Log in

View Full Version : -= Rumski Muzički Kalkulator - probna verzija =-

ProkDu
01-09-2006, 09:57 PM
Evo, počeo sam ne?to, pa me zato i interesovalo va?e mi?ljenje.

Rumski software. :D

Rumski Muzički Kalkulator v0.0.0.1 probna verzija

Za sada implementirano:
- Delay Kalkulator
- Takt Kalkulator
- Frekvencija <-> Nota (odredjuje notu u odnosu na zadatu frekvenciju)

Trenutno se radi i na drugim 'proracunima', a kao ?to rekoh i Vi mo?ete da učestvujete i predlo?ite ?ta bi moglo da se 'računa'. ;)

Ovo je probna verzija i kao takva sklona 'gre?kama' koje nisam sad ispravljao, a koje će biti ispravljene u radnoj verziji. Npr. poku?ajte da upi?ete negativnu vrednost u polju za upis frekvencije (nrp. -2387). To je lak?i deo posla (ispravljanje gresaka tj. bugg-ova ;)).
Me?ao sam 'na?' jezik sa engleskim jer nisam znao adekvatne domaće termine. Pa ako imate predlog za promenu ... ka?ite.

Software je rađen u Microsoft Visual C# Express-u (besplatan IDE) sa .NET v2.0 framework-om.
Da bi ste pokrenuli program potreban Vam je .NET v2.0 framework koji mo?ete skinuti sa ove adrese:

~23mb
Microsoft .NET Framework Version 2.0 Redistributable Package (x86) (http://download.microsoft.com/download/5/6/7/567758a3-759e-473e-bf8f-52154438565a/dotnetfx.exe)

*(Sound Forge takođe koristi .NET framework)

Predlozi, razmi?ljanja, kritike, ?elje ... , samo napred.
:D

SumAnuT
01-09-2006, 11:56 PM
Korisna stvarcica ;)

SHIVA
02-09-2006, 11:44 AM
Izvrsno care!!! Vech mjesecima trazhim neshto slichno i ovo je gotovo idealno, ali imam jednu VEEEEEELIKU molbu:

MOLIM TE omoguchi da se BPM-i upisuju sa barem jednim decimalnim mjestom. Np. 120,7 bpm-a. I ovako je OK jer mogu pogledat koliki je cycle za 120 i 121 bpm pa procjenit "sredinu" ali ako stavish decimalu ili dvije bit che josh bolje.

Dodatan prijedlog je da konverziju frekvencija <-> nota takodjer oplemenish decimalnim mjestima.

Npr kalkulator izrachuna da je: 432.10 Hz = A3
tochna konverzija jest da je: 432.10 Hz = A3 -31,38 cent

Znam da che mnogi sad mislit da serem, ali ima nas koi koristimo "non equal temperament" ljestvice i razlichite tuning skale gdje A3 nije 440 Hz vech npr. 432.10 Hz. Osnovni ton te ljestvice je C# ili 136.10 Hz. Ako k tome sekvencer podesim na 63.8 bpm-a (ili duplo 127.6 bpm) postizhem koherenciju sinusnog vala od 136.10 Hz sa tempom aranzhmana. Mozhda zvuchi kao nepotrebna komplikacija, ali jednom kad se pochnete tme zabavljati shvatite da "normalna" zapadnjachka oktava ima samo 1 precizno nashtiman ton. Ostalih 11 je ili flat ili sharp. Tek alternativnim tuning-om dobijaju se doista nashtimani tonovi. Ako je k tome i tempo koherentan sve zvuchi prilichno fluidno, a EQ-ing gotovo gubi svaki smisao.

Enivej, super da si ovo napravio, a ako bude i decimalnih mjesta... bit che mrak! Tnx!

Evo za svaki sluchaj link na jedan sharen sajt sa puno linkova i informacija o ovome o chemu sam gore pisao: http://www.greatdreams.com/sound.htm

diviner
02-09-2006, 06:37 PM
Svaka cast prokDu...samo tako nastavi ;)

ProkDu
02-09-2006, 07:16 PM
MOLIM TE omoguchi da se BPM-i upisuju sa barem jednim decimalnim mjestom. Np. 120,7 bpm-a. I ovako je OK jer mogu pogledat koliki je cycle za 120 i 121 bpm pa procjenit "sredinu" ali ako stavish decimalu ili dvije bit che josh bolje.
Pričaš o 'Delay Kalkulatoru'?

Dodatan prijedlog je da konverziju frekvencija <-> nota takodjer oplemenish decimalnim mjestima.
Već postoji. Probaj da upišeš čak i više decimala. npr. 150.876532

Npr kalkulator izrachuna da je: 432.10 Hz = A3
tochna konverzija jest da je: 432.10 Hz = A3 -31,38 cent
Objasni mi ovo. :confused: Hoćeš da imaš vrednost u cent-ima koliko je ispod ili iznad apsolutne vrednosti note? Inače, spreman nešto približno.

... i razlichite tuning skale gdje A3 nije 440 Hz vech npr. 432.10 Hz.
Ubačeno u novu verziju.

Enivej, super da si ovo napravio, a ako bude i decimalnih mjesta... bit che mrak! Tnx!
'Takt Kalkulator' i 'Frekvencija <-> Nota' već rade sa decimalnim mestima. :)

Ako sam napravio previd, razjasni mi.

pozz

(http://www.greatdreams.com/sound.htm)

ProkDu
02-09-2006, 07:23 PM
Nova verzija. v0.0.0.2

Dodato:

*** Frekvencija <-> Nota
- Mogućnost manuelnog pode?avanja polazne vrednosti note A4

ProkDu
06-09-2006, 05:36 PM
Nova verzija. v0.0.0.5

Delay Kalkulator
- Dodate decimalne vrednosti (za BPM i ms)
- Dodate vrednosti do 1/2048 vrednost note
Frekvencija <-> Nota
- Dodata apsolutna vrednost note

:)

SHIVA
07-09-2006, 09:24 AM
Car si... nema shta!

Ja sam imao drugachiji pristup u vidu, ali ovako je zapravo i bolje nego shto sam ja zamislio.

Do sada sam koristio BPM calculator, ali sada definitivno prelazim na 100% domachi proizvod. Puno hvala na uvazhenim molbama... olakshao si mi zhivot... bukvalno :)

ProkDu
07-09-2006, 06:40 PM
Puno hvala na uvazhenim molbama...

... nema na čemu, idemo dalje. ;) :D

Kao ?to rekoh ranije, ... sve ?elje, primedbe, sugestije ... samo napred. ;)

ProkDu
08-09-2006, 11:48 AM
RMK v0.0.0.8

Frekvencija <-> Nota
- Dodato tra?enje frekvencije na osnovu note, kao i intervala iste note

Dushan_S
08-09-2006, 12:06 PM
Lepa ideja, ne treba mi kalkulator takve vrste trenutno, ali podr?avam! :)

SHIVA
09-09-2006, 01:59 AM
nevjerojatno ali istinito :)

tnx!

ProkDu
18-09-2006, 10:23 PM
Malo sam se uspavao. Zev, zev, zen.

RMK v0.0.0.9 (broj 9 je 'daily build', aka RMK 9-ti dan, tj. 9. septembar)

- Takt kalkulator- Dodata 'Takt mera' (4/4, 3/4, ....)
- 'Betonirana' stabilnost aplikacije

Zamolio bih one koji su skinuli program da pokusaju da nadju neki 'bugg', ako postoji, i da isti naravno prijave kako bi smo ga otklonili.
Potrebna mi je ikonica za program. Imam u planu onaj Rumski logo motiv (waveform). Mislim da znam ko to moze da uradi. ;)
Nakon toga promovi?emo radnu verziju RMK-a v0.1, pa idemo dalje.

Iskreno, mislio sam da ću biti zatrpan zahtevima. Ako samo ja i Shiva dajemo ideje, dobicemo RMK koji će npr. da računa patern Fibonačijevog niza na osnovu zadatog ritma u odnosu na BPM, volume envelope, release kompresora, vremensku prognozu, političku situaciju na sub-atomskom nivou, i onda će verovatno biti 'čemu to slu?i, a uz to i ne radi'. :):p Zato haj''mo za praktičnim stvarima, samo napred.

ProkDu
21-09-2006, 04:50 PM
Evo, program je dobio i ikonicu. Ma(r)?ala. :D

Hvala Leshi za pomoć oko ikonice. :cool:

SHIVA
21-09-2006, 05:51 PM
Gledaj ovako... Otkako sam download-ao prvu verziju kalkulatora koristim ga SVAKI dan barem 3-4 sata, a ponekad se session-i protegnu i na cijelu noch. Bug-ova za sad nema na vidiku. Osim shto se sporo podizhe (iako je sporo relativan pojam) nisam uochio nikakvih nestabilnosti.

No ima jedna nejasnocha... jedno polje za ruchno upisivanje frekvencije tuninga pored polja sa standardnim 440 i josh jedno ispod njega. Nikako otkrit chemu sluzhi dolnje polje, osim shto nakon pokushaja da tamo neshto upishem kalkulator odbija daljnju suradnju!? Vjerojatno sam ja neshto previdio pamozhda da se jasnije oznachi funkcija tog polja.

btw: ovo za niz gospodina Fibenuchija ti i nie losha ideja. Za neku probnu verziju bi bilo dovoljno da kreira midi pattern u ovisnosti o taktu i tempu. Naime to bi zbilja bilo korisno :mrgreen:

Evo i jedan prijedlog za verziju 3 :) Dodatna opcija nakon upisivanja "fundamental pitch-a" npr F = 432 Hz te odabira odredjenog tuning-a npr. "pythagorian fifth" otvara kompletan keybord layout u tablici sa vrijednostima u Hz za svaku notu.

Evo i apel potencijalnim developerima iz VST domene. OCHAJNO je potreban ozbiljan VST microtuner koi bi standardne midi note korigirao pitch-em prema vrijednostima dobivenim pomochu najboljeg, gore opisanog muzichkog kalkulatora na svijetu. Unaprijed hvala!

ps: prije mi je bilo glupo spominjat, ali kako se bavim dizajnom ako zhelish mogu ti napraviti nekakav logo, GUI ili neshto drugo.

ProkDu
21-09-2006, 06:31 PM
Gledaj ovako... Otkako sam download-ao prvu verziju kalkulatora koristim ga SVAKI dan barem 3-4 sata, a ponekad se session-i protegnu i na cijelu noch. Bug-ova za sad nema na vidiku. Osim shto se sporo podizhe (iako je sporo relativan pojam) nisam uochio nikakvih nestabilnosti.

Bug-ova nema zato ?to pi?em kod koji je čist kao suza. :D Sporo podizanje je 'klasičan' sindrom .Net framework-a, jer se pozivaju biblioteke (dll) iz istog.

No ima jedna nejasnocha... jedno polje za ruchno upisivanje frekvencije tuninga pored polja sa standardnim 440 i josh jedno ispod njega. Nikako otkrit chemu sluzhi dolnje polje, osim shto nakon pokushaja da tamo neshto upishem kalkulator odbija daljnju suradnju!? Vjerojatno sam ja neshto previdio pamozhda da se jasnije oznachi funkcija tog polja.

Pored polja za već unapred definisane '?timove', ostavio sam mogućnost da mo?e? da defini?e? i ručno tj. da sam upi?e? vrednost '?tima'. npr. 378.921 . U polje ispod ?tima upi?e? frekvenciju i u rezultatu će? dobiti ton koji je rezultat date frekvencije ali u odnosu na '?tim' koji si mu zadao. Znači, ako mu da? samo '?tim', a ne upi?e? frekvenciju po kojoj hoće da ti tra?i ton, normalno je da ne dobija? ni?ta jer nisi ni definisao frekvenciju. Evo ubaciću u sledećoj verziji jasnu indikaciju za konkretan slučaj.

btw: ovo za niz gospodina Fibenuchija ti i nie losha ideja. Za neku probnu verziju bi bilo dovoljno da kreira midi pattern u ovisnosti o taktu i tempu. Naime to bi zbilja bilo korisno :mrgreen:

He, he. Ja sam bio polu-ozbiljan u gornjoj rečenici. Pogodi koja je polovina bila ozbiljna. ;)

Evo i jedan prijedlog za verziju 3 :) Dodatna opcija nakon upisivanja "fundamental pitch-a" npr F = 432 Hz te odabira odredjenog tuning-a npr. "pythagorian fifth" otvara kompletan keybord layout u tablici sa vrijednostima u Hz za svaku notu.

To će biti novi tab u programu. ;) Slobodno nacrtaj neku skicu kako bi to trebalo da izgleda. Ima? ove screenshot-ove, izbri?i sredinu, pa skiciraj kako bi trebao da izgleda GUI za taj tab. Ne mora da bude umetničko delo, mo?e? i mi?em da crta?. ;)

ps: prije mi je bilo glupo spominjat, ali kako se bavim dizajnom ako zhelish mogu ti napraviti nekakav logo, GUI ili neshto drugo.

Odlično. Čim se uka?e potreba. :)