View Full Version : Vracheve vradzbine za vocal?
idekius
13-08-2006, 07:39 PM
Postoje li neki eq-i, kompresori i reverbi za koje bi mogao da kazes da su ti omiljeni alati pri obradi vocala?
DaBear
13-08-2006, 08:05 PM
Postoje li neki eq-i, kompresori i reverbi za koje bi mogao da kazes da su ti omiljeni alati pri obradi vocala?
Pa zavisi kakav je vokal...ako je mlak, onda ide Bobm Factory 1176 plug in, da ga pumpa jako, da sve izvlaci..nekad Waves R-compressor. Nekad stavim outboard Avalon 737, nekad 2 ili 3 za redom. Eq - Focusrite plug in, plus uvek malo sa deska, nekad i vocal channell plug in....onda Digidesign de-esser (mega radi!) Pa onda ide (uvek) u delay na desku (Roland SDD1000) za ponavljanja..ili Yamaha D5000 za duplex. Pa reverb - kako kad nekad Lexicon, nekad REV500 plate sa pre-delay-om..
Na pratece - waves ili 1176 comp, i obavezno Eventide (micro pitch ili chorus)..
Uvek programiram levele na audio traci, smanjujem dahtanje itd...plus svi ovi fxs!!
A kad je los vokal ond isto samo 10 puta vise!! ha,ha,ha....
LACKY
14-08-2006, 12:21 AM
E pa zavisi ovo ili ono, znamo da zavisi (a pogotovo kada imas s' cim). Daj coveku neki savet koji mu moze pomoci u njegovim uslovima.
DaBear
14-08-2006, 08:56 AM
E pa zavisi ovo ili ono, znamo da zavisi (a pogotovo kada imas s' cim). Daj coveku neki savet koji mu moze pomoci u njegovim uslovima.
Pa, niko nema istu kolekciju plug ina, i hardwara, kao prvo...Drugo, ja nikad nisam bio neki TECH-HEAD! Uvek krenem od nekog preseta (ako je plug in) pa ga malo (na uvo) doteram. Kod hardwerskih compressora, sam namestio na svakom sta odprilike najbolje radi i stalno stavljam iste stvari kroz njega!
(To i Mr. Lord Alge radi) stalno sve na isti kanal, outboard namasten na 1 setting i onda menjas koji najbolje cucne (samo sto on ima preko 50 hardware compressora!!!)
JA idem po tom principu...
Ne mogu sad da na pr. kazem - treshold na toliko, ratio na toliko itd..(mogu da pogledam pa da prepisem, ovako - nemam pojma!) Vrtis dok ne zazvuci dobro...Znam odprilike koji ima kakav sound - tako da ne moram da probam sve da nadjem pravi, ali to je to..
Ne prilazim tome sa mnogo tehnicke strane - sorry! Tom Lord Alge je objasnio poziciju za Vac Rack compressore - kaze: "ima samo jedan dobar setting - obadva dugmeta na 10!" to je to...
LACKY
14-08-2006, 11:21 PM
Nisam na to mislio"parametri itd". Nego jednostavno kao: U mojim uslovima se pokazalo da u vecini slucajeva mozes da vox pristojni istretiras: URS filter, Waves comp itd. Razumes, savet o alatima svima dostupnim!
Ps. Nemoj da se ljutis!
DaBear
14-08-2006, 11:54 PM
Nisam na to mislio"parametri itd". Nego jednostavno kao: U mojim uslovima se pokazalo da u vecini slucajeva mozes da vox pristojni istretiras: URS filter, Waves comp itd. Razumes, savet o alatima svima dostupnim!
Ps. Nemoj da se ljutis!
Ma kakva ljutnja....problem je sto i sa pluginovima, opet neko nema sve.
A sa pluginovima je lakse nego sa hardware-om. Prvo - ima preseta! Lako za pocetak...Sve je to dobro, URS, Waves, Bomb Factory, sve radi...
Opet, kao i kod hardware-a, ko nema pojma, pokvarice i sa pluginovima...
Opet nisam odgovorio..? eh?
LACKY
15-08-2006, 12:36 AM
Deda ti si moderator i nemoj da palamudis!
DaBear
15-08-2006, 12:44 AM
Deda ti si moderator i nemoj da palamudis!
Deda? Sto palamudim? ...?
LACKY
15-08-2006, 12:48 AM
Daj coveku neki lanac (preporuci mu nesto) da proba.
Ako te ispljuju ce' se' ritamo zajedno! Ne zajebavaj.
idekius
15-08-2006, 04:25 AM
Ma nema veze...;)
Namera prilikom postavljanje ove ideje mi je bila da chujem Vrachev princip, jer svako ima neki "najcesci, trenutni nacin", koji se, naravno, modifikuje zavisno od situacije i pevacha (ako ne ide A, onda cemo A1 i A2, ako A opcije otpadaju, onda cemo plan B i njegove varijacija :mrgreen: ), a i da Vrachevo "gostovanje" (ciji rad umem da cenim) bude i malo edukativnog karaktera, posle saveta nasem drugu ProkDu-u oko molerskih radova u studiju :):)...
ProkDu
15-08-2006, 05:19 AM
... a i da Vrachevo "gostovanje" (ciji rad umem da cenim) bude i malo edukativnog karaktera, posle saveta nasem drugu ProkDu-u oko molerskih radova u studiju :):)...
Znaci ne mozes, a da se ne uhvatis za ProkDu-a.
"I na tu foru Idekiusa se svi grohotom nasmejase." Bravo. Bravo.
Visoki intelektualni dometi mog komsije Dekija. U prevodu: "A koji su ti omiljeni fudbalski klubovi prilikom gledanja utakmica?". Bravo. Bravo. Nemam reci, ostao sam bez teksta. :banghead: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Moracemo da izmislimo novu jedinucu za merenje ........ (upisati po zelji i pustiti masti na volju).
1 Idekius = :banghead:
2 Idekiusa = :banghead: :banghead:
... itd. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ne ljutis se valjda, malo se salim. :twisted:
idekius
15-08-2006, 05:30 AM
Ne ljutis se valjda, malo se salim. :twisted:
Naravno da se ne ljutim... Cak me jako raduje ovaj tvoj odgovor, mislim, glupo bi bilo da je moje pominjanje tebe proslo bez tvoje reakcije... tada bi moj trud bio uzaludan, a ovako je efekat potpun :mrgreen::twisted::twisted::twisted:
ProkDu
15-08-2006, 06:11 AM
BBBBBBBbbbboooooooooooooooooooommmmmmmmm
Koji je postupak, prilikom nailaska na minu?
- Skočiti 20 metara u vis i rasprosuti se po okolnom terenu.
:D
Dushan_S
15-08-2006, 02:59 PM
BBBBBBBbbbboooooooooooooooooooommmmmmmmm
Koji je postupak, prilikom nailaska na minu?
- Skočiti 20 metara u vis i rasprosuti se po okolnom terenu.
:DKako je to JAKA epizoda Crne Guje, nikad jača!!! :hyper:
"Sir, I think we are in field full of mushrooms" :rotfl:
ProkDu
15-08-2006, 08:54 PM
:rotfl:
ProkDu
15-08-2006, 09:43 PM
@offtopic
Neki ljudi bash vole da u?etaju u minsko polje. ;) A, iako znaju, i upozoreni su ?ta ih tamo čeka.
Zove Melčet, kapetana Crnog. ''Da, generale. ... Operacija 'Sigurna Smrt' !!!, ... Mislim da imam dva dobrovoljca (gleda u Boldrika i Persija).'' :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.