PDA

View Full Version : Stereo i mono u prostoru

Mogli
09-08-2006, 11:00 PM
Mene interesuje kako resavas ove pocetnicke stvari, koje vidim da svi znaju, ali ja se tu uvek dvoumim - kako da odredim da li ce pojedini instrument biti na stereo ili mono traci u sekvenceru? Konkretno, imam akusticni bubanj, lepo odradjen i zadovoljan sam sa njim, i sad bi da ga uklopim sa nekim loop-om da mu drugaciju dimenziju, ali ne znam kako da ih uklopim u panorami! Ako imam dve akusticne gitare, da li one treba da su na mono kanalima, razbacane levo i desno, kad pojedinacno lepse zvuce na stereo traci? Koji instrumenti treba definitivno da budu stereo? Primecujem da se mono instrumenti bolje cuju u mixu ili gresim? Kolika udaljenost treba da bude u panorami izmedju na primer daira i hi-hat-a? Nekad mi se cini da sam suvise udaljio instrumente i kao da ne pripadaju pesmi, a kad ih priblizim nastaje guzva.....Ubedjen da taj pravilan balans izmedju istrumenata i efekata daje svu lepotu zvuka koji volim da poredim sa slikarskim platnom, bas kao u Art Of Mixing od Gibsona.

DaBear
09-08-2006, 11:20 PM
Mene interesuje kako resavas ove pocetnicke stvari, koje vidim da svi znaju, ali ja se tu uvek dvoumim - kako da odredim da li ce pojedini instrument biti na stereo ili mono traci u sekvenceru? Konkretno, imam akusticni bubanj, lepo odradjen i zadovoljan sam sa njim, i sad bi da ga uklopim sa nekim loop-om da mu drugaciju dimenziju, ali ne znam kako da ih uklopim u panorami! Ako imam dve akusticne gitare, da li one treba da su na mono kanalima, razbacane levo i desno, kad pojedinacno lepse zvuce na stereo traci? Koji instrumenti treba definitivno da budu stereo? Primecujem da se mono instrumenti bolje cuju u mixu ili gresim? Kolika udaljenost treba da bude u panorami izmedju na primer daira i hi-hat-a? Nekad mi se cini da sam suvise udaljio instrumente i kao da ne pripadaju pesmi, a kad ih priblizim nastaje guzva.....Ubedjen da taj pravilan balans izmedju istrumenata i efekata daje svu lepotu zvuka koji volim da poredim sa slikarskim platnom, bas kao u Art Of Mixing od Gibsona.

Ja popi***m kad mi posalju nesto da miksam a ono sve "stereo" trake! Ko je cuo za stereo hi hat, stereo bas bubanj? stereo sve....sve je L/R a u sredini nista!!!
MONO je zakon, sa mono reverbima...ZADNJI HOT CHILLI PEPERS ALBUM - CEO MONO!!! Onda stavis JEDAN instrument u neki dobar stereo i odjednom sve zazvuci skupo.....kad je sve u nekim stereo chorusima i zezalicama..sve se razvodni..
Panorame, balansi i malo EQ - sve je u tome. U pravom smislu reci "razgrces instrumente i pravis mesto za vokal" u stereo slici i frekventno....

sad bas privodim kraju neki album mix (za nase trziste) i na par stvari Rhodes, gitare, strings i vokal svi u istoj oktavi, (i to visoko!) tanko, nema nista dole, nema mesa...a bas neki muljavi, skoro sub zvuk - ni on se necuje! A SVE STEREO!!!! he,he...al zato je snimljeno na 24BITA, 48khz...!!

Pa razdvajaj kanale na mon, brisi pola...levo, desno..(nigde moga stana..ha.haa) havarija..
Oakve stvari se uce samo rutinom...za svaki miks koji je izasao na nekom albumu ili singlu, sigurno sam uradio 10 koji nisu videli svetlo dana...! Samo se pokaze posle nekog vremena...

idekius
09-08-2006, 11:31 PM
ZADNJI HOT CHILLI PEPERS ALBUM - CEO MONO!!!

Izvinjavam se sto ulicem u temu, ali upravo taj poslednji RHCP, nove albume PINK i PLACEBO, PRINCE-MUSICOLOGY i jos neke stvari gotivim i to je ono sto nazivam modernom rock produkcijom!

Mnogo toga u centru, nema divljanja reverbima, nije "raskosno" kao Balkanska produkcija i mozda oni i neznaju da rade, mozda su amateri u odnosu na nas "shiroke" Balkance sa loptastim kockovima (tuuutsss) i hall-ovima, ali to je ono sto se meni svidja. Takodje mi je interesantan nedavno objavljeni koncertni album grupe Motley Crue koji im je radio Bob Rock...

Zdrava i postena prica...

zoolander
10-08-2006, 06:28 AM
...al zato je snimljeno na 24BITA, 48khz...!!

Ajd mi objasni kakva je razlika između snimke na 16 bita i one od 24bita,koja je kvaka tu?

OFF
10-08-2006, 08:35 AM
Ajd mi objasni kakva je razlika između snimke na 16 bita i one od 24bita,koja je kvaka tu?

Bilo mnogo puta na forumu, nemojte pretrpavati coveka sa istim stvarima

DaBear
10-08-2006, 09:03 AM
Ajd mi objasni kakva je razlika izme?u snimke na 16 bita i one od 24bita,koja je kvaka tu?

Ja licno radim 16BIT / 44,1 sve vreme....! Razlike ima, ali primetna je samo ako se sve radi dobro od pocetka - dobri pre-amps, zvucnici, mikrofoni, DOBRI PEVACI I SVIRACI itd....ako je muzika loops & soft synths - nema potrebe, samo se trosi hard disk!
16BIT, ako je uradjen dobro, moze da zvuci super - svi CDs su jos uvek 16bit..
Na kraju, da ponovim, uopste se ne lozim na te price 16/24-48/96K itd...nikoga nije briga vise! Ionako ce zavrsiti na nekom PC-ju kao 128kb MP3!!!

Max
10-08-2006, 01:27 PM
@ Da Bear

Verujem da su tvoje muke sa mono stereom u stvari zbog pro toolsa ...... sa Nuendom mogu da ti izvezu sve stereo trake , ali ako je na stereo traci mono materijal , mozes jednostavno pan funkcijom to dovesti na full mono , ja UVEK stvaljam mono signal na stereo kanal ( opet zbog Nuenda ) zato sto stereo efekti ( npr delay ili nesto drugo ) rade samo kad su na stereo kanalu ( pricam o insertima naravno ) . Za ostalo se slazem ...... osim mono reverba ..... Princa slusam vec 20 ak godina i navukao sam mnoge ljude na njega ..... i poslusaj da je na svakom kicku stereo room ...... da , on je mono , ali je "pasivno " ( da ne kazem povuceno ili tiho ) okruzenje oko njega vrlo stereo .... i po mom misljenju , tu je skupoca .

Licno mrzim " siroku " produkciju , iako sam prinudjen da radim istu , zbog klijenata , ali se uvek trudim , da imam izrazen mono , kao i izrazens tereo u mixu , i tu se potpuno slazem sa tobom .

.....mada mislim da treba znati uraditi i jedno i drugo .....

Pozdrav

Max
10-08-2006, 01:30 PM
........ a sa 24 bita ...... ohooooo kolika je tu razlika , narocito ako koristis dosta plugova ..... kao ja ....... za 44 Khz ili 48 Khz se takodje slazem da nije nista preterano ..... Za 96 Khz sam cuo price , ali to je jos jedna stvar koju ja izgleda ne umem da bas cujem i razlikujem .....

Pozdrav

DaBear
10-08-2006, 04:39 PM
........ a sa 24 bita ...... ohooooo kolika je tu razlika , narocito ako koristis dosta plugova ..... kao ja ....... za 44 Khz ili 48 Khz se takodje slazem da nije nista preterano ..... Za 96 Khz sam cuo price , ali to je jos jedna stvar koju ja izgleda ne umem da bas cujem i razlikujem .....

Pozdrav

Ja sve sto sam dosada dobijao da miksam je bilo 16BIT/44,1...samo projekti iz Beograda su bili 24/48 (a zvucali ko 8BIT!!! ha,ha,haa,...) tako da ne mogu da se nazovem expertom...Izraelac koji ima studio pored mene (PT HD3, High end outboard,Prism i Apogee convertori, veliki Adam-i.. itd..) snima 24/96 i svi njegovi miksevi zvuce prosecno, nista specijalno .
(da ne kazem , gore od mojih...hmmm)
A sto svaki drugi dan kupuje po jedan hard disk, da ne pricam....

Talino
11-08-2006, 02:59 AM
Povelika razlika u veličini fajlova koji su na 44/16. i 96/24?

1 minut muzike na 44.100/16 oko 10.mb
1 minut muzike na 44.100/24 oko 15.mb
1 minut muzike na 96.000/16 bit iznosi oko 22.Mb
1 minut muzike na 96.000/24 bit iznosi oko 33.Mb
znači, razlika izmedju min. i max. opcije je oko 3,3 puta.

Pa on bolje onda da otvori fabriku hard diskova! :mrgreen:

.

idekius
11-08-2006, 03:54 AM
Hmmm... ako na raspolaganju imam npr. AKAI DR16 i Soundblaster Audigy, pre cu uzeti DR16 18 bit-a i 48 kHz, nego Audigy 96, ili 192 + 24 bit-a...

Malo je bespredmetna rasprava jer mislim da smo do sada svi kao papagaji naucili da igra i kvalitet AD, clock, pa tek onda bitaza i herctzaza...

Licno snimam na 44.1 kHz i 24 bit-a... Moguce je da gresim, ali kada bih hteo veci sampling rate, isao bih na 88.2... Mislim da je resemplovanje na kraju onda mnogo jednostavnije nego sa 48, ili 96 kHz-a na 44.1, koliko je danasnji standard za CD.

S obzirom na to da je za danasnje vreme, iz vec pomenutih razloga, 88.2 puno, radim lepo na 44.1 i cisto sumnjam da bilo sta propustam.

Ehhh... mozda i propustam... to je tema za vecitu diskusiju...
Neki danasnji plugovi (npr. UAD-NEVE 1073, Precision EQ...) kada sequentzer radi naa 44.1kHz, upsampluju na 176.4 kHz, equalizuju i potom downsampluju na 44.1 kHz, bez da nas ista pitaju. Pretpostavljam da nisu bas ni oni glupi, kada su vec to odradili tako...

Eto... cak su i oni ispostovali matematiku kod downsamplovanja... resemplovanje sa 192,96 i 48 kHz na 44.1 je komplikovano (ako nemas dobru spravu) i na kraju ispadne veca steta nego korist. Za smanjenje bitaze sam chitao da nije bas toliki problem, jer je u pitanju mnogo jednostavniji proces.

Na mnogim mestima se lome koplja na ovu temu, a ja, dok se stavovi ne usaglase i rachunari dovoljno ojacaju, radim na 44.1 kHz i 24 bit-a... i to mi izgleda kao O.K. kompromis :)

Bio je ovde na forumu jedan lik koji je snimao u Nuendu sa SB Audigy na 96 kHz, potom mix usnimavao u wave lab na 88,2 i iz wave lab-a downsamplovao na 44.1 koristeci Ozon diter shaper...

Svi kazu da je taj Ozonov diter O.K., ali meni sve to deluje suludo, narocito ako za usnimavanje koristis Audigy, a i da koristis nesto bolje, opet mislim da tako nastaje veca steta, nego korist... Tolika resemplovanja moraju da se osete...Mozda gresim, ko zna... ali ne bih rekao...

44.1 kHz-24 bit-a mi je sasvim O.K. za danasnje vreme i opremu kojom raspolazem. Koristim RME-ADI 2 AD\DA koji moze da snima na 192 kHz, ali to u zivotu nisam ukljucio... Pa to nebi bili temporarni fajlovi, vec temporarni slonovi :), CPU bih pocepao sa nekoliko efekta, a Creamware i UAD karte bi mogli da mi otvore tek nesto malo plugova, a na kraju bih, pored svega, morao da radim i "neprano" resamplovanje... Hvala lepo :)

boggy
11-08-2006, 09:37 AM
....

Malo je bespredmetna rasprava jer mislim da smo do sada svi kao papagaji naucili da igra i kvalitet AD, clock, pa tek onda bitaza i herctzaza...

.....

Slazem se. To sto se razlike cuju zbog "bitaze i cega vec...:)" nije dovoljan razlog da se losiji proglasi neupotrebljivim... a CD je ipak jos uvek najmasovnije koriscen kvalitetan medijum.

Sta tek reci za filmsku industriju... postoje filmovi sa sjajno odradjenim audio delom... ali se jos uvek mogu izvorno cuti samo sa originalnog materijala u studiju... sve ostalo sto ode u masovnu DVD produkciju je kompresovano (mp3, ili sta vec) jer za 5.1 nekompresovan audio ne moze stati na DVD, pored filma koji je vec surovo kompresovan.

Borba proizvodjaca za mogucnost da duzi fajlovi mogu stati na prenosni medijum je vrlo izrazena, jer to je promena standarda, a svaka promena standarda zakotrljava nove poslove za celu masineriju industrije zabave...

Na stranu prica da li nama to treba ili ne... mi/vi/oni moraju nesto da rade.

pozdrav

bogi

Arthur
11-08-2006, 10:37 AM
Evo ja sad slusam hey ooh sa zadnjih Peppersa (kojima se do imbecilnosti divim na sirovosti i energiji, i nek imaju jos 10 ovakvih duplih albuma), i moram reci da je daleko od Mono-a... Zestoke panorame na back vokalima, cak su i osnovne gitare daleko centra... to sto je snimak sirov i dosta suv sam po sebi je nesto drugo.. i na tome mu se divim.. mislim na ciku rubija ;)
U zadnje vreme se dosta koristim extremnim panoramama jer je to postao standrard u gitarskoj muzici... cak se kanim na jednoj pesmi zvuk prosetati i van stereo slike (iza :da:) ... a mono... mislim na mixeve.. uvek nekako siromasno, retro...sto ume da bude lepo...

DaBear
11-08-2006, 11:57 AM
Evo ja sad slusam hey ooh sa zadnjih Peppersa (kojima se do imbecilnosti divim na sirovosti i energiji, i nek imaju jos 10 ovakvih duplih albuma), i moram reci da je daleko od Mono-a... Zestoke panorame na back vokalima, cak su i osnovne gitare daleko centra... to sto je snimak sirov i dosta suv sam po sebi je nesto drugo.. i na tome mu se divim.. mislim na ciku rubija ;)
U zadnje vreme se dosta koristim extremnim panoramama jer je to postao standrard u gitarskoj muzici... cak se kanim na jednoj pesmi zvuk prosetati i van stereo slike (iza :da:) ... a mono... mislim na mixeve.. uvek nekako siromasno, retro...sto ume da bude lepo...

Kad kazem mono - NE MISLIM MONO - SVE U SREDINI - NEGO MONO INSTRUMENTI / VOKALI RAZBACANI SA PANORAMAMA!! tako bolje sve sedi u miksu....a ne bas u stereo chorusu, gitara u stereo chorusu / dileju/reverbu...noga u stereo reverbu itd...
A nisam ni bukvalno mislio (kao sto sam naveo vec - prosaras!)..ljudi se uhvate za jednu rec pa onda udri!!!....:banghead:

Arthur
11-08-2006, 12:04 PM
jbg kad smo bukvalisti... a to sa stereo chorusima, to je meni boles'...
snimajte po 3 gitare na strani, eto vam sirine!

DaBear
11-08-2006, 12:39 PM
jbg kad smo bukvalisti... a to sa stereo chorusima, to je meni boles'...
snimajte po 3 gitare na strani, eto vam sirine!

TAKO BRATE!!