View Full Version : Kvalitet i mogućnosti Reason-a.
Nikolic
22-07-2006, 10:52 AM
...
kejkz
22-07-2006, 11:46 AM
Odlican program. Treba se malo potruditi, ali se dobijaju izuzetni rezultati. Naravno, zavisi kakva se muzika radi. Za bilo koju elektronsku muziku je odlican, za druge vrste muzike moze da koristi kao dobar propratni alat, ili uz malo muke kao glavni. Stabilnost je ono sto mi se svidja, vrlo je pouzdan od prve verzije.
Mozda najveca prednost reasona po meni je ta sto si u njemu ogranicen. Znam da to zvuci malo cudno, ali se na taj nacin izvlaci vise iz samog programa i bolje se uci. A rewire je uvek tu ako je potrebno vise.
Ja u njemu obicno slazem ideje i zavrsavam instrumentalne verzije, a zatim preko revajera snimam glas, obicno u tracktion ili slican rewire program. Evo nekih kratkih ideja u kojima je koriscen samo reason:
lesha
22-07-2006, 02:22 PM
Nije šala sa ovim programom...na njemu se programira zvuk za stereo audio.
vidis, nisam znao da je tehnika toliko napredovala.. :)
Moja prva ljubav i nesto sto i danas najradije koristim!:cool:
Uz mane(koje definitivno ima) vecina stvari na njemu cine ga jednim od najprakticnijih alata.Za beatove zasigurno nema jednostavnije sprave za koriscenje.Ni sintovi nisu za bacanje iako svi semplovi koji dolaze uz njega nisu iste kvalitete.
Prave stvari otkrivas tek malo duzim crpkanjem po njemu jer je medjusobni ruting instrumenata nevjerovatan.
Naravno,neophodan je ReWire ako se zeli ubaciti audio ili nastaviti produkcija sa VST i slicnim plugovima.
Padalo mi je na pamet da ovdje postavim thread ili slicno za njega ali sam mislio da ce me vecina ismijati.
Zaista ne razumijem zasto ga vecina ovdje kod nas ne voli i zasto mi neki likovi kazu da je to semi-professional(a Cubase jeste!!!:banghead:).Kod nas valjda reputacija softvera uopste ne zavisi od rezultata koje dobijas vec valjda od nekih urbanih legendi i "urbanih" poznavaoca.Ne ljutite se,molim vas,zbog ovoga.Zaista ne prozivam nikoga.Ali to je ipak glupost.
Velika mana Reasonu je zvuk koji se mora budziti ReWireom mada mi ce cini da su oni Mclass efekti u verziji 3 poprilicno popravili "zvucnu sliku".
Volim ga i dalje i ako nas ima jos mozemo postaviti nesto kao Reason radionica pa da razmjenjujemo znanje i iskustvo.:hyper::hyper::hyper:.....
SHIVA
22-07-2006, 04:41 PM
Dvije i pol godine sam radio iskljuchivo u Reason-u, od toga vechinu vremena s verzijom 2.5. Zahvaljujuchi Reason-u sam nauchio skoro sve shto danas znam. Kejkz je dobro rekao... limiti su mu najvecha prednost :)
Backpatch je vrlo mochna stvar. Sjecham se da sam redovno skidao Peef-ove patcheve i sam spajao brickwall filter pomochu subtractora i dva (invertirana) vocodera. Rutanje audio signala kroz Maelstorm filter da bi mogao koristiti njegov envelope i LFO olakshali su mi korishtenje QuadFrohmage-a koi je ljudima uglavnom pre kompliciran za upotrebu. Ta znanja strashno olakshavaju razumijevanje ostalih (VST) alata gdje signalflow nie vidljiv. Umjesto da nasumice pokushavam s raznim alatima danas tochno znam s koim alatom se neshto mozhe ili ne mozhe napraviti. Smatram da niti jedan producent ne bi smio zanemariti ovaj program. Osim toga korishtenje samo "dokazanog" tj. razvikanog softvera ne donosi nikakav benefit. To samo limitira.
Scream distorzija je alat prema kojem i Amplitube izgleda smjeshno. Opchenito (skoro) sve Reason sprave imaju CV in/out. To je detalj koi u Cubase-u ne postoi. Nema nachina da natjeram reverb na synthu da se stishava u ovisnosti o kolichini kompresije na kick-u ili da bilo koji VST upravlja drugim VST-om.
Prednosti je puno a zamjerki malo. No zamjerke su na zhalost krupne. Sound engine je u najmanju ruku sumljiv. Shto god napravili s njime uvijek zvuchi 2D. Ipak ni to mi nie smetalo sve dok Cubase nie razvio mtm, time stretch, offline processing i sample warp-ing. Cubase je trenutno doista ugodniji za rad i stvarno boljeg sound engine-a, ali Reason nikako nie za zaboravit.
Nikolic
22-07-2006, 10:30 PM
...
Cubase ima neuporedivu prednost nad svim programima, isključivo kada se koristi sa Reason-om.
Samog Cubase-a ne koristim; pokušao sam odavno, i ne ide mi nikako.
ps SUBTRAKTOR ima finu fu
Ma ide ti samo te mrzi da ga proucavas:):):).
Uzmi Nuendo.To je isto a bolje:mrgreen:.
Nuendo3 rw Reason 3=odlicno.
Sto se tice pana,obrni Reason(tab)i sa zadnje strane miksera imas kolicinu panovanja(valjda je to to).Mozda to rijesava problem.Ja tu(tacnije u rupicu ispod)inace vezem Matrix i njegovim curveom stavljam automatsko setanje pana kad mi treba.
Nisam razumio ono za Subtractor.
Ma svasta se nesto moze.Meni je fora gate-trigerovanje loopa u Rex-u pomocu ReDruma.
I jos tona stvari.
Nikolic
23-07-2006, 02:03 PM
...
Nemania
23-07-2006, 11:19 PM
Reason-mocni softverski program koga koriste producenti poput Timb.,Dre-a...koji se moze "cuti" u pesmam Missy Eliot,Nelly-a i drugih RnB zvezda. To sto ga drugi ne gotive - razlog je sto verovatno ne znaju da rade u njemu ili su vec navikli na neki drugi program(cubase npr.)-pa ih mrzi da uce nanovo pravila nekog drugog-reason-a (znam po mojim kolegama:) ) Sto se tice zanrova i muz. pravaca pogodan je kako za elektroniku tako i za akustiku (kada ovo kazem mislim na pop stvari i odlican programing instrumenata). Jedina mana je to sto nema sopstveni audio seq-ali i za to posoji resenje - ReWire. Poz!
lesha
24-07-2006, 12:04 AM
To sto ga drugi ne gotive - razlog je sto verovatno ne znaju da rade u njemu ili su vec navikli na neki drugi program(cubase npr.)-pa ih mrzi da uce nanovo pravila nekog drugog-reason-a (znam po mojim kolegama:)
radio prvo u reasonu, pa presao na cubase.. zvuk je dosta bolji u cubaseu.
Rhino
24-07-2006, 01:09 AM
Eeee, bas sam to krenuo reci. Znaci moze u njemu da se uradi svasta to stoji, ali sound engine mu je najgori cini mi se od svih softvera ta trzistu.
Nikolic
24-07-2006, 07:50 AM
...
DaBear
24-07-2006, 10:14 AM
Pa zar sa Rewire-om gde ceo Reason podlo?i? Cubase kanalu, ne prevaziđe? tu nemoć?
Zar misli? da Reason mo?e sve sam?
I da Cubase mo?e sve sam?
Ne mo?e.
al ste se naprzili, brate!! Reason je samo jos jedna alatka za pravljenje muzike ! i to dobra alatka...i tu je kraj. Cemu sve ovo - moze ovo, moze ono? Svi znamo sta moze i svako ga koristi na svoj nacin...
Ako niste znali, zadnji album Prodigy-ja je CEO KOMPONOVAN i SKLOPLJEN u Reasonu. Liam-u je dopizdeo veliki studio vise (verovali ili ne!) nije ima inspiracije, i onda je na Reasonu na laptopu, krenuo kao u star dobra vremena - sa minimalnom opremon! Imao je jos 2 hardware sinta i kompressor. Kad je sve nakucao u reasonu, otisao je u mega studio , prebacio sve trake odvojeno u Pro Tools i smixao na SSL-u sa brdom analogije, starih vintage sprava iytd..bio je , kaze zadovoljan zvukom koji je izlazio iz Reasona, ali kad su razvukli Pro Tools preko SSL, ipak je resio da sve izmiksuje ponovo...
Elem, manite se praznih prica - covek je uradio mega album na Reasonu - to stoji. Sad sto vi nemate ideje i stalno vam fali nesto....e to je vec duuuga prica.
Pozdrav
"tehnologija narodu" ! (koji zna sta ce sa njom!!!!)
lesha
24-07-2006, 10:28 AM
da je liam uradio album na reasonu, to stoji. takodje je po meni fruity loops "bolji" od ostalih programa zato sto sam u njemu kreativniji..
ali takodje stoji da loopovi koje sam radio u reasonu i logicu ne mogu da se porede po kvalitetu zvuka. zasto, ne znam.. verovatno je engine u pitanju.
ne bi liam dzabe prebacivao sve na pt..
Gulanfer
24-07-2006, 02:23 PM
Elem, manite se praznih prica - covek je uradio mega album na Reasonu - to stoji. Sad sto vi nemate ideje i stalno vam fali nesto....e to je vec duuuga prica.
Pozdrav
"tehnologija narodu" ! (koji zna sta ce sa njom!!!!)
E sad jel mega ili nije , to je vec stvar ukusa. Meni nije ! Kupio sam ga bas iz razloga da cujem kako zvuci nesto sto je Liam uradio u krevetu na laptop-u , u Reason-u pa na PT. Jebiga, meni to zvuci previse "ostro" , toliko da mi na momente smeta. Mozes reci da je to taj trip sto on radi i da je to taj zvuk i da je on bas to hteo , ali meni smeta. :(
A za ideje - to uvek stoji ! Dobra pesma je dobra pesma pa makar i lose snimljena.
DADDY Z
25-07-2006, 04:13 PM
mislim da je reason super software za nekog ko pocinje da se bavi elektronikom...vrlo lepo se moze nauciti sta je sta i brzo doci do rezultata,pa kad naucis dovoljno predjes na neki ozbiljniji i kompleksniji soft..ja sam od pocetaka radio sa cubase-om i to na atari-ju pa znam sta je muka..probao sam Reason,lepo se poigrao sa njime i zakljucio da bi mi dobro dosao onomad kad sam pocinjao ali definitivno nije za ozbiljniji rad kao npr. Cubase/Nuendo koji je sada mocniji nego ikad..
Nikolic
25-07-2006, 05:41 PM
...
Dushan_S
25-07-2006, 06:05 PM
Mo?e da priča ko ?ta 'oće, ali ja sam probao i vokali mi mnogo bolje zvuče iz Reason-a! Ne verujem da je njegov audio end?in gori i?ta od Kjubejzovog!
lesha
25-07-2006, 06:46 PM
pa i ja uvek kazem, zasto lako kad moze komplikovano..
Mogli
26-07-2006, 12:36 AM
Dobra pesma je dobra pesma pa makar i lose snimljena.
Bas je tako......Losa pesma je losa pesma, pa makar i vrhunski snimljena!
alektom
26-07-2006, 02:09 PM
radio prvo u reasonu, pa presao na cubase.. zvuk je dosta bolji u cubaseu.
Ali kada se poveze sa Rewire u Cubas ili jos bolje PT........:)
Mislim da je najveci problem to sto su rex fajlovi sami po sebi komprimovani otprilike na trecinu wav-a, samim tim i znatno losijeg kvaliteta. Da ne pricam o nekom Refill-u koji je isto jako komprimovan i kada sadrzi wav samplove.
Zvuk sam po sebi, direktno iz Reason-a (bar sto se tice verzije 2) je prilicno los, dalek, tih.... ali kao sto rekoh tu je Rewire. Ne znam da li se sta moze uraditi sa ovim dodatnim spravicama u 3 (compresor, limiter, EQ....)
Nove spravice poprilicno pomazu a i onaj Combinator nije losa ideja ali losa novost je da sa njim,za razliku od ranije,CPU opterecenje nenormalno raste.
Naravno,nije to jos uvijek nista bez ReWirea koji je neophodan.
SHIVA
26-07-2006, 02:56 PM
vokali mi mnogo bolje zvuče iz Reason-a! Ne verujem da je njegov audio end?in gori i?ta od Kjubejzovog!
Drugachije niti ne mozhe bit. Kad u neshto vjerujesh onda to tako i dozhivljavash. Vjerujesh kad nema objektivnih indikacija, u protivnom znash a onda sustav vjerovanja vishe nema funkciju. Poshto ne postoje konkretna mjerila koima bi mogli usporedit shto je bolje vjerovanje je jedini nachin izbora. Reason che bit onoliko dobar koliko vjerujesh da jest.
Sve druge tvrdnje koje se pozivaju na "argumente" su sulude. Nie to utrka na 100 metara pa chemo izmjerit tko je bolji. The Beauty Is In The Eye Of The Beholder... isto je i sa "ljepotom" zvuka.
ps: Prodigy je napravio u Reasonu sve OSIM kasa i bass line-ova ;) Kazhe da mu je tako bilo ZGODNO radit tokom turneje jer na laptop-u ima sve. No to svejedno ne govori nishta o moguchnostima programa. Taj album kao i svaki drugi predstavlja moguchnosti autora.
Dushan_S
27-07-2006, 02:01 PM
Oh Reasone čudna spravo sa kablova mnogo
Ti moja jedina i najbolja zvučna drogo
?to ranim jutrom kad pripalim kompjuter
Sliva? mi se niz u?ni kanal k'o digitalni puter
Mogu da te blate kol'ko im se hoće
Da audio end?in tvoj ni za kurac nije
Tvoj sekvencing zdrav je ko neprskano voće
Lahor tvog revajera me kao sve?a voda jutrom mije
D?aba bio svima ?to imaju kjubejz krek
Kada reason drma kao čista koka
Kad kom?iji pustio sam moj zvučni reason lek
Tri dana spavo nije od u?asnog ?oka
I zato se bolje pazite, jer ćete da ?alite
Jer jednom Reason zakucaće i na va?a vrata
Sad iz neznanja jo? ?tajnberg taj palite
Ali brzo i vi slu?aćete mjuzu iz Rizon aparata
:D :rotfl: :D
Eto i moj doprinos!
ProkDu
27-07-2006, 02:13 PM
Ti si lood. 14-erac o Reasonu.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Arthur
27-07-2006, 02:13 PM
aplauze!
dacko
27-07-2006, 02:14 PM
J***š mi sve ako si ti normalan... :confused:
:mrgreen: :rotfl: :D
DADDY Z
27-07-2006, 05:22 PM
E sada definitivno prelazim na Reason!!!:da:
Dushan_S
27-07-2006, 08:53 PM
Naravno sad bi neko mogao da uradi muziku na ovaj hit tekst, ako je moguće na reason-u, naravno :D
Gulanfer
28-07-2006, 12:10 PM
Ma , jos dok sam citao poemu mi je palo na pamet da uradim muziku u Reason-u kako bih kompletirao zajebanciju ali necu moci jer nemam vremena.
A da uradis konkurs za najbolju muziku uradjenu u Reason-u ( recimo rok do kraja septembra, onda bih stigao i ja da ucestvujem :hyper: ) i kao nagradu - majicu Rumski ?
Nikolic
28-07-2006, 01:23 PM
...
ProkDu
28-07-2006, 01:50 PM
blip
blip
blip
Zemlja zove Vasionu, zemlja zove Vasionu. Reasone javi se.
blip
blip
blip
Razumete li iz ovog teksta, kako se mo?e do?i do postavljanja sempla u Subtraktor? Meni ne ide.
Znam da mogu da ot?rafim spreda ?rafove na Sub-u, ali ne znam kako dalje.
-What's the main difference between the Subtractor and the NNXT? Also, how do I load my own samples into the Sub?
-To load your own samples you need to unscrew the front off the sub (make sure you turn the power off from behind first) and rewire the wires so red goes to the white plugs rather than the black this will allow .wav to be loaded into the sub.
ta poruka je bio sarkazam.
Nikolic
28-07-2006, 02:40 PM
...
Ni ozbiljni jos niste postali u vezi Reasona a vec se za******te.
Pa pusti NN-XT kroz Subtractor ako zelis tweakovati.
Dushan_S
28-07-2006, 08:55 PM
Ma , jos dok sam citao poemu mi je palo na pamet da uradim muziku u Reason-u kako bih kompletirao zajebanciju ali necu moci jer nemam vremena.
A da uradis konkurs za najbolju muziku uradjenu u Reason-u ( recimo rok do kraja septembra, onda bih stigao i ja da ucestvujem :hyper: ) i kao nagradu - majicu Rumski ??to? Pa majce su za d?abe a i ne predstavljaju trajnu vrednost... Za nagradu bolje recimo ako Nikolić hoće da pobednik dobije besplatan DUPLI čas iz Reason-a kod njega, naravno ako se Nikolić sla?e :) :mrgreen:
liman021
08-08-2006, 03:19 PM
prejaka i presmesna pesmica o reasonu.njihova steta sto ne znaju serbski....plako sam od smeja dok sam cito ovo chudo
nESbo
10-08-2006, 11:44 AM
Sta da vam jos kazem kad ste sve rekli... Odlicna masina, koristim ga vec 3,5 godine i ne planiram da ga menjam. To je taj interfejs koji mi odgovara. Los kvalitet zvuka koji izlazi iz reasona je cist trip. Ljudi se tripuju zbog toga najvise zato sto su reasonovi instrumenti totalno "suvi" generatori zvuka, za razliku od vsti-a koji na sebi imaju implementirano 309834532 sminki kako bi zvuk zvucao "deblje". Uz malo vise znanja mozete od subtractora ili malstroma (ili cak oba zajedno, a sto da ne i x 64) napraviti instrument koji moze da zvuci bolje od vecine vst-a, i to da zvuci bas onako kako ste vi hteli! Mada, priznajem, lakse je uzeti vst koji ima u sebi 128 gotovih patcheva, i lepo izabrati onaj "najlepsi" i svirati ga. E sad postoji cinjenica da je reasonov mixer BIO loseg kvaliteta, sto je umnogome ispravljeno patchom 3.04. (ko ga nije instalirao obavezno neka nabavi). U tom slucaju cak ni to ne mora biti problem jer uvek moze da se koristi neki advanced mixer i render rewire master program. pozz
dlukace
10-08-2006, 12:36 PM
svaki program ima svoje mane i vrijednosti.kod reasona se svima sviđaju stabilnost,izravnost i kreativnost u radu itd,a minus je lo? audio engine i dvodimenzionalnost zvuka.po?to radim u cubase-u puno puta sam se pitao za?to ljudi uopće spajaju isti rewireom kad u cubase ima? gomilu sinteva koji rade bolje ,a i ne otvaraju se 2 programa bezveze.po meni kontakt,halion,battery,absynth i gomilu ostalih zvuče 3 puta bolje pa stoga nema nikakve potrebe za plugiranje reasonovih.dobre reasonove fore su mogučnost kombiniranja i patchiranja njegovih instrumenata preko cv-a ,ali i to već zna postati komplicirano.mislim da je sve dobra reklama,a i navika-reason je bio zanimljiv(i jo? uvijek je)?to je bio drukčiji od drugih time da je ustrojen kao klasičan studio rack s pravim kablovima te je time trebao postati zanimljiviji i logičniji za kori?tenje od drugih klasičnih audio sequencera.sve je to na kraju samo navika i ni?ta drugo-tko voli nek izvoli...
?to se tiće prodigy-evog albuma to su besmislice ?to se pi?e.tko bolje poslu?a ćuti će da su skoro svi zvukovi skinuti s hardware-a npr uvijek prisutni jd990,moog ,ms20,ms2000 i microkorg,prophecy,sh101 i mnogo drugih.meni se ćini da mu je dojadilo stvarati aran?mane u starom cubaseu i w30 pa je posegnuo za reasonom jer mu je in?injer zvuka u strongroom-u to predlo?io.znači samo čisti sequencer i ni?ta vi?e.čak i stare efekte fura i to boss se70,culture vulture,stompove i gomilu drugih.zvuk je dobro isproduciran zbog pt-a ssl i gomilu starog dobrog hardwarea...
Danche
27-08-2006, 08:34 PM
Bas me cudi kako nisam ranije primetio ovaj post a najveci sam fan reasona od kada je izasao!!!!!
-Reason je zakon,mozda izgleda kao gomila vst-ova na jednom mestu ali to definitivno nije....
-Mozes da uradis koju god hoces vrstu muzike i od klasicne do najgoreg tranca nema razlike...zvukovi su tu...a ako nesto nedostaje na internet pa po refill....
-Koristim ga od prve verzije i nikada citaj "Nikada" se nije ubagovao ili otkazao poslusnost sto meze da se desi sa Cubaseom lako....
-Super radi u rewire modu ako da kome je potreban i cubase slobodno....mislim da je Cubase i reason perfect kombinacije
-Veoma je lak iako a oko neizleda a mogucnosti su mu velike.... pogotovo ako znate da baratate sa kablovima pozadi....
-Veliki broj uredjaja na jednom mestu koji mogu da zamene ceo studio....
-Nesvidja mi se samo zato sto nema podrsku za mp3 no dobro ipak je wav onaj surovi zvuk ...
-Naravno tu su i svi osnovni efekti koji ce ikad zatrebati od distorzije do reverba....
-i gomila ljudi ga koristi
takodje posetite www.reasonstation.net
PetarCvetkovic
29-08-2006, 01:01 AM
rizn ideja lodzik sve ostalo...kraj.
InsaneEyes
16-04-2009, 10:01 PM
Oh Reasone čudna spravo sa kablova mnogo
Ti moja jedina i najbolja zvučna drogo
?to ranim jutrom kad pripalim kompjuter
Sliva? mi se niz u?ni kanal k'o digitalni puter
Mogu da te blate kol'ko im se hoće
Da audio end?in tvoj ni za kurac nije
Tvoj sekvencing zdrav je ko neprskano voće
Lahor tvog revajera me kao sve?a voda jutrom mije
D?aba bio svima ?to imaju kjubejz krek
Kada reason drma kao čista koka
Kad kom?iji pustio sam moj zvučni reason lek
Tri dana spavo nije od u?asnog ?oka
I zato se bolje pazite, jer ćete da ?alite
Jer jednom Reason zakucaće i na va?a vrata
Sad iz neznanja jo? ?tajnberg taj palite
Ali brzo i vi slu?aćete mjuzu iz Rizon aparata
:D :rotfl: :D
Eto i moj doprinos!
uf, ovo je prejako, preee-jaaaaah-kkkkkk00oooooo
voomighty
17-04-2009, 12:25 PM
samo da dodam da su me skroz zbunili sa onom verzijom 4, navikao sam se na 3 skroz, onda me ubishe onim nekim glupim novotarijama....:banghead::banghead:
a pesma je... za beoviziju:wink:
branoy
20-04-2009, 11:56 PM
i ja sam navikao na 3 seqencer, sad pa sad uradim stvar a na 4 niako bre, velika mana! inace sprava je total ok!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.