PDA

View Full Version : Autorska prava?

Danny Lou
27-08-2006, 12:58 PM
Pozdrav! Vjerovatno zivis od ovih prava pa bih te zamolio ako mozes da mi odgovoris kako izgleda sistem naplate, ugovora i ostale administracije vezane beneficije copyright-a. I takodje me zanima da li si clan nekog udruzenja koje se bavi/ima veze sa copyright-om?

Hvala unapred na odgovorima.

DaBear
27-08-2006, 02:15 PM
Pozdrav! Vjerovatno zivis od ovih prava pa bih te zamolio ako mozes da mi odgovoris kako izgleda sistem naplate, ugovora i ostale administracije vezane beneficije copyright-a. I takodje me zanima da li si clan nekog udruzenja koje se bavi/ima veze sa copyright-om?

Hvala unapred na odgovorima.

U jednoj reci - lopov do lopova - samo te kradu na fini nacin, pa ne mozes (odmah) da primetis..!!

Kad potpises ugovor za plocu - dobije avans koji se odbija od tvojih (16-18%) od velikoprodajne cene. Od tih procenata se isto odbijaju pare za marketing, video, snimanje, sve, sve...Tek kad se sve pare vrate disko kuci (nikada) onda mozes da ocekujes nesto...
Fakt 1. Back Street Boys su prodali 60Miliona ploca i NIKADA nisu dobili ni banke od prodaje, jer navodno jos nisu isplatili sve ulozene pare u njih!???
Fakt 2..skoro je bilo sudjenje u Americi, zena od nekog poznatog bluzera, tuzila Sony jer mu nikad nisu poslali izvestaj o prodaji i ni pare uplatili...Rekli su joj da ploca nije nikad izdata van Amerike i da nije jos isplatila troskove...ona pogledala na Google i nasla preko 10 izdanja tog albuma po svetu!!!!

Ja sam od 6 singlova koje sam izdao ovde samo od jednog (Logic/BMG) dobijao pare od prodaje...svi ostali nikad nista nisu poslali!!!

Ako potpises Publishing, opet mozda dobijes avans..oni skupljaju pare od emitovanja na radiju i TV...

Mene se ljuto ojadili za royalties od jedne reklame...pustili 1200 puta na jednom samo kanalu za mesec dana i platili 15 puta manje nego sto treba...kad smo se bunili i pitali sta / kako / gde...svaki put drugo objasnjenje..

Sve u svemu..SAMO AKO SI NEKO VELIKI (MADONNA, ROBBIE..) ONDA SVE TO IMA SMISLA I MOGU DA SE UZMU NEKE PARE..ovo sve drugo, Dance, itd...niko nista ne prosledjuje...

Fakt 3.Kompilacije - sve su dupli CD sad...ima po 42 pesme na njima, minimum po 2-3 kompozitora po pesmi. Znaci oko 120 ljudi deli ?1.20 (koliko ide za autorski po albumu)..onda ti publisher uzme 30% od toga sto ti prosledi pare...

Fakt. 4 Downloads se sad prodaju puno...kosta ?0.89 po pesmi...prodavac uzima 50%
a kompozitor / kompozitori dobijaju 4p !!!! po pesmi.

Producentski poeni su sad toliko mali da se vise uopste ne isplati voditi evidenciju..uskoro ce k'o kod nas - pare unapred i to je to!!!

boggy
27-08-2006, 02:27 PM
Zdravo DaBear,

...........
Sve u svemu..SAMO AKO SI NEKO VELIKI (MADONNA, ROBBIE..) ONDA SVE TO IMA SMISLA I MOGU DA SE UZMU NEKE PARE.......

Izvinjavam se sto upadam u diskusiju... ali citajuci (ne samo u tvom postu) sta se sve desava... namece mi se (valjda logicno) pitanje... a kako pod ovakvim osnovnim uslovima postati "VELIKI"... ako nemas prihoda od prvih "uspeha"... nije valjda da su potrebne i napolju politicke/poslovne veze (pre nego sto pocnes da se bavis svojim poslom) da bi se pare "pocupale" i/ili da bi imao koliko-toliko fer postupak?

Ne pitam u svoje ime (nemam licno nikakvih ambicija, ali mnogi na ovom forumu imaju to), nego sam samo radoznao... odnosno nije mi jasan "mehanizam"

pozdrav

bogi

Danny Lou
27-08-2006, 02:52 PM
e sad da li imate nekog pravnog zastupnika ili je vas studio registrovan kao firma? moar biti neko da te zastiti a da te ne ojadi jos vise :) neko udruzenje, organizacija... i sl.
ima ona knjiga "how to avoid sneacky lawyer tricks"... meni jos ne treba ali tebi mislim da bi pomogla, zaboravio sam ko je napisao.

DaBear
27-08-2006, 03:32 PM
e sad da li imate nekog pravnog zastupnika ili je vas studio registrovan kao firma? moar biti neko da te zastiti a da te ne ojadi jos vise :) neko udruzenje, organizacija... i sl.
ima ona knjiga "how to avoid sneacky lawyer tricks"... meni jos ne treba ali tebi mislim da bi pomogla, zaboravio sam ko je napisao.

Studio i production company i label i animation studio...sve je registrovano, naravno. Imam i 2 top advokata (jedan za muziku, drugi za copyright / patent / trademarks..)
Imao i sam i 2 managera, ali sad vise ne...malo su radili za 20% koje su uzimali!

Za studio / produkciju / remix se da isterati pare....malo se ceka nekad, ali ide. A od ploca i prodaje, tu vec nema smisla. Vise ce te kostati da posaljes nekog da im pregleda knjige nego sto ces ti dobiti para od njih...! Disko kuce to znaju i koriste....

Boggy - veliki u kojim srazmerama? kao Madonna / artist ? Ili kao producent?
Ima toliko faktora....lakse je dobiti na Lotto-u nego tu biti veliki...

Mogao bih da pisem do sutra cega sam se sve nagledao do sada...

Evo primer:
Elizabet Throy (pevala je MJ Cole-u na solo albumu, 2 top 10 singla) potpisala solo deal za album...mega peva, mega izgleda. Puno producenata (MJ Cole, Roni Size itd...) snimali dugo...miksali neki mrmoti u nasem studiju. Iznajmili brdo vintage sprava...video kostao ?110.000 (!!) dupli 12" vinil za DJ-e, 8 remiksa...itd...niko se nije nalozziio na pesme / video...momci u disko kuci seli, sastanak: kaze jedan" ima li neki doboar singl na ploci - oni kazu nema! glavni pita; koliko smo potrosili do sad, oni kazu ?400.000..! on pita: koliko jos treba da potrosimo da izvucemo pare? oni kazu: jos ?500.000...glavni kaze: nista! Recite joj da je slobodna, ne izdajemo plocu! bolje da presecemo, dase ne trosimo za\dzabe....
i sav trud ode u propast (ono jes da je bila losa ploca....) a zena jede decu kako peve i izgleda!! I imala 2 top 10 hita....i nikoga nije briga!

boggy
27-08-2006, 03:39 PM
..............
Boggy - veliki u kojim srazmerama? kao Madonna / artist ? Ili kao producent?
Ima toliko faktora....lakse je dobiti na Lotto-u nego tu biti veliki...
..........

Pa u razmerama koje sam navodis... "biti neko ko moze da izvuce pare od prodaje"... da parafraziram.

Poenta mog pitanja je "kako se uspinjati na lestvici ako te finansijski saplicu od samog pocetka?"... barem ja tako razumem situaciju koju opisujes.

Drugo je pitanje kakva motivacija preostaje ljudima da se smaraju i prave komercijalnu muziku...

pozdrav

bogi

DaBear
27-08-2006, 03:50 PM
[quote=boggy]Pa u razmerama koje sam navodis... "biti neko ko moze da izvuce pare od prodaje"... da parafraziram.

Poenta mog pitanja je "kako se uspinjati na lestvici ako te finansijski saplicu od samog pocetka?"... barem ja tako razumem situaciju koju opisujes.

Drugo je pitanje kakva motivacija preostaje ljudima da se smaraju i prave komercijalnu muziku...

ne kazem da niko ne moze da ubere pare...ali to je sad mnogo manje nego pre 5 ili 10 godina....svi bendovi koji sad haraju, rade brzo zivih svirki, festivala, pubova....steknu svoju publiku koja ih prati..i tako polako. Evo sad us Arctic Monkeys presli cifru od 1.000.000 prodatih albuma BEZ IKAKVOG marketinga...!!!
treba da si (mnogo) mlad, MNOGO talentovan, i da istrajes....ja se ne uklapam ni u jednu od ovih kategorija vise!

ili da se zadesi (sreca?) da ti udje u studio (strasno talentovani) bend i radi demo koji im donese deal, pa uzmu tebe da im radis posle album (da ih ne bije baksuz!!) i album se proda mnogo i onda svi koji su radili na njemu postaju MEGE!...tako ide..

boggy
27-08-2006, 03:56 PM
.....

ili da se zadesi (sreca?) da ti udje u studio (strasno talentovani) bend i radi demo koji im donese deal, pa uzmu tebe da im radis posle album (da ih ne bije baksuz!!) i album se proda mnogo i onda svi koji su radili na njemu postaju MEGE!...tako ide..

Izvini ako sam dosadan, ali mi i dalje nije jasno... "ako se proda mnogo..." ok neka se proda, ali ako od toga "strasno talentovani" ne dobiju nista (vidim da postoji skoro izvesna mogucnost da ih neko u lancu "zavrne")... zasto bi nastavili?

Mislim da je velika lutrija proceniti prodaju albuma, ali ako jos u lancu postoji "otimacina" za novac, to onda postaje lutrija na kojoj "sigurno" neces dobiti nista... zvuci kao corsokak za sve u lancu... ili gresim.

pozdrav

bogi

DaBear
27-08-2006, 04:16 PM
[quote=boggy]Izvini ako sam dosadan, ali mi i dalje nije jasno... "ako se proda mnogo..." ok neka se proda, ali ako od toga "strasno talentovani" ne dobiju nista (vidim da postoji skoro izvesna mogucnost da ih neko u lancu "zavrne")... zasto bi nastavili?

Mislim da je velika lutrija proceniti prodaju albuma, ali ako jos u lancu postoji "otimacina" za novac, to onda postaje lutrija na kojoj "sigurno" neces dobiti nista... zvuci kao corsokak za sve u lancu... ili gresim.

Pa kad prodas u UK vise od 300.000 albuma onda ulazis u prvu ligu..sto odprilike garantuje jos oko 1milion albuma u Evropi, i mozda nesto malo u USA...tu vec pocinju da se vrte pare. Najvise od radija (ovde se dobro placa emitovanje na radiju i TV...)
onda koncerti...ako nisu potpisali publishing - onda tu moze da se uzme super lova unapred.! sve je kao poker...malo blef , al nekome upali..

Primer: Jevrejin u studiju pored mene je imao jedan hit (No.7) pre dve godine. Krenuli sa ugovorom za 1 singl - £9.000 avans i njih tri kompozitora po £3.000 svaki za publishing unapred. Pesam udje na 7 mesto glavne liste...pocnu da pluste ponude za album. Potpisu sa Ministry of Sound za £80.000 avans (1 album) i dobiju jos £100.000 za troskove snimanja (miksali kod David Gilmoura na SSL-u koji mu je instaliran na brodu!?), mastering Bob Ludwig usa...drugi sing opet udje na 7 mesto..
Pocne otimacina za publishing prava za ostatk albuma. Pevac je vec imao publishing a Jesha nije. Tu se par publishera otimalo za Jeshin publishing i on na kraju dobije £200.000 avans za publishing (samo jedan album!),,,Utom Universal ponudi Ministriju 1milion £ da otkupi album za ostatk sveta. Po ugovoru, band bi podelio 50/50 taj miliona sa Ministrijem. Ministri resio da saceka da izadje album, pa da dignu malo cenu!!?
izadje album i proda se samo 60.000...publisher popizdi jer je izgubio pare (kocka se nije isplatila!!), a Universal povuce ponudu za 1M!! Ikao su uzeli dosta para, momci su mogli da podele jos po £250.000 al ih disko kuca zajebala...!!

Sve u svemu moj komsija Jesha uzeo oko £380.000 od tog projekta pre 2 godine (ceo album uradio na Motu G4 sistemu). Onda se napreterivao, potrosio skoro sve pare, nakupovao opremu i vec 2 godine ne moze nista da proda / potpise !!!! a pare odose...:da:

boggy
27-08-2006, 04:22 PM
.....Onda se napreterivao, potrosio skoro sve pare, nakupovao opremu i vec 2 godine ne moze nista da proda / potpise !!!! a pare odose...:da:

al' su ga zakomplikovali... samo im jos berza fali :)

ok... to je znaci od slucaja do slucaja... skaci u hladnu vodu i pokusaj da se ne udavis, a potpuno je nebitno kakav si plivac!... :mrgreen:

hvala na odgovorima

pozdrav

bogi

DaBear
27-08-2006, 09:07 PM
[quote=boggy]al' su ga zakomplikovali... samo im jos berza fali :)

ok... to je znaci od slucaja do slucaja... skaci u hladnu vodu i pokusaj da se ne udavis, a potpuno je nebitno kakav si plivac!... :mrgreen:

tacno, nema pravila (ali naginje vise na nemoguce - ali i Loto isto tako naginje na nemoguce, pa neko ubode!!)
Sve se svodi ko koga prevari bolje..Mi njih i uzmemo veliki avans za sto manje muzike, ili oni nas - dobiju mega album za smesne pare i zakidaju nam na tantijemima!!!

i tako u krug, dok neko ne poludi....

boggy
27-08-2006, 09:21 PM
........
tacno, nema pravila (ali naginje vise na nemoguce - ali i Loto isto tako naginje na nemoguce, pa neko ubode!!)
.....

Ahm... s tom razlikom sto u Lotou vara samo "vlasnik" igre, a ostali samo bezuspesno pokusavaju da prevare njega...
Ovde je sve isto, osim sto jos svi u lancu "varaju" i to NE bezuspesno :)
Zato mislim da je ovo mnogo gore... ko rvanje u blatu :)

pozdrav

bogi

strasni zmaj
28-08-2006, 03:25 PM
sve sto pisete ljudi ima smisla, ali nekom je dovoljno i soma eura. meni recimo. :) ...ne treba pretjerivati! ;)

...da bear, moze malo nebitno pitanje? sta vozis?

Max
28-08-2006, 04:12 PM
...da bear, moze malo nebitno pitanje? sta vozis?

Ko jos vozi u Londonu ;) .......

Pozdrav

strasni zmaj
28-08-2006, 07:14 PM
Ko jos vozi u Londonu ;) .......

Pozdrav

da, da, imas pravo, malo u qurcu pitanje! hehe! :) ...al da nebi barem r6 imao,eee? :)

DaBear
28-08-2006, 07:58 PM
da, da, imas pravo, malo u qurcu pitanje! hehe! :) ...al da nebi barem r6 imao,eee? :)

Ja i ne vozim! :ups: nisam jos polozio!!
A i parking je skup u gradu - 6 Eura sat (max 2 sata - pa se premestas!)
Ulazak u centar - 14 Eura na dan!!!!!
Benzin - 1,5 Eura litar!!
Max brzina u gardu 30km/sat (pa ni to!!!)
Ja brze stignem u studio sa podzemnom nego kad se ide kolima!!

Al vozi zena zato...(dete u skolu, kupovine itd..)
Range Rover Vogue 4,6 Diesel.....mrcinka!

strasni zmaj
28-08-2006, 11:57 PM
Range Rover Vogue 4,6 Diesel.....mrcinka!

...skoro si mi srusio mit! :D