kako to prolazi kroz mix. cudo.
lexicon PCM-70 - best buy all arround, nema sto ne radi dobro, bubanj/perc room, pingpong/multitap za sinteve, plate na vokal, ritam i solo gitare room/plate itd.. kazu da je u boji dosta slican lex224, samo sto se ne kvari.. :da: stari konverteri, ali uvijek ga cujes u miksu (TC4k ima malo problema s time). svaki studio treba jedan PCM-70. ili dva.
svaka od this sprava ima svoj specificni dsp algo, konvertere itd - za aplikacije u kojima su dobre, konvolucija nije zamjena. konv opcenito kao matem proces ima svoja ogranicenja. nije u stanju potpuno vjerno imitirati nijedan dinamicni dsp algoritam. vise kao 2D fotografija tijela u pokretu, nego imitacija kretanja. sftw kao IR super za neke realne prostore ali nemoze skinut lex ni eve ni tc.. mislim da je, bar za neke modele, pravi put "portanje" cijelog dsp coda, kao sto je ucinio TC za vss3 algo na PoCo.
od srednje klase hardware reverbova, ne moze se pogrijesiti sa:
lexicon pcm80/81 sa dual Fx card (reverb->stereo delay, trance, house leads)
lexicon 300 (otkrio sam "toplu vodu" :rolleyes: )
roland r880 (moj prvi reverb - big drums, big synths)
tc m3000 ili tc reverb4000 "djevojka za sve" (vss3+vss4+emt+ambiator+ams)
trenutno koristim 70 i 4000, ponekad od kolege 300. plan mi je, kad ugrabim 300, ponovo naci R880 i jednog dana mozda neki manji eventide za "alien" ambience :cool:.
relis
23-03-2007, 03:43 PM
tc m3000 ili tc reverb4000 "djevojka za sve" (vss3+vss4+emt+ambiator+ams)
Daj pojasni sto znaci sve to u zagradi. Vezano uz to, dal 3000 ima kakve kvalitete npr. Vitalizer-a, odnosno sto moze naciniti zvuku, osim "osnovnih" efekata? Kakav je phaser, usporedjujuci sa anal. phaserima? Trazim katicu za sve...
clusterchord
26-03-2007, 04:44 PM
to su raznorodni algoritmi za reverb. 4000 je iskljucivo reverb masina, ali true stereo - ima 2 source-based algoritme. tako da sam u kontekstu reverbova mislio da je "djevojka za sve". vss3 je algo sa M3000 i sada i u PoCo, vss4 je algo sa system6000 itd..
za ovo sto ti hoces, jest multiefekt, npr. fireworx, eclipse, pcm81, m3000, od jeftinijih mpx1, M2000, novi lexicon mx400 ili mx500 (sa VSTi usb odn. firewire integracijom) itd..
m3000 nisam koristio. on je koncipiran kao efekt plus reverb (dual engine), i ima phasere i to sve, ali mislim da nema exciter.
relis
26-03-2007, 05:44 PM
Razumijes, kad provucem zvuk samo kroz Virusa, dodavanjem njegovog chorusa ili "analog boost"-a, vec dobijem puno. A ni reverb mu nije za baciti. Ali htio bi odvojenu masinu za to, al da ne kupujem dvije, npr. Charismu 2 + neki reverb, vec da imam sve u jednom. Il to bas i nije moguce!?
Radje kupim jednu vrh. stvar, m3000, nego 2 osrednje, Charismu 2 i M-one-XL za istu lovu. Ili imam krivi pristup?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.