Log in

View Full Version : Stereo interleaved ili split???

LAMPASH
01-09-2006, 05:15 PM
Kada mixdownujete recimo neki midi track,
da li ga mixdownujete u audio kao stereo interleaved
ili stereo split?Kako je pametnije od ova dva nachina
ostaviti audio trake zbog lakshe obrade(odvojeno levi i desni ili zajedno)?
Ja sam dosad radio sa interleaved pa sam mozda greshio.
A mozda je i svejedno?

Max
01-09-2006, 06:31 PM
zajedno naravno .....

Pozdrav

DaBear
01-09-2006, 08:21 PM
Kada mixdownujete recimo neki midi track,
da li ga mixdownujete u audio kao stereo interleaved
ili stereo split?Kako je pametnije od ova dva nachina
ostaviti audio trake zbog lakshe obrade(odvojeno levi i desni ili zajedno)?
Ja sam dosad radio sa interleaved pa sam mozda greshio.
A mozda je i svejedno?

Interleaved...nisi gresio!

LAMPASH
01-09-2006, 11:24 PM
Ma zbunilo me to shto sam nabavio neki Wavesov kurs
mixinga i masteringa koji je pisao neki Anthony Egizii
sa kojim se dobija knjiga,waves pluginovi(trial) i projekti
za Cubase,Sonar i ProTools.Svaki projekat za Cubase je odradjen
sa split audio trakama odnosno svki kanal je mono.
Pa sad ako imamo recimo stereo synth koji je podeljen na 2 mono
kanala,moramo da insertujemo jedan isti plugin dvaput.
Kakva glupost i koje bezpotrebno opterecivanje CPU-a!
Hvala vam na razreshenju dileme:)

SumAnuT
21-09-2006, 10:08 PM
Pa to mi se bas i ne cini bespotrebno u samom radu al kad eksportujes ne vidim zaista razlog sta ce ti dva odvojena kanala, sem ako neces ljudima da pustas samo jedan kanal :)

Rasta
26-09-2006, 08:55 PM
Koliko se sjecam u Cubaseu nema nacina da se brzo i fikasno stereo kanal pretvori u dva mono... Tako da je meni zdravije snimati split, jer se ponekad treba posebno editirati ili obraditi samo jedan kanal... U principu najmanje glavobolje zadaje da se uvijek sve snima mono, odnosno stereo kanali split... Zanimljive rezultate mogu davati posebne ekvalizacije lijevog i desnog... Argument za dva plugina ne drzi vodu, jer se stereo plugin trosi isto resursa kao i dva mono... Jedina caka je za kompresor, koji mora biti u linku, ali to se rijesi da se kanali posalju u stereo grupu... Stereo interleaved mi je format za final...

Moritz
26-09-2006, 10:46 PM
@ Rasta, nije poenta u resursima da li koristis 2 mono ili jedan stereo EQ na Stereo split fajlu, nego u odnosima faza EQ L i R .

SumAnuT
26-09-2006, 11:06 PM
Pa zasto bi se faze razlikovale?

Moritz
26-09-2006, 11:23 PM
Teoretski u plugin formatu ne bi smelo da se to desava, sve je to ista matematika, L i R su u fazi i sve je kako bi trebalo ali opet ima cujne razlike (barem ja cujem).....A ako se koriste razliciti plugovi na svakom kanalu onda nije potrebno posebno pojasnjavati jer svaki taj plug drugacije barata sa audio informacijama.Ovo spada u drugu kompleksniju tematiku koja je van ovog posta.

Rasta
26-09-2006, 11:34 PM
Dobro, za mirnu dusu se moze uvijek ici na stereo grupu, nazalost jedini nacin za split fileove da se pretvore u stereo... Zanimljivo mi je elegantno rjesenje iz pro toolsa... Toolsi prilikom snimanja znaju samo za mono... Prilikom importiranja stereo interleaved obavezno razbiju na split... I onda se u softwareu logicki moze potezom misa mono pretvoriti u stereo i obrnuto... A vrlo cesto se koristi ta mogucnost...

kejkz
26-09-2006, 11:43 PM
Pa sad ako imamo recimo stereo synth koji je podeljen na 2 mono
kanala,moramo da insertujemo jedan isti plugin dvaput.

mo?e? da napravi? grupu i u nju rutuje? dva mono kanala, jedan pan-ovan skroz desno a jedan levo.

u principu, nema razlike između dva mono kanala i jednog interleaved stereo kanala. Da li če? koristiti jedan ili drugi princip je stvar tvojih ličnih potreba...

SumAnuT
27-09-2006, 01:58 AM
Teoretski u plugin formatu ne bi smelo da se to desava, sve je to ista matematika, L i R su u fazi i sve je kako bi trebalo ali opet ima cujne razlike (barem ja cujem).....A ako se koriste razliciti plugovi na svakom kanalu onda nije potrebno posebno pojasnjavati jer svaki taj plug drugacije barata sa audio informacijama.Ovo spada u drugu kompleksniju tematiku koja je van ovog posta.

Mozes na pm da mi objasnis, posto mi zaista nije jasno, kako jedan matematicki algoritam moze razlicito da tretira informacije koje obradjuje.

alavuk
09-10-2006, 10:14 PM
ovaj a coveku nista objasnili a mozda je i sam skapir'o a i logicno je da se mono kanal koristi zbog zivih instrumenata (mozda gresim) ,

pocinjem da uvidjam kako ponekad samo lupetam :hyper::hyper::hyper::hyper::rotfl::rotfl::rotfl: