View Full Version : Nekoliko trance pitanja
markoff
24-08-2006, 02:12 PM
Pozdrav,od skora sam krenuo da se bavim produkcijom,dosta stvari vezanih za teoriju sam svario i razumeo,upravo i sa ovog foruma.Problem je naravno praksa.Naime bavim se uplifting/melodic trance-om i malo progresivom.Sad me stvarno interesuje ima li ljudi koji se bave ovom vrstom muzike,koji bi mogli da mi daju neke savete.Konkretno zanima me sa kojim sekvencerima radite,ja sam od skora pocheo da radim u Sonar-u , polako uchim,program je veoma dobar.Koji su od vst-instrumenata najbolji po vama,recimo meni se svidja Albino,oni BT synth preseti su jako dobri,a malo koristim i rgc z3ta+ i rapture.Negde sam prochitao da 90% ljudi koji se bave trensom koristi Reason,ali on mi nekako nije bash friendli za ovu vrstu muzike vishe je za neki breakbeat i techno.Narochito me zanima shta bi mogli da mi predlozite za padove,koristio sam malo Zero-G :Wired Elements of trance ,ali nije to to.Chuo sam da Spectrasonic Atmosphere ima jako dobre padove,pa mozda da njega probam?!
Pozdrav,Marko !!! :)
kejkz
24-08-2006, 02:28 PM
Sve su to lepi instrumenti za dobre zvukove, ali ako hoćeš svoje autentične zvukove i beskrajnu slobodu kreacije skini mali instrument koji se zove Crystal sa ove adrese http://www.greenoak.com/crystal/ i veruj mi, možeš napraviti mnogo kvalitetne pad zvukove bez mnogo problema.
Sve jedno je u kom programu radiš, ako ti odgovara posveti mu pažnju, prouči ga i rezultati će sigurno doći...
Srećno i uživaj u stvaranju... :)
Mac only ....... ?
Pozdrav
kejkz
24-08-2006, 04:01 PM
na sreću, ne:
http://www.greenoak.com/crystal/download.html
prvo je pc verzija
ps: stavio bih direktan link na windows verziju, ali ima mnogo stvari koje mo?e? skinuti pored samog instrumenta...
mo?e se skinuti i delayifire, 4 tap delay!
http://www.greenoak.com/DelayifierWin.zip
milos
24-08-2006, 06:15 PM
Za loopove i kitove pogledaj Ueberschall techno Trance essentials i NI Synthetic Drums vol 2.
Za sintove ono sto si nabrojao je najbolje za uplifting trance....
Moraces da kupis polovnog Virusa :)
markoff
24-08-2006, 06:26 PM
Za loopove i kitove pogledaj Ueberschall techno Trance essentials i NI Synthetic Drums vol 2.
Za sintove ono sto si nabrojao je najbolje za uplifting trance....
Moraces da kupis polovnog Virusa :)
Hvala,ja mislim da ovaj Sintetic Drums imam negde,mada sam koristio Battery semplove i dosta su dobri.E sad za taj virus,ne znam najbolje o chemu se zapravo radi,gledao sam cene su abnormalne oko 2500 dolara,ne znam koliko je dobra zamena za njega midi kontroler ja konkretno imam mk 449c i jako sam zadovoljan.
Takodje drug mi je pozajmio Kaos Pad,nije losha stvarchica,al chini mi se da je vishe za live nastupe,zar ne !!
SHIVA
24-08-2006, 09:36 PM
zapravo sad je folk totalno IN. Mozhda da se toga ulovish!? :)
@ markoff: izbjegavaj sve ReFill-ove i kolekcije semplova koje u nazivu sadrzhe rjech "Trance". Ako zhelish savladat zvukove lovi se sinteze. Prvo Subtraktivne, a kad to savladash onda FM sinteza. Preseti su za DJ-e ;)
milos
25-08-2006, 07:26 AM
Hvala,ja mislim da ovaj Sintetic Drums imam negde,mada sam koristio Battery semplove i dosta su dobri.E sad za taj virus,ne znam najbolje o chemu se zapravo radi,gledao sam cene su abnormalne oko 2500 dolara,ne znam koliko je dobra zamena za njega midi kontroler ja konkretno imam mk 449c i jako sam zadovoljan.
Takodje drug mi je pozajmio Kaos Pad,nije losha stvarchica,al chini mi se da je vishe za live nastupe,zar ne !!
Mislio sam na stari model Virus C - dosta njih kaze da je neprikosnoven za trance:)
A polovan bi trebalo da se krece oko 500 EUR.
Od vst-ova pogledaj jos Rob Papen Blue i sytrus(
http://www.sytrus.com/
a taj evolution kontroler ce ti dobro doci da ih kontrolises;)
Mislim da se varas za Reason.Taj mali Subtractor ce ti puno pomoci u pravljenju zvukova.A i Redrum mi je jos uvijek najjednostavniji za pravljenje beatova kad mi zatreba step sequencer.Malstrom takodje.
Mozda se varam ali u tranceu bi 909 trebao biti indespensable a ja ne znam za bolje semplove doticnog od onih iz Stylus RMX-a(Shiva,izvini:cool: ).TR Fatman kit koji je kombinacija 909 i 808 a mozes ga modifikovati.
Da li Pro-53 tu nesto znaci?Djeluje mi kao prava stvar za to.
Atmosphere je vec odavno klasik ali za neko pravljenje soundova(sto mislim da ti je najbitnije) on nije rjesenje.Ako je vec stiska za Virus,dosta preseta na njemu je snimljeno upravo sa istoga.Mogu se modifikovati ali koliko znam ograniceno.
Taj Trance uvijek dozivljavam kao nesto za "live" i sa puno automatizacije pa bi se na tvom mjestu drzao Reasona.
Shiva je u pravu kad kaze ono za ReFillove sa trance nazivom.
PS:Nekad davno sam u reasonu uradio trance verziju Branka Kockice "U svetu postoji jedno carstvo". Cisto kao "stilsku vjezbu".Cim pronadjem fajl,postavicu je negdje da je cujete. Nemojte samo previse da me kritikujete,vi stilski cistunci!:D :D :D
markoff
25-08-2006, 11:13 AM
@Shiva Brate kako ti je mocan avatar!!!
Shto se tiche sinteze zvuka pa ne znam na shta konkretno mislish,ja zaista tu dublje ne bi da idem,jer one osnovne pojmove u vezi sinteze ,tipa oscilator,ADSR,ovojnica,pojachivach,LFO sam apsolvirao,i to mi je dovoljno da radim sam svoje presete u Albinu.Chak sam neshto radio u Reaktoru,secam se uzeo sam jednom caletov stari telekaster snimio nekoliko semplova na komp i onda se zezo u Reaktoru i dobio mnogo mocne zvukove.Kod sinteze sam stao na nekim Furijeovim transformacijama,ne znam da li sam dobro izgovorio,silna neka matematika i fizika.
@Milos
A Sytrus sam probao,koristio sam ga dok sam radio u Fruity Loops-u,ima ekstra arpedja ali nikako nisam provalio kako recimo kad uchitam neki svoj sempl (koliko se secam on moze da uchitava fm7 sysex fajlove kojih imam na hiljadu) da napravim svoj arpedjo.To mi je nekako u Albinu mnogo lakshe.
@Tom
Shto se tiche Reasona,redrum mi je onako u secanju ostala najbolja stvar,mada ono kitova shto sam nashao za njega najvishe zvuchi na techno i breakbeat.Mada iskreno skoro sam od ortaka dobio Guru,samo plugin bez semplova,mnogo mi vishe odgovara. A za Branku Kockicu,mislim da je bolje da si obradio Kocka do kocke kockica. :mrgreen:
markoff
28-08-2006, 12:39 PM
Pozdrav,znam da sam naporan :D ,ali imam pitanje za shivu,a mogu i ostali da mi odgovore,vezano za sintezu.Koji je najboji sint za fm sintezu,cuo sam recimo samo za FM7,radio sam neshto ranije sa njim,koliko mi se cini to je beshe monofoni sint?!Da li da se ogranichim samo na njega,ili postoji josh neki bolji. E sad ovde mi nije bas najjasnije u nekoj knjizi sam prochitao da je FM sinteza zvuka deo substraktivne sinteze,shto me jako,jako zbunjuje. Koja je u sushtini razlika?
Skoro sam dobio od ortaka Kubik,odlican sint,ima mnogo opcija za podesavanje,kako vam se svidja ovaj sint,vec sam pravio neke solidne zvukove,moze li on posluziti za uplifting?
SHIVA
29-08-2006, 11:42 AM
Subtraktivna sinteza i FM sinteza su bitno razlichite. Kod subtraktivne sinteze logika je vrlo jednostavna. Nekoliko oscilatora s envelope-ama (ADSR) i filterima i nisu neka teshka filozofija. Zvuk svakog oscilatora se jednostavno dodaje ukupnom zvuku.
FM sinteza pored "zbrajanja" oscilatora ima i Frequency Modulation. Taj sistem se koristi u vokoderima. Jedan oscilator ima funkciju carrier-a a drugi modulator-a. Rezultati su vrlo drugachiji od subtraktivne sinteze i zapravo daju puno shiri spektar zvukova. Sama logika FM sinteze je dosta kompliciranija od subtraktivne i zahtjeva i malo poznavanja matematike ako zhelish predvidjeti rezultate sinteze. Site Sound on Sound ima nekoliko opshirnih chlanaka na tu temu koje toplo preporucham za pochetak.
Od meni drazhih FM syntheva preporuchio bih ti:
Lin Plug Octopus - ima odlichan matrix modulator i 8 oscilatora. Brdo gotovih envelope-a koje mozhesh rutati na vishe destinacija (Frequency, pitch, ampltude, filter cutof, resonance itd.). Svaki oscilator mozhesh podeshavati gotovo grafichkom logikom a pored toga imash i 8 slotova semplera ako ti 8 oscilatora postane malo :) Envelope se mogu "ljepiti" na takt ili biti slobodne u vremenu. Ima i dosta kvalitetan ugradjen sekvencer i dosta dobrih preseta koji chine odlichan nachin za razumjevanje FM sinteze i dobre pochetne tochke za tweek-anje. Pordzhava microtonal skale i ima brdo ugradjenih koja mozhesh mjenjati.
Lin Plug Rhino 2 - Manje oscilatora nego Octopus i logika blizha subtraktivnoj. Takodjer odlichan sustav rada s envelope-ama, sekvencer, microtonal skale itd.
ABL Bass LIne Pro - naizgled puka kopija 303-ce ali zapravo dosta modernizirana sprava. Jednostavan FM synth sa odlichnim moguchnostima za stvaranje full on bass line-ove i prodornih lead-ova. 2 oscilatora, sub oscilator, 2 envelope-a, filter...
Rob Papen / Blue - odlichan FM synth sa 8 oscilatora, arpeggion, sekvencerom... izuzetno pregledan i intuitivan te jedini od svih navedenih FM syntheva koi ima predefinirane "ratio" vrijednosti (mnozhitelj modulacije odgovoran za pitch krajnjeg rezultata) shto olakshava "tuning" soundova.
Nadam se da che ovo bit od koristi. Ako zapnesh negdje slobodno pitaj!
SHIVA
29-08-2006, 12:01 PM
uplifting "efekt" kod raznih melodija mozhe se dobit na bilo kojem synthu. Trik je obichno u programiranju filtera (LFO-a) ili u samim tonovima koje synth fraza svira.
Ne znam jesi li chuo za izraz "circle of fifth's"? Ako krenesh od np. tona C2 i svaki sljedechi ton "podignesh" za 5 tonova, nakon 12-og podizanja ponovo dodjesh do tona C kroz "krug" od 6 oktava.
Ako koristish microtonal skale i odaberesh neku skalu koja nie "equal temperament" (np. phytagorian) onda podizanjem po 5 tonova nakon 12-og tona ne zatvarash puni krug u tonu C vech "dolazish" neshto nizhe od izvornog tona B# i tako gradish "spiral of fifth's"
Kad "udarish" sve te tonove odjednom kao akord dobijesh "fenomen" koi se zove monochord. Pazi... svi moguchi tonovi se nalaze u tom "monokordu" i uplifting efekt se dobije jednostavnim programiranjem volumena pojedinog tona i naglashavanjem tonova u "ascending" (podizhichem) redosljedu.
Nemoj me pitat da ti ovo bolje objasnim jer ja se zapravo ovih mjeseci tek borim sa ovim stvarima i pokushavam pitagorin pouchak, fibenucciev niz ( 1,1,2,3,5,8.... ) "zlatni rez" ( 1 : 1.618 ) i ostale matematichke zakonitosti pretochiti u suvislu muziku. Chim poluchim kakav-takav rezultat aploudat chu ga negdje, a do onda bi me strashno veselilo ako netko ima bilo kakvu informaciju o ovome da je podjeli sad ili neka shuti zauvijek :)
salut!
markoff
29-08-2006, 01:25 PM
Et SHIVA
Svaka ti chast,jesi kralj.Hvala puno !!!
SHIVA
30-08-2006, 07:51 AM
Vech kad si otvorio "trance" topic spomenut chu josh par VST-a FX-a koje nalazim ultra korisnima za ovakvu produkciju;
OhmForce - QuadFrohmage / najkompliciraniji VST koi sam do sada sreo, i jedini koi me i nakon dugog korishtenja josh uvijek redovno iznenadi moguchnostima. Definitivno treba posvetiti vremena ovom alatu ali svaki ulozheni trenutak se vishestruko isplati.
OhmForce - Ohm Boyz Delay / IMO najbolji VST delay IKAD
Sonicbytes - Gater / odlichan 32 step stereo gate / filter / delay. MIDI sync, 6 LFO-a, distorzija..
PSP Piano Verb / besplatan reverb kojeg se mozhe prekrasno rashtimati pogodan za stvaranje vrlo chudnih ambijenata i irealnih prostora
PSP Pi Warp / Frequency warp plug in. Strashno nepredvidiv ali jednostavan za korishtenje. Odlichan za demoliranje drum loop-ova ili synth pad-ova.
PSP 84 ....Lexicon dilej ...... posle duuugog druzenja sa Ohm boys om ( koga obozavam ) cini mi se da PSP ima jos vece mogucnosti ....
Pozdrav
markoff
30-08-2006, 11:33 AM
Jao,znam da sam dosadan :banghead: ,ali kad vec shiva pomenu efekte,dugo vec radim sa camel Phat-om i Camel Space-o,ne znam nekad mi jako dobro legnu na materijal,ali odma drugi dan nekako mi smetaju,i opet tako u krug.Mnogo mi se svidjaju preseti,pogotovo onaj za Astral-ov kick.Da li da ih koristim kao send ili insert efekte?
Pozz
SHIVA
30-08-2006, 01:52 PM
PSP 84 ....Lexicon dilej ...... posle duuugog druzenja sa Ohm boys om ( koga obozavam ) cini mi se da PSP ima jos vece mogucnosti ....
Pozdrav
Da. PSP 84 je izuzetno kvalitetna sprava i ima mnogo moguchnosti koje Ohm boyz nema. Zapravo je PSP napravljen logikom tape delay-a i moguche je pomicati "udaljenost" izmedju "tape head-ova". Kvaliteta zvuka je kod PSP-a puno bolja... engine ne distorzira zvuk kao kod Ohm Boyz-a, ali PSP-u nedostaje jedna bitna funkcija koju ja naprosto obozhavam... sustained loop!
Bez daljnjeg, obje sprave su mochne i vrijedne pazhnje.
dugo vec radim sa camel Phat-om i Camel Space-o
Iskreno sad prvi put chujem za ove sprave. Pogledao sam malo kako izgledaju i potrazhit chu demo pa javim utiske. Na prvi pogled sprave izgledaju lijepo shto sugerira da su izgledom kompenzirali moguchnosti. Ne mora bit tako, ali u vechini sluchajeva bude.
SumAnuT
30-08-2006, 02:56 PM
FM modulaciju je najlakse objaniti preko pevaca koga neko drzi za gusu i cima ga :)
Pevac je u ovom slucaju nosilac, a ovaj sto ga davi je modulator.
Na sta se odnosi ovo 1:1,618?
SHIVA
31-08-2006, 01:01 AM
Odnosi se na "zlatni rez" ili GOLDEN RATIO. Mjerenjem prirode i njenih pojava josh u staroj grchkoj otkrivena je "tajna" estetike. Sve shto nalazimo skladnim zapravo je zasnovano na proporcijama 1 : 1,618. Bilo da je rjech o metrima, stupovima grchkog parthenon-a, proporcijama ljudskog tjela, prosjechnom odnosu pojedinih brojeva fibonaccievog niza ili odnosu izmedju pojedinih tonova u pythagorian oktavi... Sva djela L. Da Vinci-a stvorena su na ovim odnosima jednostavno zato shto i priroda sve stvara u tom odnosu.
Na zhalost bez da odradish "domachu zadachu" teshko chesh ovo igdje primjeniti, ali ako si dash truda ovaj odnos zapravo krije tajnu formulu estetike i skladnosti opchenito. Ukucaj "Golden Ratio" u Google i kreni :)
SumAnuT
31-08-2006, 08:42 AM
Znao sam za taj odnos tonova u oktavi, za ovo ostalo nisam.
Trebalo bi probati 1:1,618 ratio na kompresoru, mozda dodje do nekog sklada :)
strasni zmaj
31-08-2006, 12:12 PM
...sto se duze bavim glazbom, to sam svjesniji da nemam blage veze o nicemu! koji bed! :)
SHIVA
31-08-2006, 12:16 PM
mozhda neki VST kompresori uopche nemaju kontrolu za "Ratio" (PSP Mix Bass npr.) ili imaju moguchnost podeshavanja za ratio samo od 1:1 do 2:1 s time da je to podeshavanje precizno sa 3 decimalna mjesta. Npr. onda ratio izgleda otprilike 1,618 : 1 (PSP Mix Trebel npr.).
Hmm... tko zna. Mozhda je sve to bez veze... mozhda sad samo isfuravamo neshto shto nema smisla :mrgreen:
Illuminati.exe
08-09-2006, 05:39 PM
Salut i Dobar Dan Tranceri ...
Dosao sam da citam forume, al sam se ovdje zaustavio i regao.
Kao prvo Mirkoff, evo ti moj MSN, pa slobodno navrati : goldenglobenow@hotmail.com
Dosta je aparata vec navedeno, ali ja nisam cuo ni jedan od prvih 5 neophodnih Trance Aparata, osim naravno Virus koji je zaista Broj 1 !
Hardware Set-Up :
Roland JP8080 : 500 E
Clavia Nord Rack 2 : 500 E
Novation Supernova : 500 E
Virus TI : 2000 E / Virus C : 500 E
Da nespominjem ..
Alessis Andromeda
MiniMoog !
Roland TB 303 koji sve sto stariji postaje sve skuplji
Software Setup :
SUPERWAVES VSTi !!! sto su najmocniji klonovi Roland JP8080 : Superwaves Pro, Superwaves Trance Pro, Superwaves Preformer i Superwaves P8
Nord Rack VSTi
Razliciti klonovi TB 303 : AudioRealism Bassline v1.01/ v1.06 i Version PRO << Sve jedan je poseban.
D16 Phoscyon VSTi, sto je najmocniji TB 303 Emulator do sad >> http://www.d16.pl/index_content.php?sectid=71&menuid=0
Luxonix Raviti (S) i Luxonix Purity VSTi sto je 16 x multytimbral i medju 15 odjeljenja punim raznih preseta , tu ima i Phraze , Arpeggios i Motion odjeljenje. Interni sequencer za arpiranje i phraziranje multytimbralnih grupa preseta. Super Igracka !
Gmedia MiniMonsta VSTi, NI Pro 53 , Arturia MiniMoog i uskoro Prophet V koji su svi na bazi MiniMoog Hardwera.
Vanguard, Novation V-Station , Novation BassStation, z3ta+, Maxx Claster Toxic 1,2,3, Adventus, AtoD Supersaw, Linplug Octopus, Pappen Blue
I na kraju , moj prvi VSTi koji me je u pocetku svega uveo u VSTi svijet, i jos uvjek Champion : KORG Legacy Collection !
Ipored svega .. dosta dosta drugih malih i velikih vst aparata koji mogu da sluze za trance, kao i dosta tih samplova :
Vengence Essential Club Samples Vol. 1 + Vol. 2
Vengence Essential Ultimate Bass i Ultimate FX
Uberschall Techno Trance
i VIPZONE sample kolekcije ! << Daleko Najbolji
ITD .. da nenabrajam , navrati pa cemo vidjet :)
Peace !
PS : In Trance We Trust !
markoff
08-09-2006, 09:28 PM
Thx very much,dosta stvari prvenstveno shto se tiche hardvera mi je relativno nepoznato,ali videcu da se informishem.Ostacemo u kontaktu ...
Pozz
Shto se tiche Reasona,redrum mi je onako u secanju ostala najbolja stvar,mada ono kitova shto sam nashao za njega najvishe zvuchi na techno i breakbeat.
Ne morash koristiti njegove kitove i kitove koji su radjeni za njega. On prepoznaje .wav i .aif ekstenzije. Zato ja Redrum koristim uglavnom samo kao step sequencer a koristim svoje samplove. Veoma je jednostavan, stabilan i funkcionalan, i shto kaze tom - najbrze se dodje do neke ideje za beat i sl.
SHIVA
10-09-2006, 08:42 PM
Sto se tice predvidljivosti (ak bas oces), goa trance npr. je u tolikoj mjeri nepredvidljiv da ne znas kad ce se pojavit kakva nova sekvenca kojih si je autor prije u tempu nasnimio mali milion pa ih poslije bira, sto bas nije neka velika mudrost. Istina? Da i je, sta onda ak dobro zvuci... Relax:cool:
sorry... nemam volje raspravljat na ovaj nachin. Mozhda nisi primjetio... ali ja komentiram vrlo mali broj tema na forumu. Onaj mali broj tema o koima neshto doista mogu rechi, a vrijedi govoriti (pisati) samo onda kada imash osobno iskustvo s tematikom. Ako do sada i nisi uvidio sada je pravi trenutak da spoznash kako zapravo diskutirash o temi koju vrlo slabo poznajesh. Jebesh povijest psytrance glazbe i gdje je nastala... to su puke okolnosti koje ne govore nishta o esenciji glazbe. No rechi da je goa trance pun preprogramiranih midi sekvenci je u najmanju ruku nespretna izjava.
Da sam par godina mladji sada bi izgubio sat vremena i (po valda stoti put u zhivotu) napisao "odiseju" o midi sekvencama, taktu (frekvenciji) ljudskog uma, 4 pojasa mozhdanih valova (alpha, beta, theta i delta) i kilometarskim objashnjenjem kako se fuzijom psiholoshkih prouchavanja, halucinogenim sredstvima i elektronskim instrumentima dobio goa trance. Zapravo ta glazba je postojala i ranije ali je bila limitirana izvedbom na klasichnim instrumentima koi nisu predvidjeni za stvaranje psihoaktivnih audio perkusora. Kao takva bila je gotovo neslushljiva sve dok se nisu pojavili elektronski instrumenti gotovo neogranichenih moguchnosti. Acid disco je jednostavno posluzhio kao "kostur" na koi su implementirali znanje o utjecaju muzichkih paterna na podsvjest. Sam zvuk i aranzhman su pri tome krajnje sporedna stvar... "celofan" omotan oko esencije.
Euro trance je nastao kao "kopija" goa trance-a kojeg su "prilagodili" euro trzhishtu. Problem je nastao uglavnom zato shto su vechinom kopirali "celofan" potpuno nesvjesni stvarnog sadrzhaja. Rezultat je euro trance sa najjeftinijim durskim dizalicama odsviran na "klasichno" nashtimanim instrumentima i izostanak svake poveznice sa stanjem svijesti koje zovemo trans. Mozhda je najvechi limit sama podjela "klasichne" oktave na 12 jednakih djelova pri chemu zapravo samo prva nota u oktavi ima tochan tuning a sve ostale su ili "flat" ili "sharp". Takva "falsh" muzika ne uspjeva bitnije utjecati na ljudsku psihu, a onaj tko je "stvarao" danashnji standard je to jako dobro znao.
Nadam se da je ovo obrazlozhenje dovoljno da ili: a) prekinemo daljnju raspravu o predvidivosti trens glazbe ili da: b) kliknesh bookmarks -> google -> brainwaves i malo se informirash o tome.
Bez tih informacija nemoguche je voditi diskusiju o goa trance-u i drugoj glazbi koja se radi potpuno ne-glazbenim pristupom i s potpuno ne-glazbenim ciljem. Ako se pitash ima li to uspjeha i da li to doista utjeche na ljude... pa pogledaj koja su glavna obiljezhja psytrance festivala i kulture. Osim povrshne hippie like mode osnovu te kulture chine ekoloshka i etichka osvjeshtenost. Festivali u prirodi bez narushavanja iste, jednostavan zhivot, djeljenje svega s okolinom i ne ubijanje (konzumiranje) zhivotinja. Naravno, i medju takvima ima i olosha i onih koi pokushavaju zaraditi na tudjem talentu, ali niti jedna druga glazbena scena nema ovako jaku kulturu zhivljenja. Mozhda je ovo najbolje zavrshit citatom:
For me when I come to the party and I set up the altar and I sprinkle the Ganga water and say the mantra and make the offering to the cosmic spirit, the whole party becomes the offering, the music becomes the offering, the dance becomes the offering. The cosmic spirit should come to the place and bless all of us! The longer it goes on the more the trance comes and it comes to a point where every song is so perfect in the moment - it's timelessness. So perfect you start to get chills up your spinal column and up your skin and everybody's getting it all at once - it?s like a cosmic orgasm! Then at some point it comes like a bolt of lightning, like a shock of lightening through everybody all at once and that?s when the seed is being planted in everyone?s subconscious that will hopefully grow and flower and make people more aware of themselves, there surroundings, the crossroads of humanity, and the needs of the planet. This is what our Goa party, our holy ritual is all about. And this is what we are trying to achieve with it!
Goa Gil (Liquid Crystal Vision movie)
Ne brkajmo glazbu i ritualnu kulturu. Usporedbom goa trance-a i bilo koje "euro" glazbe radimo upravo to.
SHIVA
10-09-2006, 08:53 PM
Ne svidja mi se gde je otishla tema al ajde...
...ipak treba razgranichiti ono shto radi ekipa Buuren,van Dyk,Corsten, Tiesto , Above&Beyond i ostali od onoga shto rade Hallucinogen,Man With No Name ,Astral, Miranda, Infected Mushroom itd...
ni meni se ne svidja ali jebi ga... velichina chovjeka je u prihvachanju neizbjezhnog i strpljenju ;)
Shto se tiche podjele i odvajanja "krushaka i jabuka" mislim da se ne morash opterechivati. Muzika se djeli samo u dva pravca: dobra muzika i losha muzika. Sve ostale podjele su izmishljene zbog potreba marketinga a sada gotovo formiraju ljudski dozhivljaj glazbe. Primjerice paradoksalne situacije gdje klinac slusha samo jedan bend iz jedne "vrste" glazbe i sve ostalo mu je sranje. Jasno, svaka 3 mjeseca promjeni "bozhanstvo" i vjeruje da zapravo voli slushati glazbu i da u njoj uzhiva. Takav ima potrebu djeliti glazbu na vrste i tipove i pri tome omalovazhavati sve druge vrste i tipove koje trenutno ne slusha. Tako izgleda kraj ceste koja pochinje s podjelama glazbe na zhanrove. Stay off that road. Sve shto te zanima o glazbi ionako je neprevodivo u rjechi i nedjeljivo na zhanrove.
Tomislav
10-09-2006, 09:32 PM
ni meni se ne svidja ali jebi ga... velichina chovjeka je u prihvachanju neizbjezhnog i strpljenju ;)
Shto se tiche podjele i odvajanja "krushaka i jabuka" mislim da se ne morash opterechivati. Muzika se djeli samo u dva pravca: dobra muzika i losha muzika. Sve ostale podjele su izmishljene zbog potreba marketinga a sada gotovo formiraju ljudski dozhivljaj glazbe. Primjerice paradoksalne situacije gdje klinac slusha samo jedan bend iz jedne "vrste" glazbe i sve ostalo mu je sranje. Jasno, svaka 3 mjeseca promjeni "bozhanstvo" i vjeruje da zapravo voli slushati glazbu i da u njoj uzhiva. Takav ima potrebu djeliti glazbu na vrste i tipove i pri tome omalovazhavati sve druge vrste i tipove koje trenutno ne slusha. Tako izgleda kraj ceste koja pochinje s podjelama glazbe na zhanrove. Stay off that road. Sve shto te zanima o glazbi ionako je neprevodivo u rjechi i nedjeljivo na zhanrove.
U ovome postu je sadr?ana ogromna količina pameti... Al zbilja! Tolko se prosvjetljujem. Zato volim ovaj forum!
relis
10-09-2006, 10:57 PM
sorry... nemam volje raspravljat na ovaj nachin. Mozhda nisi primjetio... ali ja komentiram vrlo mali broj tema na forumu. Onaj mali broj tema o koima neshto doista mogu rechi, a vrijedi govoriti (pisati) samo onda kada imash osobno iskustvo s tematikom. Ako do sada i nisi uvidio sada je pravi trenutak da spoznash kako zapravo diskutirash o temi koju vrlo slabo poznajesh. Jebesh povijest psytrance glazbe i gdje je nastala... to su puke okolnosti koje ne govore nishta o esenciji glazbe. No rechi da je goa trance pun preprogramiranih midi sekvenci je u najmanju ruku nespretna izjava.
Da sam par godina mladji sada bi izgubio sat vremena i (po valda stoti put u zhivotu) napisao "odiseju" o ...
SHIVA, ja ti glazbu ne shvacam toliko ozbiljno. Meni je ona sredstvo opustanja. Nadam se da shvacas da je moja izjava o goa trance-u bila cinizam na tvoje direktno podcjenjivanje onog sto slusa 99 posto ljudi. I da si u pravu (a znam da jesi, al...), treba imati tolerancije.
Temu poznajem relativno slabo, priznajem (i sta smo sad?!), ali to nigdje nisam ni tvrdio, zar ne? Neces me dobiti na tu foru...
markoff
11-09-2006, 02:45 PM
Dajte ljudi ajde malo da skrenemo sa prepucavanjima,da neshto korisno izadje iz ove teme ... :hyper:
Interesuje me poshto glupo mi je sad da otvaram novu temu,ali koliko zavisi kvalitet zvuka od zvuchne karte,konkretno na nekim forumima sam prochitao da kvalitet zvuka koji daju soft sintovi ne zavisi od zvuchne karte,vec da zvuchna ima uticaj samo na kvalitet zvuka sniman preko spoljashnih sintova-mislim na hardverske sintove...
Ja imam emu 0404,onako nije losha sigurno cu uzeti novu,al recimo imam jedan jako interesantan problem.Recimo josh davno snimio sam neke lupove u Cubase-u preko Sytrus sinta.Lepo sam to eksportovao u wav i sve fino radi.Sad odkad sam preshao na Sonar kad taj loop uvezem,sve lepo radi ne kochi nishta,nema kashnjenja ali chuje mi se neko pucketanje kod svakog lupa i sempla koji sam napravio.Rekoh da nije problem u samom programu,pa uzeh neke Acid-ove lupove chisto da isprobam kad videh sve je chisto kad ih uvezem nema nikakvog pucketanja...
Ajde onda rekoh da nije problem do Kjubejza pa odoh na Fl Studio,uvezem Sytrus ponovo odsviram snimim lepo sve,eksportujem u wav.Sve lepo zvuchi,al kad ponovo ga uvezem u Sonar opet glupo pucketanje (nije shushtanje) shto me strashno nervira...
Da nije problem u drajverima mozda,skinuo sam prekjuche nove Asio drajvere, instalirao al opet dosadan problem,jel zna neko u chemu je shtos...
kejkz
11-09-2006, 05:28 PM
koliko zavisi kvalitet zvuka od zvuchne karte,konkretno na nekim forumima sam prochitao da kvalitet zvuka koji daju soft sintovi ne zavisi od zvuchne karte,vec da zvuchna ima uticaj samo na kvalitet zvuka sniman preko spoljashnih sintova-mislim na hardverske sintove...
u potpunosti tačno, kvalitet vsti instrumenata i njihovih eksportovanih wav-ova je uvek isti. Kvalitet karte (mislim da misli? na DA konvertore) počinje da igra ulogu kada radi? miks odnosno pravi? odluke za master. Tada va?i pravilo ?to kvalitetnijeg konvertora. Ima? solidnu kartu, tako da budi spokojan, a ima? i spdif izlaz, tako da mo?e? da koristi? kvalitetnije konvertore a da zadr?i? kartu.
?to se tiče drugog problema, stvarno ne znam, ali pretpostavljam da je problem u formatu koji izbacuje?. Mo?da Sonar ne podr?ava neki 32-bitni format, poku?aj da ga izbaci? u čistom 24bit formatu (ne float) ili u ekstremnom slučaju 16bit (bez ditheringa). Ako se pucketanje javlja na pikovima wav-a, sigurno je ovaj problem.
Da li sam Sonar radi dobro? koristi? li ASIO ili WDM drajver?
markoff
11-09-2006, 05:46 PM
Da li sam Sonar radi dobro? koristi? li ASIO ili WDM drajver
Sonar radi odlichno,koristim WDM,mada menjao sam i na ASIO slichan problem.
Ne bi meni bio toliki cim radio sam dosta lupova u Kjubejzu,nekih 20-30 i to sve melodije (pad/lead) kombinacije,kazem sve je lepo zvuchalo u Kjubejzu,i sad radi bez problema,jedino Sonar pravi taj problem sa pucketanjem,kao kad pushtam stare ploche.Nije neshto bash puno,ali cepa ushi kad se pojacha.
Chak sam reinstalirao Sonar,probao i 4 i 5 cu ali isti problem.Stvarno ne znam zashto glupo mi je da se sad vracam na Kjubejz jer sam Sonar jako,jako zavoleo i dosta sam dobro nauchio da radim u njemu.Isto koristio sam Wave Lab da probam da ochistim lupove,ali pucketanja nema nigde...
A jebi ga videcu da reinstaliram sistem vecheras,mozda ce onda raditi...
Hvala Kejkz,pozz...
SHIVA
12-09-2006, 12:47 AM
u potpunosti tačno, kvalitet vsti instrumenata i njihovih eksportovanih wav-ova je uvek isti.
Istina je da exportirani sound bez obzira na karticu uvijek ispadne jednako, ali loshije kartice koje ne podrzhavaju 24/32 bit i 48/96 kHz ipak imaju minus kada su u pitanju exportirani VST-i. Posebno se razlika osjeti kada se VST syntheve exportira u 96 kHz. Naknadno downsemplanje je tlaka ali razlika je solidna. S druge strane reverb na audio clip-u od 16 i 24 bit-a zvuchi kao potpuno drugi reverb (pod uvjetom da podrzhava 24 bit input).
Dakle kvaliteta exportiranja ne ovisi o kartici, ali za dobar zvuk VST instrumenata i FX-a rad na 24 ili 32 bita znachi puno. Na zhalost to enormno povechava velichinu wav fajlova, opterechenost procesora itd. Exportiranje u 96 kHz i nie tako strashno... jednom kad si zadovoljan sa aranzhmanom sejvash preset na VST-u, exportirash midi traku, prebacish karticu na 96 kHz, otvorish novi aranzhman, uchitash midi traku i VST, exportirash u 96 kHz, dowsemplash i uchitash nazad u izvorni aranzhman kao audio traku :banghead:
Uz sve te prednosti i pogodnosti ja sve radim u 24 bit-a, a osim za potrebe isprobavanja 96 kHz niti ne koristim. Dakle dok je VST u pitanju gotovo svaka kartica sa pristojnim ASIO drajverima je ok.
lesha
12-09-2006, 01:52 AM
rasprava o trensu je prebacena ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15315)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.