PDA

View Full Version : sta za studio?

gricko
18-08-2006, 06:01 PM
Nisam bas najbolje shvatio neke stvari vezane za produkciju, ima dosta skracenica i pojmova koje nisam razumio, jos uvijek nemam osjecaj sta sve treba i kako da funkcionise i na koje stvari treba obratiti paznju a malo teze mi ide engleski pa se mucim? Znam da konfiguracija opreme za studio nekad zavisi od toga sta se planira raditi u njemu pa, cisto radi orijentacije, ja bih snimao nesto tipa zadnjeg albuma Gibonnija?

*Da li je bolje imati neki snimac kao recimo Alesis ADAT HD24 (prikazan u sound&music magazinu) pa ga povezati sa racunarom bez ulaganja u zvucnu karticu i sa nekim mikserom (kakvim?) ili imati neki audio interface/kartu pa koristiti kontroler tipa Tascam US 2400 za kontrolu Cubase-a?
Da li bi mi bilo bolje koristiti racunar kao snimac tj. snimati preko zvucne kar. u Cubase sx ili snimati u neki eksterni snimac pa naknadno sve prebaciti u cubase i miksati?

*Htio bih snimati vokale, akusticne i elektricne gitare, klavijature, a ako bi bilo izvedivo i bubnjeve?

*Imam na raspolaganju prostor dimenzija 8,5m X 3m za studio pa me zanima moze li se tu profesionalno snimati i miksati ako nabavim solidnu opremu?

*Zelim sistem koji cu moci nadogradjivati vremenom tako da dobijem prof. studio pa mi preporucite sta da radim i sta da kupujem? Znam da je sad pitanje koliko sam spreman da potrosim ali neka bude ovako: za pocetak da shvatim na kom principu bi bio baziran studio koji bi mi trebao (prvo sto sam pitao), ne trebam vise od 16 kanala na mikseru ali bih volio bar 24, da li bi mi trebao neki processor efekata ili da i to bude softverski rijeseno?Kakvo mikrofonsko predpojacalo?

Monitori i mikrofoni mi za sada nisu problem, o njima cu razmisljati kasnije?

boggy
18-08-2006, 07:28 PM
Zdravo Gricko,

Za pocetak kreni da ucis engleski jezik. Bez obzira na svu predusretljivost ovdasnjih ljudi (na Forumu ili van njega), ne mozes ocekivati da oni citaju umesto tebe i prevode ti.
To ce ti ionako biti korisno za sve tvoje buduce akcije.

pozdrav

bogi

gricko
18-08-2006, 10:05 PM
Za pocetak kreni da ucis engleski jezik. Bez obzira na svu predusretljivost ovdasnjih ljudi (na Forumu ili van njega), ne mozes ocekivati da oni citaju umesto tebe i prevode ti.

Nisam ni rekao da ne znam engleski vec da se malo teze snalazim, malo teze kad naidjem na nesto sto nebih najbolje razumio ni da je prevedeno... U tom smislu se nadam da ce mi ljudi ovdje pomoci a ne da mi prevode tekstove... Ja surfam po netu i listam razne kataloge i sl. i pokusavam sam sebi definisati sta me zanima i sta ne znam pa da mogu pitati ovdje. Mozda ce biti glupih i nelogicnih pitanja ali to mi je sansa da nesto saznam kako treba.

pozz

boggy
18-08-2006, 10:10 PM
..... Mozda ce biti glupih i nelogicnih pitanja ali to mi je sansa da nesto saznam kako treba.
....

Samo udri, mada vec ima dosta diskusija na tvoju temu, ima tu sta da se cita barem tri meseca....

pozdrav

bogi

Arthur
22-08-2006, 12:03 PM
AJD da pokusamo, dobronamerno :
Nisam bas najbolje shvatio neke stvari vezane za produkciju, ima dosta skracenica i pojmova koje nisam razumio, jos uvijek nemam osjecaj sta sve treba i kako da funkcionise i na koje stvari treba obratiti paznju a malo teze mi ide engleski pa se mucim? Znam da konfiguracija opreme za studio nekad zavisi od toga sta se planira raditi u njemu pa, cisto radi orijentacije, ja bih snimao nesto tipa zadnjeg albuma Gibonnija?

*Da li je bolje imati neki snimac kao recimo Alesis ADAT HD24 (prikazan u sound&music magazinu) pa ga povezati sa racunarom bez ulaganja u zvucnu karticu i sa nekim mikserom (kakvim?) ili imati neki audio interface/kartu pa koristiti kontroler tipa Tascam US 2400 za kontrolu Cubase-a?
Da li bi mi bilo bolje koristiti racunar kao snimac tj. snimati preko zvucne kar. u Cubase sx ili snimati u neki eksterni snimac pa naknadno sve prebaciti u cubase i miksati?

Visekanalni snimaci su ti potrebni samo ukoliko zelis da snimas veci broj kanala istovremeno ili zelis da mixas koristeci analogni mixer a ne kompjutersku sabirnicu. Obe opcije imaju svoje prednosti, ali mi se cini da je na kraju zgodnije raditi sve na kompjuteru jer imas znacajno veci broj kanala / sprava na raspolaganju nego da kupujes harddisk rekorder i bilo koji jeftiniji mixer. Dakle, moja preporuka je da ulozis u dobru konfiguraciju i neki Firewire interfejs sa 8-12 kanala (npr RME Fireface ili Motu HD192 koji je skuplji ali i bolji). Da ne bude zabune, ti interfejsi se ponasaju kao kartice tako da je to sve sto ti treba. Sto se kontrolora tice, mislim da ti za pocetak bas i nisu najneophodniji, jer treba odredjeno vreme/znanje da se podese i naviknes da radis na njima. Za pocetak, mis i tastatura u ruke ;)

*Htio bih snimati vokale, akusticne i elektricne gitare, klavijature, a ako bi bilo izvedivo i bubnjeve?

*Imam na raspolaganju prostor dimenzija 8,5m X 3m za studio pa me zanima moze li se tu profesionalno snimati i miksati ako nabavim solidnu opremu?

Prakticno, zelis da snimas sve osim simfonijskog orkestra :mrgreen: Nisi precizirao da li je taj prostor iz komada ili iz vise prostorija. Ukoliko je iz komada, mogao bi da ga pregradis na pola i napravis dve pristojne male prostorije za snimanje i reziju. Ta kvadratura je na donjoj granici za prihvatljiv rad, a i to najvise zavisi od same akusticke obrade koja ce ti odneti jos dosta novca, ukoliko zelis da je napravis iole ozbiljnije.

*Zelim sistem koji cu moci nadogradjivati vremenom tako da dobijem prof. studio pa mi preporucite sta da radim i sta da kupujem? Znam da je sad pitanje koliko sam spreman da potrosim ali neka bude ovako: za pocetak da shvatim na kom principu bi bio baziran studio koji bi mi trebao (prvo sto sam pitao), ne trebam vise od 16 kanala na mikseru ali bih volio bar 24, da li bi mi trebao neki processor efekata ili da i to bude softverski rijeseno?Kakvo mikrofonsko predpojacalo?

Monitori i mikrofoni mi za sada nisu problem, o njima cu razmisljati kasnije?

Digitalno okruzenje (kompjuteri,karte i sl) ti omogucava mnogo jednostavnije nadogradjivanje pa i u analognom pravcu, nego da u startu pocnes sa kompromisnom analognom opremom. Tako da odlozi razmisljanje o mixerima, hd snimacima i externim procesorima. Moja preporuka je da ulozis u ozbiljnu kompjutersku audio konfiguraciju - znaci jaka masina, dobar interfejs i po mogucstvu neka jaca DSP platforma u masini (UAD, TC Powercore, SSL Duende, Focusrite liquid mix ili sve to zajedno :banghead: :p )
I nemoj potcenjivati monitore i mikrofone obzirom da su od presudne vaznosti, jednako kao i svi navedeni delovi sistema. U prevodu, dzaba ti dobra konfiguracija ukoliko ti je zvucni rezultat na kraju krpa! ;)
Nadam se da sam te malo uputio u dobar pravac razmisljanja. Takodje preporucujem ti da se za konkretne savete u vezi kompjuterske konfiguracije obratis Divineru i ruDAW ekipi, izgleda da prave cuda za prihvatljivu cenu..

gricko
22-08-2006, 09:50 PM
Hvala puno! ja iskustva nemam a znanje jos hvatam kako stignem, i proucavam sve sto mi se preporuci.
Znam da cu sad ispasti totalni duduk ali sta cu :mrgreen:
Mozes li mi pojasniti sta je to DSP platforma, ( i sta se podrazumjeva pod UAD, TC Powercore, SSL Duende, Focusrite liquid mix)
Stvarno se prvi put susrecem sa ovim...

lesha
22-08-2006, 10:03 PM
zar te toliko mrzi da potrazis po forumu? :confused:

gricko
22-08-2006, 10:26 PM
ma trazim ali ne kontam :( jer svi raspravljaju o konkretnim stvarima a ja nemam pojma o cemu oni diskutuju... Moze li samo malo kratko objasnjenje? Sta je to u stvari, neki program? Dio hardvera? Znam da je glupo ali citam o necemu sto ne znam sta je...:banghead:

Moritz
22-08-2006, 10:37 PM
Evo da ti olaksamo ;) da ne trazis po forumskoj istoriji.
TC POWERCORE - http://www.tcelectronic.com/PowerCoreConcept
UAD - http://www.uaudio.com/products/digital/index.html
SSL - http://www.solid-state-logic.com/music/duende_home.html

E, odes tamo pogledas i procitas i onda se vratis sa malo konkretnijim pitanjima :) .

boggy
23-08-2006, 03:39 AM
Hvala puno! ja iskustva nemam a znanje jos hvatam kako stignem, i proucavam sve sto mi se preporuci.
Znam da cu sad ispasti totalni duduk ali sta cu :mrgreen:
Mozes li mi pojasniti sta je to DSP platforma, ( i sta se podrazumjeva pod UAD, TC Powercore, SSL Duende, Focusrite liquid mix)
Stvarno se prvi put susrecem sa ovim...

Evo, ukratko,... "DSP platforme" su sprave koje za obradu audio signala imaju poseban procesor (ili vise njih) specijalno razvijen za tu namenu. U tom slucaju host masina (PC ili MAC na koju je platforma nakacena na ovaj ili onaj nacin), i njen licni procesor, sluzi onda samo za graficki interfejs raznih programa za obradu zvuka, pristup fajlovima na disku,itd... dok sva obrada ide kroz DSP (Digital Signal Processor).
Time se povecava efikasnost rada i smanjuje uticaj desavanja na host masini na integritet celog sistema (krckanje, puckanje, prekidi, itd). Naravno... to je ideja "DSP platforme"... koliko to uspesno radi i koji su problemi... zavisi od slucaja do slucaja i to konkretni korisnici dobro znaju.

pozdrav

bogi

bole
23-08-2006, 09:27 AM
zdravo gricko. posto imam i kartu i hd snimach...i externe procesore i pluginove i cubase i mixer 48 ch a u bl sam ..javi se na pm ....dodji pa da i prakticno vidis prednosti i mane:cool: ...pozdrav

Tiki the Boyler
23-08-2006, 09:59 AM
Dobronamdošao bole! ;)

Upravo tako... super je imati ovakve threadove na Rumskom (mada ih ima jako puno), ali zašto se gricko stalno ustručavaš doći i pričati sa živim ljudima... ?

gricko
23-08-2006, 11:57 PM
Ma za sada ucim osnovne stvari ovako, jer ne zelim da se osramotim kad mi neko pokaze nesto i objasni a ja nista ne kontam. Ja iskreno jedva cekam da udjem u neki studio i uzivo sve vidim i osjetim ali se jos suzdrzavam, jos malo. Dok malo iscitam neke stvari eto mene :)

Tiki moze li se sve ovo sto ja zapitkujem isprobati u Artistu tj. mogu li se kombinovati razlicite sprave cisto radi probe?