View Full Version : Yamaha ns 10m
nenad
26-08-2006, 01:41 PM
U cemu je razlika u pomenutom modelu koji u nastavku imena ima STUDIO i koji u imenu modela ima PRO ?
Sandzama
26-08-2006, 01:55 PM
PRO su iskljucivo za profesionalce, a STUDIO su za studente...:rotfl:
Sala mala;)
Ali te kutije trba pustiti da ponosno i zasluzeno udju u istoriju IMHO
Poz
nenad
26-08-2006, 02:15 PM
[QUOTE=Sandzama]
Ali te kutije trba pustiti da ponosno i zasluzeno udju u istoriju IMHO
PUSTI IH !!!!
idekius
26-08-2006, 02:19 PM
He, he... Ne bih ja jos uvek slao u istoriju NS10M, barem dok im se ne nadje adekvatna zamena ;)
Sandzama
26-08-2006, 02:34 PM
Ma, bre, nisam nista lose mislio...studiostandard ovo ono...sve ja to postujem:)
Ali poenta je da iz jamahe nema neke adekvatne zamene...za sad :(
ziveli:beer:
perun
26-08-2006, 03:12 PM
Ali poenta je da iz jamahe nema neke adekvatne zamene...za sad :(
Polako, pricekacemo jos malo... Jedno godinu-dve dana, pa ce izbaciti, recimo, GOLD Seriju... Od jedno 1200-1400 evra! Pa nisu ni oni naivni... cekaju da cena polovnih dodje do 700-800 evra (a vec ih je bilo i za te pare), sto ce se i desiti, pa onda... KABOOOM!!!:rolleyes:
nenad
26-08-2006, 05:20 PM
Pa, ima li razlike u modelima ?
idekius
26-08-2006, 05:27 PM
Pa, ima li razlike u modelima ?
Neznam da li PRO zvuci drugacije... nisam imao priliku da ih cujem... ili mozda jesam i to nedavno??? Hmmm... nisam siguran...
Razlika je u tome sto PRO ima jace zvucnike... vise wat-i... neznam da li postoji razlika u jos necemu...
Danny Lou
27-08-2006, 03:17 PM
hajde kad smo sad vec kod njih koja im je cijena novo/polovno i koja je cijena ns5? mog od tetkine svastike jetrvinog brata strica zivo zanima i hoce da ih kupi, mozda...:)
Sve sto se danas moze naci (polovno) na trzistu su NS10M. Ostali su stvarno rijetkost i lutrija je ako se negdje naleti na njih. Ta oznaka M znaci "Monitor". Ti zvucnici su napravljeni u originalu da budu kucni Hi-Fi. Kao takvi nisu bog-zna-kako prosli na trzistu, ali su se uvukli u tonske studije. Kad su to ovi u Yamahi shvatili onda su napravili neke sitne modifikacije i izbacili tu M seriju. Ova originalna serija za kucnu upotrebu se brzo prestala proizvoditi i ostala je samo M serija.
Danas se vise ne proizvode. Naveli su razlog da im je prestala proizvodnja papira koji koriste za zvucnike (onaj bijeli) To je nekakav ultra laki papir od nekog egzoticnog drveta i njega vise nema. Nisu htjeli mjenjati koncept i tako su prestali proizvoditi te zvucnike. Sad kao postoje njihovi nasljednici (MSP serija) ali koliko sam ih ja slusao oni nemaju veze s NS10.
NS10 ne zvuce savrseno, ali stvarno su referenca sjajna. Ako na njima nesto dobro zvuci onda to bilo gdje drugdje dobro zvuci, makar oni sami nemaju najvisih i najnizih frekvencija, i makar im middle zvuci tvrdo. Al to je to. Ja da biram sto cu ostaviti u studiju, prije bi otpisao pult nego NS10! Njih bi zadrzao!
boggy
27-08-2006, 05:18 PM
........
Razlika je u tome sto PRO ima jace zvucnike... vise wat-i... neznam da li postoji razlika u jos necemu...
Ako su PRO snazniji, onda zasigurno rezervni drajveri koji se mogu naci na trzistu ne odgovaraju, tako da treba paziti kod kupovine, ako je PRO verzija retkost, onda je vrlo verovatno da za tu verziju nema rezervnih delova ili se teze nalaze...
pozdrav
bogi
idekius
27-08-2006, 05:54 PM
Ako su PRO snazniji, onda zasigurno rezervni drajveri koji se mogu naci na trzistu ne odgovaraju, tako da treba paziti kod kupovine, ako je PRO verzija retkost, onda je vrlo verovatno da za tu verziju nema rezervnih delova ili se teze nalaze...
pozdrav
bogi
Tacno tako... PRO su ziva retkost...
Shot je u sustini jako lepo opisao problematiku, a ja cu da dodam da je nakon tih kucnih (braon) NS10 izasao NS10M (Old Style), potom je izasao NS10M Studio koji je navodno redizajniran za horizontalno drzanje, ima izmene u skretnici (posto je proizvodjac primetio da u studijima lepe papirnate maramice preko visokotonaca), a pojavila se i ta verzija NS10M Pro, sa ojachanim zvucnicima...
Mislim da sam ja negde video taj NS10M Pro, ali... nikako da se setim gde??? Moguce da je to bilo kod Lacky-ja u studiu "Pink 1"... To ce bolje Lacky da nam kaze... ne mogu da se setim, ali mislim da je tamo NS10M Pro verzija...
Inace, ja bih radije ostao bez svog Tannoy Precision 8, nego bez NS10M... Mislim, lako bih kasnije kompenzovao Precision drugim kutijama... istim, slicnim, boljim... ali danas naci NS10M u dobrom stanju... uh... to je jako tesko. Ko ih ima, tesko ih prodaje. Ja sam nasao jedan savrseno ocuvani par i kupio ga, ali... to je bila cista sreca...
Arthur
28-08-2006, 08:44 AM
ja sam radio i na pro i na "obicnim" M kutijama, i nisam skontao nikakvu razliku u zvuku ni u glasnoci (izdrzljivosti)... osim sto su pro barem po natpisu predvidjeni da stoje uspravno... tj, natpis im je tako orijentisan da ako se poloze on stoji u krivo... a to nikako nije dobro ! ;)
boggy
28-08-2006, 08:48 AM
......tj, natpis im je tako orijentisan da ako se poloze on stoji u krivo... a to nikako nije dobro ! ;)
... NARAVNO!.... onda ti i mix ode "u krivo"... :o :mrgreen: ;)
pozdrav
bogi
Mogu li da se kupe driveri za njih bez da se priloze stari, crknuti?
boggy
28-08-2006, 12:34 PM
Mogu li da se kupe driveri za njih bez da se priloze stari, crknuti?
U Thomannu ne traze stare.... barem koliko shvatam, evo linka (http://www.thomann.de/iw_smb_suche.html?SUBJECT=KOMFORTSUCHE&iwid=2&SUCHBEGRIFF=ns10&x=0&y=0)
Ukoliko ti traze stare... sigurno prodaju reparirane a ne nove
pozdrav
bogi
Neki traze stare, kao garanciju da se ne radi o samogradnji
Arthur
28-08-2006, 01:38 PM
lazu dusmani
boggy
28-08-2006, 01:40 PM
Neki traze stare, kao garanciju da se ne radi o samogradnji
Aaaa... to... :) Dynaudio radi slicnu stvar... nisam znao za Yamahu... mada ako Thomann ne trazi stare, onda ni Yamaha ne trazi stare... vec ti trgovci koji prodaju drajvere...
Za Dynaudio znam da obavezuje distributere da igraju kako im svira... cak i recone kit ne prodaju nego traze da im posaljes drajver da ti ga poprave.
Mada Dynaudio vec godinu dana nije nigde prisutan na slobodnom trzistu drajvera... bice da im posao sa sopstvenim kutijama ide dobro.
Razne firme i razne poslovne politike... ko ce im uci u trag...
Zasigurno ako jedan veliki distributer (Thomann) ne trazi stare drajvere onda ni proizvodjac (Yamaha) nema problem sa tim (samo razmisljam logicki... nadam se)
pozdrav
bogi
Da.... sad gledam.... 4 drivera oko 350e.... ne isplati se nikako:(
boggy
28-08-2006, 01:50 PM
Da.... sad gledam.... 4 drivera oko 350e.... ne isplati se nikako:(
Sta se ne isplati?
pozdrav
bogi
Pa, napraviti kopije... Drvo, rad, skretnice, driveri, dumping.... i neizvestan rezultat.........
boggy
28-08-2006, 05:48 PM
Pa, napraviti kopije... Drvo, rad, skretnice, driveri, dumping....
Pa sad, ako krenes od vanserijski povoljne cene odlicnih polovnih NS10 kojima ne trebaju da se menjaju drajveri... onda se svakako ne isplati. Ali da postoje novi zvucnici da se kupe, sumnjam da bi bili u klasi cena kojima se barata po Forumu najmasovnije.
Barem sto se drajvera tice, generalno gledano, ovo su prilicno povoljne i standardne cene... nikakva pljacka nije u pitanju... barem koliko sam licno upoznat sa cenama i kvalitetom na trzistu tih komponenti.
i neizvestan rezultat.........
E to je vec drugi problem... i ta neizvesnost zna puno da kosta zivaca i para. Resava se, najcesce, veoma poznatom, metodom bezuspesnih pokusaja... :)
pozdrav
bogi
Danny Lou
28-08-2006, 06:16 PM
NS10, a koliko su para?:confused: i ima li NS5-ica jos zivih... :(
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.