Log in

View Full Version : Monitor u Nuendu i eho

Mogli
10-07-2006, 10:21 PM
Dugmence za monitor mi se aktivira automatski pri snimanju, pa ne znam u kojoj opciji se to iskljucuje?? Nije mi jasno zasto se na tom monitoru javlja kasnjenje, neki eho i kako se to moze eliminisati?? Bilo bi dobro da mogu reverb koji sam ucitao da iskoristim bas preko tog monitora za bolji sound kad pevac slusa svoj glas prilikom pevanja, ali je to nemoguce bas zbog tog eha! Ima li neko iskustva?

idekius
11-07-2006, 12:25 AM
LATENCIJA!!!...
Smanji je i nece biti kasnjenja, ali ce ti CPU imati vece opterecenje!

Ali... koji ce to tebi djavo, kad imas Lunu i samim tim zero latency plugove koje mozes da koristis prilikom usnimavanja????

Mogli
11-07-2006, 01:59 PM
Stavljao sam tamo na Luninoj mixseti reverb, ali je on tako slab da je to cudo jedno! U mom slucaju sam stavio u Nuendu na efect kanal jedan reverb i kad mi se prilikom snimanja automatski ukljucio monitor, tada sam cuo jako lep reverb (koji se naravno ne usnimava), ali zbgog navedenog kasnjenja ne moze se iskoristiti. Evo sad cu smanjiti latenicju, pa da vidim rezultate. I dalje ne znam kako se iskljucuje taj monitoring. .,,,,Negde sam ga ja aktivirao jer to nije do sad bio slucaj....

idekius
11-07-2006, 10:39 PM
Da nemas mogucnost da uvedes externi, u ovom slucaju CW, reverb u slusanje, direct monitoring (koji ide preko ASIO2) bi imao smisla...

Ako si ispravno namestio CW reverb, sigurno nece biti "slab"... Dakle na send i doziras ga na kanal mikrofonskog ulaza, ali ga ne snimas, jer rutiras tako da ti Nuendo snima suv signal... Pored reverba, prilikom snimanja vocala ja koristim i lagani gate... ali samo u slusanju!!!

Pretpostavljam da znas da prilikom stavljanja reverba na send, moras na njemu podesiti gain, odabrati prostor, dry mutirati (ili skroz stishati), a wet dati do kraja! Tako podesen reverb posle samo dozirati na ulazni kanal u zeljenoj meri i to je to... Siguran sam da tu nisi mogao da pogresis, posto su to osnovni pojmovi koje svi znamo...

Ovako ces imati reverb u slusanju bez ikakve latencije, bez opterecenja CPU, potpuno isto kao da koristis neki rack reverb na mixeru... pa zasto onda ratovati sa latencijama i muchiti CPU?

Radi kako zelis, ali to je uludo rasipanje resursa...

Mogli
13-07-2006, 01:05 AM
Au, pa ja nisam nikad ni stavljao reverb na na sends, nego na returns, tek sad sam primetio!:banghead: Pa ne znam ni da stavim na sends! Gde ga ucitavam kad to jedino na aux returns mogu? Latenciju sam smanjio na najmanju, ali je eho i dalje konstantan..interesantno je da se skoro skroz izgubi kad ukljucim ono dugmence za automatsko, softwersko smanjivanje latencije u Nuendu!

Tribal_kg
13-07-2006, 01:22 AM
Ja imam isto problem sa monitoringom u cubase-u.Tacnije,problem sa kasnjenjem.Zanima me samo jedna stvar.Kad latenciju smanjim na minimum i izgubi se kasnjenje zvuka u monitoringu ona se cuje puckanje.Da li je to do zvucne ili do cpu-a?Masina mi je trenutno slaba,p3 na 800mHz ali treba ovih dana da stavim novi procesor i plocu..

Trenutno imam audigy 2 karticu ali uskoro planiram da uzmem nesto ozbiljnije.

poz

idekius
13-07-2006, 01:04 PM
@Mogli -Mnogo si ga zakomplikovao:) Ako se ne snadjes, zvrcni me telefonom, pa cemo to ra reshimo brzo i jednostavno, ali korak po korak...

@Tribak_Kg -Ima malo i jednog i drugog. Kvalitet ASIO drivera, ali prvenstveno je u pitanju snaga rachunara za rad sa plugovima. Sto niza latencija, CPU je otereceniji. Kada snimam instrumenta, kada klavijaturista svira sa recimo VST instrumentom, onda ako je potrebno disablujem privremeno postojece plugove koji mogu opteretiti CPU, a latenciju spustim. Prilikom mixa, latenciju dizem, da bih mogao da kachim dovoljan broj plugova, a sto se njihove latencije tice, Nundo je odlicno kompenzuje, tako da nije nikakav problem mixati pesmu i sa maximalnom latencijom!

Sto se tice direct monitoringa! Predlazem svima koji imaju mogucnozt koriscenja nekog zero latency reverba prilikom usnimavanja (za pravljenje tripa pevachu) da koriste njega, da nebi bespotrebno opterecivali CPU direct monitoringom (malom latencijom + native plug-in-om)!
Dakle CreamWareovcima je lako, na EMU karticama je to takodje lako, jer su oni reverbi sasvim pristojni za proces usnimavanja (ne i za koriscenje u mixu!!!), uptreba nekog rack-a... Dakle bilo sta sto pevachu moze da napravi zeljeni trip, a da tebi ne komplikuje zivot i opterecuje CPU!

Podsecam da prichamo o osnovnim stvarima i da ste najebali ako provalim da se sprdate i zajebavate me :mrgreen:

Tribal_kg
14-07-2006, 12:15 AM
Ja sam ozbiljan.Skoro sam resio da naucim Cubase i da radim u njemu sve sto mi je potrebno.Do sada sam koristio uglavnom Acid za snimanje ali sada kada sam vec naucio Cubase (dovoljno da znam gde je sta :D ) ne pomisljam da se vracam Acidu i drugim zajebancijama..

Hvala na odgovoru!