View Full Version : -= Računanje - pitanje =-
ProkDu
01-09-2006, 12:50 AM
Radim ne?to, pa rekoh da pitam.
Koliko u svom radu sa muzikom imate potrebe za nekim proračunima? Znam da svi danasnji plugin-ovi imaju podesavanja kao npr. delay (u odnosu na BPM, kao i podesavanje u milisekundama). Isto tako, pojavljuje se neka problematicna frekvencija i vi je umesto da je 'sakatite' kompresorima itd., vidite koji je to ustvari problematični ton, pa u skladu sa tim rasteretite tu problematičnu oktavu (npr. prebacite ton u drugu oktavu, menjate aran?man, ... itd.).
Znači, pitanje za sve je: - ?ta sve računate u celokupnom procesu oko snimanja, pravljenja, mixanja, semplovanja, ... itd. muzike?
pozdrav
lesha
01-09-2006, 01:20 AM
ne racunam, idem po osecaju/sluhu ;)
poz
Rhino
01-09-2006, 02:07 AM
I ja odprilike isto kao i lesha;)
Mada desi se rachunaljka nekakva uvjek, ali to je problematika koja se rjesava na datom mjestu.
Nema pravila:cool:
zvincic
01-09-2006, 11:17 AM
zatvorim oci...
Danche
01-09-2006, 11:38 AM
Jel znas ti da su svi genijalni muzicari imali veoma veliku inteligenciju i bili su veoma precizni...+ muzika im je bila kao matematika :):)
Pogledaj samo note od Baha taj ko da je nesto racunao...no u danasnje vreme se nista ne racuna sve to kompjuter radi samo ti je potreban dobar sluh i to je to...
hm bas se pitam dali postoji neka veza izmedju matematike i muzike....100% da postoji ....
Finansije.... uvek:(
A kad pravim aranzmane (mada to sve redje u poslednje vreme), brojim taktove, racunam u kojim notnim vrednostima bi mogao prelaz na bubnju da se odsvira, duzinu pesme, redje temo arpegiatora na ziv bend......
Ranija sam racunao za koliko RMS mora da se napumpa limiterom, ali mi je sad to bez veze
kejkz
01-09-2006, 02:08 PM
hm bas se pitam dali postoji neka veza izmedju matematike i muzike....100% da postoji ....
muzika jeste matematika... u muzici se uvek radi sa nekim veličinama, proporcijama, odnosima i brojevima... sve u muzici se mo?e izraziti brojevima sem osećanja koja proizvodi za svakoga posebno...
ProkDu
01-09-2006, 07:34 PM
Evo, počeo sam nešto, pa me zato i interesovalo vaše mišljenje.
Rumski software. :D
Rumski Muzički Kalkulator v0.0.0.1 probna verzija
Za sada implementirano:
- Delay Kalkulator
- Takt Kalkulator
- Frekvencija <-> Nota (odredjuje notu u odnosu na zadatu frekvenciju)
Trenutno se radi i na drugim 'proracunima', a kao što rekoh i Vi možete da učestvujete i predložite šta bi moglo da se 'računa'. ;)
Ovo je probna verzija i kao takva sklona 'greškama' koje nisam sad ispravljao, a koje će biti ispravljene u radnoj verziji. Npr. pokušajte da upišete negativnu vrednost u polju za upis frekvencije (nrp. -2387). To je lakši deo posla (ispravljanje gresaka tj. bugg-ova ;)).
Mešao sam 'naš' jezik sa engleskim jer nisam znao adekvatne domaće termine. Pa ako imate predlog za promenu ... kažite.
Software je rađen u Microsoft Visual C# Express-u (besplatan IDE) sa .NET v2.0 framework-om.
Da bi ste pokrenuli program potreban Vam je .NET v2.0 framework koji možete skinuti sa ove adrese:
~23mb
Microsoft .NET Framework Version 2.0 Redistributable Package (x86) (http://download.microsoft.com/download/5/6/7/567758a3-759e-473e-bf8f-52154438565a/dotnetfx.exe)
*(Sound Forge takođe koristi .NET framework)
Predlozi, razmišljanja, kritike, želje ... , samo napred.
:D
ProkDu
01-09-2006, 07:38 PM
Finansije.... uvek:(
To mi stvarno nije palo na pamet.
:rotfl:
lesha
01-09-2006, 09:15 PM
*(.NET v2.0 verzija framework-a vam je takodje potrebna ako želite da imate najnoviju verziju Sound Forge-a na računaru. Tako da ako već imate Sound Forge v8.0d na računaru, trebalo bi da već imate instaliran .NET v2.0.)
imam .net v1.1 sa sp1 i sf mi radi bez problema.
ProkDu
01-09-2006, 09:48 PM
Mala ispravka. Zvanična dokumentacija sa sajta ka?e da je za v8.0d potreban .NET v1.1 SP1 framework. Previd je nastao tako ?to sam dobio informaciju da je prilikom instalacije v8.0d, SF tra?io .NET v2.0 framework. Proveriću ako stignem.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.