View Full Version : kucno resenje za izolaciju zvuka
filip
13-08-2006, 04:15 AM
da li je dobro izolovati citavu sobu onim "spicastim" sundjerom (sve zidove+plafon), ili nema tolike potrebe za time, vec da polepim po bitnim mestima (kako bi to trebalo da izgleda)? sobu bih koristion jednostavno za bolje slusanje, i (sa paravanima) u cosku sobe snimao akusticnu gitaru + vokale.
verovatno je glupo pitanje, ali ipak to pravi veliku razliku u $$$, pa me sitni detalji interesuju....
dakle, samo sobna studijska varijanta.
hvala!
p.s. ako je od pomoci, dimenzije sobe su mi:
sirina 2,7 x duzina 4,4 x visina 2,55m
opet hvala!
Ne bi bilo lose da, ako vec sam hoces sve da radis, nabavis neku knjigu iz akustike, i arhitektonske akustike. Bez uvrede, ali na par mesta u pitanju se vidi da nisi u 'materiji' i najefikasnije bi bilo da sam naucis neke osnovne stvari, a forum ce ti pomoci oko detalja. A da te ohrabrim, neke osetne intervencije u sobi mogu da potpadnu pod 100e
boggy
13-08-2006, 01:30 PM
Slazem se sa OFF-om.
Dodao bih jos samo da ti sundjeri o kojima pricas mogu biti seceni od onog za namestaj koji nije dobar za akustiku, jer nije pravljen za tu namenu.
Instant resenja nema jeftinih, nedostatak novca mozes da kompenzujes znanjem i snalazljivoscu. Sto ne vazi samo za akustiku.
Potrudi se da iscitas sta je sve pisano u ovoj sekciji na tu temu da ne bi ispocetka usli u debate oko materijala za apsorpciju. Mislim, mozes da pitas nesto na ovaj nacin, ali se ipak bojim da je to prezvakana tema vise puta, i da je vec (cak i meni) dosadilo da ponavljamo istu pricu.
pozdrav
bogi
stigma
13-08-2006, 01:42 PM
Baci pogled na ovo:
http://www.provox.hr/audio/novost.aspx?IDnov=77
Izgleda dobro rijesenje za relativno male pare (nesto manje od 300 eura).
Neznam da li neko ima iskustava sa ovim?
boggy
13-08-2006, 01:44 PM
.....
Neznam da li neko ima iskustava sa ovim?
I mene zanima da li je to neko probao.
pozdrav
bogi
filip
13-08-2006, 06:14 PM
moje prvo razmisljanje je bilo da pokrijem neke bitne delove sobe, u odnosu na poziciji zvucnika i toga kako se zvuk odbija po sobi. Tonci su mi ovde u kanadi samo kroz razgovor rekli da pokrijem celu sobu kao da bi to bilo najbolje, a ja znam da ima "manjih" i jeftinijih i eventualno boljih resenja, i zato sam postavio ta pitanja.
ne znam puno detalja o akustici, ali znam vise nego sto izgleda da znam. Zanimalo me je samo koliko dobro resenje donose sundjeri.
Takodje, bilo mi je bitno da cujem odgovor od vas jer mi soba sluzi i kao "rezija", a i kao gluva soba, na zalost nemam bolje resenje, pa mi je za moju situaciju bio potreban savet. Reko sam, u poseti sam u kanadi i ovde mogu da kupim te posebne studijske zvucnike raznih oblika i da posaljem brodom.
Ja sam hteo cosak sobe da pokrijem tim sundjerima i zatvorim paravina i time napravim gluvu sobicu, i ostatak sobe samo na bitnim mestima stavim nesto, i tu sam dobio odgovor da prekrijem celu sobu.
ajd, da vas ne smaram vise,
cenim vase odgovore,
hvala vam
filip
filip
13-08-2006, 06:19 PM
izvinite, opet se nadovezujem,
moje pitanje nije bilo ono iz vedra neba "ej, kako da izolujem sobu", to nisam hteo tako da postavim,
trebalo je da glasi na fazon, ako imam nacina kako, da li je dobro i potrebno upste pokrivati celu sobu za moju namenu, ili mogu da dobijem isti efekat drugacijim resenjem.
oduvek mi je teze da se objasnjavam,
zato hvala na strpljenju i razumevanju
pozdrav!
Tiki the Boyler
14-08-2006, 09:37 AM
Reflexion Filter je dobio extra ocijene širom svijeta!
Ja sam ga probao na MusikMesse (što će reći u prepunoj sajamskoj hali) i onaj snimak (jen dva jen dva) koji sam potom slušao je zvučao iznenađujuće usamljeno!
Uskoro ga očekujem kod sebe, tako da ćemo imati utiske iz prve ruke! :)
A bićete pozvani da probate i lično!
I da... to bi bilo jako lijepo rješenje za sve koji imaju probleme kao @filip...
Arthur
14-08-2006, 10:30 AM
filip, nije bilo iz vedra neba, ali ipak, ljudi ti lepo rekose - sve na temu akustike i izolacije je veoma skoro bilo detaljno pretresano u ovoj sobi, i sam sam licno ostavio nekoliko jako korisnih linkova... verujem u to da kada bi se malo potrudio i procitao gradivo, sam bi dosao do veoma korisnih zakljucaka...
filip
14-08-2006, 03:19 PM
filip, nije bilo iz vedra neba, ali ipak, ljudi ti lepo rekose - sve na temu akustike i izolacije je veoma skoro bilo detaljno pretresano u ovoj sobi, i sam sam licno ostavio nekoliko jako korisnih linkova... verujem u to da kada bi se malo potrudio i procitao gradivo, sam bi dosao do veoma korisnih zakljucaka...
...izvini sto moji odgovori zvuce "odbrambeno", nije mi namena da budem takav. Mnoge stvari u ovom forumu su mi neograniceno puno pomogle, zato i postavljam pitanja tamo gde znam da cu dobiti kvalitetne odgovore. Tvoje linkove i razne druge sam i procitao i citam.
Hvala na strpljenju, i izvinjavam se svima koji su me pogresno protumacili!
boggy
14-08-2006, 03:51 PM
Zdravo filip.
Poenta price svakog Foruma je da se znanje razmenjuje, siri i uvecava. Prva stvar koja mora da se resi je ponavljanje istih gresaka (recimo, koriscenje stiropora, tvrde poliuretanske pene, sundjera za namestaj, itd)
Kada to prebrodimo, onda mozemo reci da vise nismo u minusu nego na nuli... ali kao ZAJEDNICA, ne kao pojedinci.
Tvoje citanje je usmereno ka tvom znanju, ali i zelji da povecamo broj ljudi koji mogu na ova pitanja da odgovaraju a da to nisu samo cetiri-pet clanova Foruma, koji su uvek "mirodjija" u svakoj akustickoj supi.
Svako od nas zna ponesto, ali niko ne zna sve, ne zato sto je glup, nego zato sto je oblast presiroka i ne moze sve da se proba. U tom slucaju to sto ces ti da iscitas sta smo mi sve do sada debatovali, nece samo koristiti tebi, nego i celoj virtuelnoj zajednici, jer ce biti "pametnija" za jos jednog clana. Jedino nisam siguran sta cemo mi da radimo sa tolikom "pameti".... ali dobro... videcemo kasnije :mrgreen:
prema tome, citaj i uzivaj... iako je sve prosarano spamom i sprdnjom, ovako sazeto stivo neces naci ni u jednoj knjizi... nekad moze biti i zabavno....
pozdrav
bogi
darkokgk
11-11-2006, 03:34 PM
Hteo bih da uradim zvucnu izolaciju izmedju pregradnih zidova u stanu.
Zid je pregradjen blokom od 12 cm. Sa jedne strane lepim rigips umesto malteracije, a sa druge na kostrukciju srafim rigips i onda bih u tu kostrukciju stavio azmafon. I sada me interesuje da li je to dobro resenje?
Da li da azmafon lepim na zid, onda mi ostaje vazdusni prostor izmedju azmafona i rigipsa ili da azmafon lepim na rigips pa mi ostaje vazdusni prostor izmedju azmafona i zida?
Da li je ovo dobro resenje zvucne izolacije?
Azmafon od 1cm debljine 1090x920 je 144din, a od 2cm debljine 234din. Da li je dovoljna zvucna izolacija od 1cm?
Reflexion Filter je dobio extra ocijene ?irom svijeta!
Ja sam ga probao na MusikMesse (?to će reći u prepunoj sajamskoj hali) i onaj snimak (jen dva jen dva) koji sam potom slu?ao je zvučao iznenađujuće usamljeno!
Uskoro ga očekujem kod sebe, tako da ćemo imati utiske iz prve ruke! :)
A bićete pozvani da probate i lično!
I da... to bi bilo jako lijepo rje?enje za sve koji imaju probleme kao @filip...
iiiiiiii ...... ????
.... je l' stiglo ???
Pozdrav
darkokgk
11-11-2006, 04:20 PM
potrebno mi je najbolje i najeftinije resenje za zvucnu izolaciju izmedju soba jer se sve cuje kao da zid ne postoji!!!
Arthur
11-11-2006, 08:58 PM
ne moraš da bacaš pare na azmafon, jer je značajno skuplji od staklene i mineralne vune, koja je za ove potreba skroz ok, jer će biti zazidana..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.