View Full Version : Kako si birao svoj monitoring?
boggy
30-07-2006, 05:19 PM
Zdravo Vrac,
videh na spisku opreme:
==========
Monitors:
Dynaudio M2 / Chord amp
Yamaha NS-10MS / Bryston amp
Hafler TRM6 Active monitors
Auratone 5C / Samson amp
==========
Mozes li ispricati neku generalnu pricu sta ocekujes od monitoringa za svoj posao?
Kako si izabrao ovu svoju konkretnu kombinaciju (slusanje, prijatnost za rad, preporuka, cuo kod drugih, procitao reklamu/kritiku u novinama ili na netu.... kako li se vec ne biraju....)?
Koji ti za sta sluzi?
pozdrav
bogi
DaBear
30-07-2006, 08:21 PM
Zdravo Vrac,
videh na spisku opreme:
==========
Monitors:
Dynaudio M2 / Chord amp
Yamaha NS-10MS / Bryston amp
Hafler TRM6 Active monitors
Auratone 5C / Samson amp
==========
Mozes li ispricati neku generalnu pricu sta ocekujes od monitoringa za svoj posao?
Kako si izabrao ovu svoju konkretnu kombinaciju (slusanje, prijatnost za rad, preporuka, cuo kod drugih, procitao reklamu/kritiku u novinama ili na netu.... kako li se vec ne biraju....)?
Koji ti za sta sluzi?
pozdrav
bogi
Pa NS10 sam kupio prve nedelje kad sam dosao u London (ima tome 20 godina!!!) - i jos uvek imam isti par ! ! Slusao sam kuci sve vreme muziku preko njih, tako da sam ih totalno "naucio". U svim studijima u kojima sam tih prvih par godina radio svi su ih imali..
U par velikih studija, naisao sam na Dynaudio, i mnogo su mi se dopali. U jednom momentu, svi su ih bili kupili....Seal slusa muziku kuci preko njih (!?), Stephen Lipson (bivsa desna ruka od Trevor Horn-a, a sad ima svoj studio i sam radi), pa od Pet Shop Boys-a do vrhunskih studija...
Dugo su bili van domasaja, dok ih nisam nasao na oglasu. Taman sam se uselio u novi prostor i spremio se na BM15A, kad sam video M2 za smesne pare..Tipu je studio bio 1,5m x 3 m ( a kutije su duboke mnogo pa mu nisu pasovale!??) Pravi je trosak pao kad je trebalo pojacalo da se uzme, Dynaudio su preporucili Chord model i njihove stalke (napunjeni peskom), pa onda Van Damme cabl za zvucnike (debeo 1,5cm!) tako da se nakupilo na kraju!!
Nije mi zao, zadovoljan sam puno i stalno me pitaju kad nosim mikseve na mastering, gde je i na cemu je radjeno. U studiju svako ima razlicite zvucnike, tako da mogu da uporedjujem razne modele. U glavnom imamo Genelecs (male i velike), MJ ima velike Quested aktivne (sad su na prodaju, presao u manji studio!) i NS10; Matti ima NS10 i Adam, Robin ima Mackie aktivne itd...
Veliki Quested su vrlo slicni M2 ali malo slabiji u snazi, isto i sa Adamom..
DaBear
30-07-2006, 08:26 PM
Na NS-10 programiram , editujem biram zvukove i miksam 90% vremena...na M2 slusam bas i "neprijatne" frekvencije...na njimam imam i "vizuelni check" ako ima nekih sub basova na samplovima i li sintijima, odmah se cone trese ko lud.
Interesantno je da na skoro svim hip hop plocama cone se drma k'o lud! Ostavili su malo te niske frekvencije da rade, dok je kod pop i dance produkcije, pogotovo iz UK, sve ispod 100 je skinuto i ispeglano..koliko god jako da pustim, zvucnici se ne pomeraju!
boggy
30-07-2006, 08:46 PM
Vrac, hvala na odgovorima...
......
Interesantno je da na skoro svim hip hop plocama cone se drma k'o lud! Ostavili su malo te niske frekvencije da rade, dok je kod pop i dance produkcije, pogotovo iz UK, sve ispod 100 je skinuto i ispeglano..koliko god jako da pustim, zvucnici se ne pomeraju!
I ja sam to primetio (Seal, recimo, ne mnogo, ali ima)... vizuelno mi to lici da je ispod 20Hz (ne cuje se), znaci sub frekvencije... verovatno od kako je krenuo digitalni audio (recording, pre svega) to je postalo moguce.
Bass reflex kutiji je pogotovo gadno, jer ispod njene rezonantne frekvencije (30-80Hz otprilike za nearfield monitore) vec mala snaga pravi strahovito velike ekskurzije (neuporedivo manja snaga pravi neuporedivo vece ekskurzije nego u normalnim okolnostima... drugim recima)
Kompresione kutije (NS10) imaju takodje povecanu ekskurziju kako se ide nize, ali je to ipak kontrolisano pritiskom u kutiji... te ne "talasaju" ni priblizno toliko koliko bass reflex na istim frekvencijama (M2, recimo)
E sad zasto ostavljaju to u snimku, ne znam... cak mi pada na pamet da i jeste ostavljeno samo zbog vizuelnog utiska... pogotovo za one sumanute subwoofere za kola... ima ih cesto na spotovima, valjda im to "pumpanje" gotivno izgleda :)
U DAW sistemima, prilikom rada, cesto moze da ostane neki "recidiv" na sub frekvencijama, ko zna kako generisan... pa se toga nakupi... dok u hardverskim spravama, uvek na ulazu postoji high pass filter, koliko god nisko spusten (5Hz, 10Hz, sta god), uvek ga ima... i sub frekvencije tesko tuda prolaze...
U DAW mu skoro sve dodje DC coupled, osim ako se ne stavlja high pass na sve strane... a to kosta procesorskog opterecenja, pa i ako bi u DSP "klonovima" hardverskih sprava trebali da postoje, izbacuju ih vrlo verovatno...
Neko je cak i brojao koliko high pass filtera prodje signal na hardverskim spravama, u toku produkcije, ne secam se, ali sam siguran da je taj broj dvocifren... naravno malo ko se i seti da ga svaka sprava ima (retko koje idu nisko do DC, 0Hz)
Inace to drajveru (zvucnickom) dosta smeta u radu, jer ga bez razloga tera u veliku ekskurziju i u nelinearni region rada, povecava se izoblicenje (narocito intermodulaciono) itd... ali ko jos danas mari za to... bitno je da se radi i da ljudi to kupuju... a zvucnike ce narod krpiti i popravljati... i svima dobro... :)
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.