PDA

View Full Version : Mastering

Rhino
28-07-2006, 06:03 AM
S obzirom da si odgovarao na mnoga pitanja o tehnikama vise vrsti, moje pitanje je malo jednostavnije.
Dakle interesuju me cijene, po tebi korektnog masteringa tamo (sto jeftinije to bolje naravno) ali da je to opet korektna prica.
Isto tako i cijene Mix-a! (znaci donesem nesmixan ili recimo polusmixan ali definitivno aranziran projekat)
Naravno ne moraju to bit cijene u tvom studiju.... Eto;)

DaBear
29-07-2006, 12:09 AM
S obzirom da si odgovarao na mnoga pitanja o tehnikama vise vrsti, moje pitanje je malo jednostavnije.
Dakle interesuju me cijene, po tebi korektnog masteringa tamo (sto jeftinije to bolje naravno) ali da je to opet korektna prica.
Isto tako i cijene Mix-a! (znaci donesem nesmixan ili recimo polusmixan ali definitivno aranziran projekat)
Naravno ne moraju to bit cijene u tvom studiju.... Eto;)

Mastering je za mene uvek bilo nesto sto se nisam pretvarao da znam.
Skoro sve sto sam radio, masterovano / rezano je u pro mastering studiju. Disko kuca / klijent uvek plati da se to uradi tamo. Ja, skoro uvek odem da vidi / cujem kako to zvuci tamo na njihovim monstroumskim zvucnicima....
I skoro uvek, je sve bilo ok, bez nekih iznenadjenja...
Neke frekvencije ni ja ne mogu da cujem u mom studiju, ali kad rezemo plocu. momak moze da mu doda bas od koga se tresu nogavice na pantalonama (u pravom smislu reci!!!)
Zadnji put kad sam rezao 12" singl (2 miksa, po 1 na svakoj strani) bilo je ?180. Moj drug Shane McEnhil (Heathmans Mastering) uvek to uradi mega...on ima 30 godina, reze vinil od 20-te i sad se ceka po mesec i po dana da dodjes na red kod njega!!

Album mastering, na dobrom mestu je oko ?1200-1500 (ceo album)
Ima ljudi koji to rade jeftinije, ali puno njih sve to provlace samo kroz plugins, a meni to nije pravi mastering...!

A za miks, tu je vaznji snimatelj nego studio. Mozes da iznajmis i SSL studio (?500-600) dan i da ne uradis jedan miks i da je snimatelj totalni mrmot, itd...

Rhino
29-07-2006, 12:05 PM
180 za 2 strane nije mnogo. Znaci ako radi da se tresu nogavice :) to je potpuno ok kinta. Kako to ide? Predpostavljam da i ne moram da budem u londonu za taj deal. Postoji li mogucnost da (i kako) kontaktiram te ljude? Da cekam 30-40 dana i nije tolika frka (kod nas vrijeme sporo ide). Mada postoji mogucnost da u oktobru - novembru budem gore neko vrijeme.
Pitao bih te sad ja josh neke stvari vezano konkretno za industriju, i neke moje planove ali otom potom...

Mogli
29-07-2006, 05:40 PM
Mastering je za mene uvek bilo nesto sto se nisam pretvarao da znam.

Odmah sam primetio da si izuzetan lik. Nije ni cudo da si uspeo.

DaBear
29-07-2006, 06:21 PM
180 za 2 strane nije mnogo. Znaci ako radi da se tresu nogavice :) to je potpuno ok kinta. Kako to ide? Predpostavljam da i ne moram da budem u londonu za taj deal. Postoji li mogucnost da (i kako) kontaktiram te ljude? Da cekam 30-40 dana i nije tolika frka (kod nas vrijeme sporo ide). Mada postoji mogucnost da u oktobru - novembru budem gore neko vrijeme.
Pitao bih te sad ja josh neke stvari vezano konkretno za industriju, i neke moje planove ali otom potom...

nista, sve moze...kad ti bude trebalo, javi na vreme pa cemo da organizujemo lika. Javi jel za CD, vinil (posto je druga ekvalizacija za vinil), itd...
pozdrav

Rhino
30-07-2006, 05:58 AM
Super, thanks. Nadam se da ti nece biti smor to cimanje:)

SHIVA
30-07-2006, 02:43 PM
Album mastering, na dobrom mestu je oko ?1200-1500 (ceo album)
Ima ljudi koji to rade jeftinije, ali puno njih sve to provlace samo kroz plugins, a meni to nije pravi mastering...!

Hmmm... misio sam da se mastering ocjenjuje kvalitetom postignutog rezultata a ne prema "informaciji" o tome chime se mastering napravio. Volio bih jednom napravit "blind" test s nekim znalcem i vidjet bi li isti raspoznao WV, UAD i bilo koi hardware na istom klipu od 30 sec. Odnosno vidio sam, ali bi volio da i drugi pochnu vidjet kako im se neprestano navlachi vrecha na glavu i uvjerava ih se da dobar mastering dolazi sa dobrim novchanikom.

Ne govorim nikome direktno, doista ne! Svi mi imamo hrpu nekakvih uvjerenja koja vechinom nismo osobno preispitali... ni ja nisam nikakva iznimka! Jednostavno plivamo sa "strujom" da nam se netko ne bi smijao ili rekao da smo glupi. Vi se meni smijete jer sam drugachiji...? Ja se vama smijem jer ste svi isti!

Da bi netko zaradio ?1500 treba mu bar 2 godine poshtenog rada! U 2 godine se da nauchit JAKO puno. 5 osoba podjeli gradivo, zapne se 2 godine a iskustva se razmjenjuju. Za josh 2 godine i s josh 5 ljudi mozhemo etablirane profije poslat po burek i jogurt shto se tiche znanja. No dok ljudi drzhe kvalitetne informacije za sebe a po forumima pishu ode hardveru svi skupa chemo bit brdo wannabe producenata uvjerenih da je novac sredstvo s koim se dolazi do rezultata. Nie hardvare losh, ali ako nam to postane cilj onda se vishe ne bavimo muzikom nego ekonomijom.

Rhino
30-07-2006, 03:41 PM
Ok shiva. Totalno si u pravu. Ja samo nemam zivaca, ni vremena, ni volje a ni opreme da sad josh ucim da radim mastering u ovom trenutku. Mislim ono.... upoznat sam sa procedurom i sve to, mada i nemam adekvatan setup ( i uvjek to valja u drugoj sobi svejedno). "Izgubio" sam godine uceci da snimam i mixam promasujuci i uceci se na greskama kao i svi mi uostalom. I sad treba josh da se ucim radeci na mixu kojim sam recimo generalno zadovoljan, i recimo da mi kriterijumi nisu niski (josh sam prema sebi mega strog kriticar). To je prava audio sado-mazo varijanta, uzas... Samo gledam da dobijem na vremenu....

DaBear
30-07-2006, 04:02 PM
Ok shiva. Totalno si u pravu. Ja samo nemam zivaca, ni vremena, ni volje a ni opreme da sad josh ucim da radim mastering u ovom trenutku. Mislim ono.... upoznat sam sa procedurom i sve to, mada i nemam adekvatan setup ( i uvjek to valja u drugoj sobi svejedno). "Izgubio" sam godine uceci da snimam i mixam promasujuci i uceci se na greskama kao i svi mi uostalom. I sad treba josh da se ucim radeci na mixu kojim sam recimo generalno zadovoljan, i recimo da mi kriterijumi nisu niski (josh sam prema sebi mega strog kriticar). To je prava audio sado-mazo varijanta, uzas... Samo gledam da dobijem na vremenu....

Ono sto sam primetio u zadnje vreme ( a pogotovu iz price sa ljudima iz nasih podneblja), kad puste neki snimak, uve kazu "...ali ovo nije masterovano!". Kao da ce taj mastering da preporodi pesmu! Ako je snimak i miks los, ni najbolji mastering engineer mu nemoze pomoci. Zvucace bolje mozda, ali ni blizu onako kako se ocekuje. Tu nema magije, ko sto kazu:
"if shit comes in, shit comes out" ili onu drugu: " ne mozes od pileceg govneta napraviti pilecu supu!!"

I ja ponekad uradim "mastering" za prijatelje koji nemaju para ili znaju da njihov cd nece otici u tirazu vecem od 500 komada..ali ja to ne zovem pravim masteringom. Popravis eq, podignem level, malo comp ili limiter..zvuci mnogo bolje od orginala, ali nije nikad dobro kao kad ga urade pravi momci.
Sa druge strane, ja se uvek trudim da miks zvuci najbolje sto moze. Ne oslanjam se da mi nekod tamo dodaje bass ili visoke, nabija nivo itd...ja ga uradim maksimalno kaliko mogo i u 99% slucajeva nista ne diramo na rezanju (eq itd..)..

Po meni je najveci problem (ili nedostatk) sto gomila njih koji radi mastering imaju male zvucnike i rade u improvizovanom prostoru.
Kad odem u , recimo, Metropolis mastering ili Heathmans, tamo su PMC od poda do plafona, soba je dizajnirana za to, zvuk je mega i sve se cuje! e tu vec mogu da se vrse korekcije, pa i sa plugins, jer se sve cuje kako treba...

a cena - pa moraju i oni da isplate ulozene pare u tehniku , prostor, rentu koju placaju, ljude koje placaju itd...kraj price!

boggy
30-07-2006, 04:27 PM
......ili Heathmans, tamo su PMC od poda do plafona, soba je dizajnirana za to, zvuk je mega i sve se cuje!.....
Heathmans...
Kad si ranije spomenuo ".... tresu se nogavice...." pogledao sam sta imaju i videh da je (izgleda) PMC njima radio veliki custom setup... koliko sa onih malih slikica moze da se vidi... inace su na PMC-ovom sajtu navedeni kao referenca, sa sve tvojim mladim drugarom (koga si spominjao) na slici :). (nadam se da je to on) evo linka: http://www.pmcloudspeaker.com/studios/t2t.html

Tako da MORA da se ima i "s' cim" da se klijentu "protresu nogavice". Njih su samo zvucnici u main monitoringu kostali oko 100.000 EUR (ako ne i vise, posto je custom) za sve "sobe" (moja laicka, neobavezujuca i slobodna procena)...

pozdrav

bogi

Rhino
30-07-2006, 04:58 PM
Pa to ja pricam. Sta cu se ja sad takmiciti sa nekim tehnicarima tu?
Dovoljno je to sto sam dosad eto uspio da obezbijedim sebi da mi je to koliko-toliko otprilike jedini trosak u procesu izrade stvari/projekta...
To gdje ja zaje*em u mixu znam da mastering nece izlijeciti kao magijom, naravno.
Pozdrav...

DaBear
30-07-2006, 04:59 PM
Heathmans...
Kad si ranije spomenuo ".... tresu se nogavice...." pogledao sam sta imaju i videh da je (izgleda) PMC njima radio veliki custom setup... koliko sa onih malih slikica moze da se vidi... inace su na PMC-ovom sajtu navedeni kao referenca, sa sve tvojim mladim drugarom (koga si spominjao) na slici :). (nadam se da je to on) evo linka: http://www.pmcloudspeaker.com/studios/t2t.html

Tako da MORA da se ima i "s' cim" da se klijentu "protresu nogavice". Njih su samo zvucnici u main monitoringu kostali oko 100.000 EUR (ako ne i vise, posto je custom) za sve "sobe" (moja laicka, neobavezujuca i slobodna procena)...

pozdrav

bogi

e, super...nisam ni znao da su mu stavili sliku.
Da, da,,,potrosili su se oni lepo za studije ( a imaju ih mislim 5-6..)!!