Log in

View Full Version : psp vintage warmer

liman021
03-08-2006, 10:51 AM
prilikom koriscenja ovog kompresora da li koristite dodatne eq posto psp vec poseduje svoj eq,saturaciju ili mozda ne koristite eq psp-a vec samo saturacioni efekat ovog kompresora?

SHIVA
05-08-2006, 06:13 PM
Pa obichno to ovisi o tome da li je nakon komprimiranja potrebno korigirati zvuk EQ-om ili ne. Inache ona dva knoba na Vintage Warmer-u nisu bash u funkciji ekvilajzera nego imaju malo komplexniu namjenu. Malo "prolistaj" PDF manual...

liman021
05-08-2006, 11:02 PM
shiva izvinjavam se ako nisam dobro razumeo tvoj post iz tvoje price mogu da zakljucim da posle kompresije "mozda" stavis eq jel tako? moj pristup je malo drugaciji ja prvo stavim eq pa onda kompresor...mozda je to pogresno ali to je moj fazon

zoolander
06-08-2006, 07:38 AM
Kolko sam ja sku?il po sluhu prvih par preseta na wormeru su eq i nemaju previ?e veze sa kompresijom,dok se preseti mijenjaju jasno se čuje da se kod jednog preseta pojača bas,kod drugog se istaknu visoki...U tom smislu ga i koristim ko eq,poslije njega stavljam kompresor.

SHIVA
06-08-2006, 11:33 AM
Imam jednu kratku anegdotu vezanu uz VWarmer. Pred par godina dok sam josh radio samo u Reasonu jedan stariji kolega i dobar prijatelj sa vishe od 15 godina "europskog" iskustva u komercijalnoj i vlastitoj produkciji (Italija, Austrija) rekao mi je da postoi jedan plug in koi radi na principu distorzije i da ga puno producenata koristi kao mastering kompresor zbog saturacije analognog karaktera. Dakako govorio je o PSP VW.

Na zhalost rijetko se vidimo jer on vechinu godine provodi u Grazu, ali kad se vidimo uvijek izmjenimo poneku informaciju. Nedavno smo se vidjeli i spomenuo sam mu novi PSP Mix Pack. Iznenadilo me kad je rekao da mu se nie svidio pa sam ga pitao je li procitao manual. Chovjek mi se gotovo nasmijao jer tko_josh_chita_manuale, posebno nakon vishe od 15 godina iskustva. U tom momentu sam se sjetio da mi je onomad preporucio VW i ja otvorim Cubase, dignem VW i pitam ga mozhe li mi pokazati gdje trebam kliknuti da mi se otvori zadnji panel od VW... vidim ja da me chovjek blijedo gleda pa kliknem i "okrenem" VW i on po prvi put u zhivotu shvati da VW nie distorzija sa EQ-om nego multiband kompresor sa preciznom regulacijom saturacije i release-a za sva 3 band-a posebno. Rekao je neshto tipa: "ne mogu vjerovat... ja 15 godina koristim ovu spravu i nisam znao da ima josh jedan panel sa gotovo vishe funkcija nego na prednjoj strani".

OK. Mnogi su to otkrili sluchajno... kliknu ljudi sluchajno negdje pored nekog knoba pa otkriju toplu vodu, ali siguran sam da che mnogima ovo bit prvi put da chuju za "drugi" panel VW. Ne znam otkud dolazi to opche uvjerenje da se alati lakshe savladaju "listanjem" preseta nego manuala!? Ljudi koi su napravili plug in su pisali i manual. Da su smatrali da ga nitko ne treba chitat ne bi ga nikad niti napisali.

Niti jedan PSP plug in ne mozhe se u potpunosti koristiti ukoliko ne prochitate manual. Skriveni butoni (kao na PSP84), "naopaki" treshold (mix bas) i slichne "skrivene" fore. Te "skrivene" fore su ono shto chini razliku izmedju onih koi tvrde da je tajna komponenta za uspjeh u produkciji skup hardver i onih koi znaju da je "tajna" komponenta produkcije zapravo u lako dostupnom i besplatnom znanju.

@ liman021: Ne vidim otkud potreba da izmislimo pravilo i kazhemo da se EQ obichno stavlja prije ili poslje kompresije? Kompresor nie nishta drugo nego dinamichki EQ koi za razliku od "obichnog" EQ-a reagira samo kad volumen "probije" treshold dulje od koliko je vrijeme attack-a namjeshteno i stishava samo taj dio signala u fiksnom omjeru koi izrazhavamo kao ratio. Ljudi obichno napamet koriste kompresore kad zhele dobit "masniji" zvuk shto je van svake pameti, ali zvuchi fora pa je vrlo rasprostranjeno. Kompresija je dinamichki alat i njome zapravo smanjujemo dinamichki raspon zvuchnog zapisa, a to se mozhe raditi iz mnogo razloga. Povechanje "gustoche" (density) zvuchnog zapisa je najcheshcha ali ipak samo jedna od moguchih primjena kompresije. Uzet chu upravo takav primjer da se shto lakshe razumijemo.

Recimo da imash kasu koju zhelish "podebljati" kompresorom i njen prikaz na spectrogramu izgleda otprilike ovako:

/\____

Ovaj "peak" je recimo na 80 Hz i polako se smanjuje prema 250 Hz, ali ova "ravna" linija koju sam "skicirao" ide do 20 kHz i zapravo uopche nie ravna (obichno se oko 5 kHz nalazi "snap" kase). Pretpostavimo da je peak na 80 Hz "glasan" -1 dB a peak na 5 kHz svega -40 dB. Razlika izmedju ta dva "mjesta" je 39 dB i tu razliku zovemo "tonalni balans" (dakako tonalni balans je odnos svih frekventnih vrijednosti a ne samo ove dvije koje sam naveo, ali radi jednostavnosti objashnjenja drzhimo se 80 Hz i 5 kHz).

Kad namjestish kompresor tako da je treshold - 11 dB i ratio 2:1 deshava se sljedeche; peak na 80 Hz prelazi treshold za 10 dB i kompresor che "stishati" taj dio signala i to u omjeru 2:1 (10:2=5). Dakle umjesto da peak ide 10 dB "preko" tresholda sada che ichi samo 5 dB dok che ostatak signala (teoretski) biti nepromjenjen. Obzirom da "snap" na 5 kHz nie doshao niti blizu tresholda i ostao je nepromjenjen sada je razlika sa 39 dB izmedju te dve "tochke" smanjena na 34 dB i kasa nam sad zvuchi "deblje". No shto je sa frekvencijama izmedju 80 Hz i 5 kHz. Odredjene frekvencije koje se prije nisu isticale sada su takodjer 5 dB glasnije u odnosu na peak kase, a nisu sve ugodne za uho kao "snap" kase. Posebno neugodno pojachanje je u podruchju oko 250 Hz (tzv. mud area) gdje je ujedno i najvecha razlika u tonalnom balansu (volumeni neposredno ispod tresholda koi su 2 puta glasniji u odnosu na peak nego shto su bili prije kompresije) i vrlo je razborito NAKON kompresije EQ-o sanirati takva "mjesta". Ista je pricha i ispod 30 Hz s time da te frekvencije ne chujemo, ali na zhalost pojachalo toga nie svjesno i ono troshi ogromnu snagu za reproduciranje nechega shto mi ionako ne chujemo. "Rezanjem" ispod 30 Hz rasteretimo pojachalo i ono ima vishe snage za reprodukciju onih frekvencija koje mi chujemo. Paradoksalno, ali stishavanjem tih frekvencija nama kasa zapravo postaje glasnija. Jasno, s vremenom nauchish predvidjeti te poremechaje u tonalnom balansu pa se dio mozhe rjeshiti EQ-om i prije kompresije. Idealno je sve vishkove skinuti prije kompresije jer nakon komprimiranja s omjerom 2:1 nekakav "glitch" od 4 dB se komprimira na 2 dB i potrebna je duplo preciznija intervencija EQ-om da bi se to rjeshilo nakon kompresije. Jasno, nitko ne mozhe predvidjeti sve promjene koje che se desiti pa je korekcija nakon kompresije nuzhno zlo. To shto netko smatra da njemu nie potrebna ne znachi da korekcija nie mogucha. Uvijek mozhe bolje. Pitanje je samo radish li protiv sata ili radish muziku!?

ProkDu
06-08-2006, 12:44 PM
Kompresor nije nishta drugo nego dinamichki EQ

Kompresor nije dinamički EQ.
MultiBand kompresor je (''možda'') dinamički EQ.
DQ1 je dinamički EQ.

;)

SHIVA
06-08-2006, 03:14 PM
Ja govorim o principu rada a ti prichash o nazivima proizvoda. Ja govorim iz skromnog iskustva samo o onome shto poznajem i prihvacham da josh puno toga ne znam. Ti smatrash da sam u krivu... OK! Evo par chinjenica na temelju koih sam donio svoj zakljuchak a ti me svakako ispravi ako grjeshim.

Postoi nekoliko vrsta Eq-a i oni se medjusobno vrlo razlikuju. Ono shto im je zajednichko jest moguchnost da odredjene frekvencije pojachaju ili stishaju te da promjene tonalni balans zapisa. Neki imaju fiksne pozicije i fiksan Q dok neki nude podeshavanje i jednog i drugog. Ima barem desetak razlichitih filtera koima se EQ-i sluzhe ovisno od modela.

Ono shto EQ nema jest "interakcija" sa zvukom kojeg korigira. Eq uvijek stishava tamo gdje si mu to zadao i onoliko koliko si zadao.

Vech kad spominjesh DQ1 onda valda znash shto ga razlikuje od ostalih EQ-a!? Svaki pojas na njemu ima attack i release kontroler karakteristichan za kompresore. Dapache, usporedish li DQ1 i C4 dochi chesh do zakljuchka da su vrlo vrlo slichni. Gotovo pa nema bitnije razlike osim u samom grafichkom suchelju. Jasno... razlika je u imenima proizvoda. DQ1 je "dinamichki EQ" a C4 je "multiband kompresor". Razlika izmedju te dve sprave je bez sumlje daleko manja nego razlika izmedju Yuga i Aston Martina ali nas to ne sprjechava da prepoznamo da se radi o istom principu s velikim razlikama u izvedbi. I ne samo to... unatoch ogromnoj razlici Yuga i A. Martina svrha im je zapravo ista. Prelazak puta iz tochke A do tochke B. Sve druge funkcije su zapravo sporedne.

Kompresor (pa chak i jednopojasni) je ipak samo EQ koi umjesto statichne ekvalizacije (ujednachavanja) prilagodljivim Q-om i pozicijom u Hz nudi aktivnu ekvalizaciju signala kroz mjerljive komponente volumena signala (dB) i vremena (attack, release) proteklog od trenutka kada se uredjaj aktivira (treshold). Umjesto smanjenja volumena u dB kompresor za razliku od EQ-a barata omjerom (ratio) stishavajuchi samo onaj dio signala koi prelazi treshold. Obje sprave imaju svoje prednosti i nedostatke ali zapravo imaju istu namjenu; ujednachavanje signala.

Ako izmedju tochke A i tochke B ima blata i kamenja odaberesh "terensko" vozilo, a ako ih povezuje autocesta koristish se limuzinom. Ako nas ide 30 koristimo autobus. Sve navedeno su vozila s odredjenim prednostima i nedostatcima. EQ je pretecha kompresora. Kompresor je nudio aktivnu komponentu koja je s EQ-om bila nedostupna. Danas tehnologija nudi i sve kombinacije izmedju te dvije polazishne tehnike ujednachavanja signala. Netko to zove multiband kompresor, netko aktivan EQ a netko sve to skupa zove dinamichkim alatima i smatra da u ovu istu grupu spadaju i gate i exciter i transient designer.

Zajebi imena i fokusiraj se cilj. Ako i dalje mislish da EQ i kompresor nisu dve varijante istog alata rado chu te saslushat, ali nemoj argumentirati imenima proizvoda jer ona najcheshche ne govore bash nishta o namjeni i principu rada.

ProkDu
06-08-2006, 05:19 PM
To ?to si ti mene pogre?no razumeo, ... ?ta ja tu mogu. :D

SHIVA
06-08-2006, 06:51 PM
Autosugestija je mochna stvar. Vjerujesh da je sve pod kontrolom, ali obichno budesh usamljen u tom uvjerenju. Ako si uopche uspio uvjerit sam sebe da te ja nisam dobro razumio!?!?

tom
06-08-2006, 07:33 PM
Shiva,ti si jedan bas gadno nabrijan lik...

ProkDu
06-08-2006, 07:44 PM
Shiva ti si jedna stvarno velika ... . Brinem se za tebe. Imas PM. Pogledaj u koliko je sati poslat. :D :p
Već sam Vam pričao o toj Vašoj 4-toj dimenziji. ccc

Čekam odgovor.

OFF
06-08-2006, 08:24 PM
Pa da, reverb je isto sto i delay, a echo je jos istiji

SHIVA
07-08-2006, 03:43 AM
Shiva,ti si jedan bas gadno nabrijan lik...

Ne znam na shto si tochno mislio, ali ja chu ovo shvatit kao kompliment u svakom sluchaju.

@ ProkDu: sad sam prochitao. Ne brini za dimenzije... to smo upravo usvojili, i sasvim si u pravu. Na zhalost nisam ulovio kontekst zagrade i navodnika pa sam (ochito krivo) pretpostavio da nemam shto niti uloviti i shvatio sam te bukvalno. No pomoglo bi i manje apstraktno izrazhavanje chime odmah eliminiramo faktor nerazumjevanja indirektne poruke.

ProkDu
07-08-2006, 11:11 AM
Apstraktno izra?avanje je ''mo?da'' ponekad posledica nedostatka vremenske komponente tj. envelope slobodnog vremena kao i potrebe za kompresijom iste, a sve u cilju sto optimalnijeg izraza i postavljanja istog u mix.
Nista se ne brini, od sutra krecem sa ... Haiku poezijom ... :rotfl: :p

'Ajde molim te, i dalje cekamo onaj tvoj primer sa reverbom, pa ne bi bilo lo?e ... :rolleyes: Ozbiljno.

@ontopic
Mudro zbori? momče, ... ali ne uzimaj sebe previ?e ozbiljno. Jer onda ograničava? sebe.

SHIVA
07-08-2006, 02:44 PM
Pa da, reverb je isto sto i delay, a echo je jos istiji

i pitch shift je delay, a i chorus i flanger i phaser su isto. U biti... ima li uopche koi efekt osim EQ/filter-a i delay-a? :D :D

ProkDu
07-08-2006, 03:21 PM
:) :mrgreen:

OFF
07-08-2006, 03:31 PM
i pitch shift je delay, a i chorus i flanger i phaser su isto. U biti... ima li uopche koi efekt osim EQ/filter-a i delay-a? :D :D

Ima - AUTOTUNE, mozda nije autonoman, ali ga najvise volim:D

SHIVA
07-08-2006, 04:54 PM
ja ipak preferiram minimalno off tune kompozicije i masivne detune reverbe :)