Log in

View Full Version : Waves SSL Master Bus compressor...ponovo :)

zmaj
19-08-2006, 09:18 PM
Imam jedno pitanje u vezi buss master kompresora...idekius je vec postavio
slicno i ti si dao okviran odgovor u vezu toga,ali meni neke stvari jos uvek nisu jasne...

Probao sam da na zavrsen mix stavim waves ssl master buss compressor,ali kada ga stavim na vec zavrsen
mix onda mi razbuca ceo mix...pojaca neke instrumente,neke smanji i sve ode...zatim sam probao da ga
stavim odmah na master bus pa da onda mixam i to zvuci mnogo bolje...ti si prethodno napisao da i ti nekad tako radis,
medjutim kako da znam koja su najpogodnija podesenja za kompresor u startu a da ne moram posle da ih bitno menjam i opet razbucam mix...???
Mozes li mi reci kako ga ti setujes na samom pocetkuokvirno?
Druga stvar...na mastering presetu je treshold podesen na pozitivnu vrednost,zasto?
I na kraju mi jos ostaje nejasno,sta kada iskompresujem mix...da li mogu da nalepim neki limiter na kraju (timeworks,npr.)?
Da li u ovom slucaju,kada koristim ssl,lanac treba da izgleda ovako: eq -> ssl -> limiter ?

Nemam iskustva sa koriscenjem buss compressora pa bih te zamolio da mi das neke smernice kako da ga koristim...navikao sam da gotov mix blago kompresujem (izmedju 1.3:1 i 1.7:1) sa veoma niskim treshold-om,brzim attack-om i sporim relaseom,i da to posle izvucem limiterom,a na ovom ssl-u je najnizi treshold -15db,a najmanji ratio je 2:1...sta da radim?

tom
20-08-2006, 09:15 AM
Mene to isto zanima.

DaBear
20-08-2006, 03:09 PM
[QUOTE=zmaj]Imam jedno pitanje u vezi buss master kompresora...idekius je vec postavio
slicno i ti si dao okviran odgovor u vezu toga,ali meni neke stvari jos uvek nisu jasne...

Probao sam da na zavrsen mix stavim waves ssl master buss compressor,ali kada ga stavim na vec zavrsen
mix onda mi razbuca ceo mix...pojaca neke instrumente,neke smanji i sve ode...

Pa SSL Buss compressor se ne koristi kao mastering compressor! On ima svoj zvuk i boji po kojoj je poznat. Ume da 'zalepi' sve lepo u miksu, ako se pravilno namesti. U masteringu se koriste compressori koji ne boje zvuk i kompresija je uvek minimalna...u masteringu se vise namestaju odnosi pesama (da jedna nije jaca od druge ) i okvirni EQ, da jedna pesma nije ostrija / mutnija od druge...eto to je onako prosto objasnjeno.

SSL moze da ga pumpa puno, ali onda je potrebno namestiti totalno drugi odnos instrumenata, jer najjaci triggeruje comp. i smanjuje sve drugo..
Ja kad koristim buss comp na desku (koji je kopija SSL-a) za blagi efekat koji uvek radi stavim treshold izm +5 i +10, attack 30ms, ratio 2:1, release na Auto ili 2,4 (uglavnom Auto)..sa "make up" dugmetom nadomestis izgubljeni level - treba da bude ista jacina compresovanog i ne-kompresovanog snimka kad stisnes in/out. Nekada ga i opice jace ako je takav efekat ili jacina pozeljna...

Nekad teram mix kroz outboaard comp (LA2 classic comp) i rati 1:5, attack spor, relase med fast, threshold mali, nekad cak i na nuli...on je drugacije izkalibrisan pa necu da te zbunjujem sa brojevima. pitao si za ssl...

Mix - compresija po zelji (u zavisnosti od toga kakaiv efekat zelis)
Mastering - minimalna kompresija, i moze limiting , za jacinu,,,

otvori neki CD u progarmu i pogleda Wave na sta lici, negde je sve saseceno, negde se lepo vide peaks, odluci sta ti radi....samo bez preterivanja. Ljudi nabave plugins i onda ih trpaju na sve jer ih imaju. Meni nekad miks radi bolje bez ikakve kompresije na master buss-u. Poslusaj..

zmaj
20-08-2006, 03:17 PM
za blagi efekat koji uvek radi stavim treshold izm +5 i +10,
Hvala na odgovoru i molim te jos samo da mi objasnis zasto je treshold na pozitivnoj vrednosti...ne shvatam sta predstavlja pozitivan treshold?Jos jednom hvala!!!

DaBear
20-08-2006, 03:33 PM
Hvala na odgovoru i molim te jos samo da mi objasnis zasto je treshold na pozitivnoj vrednosti...ne shvatam sta predstavlja pozitivan treshold?Jos jednom hvala!!!

pravo da ti kazem - ne znam.!!.
sad bas gledam na ovom hardware compressoru (LA Audio Classic FET Comp II - koji stalno koristim) treshold ide od -40 do +20, a na desku "SSL type" ide od -20 do +20..jbmlga.
Kad ih namestam gledam da imam neko desavanje u metru / vu metru i da cujem to sto se desava...

SumAnuT
28-08-2006, 07:26 PM
Imas objasnjenje u manualu koliko mi se cini. Ne bih da prepricavam da ne bih nesto izostavio ili pogresno preneo.

zmaj
28-08-2006, 11:16 PM
Nema u manualu...razlika je u skalama...+18 dB andalogne je 0 dB full skale...:banghead:

boggy
28-08-2006, 11:36 PM
Nema u manualu...razlika je u skalama...+18 dB andalogne je 0 dB full skale...:banghead:

Zdravo zmaju,

Cuvaj se "digitalnih" i "analognih" "skala"...
Za analognu opremu je nominalni nivo +4dBu (+ nekakav headroom koji varira od sprave do sprave, moze biti svakojak)
Za digitalnu opremu headrooma NEMA, tako da se tu uzima da je nominalni nivo:
1. 0dBFS = 20dBu (Evropa) ili
2. 0dBFS = 24dBu (USA)...

(Navodim nacionalne broadcast standarde, a ne sta pojedini proizvodjaci iz USA/Evrope ispostuju)

Odatle su razlike u "nominalnim" nivoima ili -16dB ili -20dB.... tvoj slucaj je negde izmedju ta dva "standarda"...

pozdrav

bogi