PDA

View Full Version : tranzijent dizajneri

SHIVA
20-06-2006, 01:53 AM
Zanima me koristi li itko ove tranzient dizajnere (PSP Mix Treble,Tranzient Designer, Dominion) i kakvi su vam utisci. Osobno mi se chini da su na nekim mjestima funkcionalnije od kompresora, a mogu odradit i neke korekcije koje kompresor uopche nie u stanju. Takodjer funkcioniraju i kao EQ na jedan nachin s time da ne rade statichno kao klasichan EQ vech imaju aktivnu logiku i utjechu samo na tranziente.

Zanima me jesam li usamjen u tom razmishljanju ili je netko vech imao pozitivna iskustva s njima.

Arthur
20-06-2006, 09:31 AM
nekoliko puta sam cuo pohvale na taj racun, mada stvarno nemam pojma kako to funkcionise? Mogao bi neko upucen da napise kraci referat o tome?

kejkz
20-06-2006, 10:06 AM
Iako ih ne koristim bas cesto, nasle su se situacije kada su mi bili potrebni. Princip rada je prilicno jednostavan i najlakse ih je zamisliti kao dekompresore: umesto da smanjuju dinamiku signala, oni je prosiruju tako sto isticu peak-ove signala. To sto izgleda da funkcionisu i kao eq je zbog same prirode tranzienta, jer oni u sebi imaju odredjenu kolicinu visokih frekvencija tako da signal zvuci svetlije posle tranzient efekta. Ja licno sam koristio dominion, PSP mix treble i waves transient designer. Svaki ima svoj trenutak u kome sija: dominion je najbolji za pojedine instrumente ili kanale, svidja mi se sto radi kao envelope, Mixtreble sam upravo najcesce koristio za lose snimljene cinele, a transient designer mi je nekako bio dobar za sve, kako za finalni mix tako i za pojedine kanale. Polje primene je siroko, mogu da se koriste umesto expandera za dekompresiju, za izvlacenje prvih udaraca instrumenta koji se izgubi u miksu, za spasavanje losijih snimaka, ako im ima spasa, ili za kreiranje novog zvuka. Najlepse ih je probati sam, pa videti gde im je mesto. Jedina predostroznost je da, kao i kod expandera, treba paziti na previsok peak.

SHIVA
20-06-2006, 01:34 PM
E bash to sam i htio chut. Meni se chini da su ovakve sprave dobre gotovo gdje god ih se stavi jednom kad ih se malo bolje savlada. Mixtreble na nekom mono moog lead-u uz malo pretjerivanja sa distorzijom tranzienta daje puno bolje rezultate nego bilo kakva distorzija. Mogu distorzirat samo dio frekvencija s uskim Q-om i samo prvih par milisekundi attack-a. Ishod je vrlo glasan lead koi ne zauzima gotovo nishta prostora u mixu. Frekvencija tranzienta se da i isprogramirat pa synth "seli" distorzion point prema potrebama ostalih elemenata u mixu.

Druga dobra stvar su perkusije. Gotovo nema elementa koi ne "zasja" uz adekvatan tretman tranzienta. Kick, bass, tom, snare i ride... i sve lupi odjednom. Inache bi to bila poprilichna buka, ali sad ako treba komotno mogu stavit i josh 2-3 elementa pored ovih a da se sve i dalje razgovjetno chuje.

No istina je da nema recepture... dok ne chujesh shto se deshava niti jedan preset ili postavka nema smisla. Takodjer nema smisla skrachivati vrijeme attacka na elementima ako se taj prostor ne misli nechime i popuniti, jer u protivnom sound ima atmosferu ali bez adekvatne "mase".

Sve u svemu veseli me sve vechi broj ovakvih alata koi opasno koketiraju sa psihoakustichnim zakonima. Napokon prestaje trend kopiranja prave opreme i razvijaju se stvari koje u hardware svijetu uopche ne postoje. Neshto slichno ko fol radi i aphex aural exciter, ali to u biti nie ni sjena ovome.

Mogli
20-06-2006, 03:14 PM
Ja se izvinjavam sto ovako upadam kao David, medju ove Golijate od znanja, ali mislim da bi neko voleo da ima link za download

http://www.digitalfishphones.com/main.php?item=2&subItem=4

Illiron
20-06-2006, 03:32 PM
Sony Oxford Transient Modulator je fantasticna stvar!!

OFF
21-06-2006, 10:08 AM
A zar se ne moze to isto uraditi malo jacom kompresijom sa nesto sporijim attack time-om?

SHIVA
21-06-2006, 03:50 PM
Mozhesh dobiti slichan efekt na taj nachin, ali ne bash sa bilo koim elementom. Kick mozhesh i kompresorom kontrolirat, ali morash sam odrediti vrijeme koje zhelish naglasiti i tako podesiti attack. Svaki kick udari jednako pa to nie frka... ali closed i open hat? Tranzient dizajneri ne manipuliraju iskljuchivo attack i release envelope-om vech prepoznaju koi dio signala spada u tranziente i manipuliraju tim djelom. Tome mozhesh dodati extra harmonike, skidati shum samo sa tog djela zvuka, mjenjati mu boju tona (slope) itd itd. Kompresorom mozhesh samo naglasiti odredjeni broj msec nakona svakog dodirivanja tresholda. Dakle svaka slichnost je sluchajna i povrshna.

SandRob
21-06-2006, 07:38 PM
A zar se ne moze to isto uraditi malo jacom kompresijom sa nesto sporijim attack time-om?

ja bas ne koristim tranzient dizajnere i sl. ali vjerujem da ih kompresor u nekim situacijama ne moze zaminit, jer kompresoru radi ovisno o tresholdu, a ovima spravama treshold i razina signala nije bitna.