View Full Version : Shumadijski metal!
yechmeny
01-08-2006, 03:15 PM
Pochujte ovaj mix mog benda koji sam skoro iskovao. Svi komentari su dobrodoshli, kako za tehnichku stranu mixa, tako i za autorski rad. Mix je pravo iz Nintenda(chitaj Nuenda), bez ikakvog masteringa, s'tim shto sam ga downsemplovao u 16 bita. Inache, tekst je na srpskom, dok je stilsko usmerenje benda, recimo neki moderniji metal sa dubokim korenima u rock and roll-u. :)
Evo linka http://www.sendspace.com/file/hgvrhs (http://www.sendspace.com/file/hgvrhs)
P.S. Mogao bih se u startu ograditi od nekoliko nedostataka, ali saslushajte mix hladne glave, pa cemo prichati.
Dushan_S
01-08-2006, 08:51 PM
Evo ti neke observacije: Prvo, pohvalno je koristiti svoj maternji jezik, naročito u ovakvoj muzici. Te?e je uraditi tekst koji nije na engleskom a da ne zvuči glupo. U ovom slučaju, problem je malo interpretacija... Tj, ne znam kojim pevačem je konkretno inspirisan tvoj pevač (ili ti jel, ko već peva) jer ovo ispada jako "Domaće" na pogre?an način, tj kako su "?estoko" pevanje zami?ljali neki domaći bendovi te?eg usmerenja pre vi?e od deset godina. Kad slu?a? moderan metal, ima? čist vokal, ima? growl a ovo nije ni tamo ni ovamo. U svakom slučaju namenio si ovo ljudima ovde a to je već nezgodno... Koliko ima smisla agresivan HM vokal i takva muzika na srpskom. Znači ili pređi na engleski ako ide? na hiper agresivnu varijantu ili predefini?i malo kakva je svirka ako je za ovde. Sam vokal je preglasan, treba ga jo? čačkati kompresorom i EQ-om... Mislim da zvuči kao demo vokal jugoslovenskog pop rock benda, a to ba? i nije sjajno uz ovakvu muziku, znači ne po načinu pevanja, već kako je snimljen i ofarban. E da, dikcija dikcija, dikcija. Suglasnici moraju biti jasni, iz nekog nepoznatog razloga, jedan od čestih problema ovda?njih pevača je da gutaju suglasnike a nagla?avaju samoglasnike, treba obrnuto.
I muzika mi je malo retro, tj ne vidim tragove nekih novijih ?kola HM svirke, ako ima? ne?to ?to gađa? a ja ne kapiram, reci. Ako si to ?eleo, onda super, ako si ?eleo zvučati moderno, ovo ba? i nije moderno, dapače. E sad jebi ga, mo?da me i sam zvuk zbunjuje pa ja to ne primećujem, al ajd. Struktura ti je malo mr?ava, ne znam da li je zaista potrebna treća strofa, mo?da takođe fale jo? neki delovi pre ili posle solo-a, takođe da se solo malo bolje defini?e mo?da bude na drugačiju pratnju itd itd.
Bubanj zvuči kao ?ivorad + da si mo?da ne?to trigerovao za bas bubanj? Ako je snimano sa klikom, gitare su poprilično neuredne, raspada se leva i desna strana. Mislim da je previ?e iskopano u srednjima na gitarama, i to na samim pojačalima, tako da mikrofon nije imao ?ta da zabele?i osim gd? gd? i ?? ??, nema srednjih. Takođe je u donjim frekvencima cirkus kod gitara. Bas ne postoji, jako je mutan i nejasan, pa i ne znam ?ta bih rekao vezano za njega.
Sve u svemu, problem je u osnovnim izvorima zvuka, naročito kod gitara, bas verovatno takođe u startu nije valjao, tako da su te stvari jako kritične, a vokal je problem sa druge strane, stilski, jezik itd. Pesma takođe nije A1, vi?e je B3, treba to bolje.
Da te sad ne la?em, ?ao mi je ako ovo ispade preterano kritičarski, ali nije mi se ni?ta specijalno dopalo pa da ti ka?em ne?to pozitivno, osim da pozdravljam pionirski duh i dobru volju da radi? ovakvu muziku. Treba da se jo? dosta radi, ne samo na samom snimku, no polako... Zrno po zrno... :)
yechmeny
04-08-2006, 11:35 AM
Slazem se sa vecinom sugestija i kritika.
Sve je odsvirano za nepunih 16 sati, i da ne bude da je samo to razlog zbog traljave svirke, ali chinjenica je da je to moralo biti puno, puno utegnutije. U usnimku gitare se desio jako izrazen nedefinisan sub bas, usled nekih tehnichkih problema, ali ne mojom krivicom. To sam kasnije ekstremno ubijao u niskom, i niskom srednjem opsegu, chime sam drastichno pokvario boju gitare. Ali sam svakako morao tehnichki neispravan usnimak, da ozivim, jer sam samo to imao na raspolaganju. Bash zbog toga je ideja da se bas spusti shto nize, kako bi izvukao rupu u donjem opsegu, chak i po cenu nedostatka definisanosti. Vokal je zaista u ovoj inkarnaciji mix-a prejak, i stoji da je stilski prilichno nedefinisan, i posve loshe otpevan. Bubanj dosta pliva, shro se tempa i dinamike tiche, i zato mu je dosta dinamike i ubijeno. Set bubnja je, tu i tamo, bio neadekvatan. Shto se retro zvuka tiche, ideja je zaista bila da sve zvuchi malo prirodnije i zivlje u odnosu na modernu metal(nu metal) produkciju.
Kad sam rekao moderniji metal, ipak sam mislio na svoju subjektivnu predstavu modernog tvrdog zvuka. Recimo da sam mislio na bluz metal svirku, sa hard rockom, i rock and rollom kao temeljom. Ovo je bio pokushaj da shto objektivnije sagledam stil svirke. A moderno se odnosilo pretezno na aranzmane, i deshavanja u pesmama, shto iz ove konkretne pesme ne moze da se chuje, ali je to generalna slika o postojecem materijalu. Inache imamo 15-20 pesama, koju su jako razlichite, ali sa istom osnovom, pa upravo zbog toga tolika fleksibilnost kod pokushaja da definishem usmerenje. I peva se pretezno na engleskom, dok je ovo bio, ne bash najsjajniji pokushaj, da se uradi smislen tekst na maternjem jeziku.
Hvala na kritikama i sugestijama.
Arthur
04-08-2006, 12:09 PM
ne znam, za mene kad neko kaze moderan metal, odma mislim na tool/korn/system/rammstein, a ne na hard/blues metal... to mi je vise nekako za vladu dzeta..
ja bas 'teo da te ispljujem k'o covek, ali mi onaj link ne radi. Aj' mi posalji mix na mail
yechmeny
04-08-2006, 12:34 PM
E sad shta znachi moderno, o tome mozemo danima. Pitanje je shta znachi moderno u produkcijskom smislu, a shta u muzichkom, i uopshte evolutivnom smislu stilova. Po meni recimo system i tool stilski nikako nisu ultra moderni, upravo zbog korena koji su im u 70-im, 80-im. U sabatima, faith no more-u, zepelinima... S?druge strane, aranzmanski, odnosno unoshenjem zanimljivih deshavanja u pesme(neretko vrlo nabacanih i usiljenih), bi moglo da se kaze da to ima veze sa nekim modernijim stilskim strujama. Mogu da se slozim sa takvim tumachenjima, ali to su jednostavno stvari koje previshe podlezu subjektivnom osecaju, da bi se o njima objektivno raspravljalo.
Arthur
04-08-2006, 12:52 PM
slazem se u potpunosti..
Dushan_S
08-08-2006, 02:14 PM
Slazem se sa vecinom sugestija i kritika.
Sve je odsvirano za nepunih 16 sati, i da ne bude da je samo to razlog zbog traljave svirke, ali chinjenica je da je to moralo biti puno, puno utegnutije. U usnimku gitare se desio jako izrazen nedefinisan sub bas, usled nekih tehnichkih problema, ali ne mojom krivicom. To sam kasnije ekstremno ubijao u niskom, i niskom srednjem opsegu, chime sam drastichno pokvario boju gitare. Ali sam svakako morao tehnichki neispravan usnimak, da ozivim, jer sam samo to imao na raspolaganju. Bash zbog toga je ideja da se bas spusti shto nize, kako bi izvukao rupu u donjem opsegu, chak i po cenu nedostatka definisanosti. Vokal je zaista u ovoj inkarnaciji mix-a prejak, i stoji da je stilski prilichno nedefinisan, i posve loshe otpevan. Bubanj dosta pliva, shro se tempa i dinamike tiche, i zato mu je dosta dinamike i ubijeno. Set bubnja je, tu i tamo, bio neadekvatan. Shto se retro zvuka tiche, ideja je zaista bila da sve zvuchi malo prirodnije i zivlje u odnosu na modernu metal(nu metal) produkciju.
Kad sam rekao moderniji metal, ipak sam mislio na svoju subjektivnu predstavu modernog tvrdog zvuka. Recimo da sam mislio na bluz metal svirku, sa hard rockom, i rock and rollom kao temeljom. Ovo je bio pokushaj da shto objektivnije sagledam stil svirke. A moderno se odnosilo pretezno na aranzmane, i deshavanja u pesmama, shto iz ove konkretne pesme ne moze da se chuje, ali je to generalna slika o postojecem materijalu. Inache imamo 15-20 pesama, koju su jako razlichite, ali sa istom osnovom, pa upravo zbog toga tolika fleksibilnost kod pokushaja da definishem usmerenje. I peva se pretezno na engleskom, dok je ovo bio, ne bash najsjajniji pokushaj, da se uradi smislen tekst na maternjem jeziku.
Hvala na kritikama i sugestijama.Čudna dešavanja na gitarama rešiš tako što odsečeš sub-ove, ali ne sečeš baseve nego ih iskontrolišeš sa multibend kompresorom, tako što pogasiš ostale bend-eove a samo sa jednim ograničiš frekvencije koje ti divljaju. A sa gitarama nije problem nedostatak baseva nego sama farba po sebi u startu, koja nema definiciju i zdrave srednje. Mora da bude srednjih u dovoljnim količinama na pojačalima, posle ih možeš lako seći. Probaj i malo eksperimentisati, layerovati farbe sa isečenim srednjima sa nekim crunchevima koji imaju srednjih, puno definicije i ne mnogo distorzije. Pa probaj onda još i neku procesorsku POD i slično farbu preko toga. Gitare sa on axis mic-om pa onda gitare sa off axis mic-om... Treba da dobiješ "zid" koji kasnije možeš lepo oblikovati kako želiš i koji je bogat i gust u svim bitnim frekvencijama... Naravno najlepše bi bilo kad bi imao dobre uslove stavio 2-3 pojačala i ozvučio tačno tako da odmah imaš ono što želiš, ali pošto verovatno nemaš tu mogućnost onda probaj ovako. Evo ja upravo nešto snimao pa se jeb..ao sa 10-ak layer-a gitara, gde kad bi slušao neke od gitara same za sebe rekao bi da ništa odvratnije u životu nisi čuo, ali je interesantno da jednostavno zajedno one naprave ono što treba. Plus, često ti je potrebna ekstremna EQ na gitarama. Probaj da čisto za snalaženje uzmeš neki EQ kao onaj Voksengo-ov Curve EQ što hvata zvučni "otisak" pa ga primeni na neke gitare koje ti se sviđaju, i onda vidi šta frekventno najviše fali na tvojim... Nećeš time rešiti problem , ali ćeš videti gde je problem otprilike.
Sa basem nije problem što je nisko već što nije definisan. Generalno je sva novija produkcija body zvuka + neka definicija negde gore. Znači i kod basa, ako ga stavljaš iznad noge, on će imati neku svoju masu u basevima, i onda vidiš gde ćeš gore da mu napraviš neki peak, koji može biti čak tamo na 5 kila, sve zavisi, Kod korn-a recimo imaš maltene samo sub-ove i Ćang-ćang na basu, ali to ostavlja puno mesta za gitare, a bas se odlično čuje. ovde kod tebe nema tog gore, mutav je bas. Što se tiče "prirodnije i življe", svejedno ti napucaj i iskompresuj i naoštri bubanj maksimalno, pa onda daj malo sobe, malo više ambijenta i dobićeš tu "prirodnjačkiju" varijantu. Probaj i da trigeruješ ponešto, a da ostaviš hat i činele. ne moraš skroz zameniti lupam doboš, nego dodaj da vuče i neki adekvatan sample, pola albuma koje slušaš (ako ne i više) je tako urađeno.
Što se tiče priče o moderiška zvuku, pa dobro ovo meni nije moderno, možda retro moderno ili kako već to nazvati li ne i moderno. Ne kažem time da je loše ili dobro što nije moderno, radi ono što želiš i osećaš da treba da radiš muzički, naravno.
Dushan_S
08-08-2006, 02:16 PM
ne znam, za mene kad neko kaze moderan metal, odma mislim na tool/korn/system/rammstein, a ne na hard/blues metal... to mi je vise nekako za vladu dzeta..E, a si slu?ao Corrosion Of Conformity ikad ili Down projekat tog tipa sa Anselmom iz Pantere? D? D? blues
Arthur
09-08-2006, 10:31 AM
jock :da:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.