PDA

View Full Version : Slušanje - nivo u toku miksa?

Tiki the Boyler
26-07-2006, 03:47 PM
Pošto vidim da najveći dio svog vremena radiš mikseve (i to sudeći po broju klijenata kvalitetno), možeš li nam dati neku preporuku po pitanju nivoa (jačine) na kom slušaš u toku miksa?
Negdje si spomenuo da slušaš tiho, pa... koliko je to "tiho"?

Mislim da mnogi od nas imaju taj problem, pa...

DaBear
26-07-2006, 03:52 PM
Po?to vidim da najve?i dio svog vremena radi? mikseve (i to sude?i po broju klijenata kvalitetno), mo?e? li nam dati neku preporuku po pitanju nivoa (ja?ine) na kom slu?a? u toku miksa?
Negdje si spomenuo da slu?a? tiho, pa... koliko je to "tiho"?

Mislim da mnogi od nas imaju taj problem, pa...

pa 90% vremena dok programiram / seckam, slusham na NS10, uglavnom jace nego normalno...par puta na dan, pustim velike na glas..zbog basa i drugih "neprijatnih" frejkvencija...
A kad dodje do miksa, onda bas tiho, da vidim jel sve izlazi...podrazumeva se da su frekvencije sredjene..samo odnosi. Vrlo tiho, i ako se svaki instrument cuje jasno na tihom, onda si na konju!

Mogli
26-07-2006, 06:35 PM
Kako odredjujes odnos matrice i glavnog vokala, odnosno njihovu jacinu? Kod nas je praksa da vokal bude mnogo izrazeniji u poredjenju sa stranom muzikom, bar je tako nekad bilo....

DaBear
26-07-2006, 07:15 PM
Kako odredjujes odnos matrice i glavnog vokala, odnosno njihovu jacinu? Kod nas je praksa da vokal bude mnogo izrazeniji u poredjenju sa stranom muzikom, bar je tako nekad bilo....

znam, imao sam par situacija sa nasima zbog toga...uglavnom uporedim sa nekom slicnom pesmom. i slusam na tihom, ako izlazi vokal, i sve se razume a cuje se i muzika...dobro je. Ima "trik" koji puno koriste, odskrines vrata, pustis mix, izadjes u hodnik ili drugu sobu, i sve sto je prejako se odmah cuje!? uvek pali fora...

nenad
26-07-2006, 11:35 PM
znam, imao sam par situacija sa nasima zbog toga...uglavnom uporedim sa nekom slicnom pesmom. i slusam na tihom, ako izlazi vokal, i sve se razume a cuje se i muzika...dobro je. Ima "trik" koji puno koriste, odskrines vrata, pustis mix, izadjes u hodnik ili drugu sobu, i sve sto je prejako se odmah cuje!? uvek pali fora...

najbolja fora !
i stvarno ce uvek da "pali" bez obzira na opremu i monitoring u sobi za rad.
UVO IZA ZIDA JE PRAVA STVAR !!

Arthur
27-07-2006, 10:59 AM
takodje preporucujem! Tako sam skontao da mi fali kick na pola pesama...

boggy
27-07-2006, 05:31 PM
najbolja fora !
i stvarno ce uvek da "pali" bez obzira na opremu i monitoring....

Ne budi sasvim siguran... ovom "najboljom forom" se testiraju i zvucnici... naravno, verovatno samo kada ti je stalo da napravis dobar zvucnik... :)

:p ;)

pozdrav

bogi

zoolander
27-07-2006, 06:36 PM
Ja imam par punktova na kojima preslu?avam miks,pogotovo mi je to glede basova bitno ,da ne izađu prejaki,s tim se svaki put hrvam,te?ko mi je odredit dozu.E sad ako sjedim na poziciji u sobi di je bas izra?en i ajmo reć da mi je u redu,no stanem ispred zvučnika(drito slu?am miks) i bas mi je preslab,koji je podatak točan,onaj di basevi dolaze intenzivno do izra?aja ili onaj ispred zvučnika,di normalno čujem miks?Obično na kraju izmiksam da mi u svim pozicijama solidno zvuči,al je problem u ovom "solidno",nikad nisam potpuno zadovoljan i godinama prepravljam jedne te iste stvari.Zbog takve skepse prema presna?nom basu sklon sam rezanju dubokih tonova(na kicku i bas gitari),?to rezultira grozomorno lo?im miksom koji se manifestira dok ga slu?am na drugoj lo?ijoj opremi tipa kućna linija.
Uglavnom zanima me kojim pluginovima je najbolje obraditi bas gitaru(pogotovo onu koja je istrigana u midiju,ne ?ivu),te dal postoji neki sigurni recept kojim odredit odnos basa i bubnja?

DaBear
27-07-2006, 08:15 PM
Uglavnom zanima me kojim pluginovima je najbolje obraditi bas gitaru(pogotovo onu koja je istrigana u midiju,ne ?ivu),te dal postoji neki sigurni recept kojim odredit odnos basa i bubnja?

Prva stvar za koju uvek posegnem je Waves Renesance Bass compressor. Ima 4-5 preseta koji su fenomalni i dobri za "starting point". Ima EQ-a (promenjiv ) koji dodaje na bass + compressor. Izvlaci i najtanje basove iz g****na!!
Ako mi treba punch, onda iza njega stavim 1176 plug in...

Ja uvek proveravam miks naspram nekog CD-a sa slincnom muzikom / stilom. Tu nema greske...nemozes mnogo da pogresis onda.

Ja sam se milion puta zaboravio, i nisam slusao refernce CD dugo, i onda kad pustis nasprav svog miksa, vidis kao si omano!! Samo kad uporedjujes, pazi da su oba miksa (tvoj i CD) iste jacine.

pozdrav

zoolander
27-07-2006, 08:41 PM
Nemam taj kompresor od wawesa,ja koristim uglavnom wawes R comp,probal si budem to nabavit i probat.Uglavnom kaj se slu?anja bas gitare tiče, na jednoj poziciji slu?anja lučim razumljivost bas gitare , a na drugoj poziciji količinu duboke buke u miksu.Usporedba koju spominje? pali,no ponovno sti?avanje bas gitare , povlači i sti?avanje koječega drugog u miksu,pa se boga mi namiksam dok uspoređujem dvije snimke.Mislil sam da mo?da postoji neko općenito pravilo kolko dB bas gitara mora po prilici biti ti?a od bubnja.

DaBear
27-07-2006, 08:45 PM
Nemam taj kompresor od wawesa,ja koristim uglavnom wawes R comp,probal si budem to nabavit i probat.Uglavnom kaj se slu?anja bas gitare tiče, na jednoj poziciji slu?anja lučim razumljivost bas gitare , a na drugoj poziciji količinu duboke buke u miksu.Usporedba koju spominje? pali,no ponovno sti?avanje bas gitare , povlači i sti?avanje koječega drugog u miksu,pa se boga mi namiksam dok uspoređujem dvije snimke.Mislil sam da mo?da postoji neko općenito pravilo kolko dB bas gitara mora po prilici biti ti?a od bubnja.

pravilo je : nema pravila!
Samo uvo!!

tom
28-07-2006, 12:32 PM
Da li ti govoris o Waves RBass-u?

Ako jeste,otkrij neke trikove.Npr.,koju frkvenciju na slideru za bass,koju za kik i tako to...Sta se tako dobija i sta je najbolje na njemu.Dosta mi je pomogao ali hocu jos bolje da ga koristim.

Jel bolji on ili MaxxBass?

Citao sam da on preciznije izvlaci originalne bass frekvencije iako mi RBass izgleda bolje zvuci.

Moram da se pohvalim da sam ono sa "drugom"
sobom sam provalio jos ranije.:da:

DaBear
28-07-2006, 11:53 PM
Da li ti govoris o Waves RBass-u?

Ako jeste,otkrij neke trikove.Npr.,koju frkvenciju na slideru za bass,koju za kik i tako to...Sta se tako dobija i sta je najbolje na njemu.Dosta mi je pomogao ali hocu jos bolje da ga koristim.

Jel bolji on ili MaxxBass?

da, Waves R Bass....uvek pocnem od preseta i u 90% situacija on povrsi posao. Frekvencije (ako dzaram) samo na uvo..pogledacu bas, imam nekoliko koje sam sacuvao....
Mazz bass nisam probao...

AVaX
29-07-2006, 12:41 AM
Ima "trik" koji puno koriste, odskrines vrata, pustis mix, izadjes u hodnik ili drugu sobu, i sve sto je prejako se odmah cuje!? uvek pali fora...

Ee, gde je Idekius da ovo cuje, do skoro je u nekim nasim razgovorima prozivao lika koji je upravo to radio.
Ali dobro, taj lik je inace smesna pojava, ko bi rek'o da covek stvarno zna za foru...
A Idekius?
:rotfl:

idekius
29-07-2006, 12:47 AM
Ee, gde je Idekius da ovo cuje, do skoro je u nekim nasim razgovorima prozivao lika koji je upravo to radio.
Ali dobro, taj lik je inace smesna pojava, ko bi rek'o da covek stvarno zna za foru...
A Idekius?
:rotfl:

Nisam ga prozivao, nego sam hteo da ga bacim u rupu od lifta, mozda tamo bolje cuje :twisted:
To je bilo iz pete sobe... hi-hat ne izlazi... ne cujem taj sejker...:banghead::banghead::banghead:

I onda se lepo okrenes i kazes: -Rec vise da nisam cuo dok ne zavrsim pesmu, inace cu da te bacim sa terase, potom tvoje ostatke pokopam u bastici iza kuce i pravim se lud :da::rotfl: