PDA

View Full Version : Ne zavaravajte se!

DaBear
18-08-2006, 01:05 PM
jbga, pola sata ne mogu da smislim naslov aza thread!!

Hteo sam da kazem kako sve ovo kad se skupi na jednom mestu, mozda i izgleda impresivno...ima poznatih imena, velikih tiraza, platinastih ploca, ali ne treba zaboraviti da se to sve desavalo u razmaku od 11 -12 godina !! Zadnjih 7 godina zovem "profesionalnim"...Kad se podeli broj remiksa / mikseva (oko 150) na 12 godina, dodje ti odprilike 1,5 miks mesecno!!
Nekad se radilo po 1-2 nedeljno a nekad nema nista po 3-4 meseca!!
A povrh svega, nisu svi radjeni za iste pare! Tako da nije sve okovano ruzama!
A gde su sprave, renta za prostor (koji iznajmljujem vise od 7 godina).?
A zena i deca? kola? krediti, kartice..??

Povrh svega, pos'o nije ko sto je nekad bio. Avansi su sve manji (ako ih uopste ima), za remixe vise niko ne placa kao pre...sve se radi na "spec" - ti uradis sve do kraja, pa ako im se svidja, onda ti plate (koliko oni misle da je dosta)..

Jedno vreme je Dance bio "mainstream" - glavna muzika, pune liste, pun TV...sad se slusa samo brit gitarski rok, i zenski singer / songwriteri...
nema sta da se remiksuje!!
Dance i dalje zivi, ali je samo 10% od onog sto je bio pre!
Ja sam svojevremeno sam izdavao vinil (white labels) za DJ-e, i prodavao od 500 - 2,500..jedan je otiso u 8.000 (Doobie Brothers bootleg koji je posle Warner potpisao od nas za velike pare - i nikad ga nije izdao kao singl!! samo su stavili na 3 kompilacije...)
Zadnji vinil koji sam odstampao u 1000 komada je otisao u 250...ostalo smo istopili! nema vise svrhe....sve se pojavi na web-u kao mp3 za par dana!!

E, zbog svega toga, ima malo saranja....malo reklame (jedna godisnje moze da pokrije sve troskove za godinu dana), malo ovo, malo ono...
ali je snalazenje..i nije prijatno.

Nema svrhe zavaravati se da cu jednog dana napisati pesmu za Robbie Williamsa ili tako nekoga, pa cak i ako napisem, dok podelim sa njim, dok publisher uzme cut, na 3.000.000 (3 miliona, eeej!!) prodatih albuma bi zaradio koliko i od jedne reklame od 30 sekundi ..

Pa vi deco vidite....

Sandzama
18-08-2006, 01:29 PM
"krvav" poso, slazem se;) Mada jos uvek nisam video neku kintu od ovoga svega :) (izuzev par tezgica;)

Anyway, iskreno, nema sta.

Mogli
18-08-2006, 03:52 PM
"krvav" poso, slazem se;) Mada jos uvek nisam video neku kintu od ovoga svega :) (izuzev par tezgica;)

Anyway, iskreno, nema sta.

Nijedan posao nije krvav ako ga volis.;)

shigumicu
18-08-2006, 05:13 PM
Nijedan posao nije krvav ako ga volis.;)

Osim ako nisi mesar, i volis taj posao. :mrgreen:

Manley
22-08-2006, 01:40 PM
Ja samo da te pozdravim i da izrazim odusevljenje....svaka cast, ovakav dosije ja impresivan (nisam bio par meseci na forumu pa tek sada postavljam poruku)

DaBear
22-08-2006, 06:39 PM
Ja samo da te pozdravim i da izrazim odusevljenje....svaka cast, ovakav dosije ja impresivan (nisam bio par meseci na forumu pa tek sada postavljam poruku)

bas se neki dan setih...rek'o nema ga Manley vec dugo? sta bi sa covekom..?
super...

Manley
22-08-2006, 06:44 PM
bas se neki dan setih...rek'o nema ga Manley vec dugo? sta bi sa covekom..?
super...

uzimam ti posao ;) $$$$

radio sam jednu tvoju iz londona....

neki r`n`b dobra je mala, a i izgleda nedaj bozeeeeee:o

evo sada imam par dana za odmor...ZASLUZENO :cool:

SHIVA
22-08-2006, 07:36 PM
Svi prichaju da to vishe nie kao prije. Nekad je to bilo dostupno samo odabranima i sretnima, a danas svakome tko ima malo bolji soundcard i PC. Znam da iz perspektive onoga tko zhivi od tog posla ovo i nie bash sjajno, ali mnogi che tek sada zapravo dobiti priliku. Poglavito oni koima je svejedno prodaje li netko njihov CD ili se skida mp3 s neta. Izvodjach od toga ionako dobije kikiriki, a zhivi se od koncerata. Osobno smatram da je vrijeme posrednishtva izmedju publike i izvodjacha (producenta) gotovo. Internet vech sada mjenja zhivot na zemlji i to tako da pogadja upravo industriju koja je zhivjela na rachun tudjeg talenta. Internet omoguchava direktan kontakt publike i talenata. Posrednici su u izumiranju, a na zhalost i sve popratne djelatnosti.

Moritz
22-08-2006, 08:06 PM
Gresis, nazovi ih menadzeri, posrednici ili nesto trece "KONTAKTI" ce i dalje biti nesto najvaznije ako zelis da napravis neku karijeru. Podrazumeva se da svoj posao radis jako dobro i da postoji potraznja za tobom da bi uopste mogli i da pricamo o bavljenu ovim poslom van domena "PROFESONALNOG AMATERIZMA".
A kad vec postanes velicina, to ti i nije vise toliko potrebno....mada i od takvih velicina postoji veca velicina koji su uvek potrebni nekome. Nadam se da me razumes sta sam hteo da kazem .:)

DaBear
23-08-2006, 11:59 AM
Gresis, nazovi ih menadzeri, posrednici ili nesto trece "KONTAKTI" ce i dalje biti nesto najvaznije ako zelis da napravis neku karijeru. Podrazumeva se da svoj posao radis jako dobro i da postoji potraznja za tobom da bi uopste mogli i da pricamo o bavljenu ovim poslom van domena "PROFESONALNOG AMATERIZMA".
A kad vec postanes velicina, to ti i nije vise toliko potrebno....mada i od takvih velicina postoji veca velicina koji su uvek potrebni nekome. Nadam se da me razumes sta sam hteo da kazem .:)

I dalje ce biti najbitnije koga poznajes! Mislim, nema sanse da dobijes neki posao da radis ako si sranje i ako niko ne zna koliko si dobar (ako si uopste), ali ima mnogo dobrih koji se guraju za sve manju kolicinu muzike!
Ako se ima mogucnosti (ima se za racune, stan i hranu) onda treba gurati dok ne ubode!
Ne znam da li ste culi za lika koji se zove Scott Storch. On je Dre-u radio aranzmane / svirao klavijature / co-komponovao, itd...dok nije malo izgradio ime (2-3 goine). I sad SAMO 5 godina odkako ga je napustio je jedan od najvecih RnB producenata u Americi - nema za koga nije radio. Bijonci je uradio 3 singla sa zadnjeg albuma, 50 Cent, ...ma svi..i pri tome za tih 5 godina zaradio sitnih $70.000.000 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

evo pa citajte malo
http://www.rollingstone.com/news/story/10699242/scott_storchs_outrageous_fortune

SHIVA
24-08-2006, 12:42 PM
niste vi mene shvatili :)

najlakshe je otvoriti vlastitu etiketi i dati CD nekoj distribuciji. Jasno, distribucija neafirmiranim etiketama uzima gotovo sve shto se dobije prodajom (ako se uopche i proda neshto). No ako je materjal dobar dovoljno je da dodje na par boljih web shopova i ekipa vech skida mp3 sa p2p mrezhe.

Psytrance produkcija je krcata ovakvih primjera. Projekti tipa Xenomorph, Penta, Greg On Earth i sl. nisu prodali niti 100 CD-a ali svakih 15 dana sviraju live u drugom kraju svijeta i za to uzmu pristojne novce, putuju po festivalima i dobro se zabave. Za album, etiketu i distribuciju ih zaboli dupe. Publika ima mp3-ce, oni imaju nastupe i svi sretni i zadovoljni. Nakon "prvog kontakta" s publikom vishe nema potrebe za "sluzhbenim" izdanjima.

Druga je stvar ako nekoga "pali" broj prodanih CD-a, radio top ljestvice, MTV chart i sl... Tada je bitno koga poznajesh, ali to ionako nema veze s kvalitetom glazbe koju radish vech s kvalitetom poznanstva koje ti je omoguchilo ulazak u glazbenu "elitu".

kruko
24-08-2006, 02:29 PM
Ne zivi se vise od studijskog rada ocigledno. Produkcija gura zive nastupe na kojima se uzimaju pare. Primetna je tendencija porasta cena koncerata/dj/live nastupa. DJevi prave ploce da bi postali nesto vise od bedroom djeva, ili, ako su vec afirmisani, da bi uzimali jos vise para po nastupu...gotovi svi live nastupi kao jeftiniju alternativu nude i "dj set", a neke pop i rok zvezde su pocele da rade kao djevi (boy george odavno, onaj lik iz new ordera, ne mogu da se setim imena, itd..).

buah.

edit: nisam ni gledao drugu stranu, shiva je objasnio/la