View Full Version : Problem sa snimanjem akusricne gitare
balthazaar
12-07-2006, 06:35 PM
E ovako, imam vintage dinamicki mikrofon AKG D 190 E i solidnu akusticnu gitaru sa metalnim zicama.Zanima me kako da izbjegnem klikove koje stvara trzalica(pogotovo kada sviram malo brze)?Takodje me zanima sta da radim sa onim strujanjem vazduha koje pravim pomjeranjem ruke pored mikrofona i tako dobijam ne zeljene efekte u dinamici...
Da li da to resavam sa EQ-Compression-Gate-om nakom snimanja?
ili je mozda razlog sto nemam filter zastitu preko mic-a?
Da li imate neki tip ili trik?
E ovako, imam vintage dinamicki mikrofon AKG D 190 E i solidnu akusticnu gitaru sa metalnim zicama.Zanima me kako da izbjegnem klikove koje stvara trzalica(pogotovo kada sviram malo brze)?Takodje me zanima sta da radim sa onim strujanjem vazduha koje pravim pomjeranjem ruke pored mikrofona i tako dobijam ne zeljene efekte u dinamici...
Da li da to resavam sa EQ-Compression-Gate-om nakom snimanja?
ili je mozda razlog sto nemam filter zastitu preko mic-a?
Da li imate neki tip ili trik?
probaj sa filterom pa nam javi! bice da je to!
DA ti ne duva negde promaja kad snimas i strujanje vazduha dinamickim mikrofonom?
Ne brini, to ce da se sredi kad odradis izolaciju, pa ne bude vise duvalo, a ono za zice isto nije frka.
Suprotnim pokretom ruke od onoga kojim si zavijao zice, otpustis ih, skines, i nema da se cuje.
Sa trzalicom je jos lakse, samo je zaboravis u drugoj sobi...
DA ti ne duva negde promaja kad snimas i strujanje vazduha dinamickim mikrofonom?
Ne brini, to ce da se sredi kad odradis izolaciju, pa ne bude vise duvalo, a ono za zice isto nije frka.
Suprotnim pokretom ruke od onoga kojim si zavijao zice, otpustis ih, skines, i nema da se cuje.
Sa trzalicom je jos lakse, samo je zaboravis u drugoj sobi...
s tim sto nisi naglasio da mora posle da prebrise gitaru, da prasina ne bi pravila jos poneki shum
a i on da se ne kupa pre toga
I naravno, nikako ne treba ukljuciti mikrofon.... Barem ne istog dana kada se snima gitara...
balthazaar
13-07-2006, 02:29 AM
a koliko dana da se ne kupam prije snimanja gitare i cime da brisem gitaru prije snimanja i da li da pocnem sa skidanjem zica od e1 ili e6,mada mi samo ovo za trzalicu u drugu sobu nije jasno...objasni mi ogi...
fino sam pitao kako da izbjegnem nezeljene sumove prilikom snimanja akusticne gitare...
nego,saljivdzije,imate li neki savjet u vezi ishrane prije i nakon snimanja...moram li mozda na dijetu ili nesto slicno?
lesha
13-07-2006, 02:42 AM
nikako mi nije jasno kakva je to akusricna gitara.. :confused:
a koliko dana da se ne kupam prije snimanja gitare i cime da brisem gitaru prije snimanja i da li da pocnem sa skidanjem zica od e1 ili e6,mada mi samo ovo za trzalicu u drugu sobu nije jasno...objasni mi ogi...
fino sam pitao kako da izbjegnem nezeljene sumove prilikom snimanja akusticne gitare...
nego,saljivdzije,imate li neki savjet u vezi ishrane prije i nakon snimanja...moram li mozda na dijetu ili nesto slicno?
zasto mislis da smo saljivdzije?
idekius
13-07-2006, 02:46 AM
A naravno da ishrana utice na zvuk!
Jacco Pastorius je mazao prste piletinom, a poznato je i da dobra klopa daje masniji sound... chvarci ,koje kVu rado zdere, narochito ;)
Deki isto voli da propusta piletinu kroz prste, ali zbog godina, to mu sve redje uspeva.
Takodje se drasticno odrazava i na njegov ton.
Prvo je morao da kupi kondenzatorski mikrofon, a sada mu vise ni to ne vredi...
Ubi ga promaja! !
balthazaar
13-07-2006, 02:59 AM
a mogu li da jedem cevapcie i pijem colu?
ozbiljno ljudi, kako da redukujem sumove?
a lesha, gitara je "Renata" 12 zica(poslusao sam ogija pa sam 6 skinuo):D i ima dosta jak i masan zvuk, nije neki vrh totalni ali je negdje na sredni skale, tako da dodje nesto kao polu-profi... malo mi se u poslednje vrijem iskrivio vrat pa gubi stim pomalo, ali za sad je to u granicama podnosljivog i neda se golim uhom primjetiti bez "stimera", uzgred, starija je od mene:rotfl:
a mogu li da jedem cevapcie i pijem colu?
ozbiljno ljudi, kako da redukujem sumove?
a lesha, gitara je "Renata" 12 zica(poslusao sam ogija pa sam 6 skinuo):D i ima dosta jak i masan zvuk, nije neki vrh totalni ali je negdje na sredni skale, tako da dodje nesto kao polu-profi... malo mi se u poslednje vrijem iskrivio vrat pa gubi stim pomalo, ali za sad je to u granicama podnosljivog i neda se golim uhom primjetiti bez "stimera", uzgred, starija je od mene:rotfl:
prva stvar
verovatno pozicioniras mic kod korpusa.. pravilo je negde da je udaljen 20ak cm od 12 -og praga i setas malo levo desno u zavisnosti od toga kakav zvuk zapravo zelis.. sladji/siroviji/meksi/tvrdji
za spoljne sumove se snadji.. mada se to u mixu nista ni ne cuje, osim ako nije pure solo
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.