View Full Version : kako da napravim mini studio ??
pinga
19-06-2006, 02:03 AM
dobio sam od caleta sobu koju mogu da preuredim u studio i za oko mesec dana trebao bi da pochem sa tom akcijom..imam par pitanja i predloga pa aj ko shta zna nek kazhe shta misli :)
1.soba je velichine 190 X 320 da li je premala ?? znachi to treba da bude samo prostorija za pravljenje muzike, bez ikakvih gluvih soba za snimanje i sl..u svakom sluchaju mislim da je bolja od ove moje 5 sa 5 u kojoj mi nekako sve zazvoni kad lupi kik lol
2.planirao sam da sve zidove prvo uz pomoc spahtle oblozhim slojem pur pene,znachi nanesem malo pene pa sa spahtlom lepo izravnam sloj,ko da gletujem.onda preko toga da oblozhim tankim slojem stiropora (2-2.5cm) a preko njega da stavim sloj dekotex-a shta mislite o toj izloaciji ?? koliko kontam izolacija bi bila debela oko 4 cm .. pritom treba imati u vidu da ta soba samo jedan zid deli sa drugom prostorijom i to mi je kuhinja tako da ja vishe treba da uradim izolaciju da ja unutra lepo chujem (da nemam onog "zvonjg" koje dobijem kad sad pljesnem rukama u njoj) nego da nju neshto zvuchno izlujem od toga da meni neko ne smeta niti da ja nekom ne smetam..
3.ispod poda te sobe je soba od komshija koju oni i ne koriste ali bi ja ipak malo bolje pod da izolujem sa svaki sluchaj eo shta sam tu zamislio.. kontao sam da na postojeci brodski patos stavim prvo stirodur (neki shto tvrdji) preko njega josh jedan sloj brodskog patosa a preko njega etison.. sve u svemu kontam da ce bi se pod dici oko 8 do 10 cm (skraticu ulazna varata :D ) .. shta mislite o toj ideji ??
4.shta staviti na plafon ?? isto ko i na zidove ili ???
5.e sad malo tehnichko pitanje.. jedan chova koj je stavrno struchnjak mi reche da zvuchnike usmerim po duzhini sobe znachi da mi zvuchnici budu usmereni u tom smeru koj ima 320 cm ..i meni je zvuchalo to nekako logichno.. e sad da li su zvuchnici koji imaju bass od 8 " preveliki za takvu prostoriju ?? odma da vam kazhem ja se dvoumim izmedju mackye hr824 i genelec 8040a.. znam da su i jedni i drugi vrhunski monitori ali mi mackye uliva vishe nade poshto on ima onaj svich za podeshavanje zvuchnika na osnovu prostora.. al opet genelec je manji (bass mu je 6,5") a plashim se toga da ne stavim previshe veliki zvuchnik u prostoriju,znate i sami kad se kupi onda vihse nema vracanja :D ..
6.u sobu planiram da stavim i mali dvosed i 3,4 manje slike :D
eto to je bilo par mojih nedoumica/planova pa ljudi recite shta mislite..
boggy
19-06-2006, 05:34 AM
dobio sam od caleta sobu koju mogu da preuredim u studio i za oko mesec dana trebao bi da pochem sa tom akcijom..imam par pitanja i predloga pa aj ko shta zna nek kazhe shta misli :)
1.soba je velichine 190 X 320 da li je premala ??
Prilicno...
znachi to treba da bude samo prostorija za pravljenje muzike, bez ikakvih gluvih soba za snimanje i sl..u svakom sluchaju mislim da je bolja od ove moje 5 sa 5 u kojoj mi nekako sve zazvoni kad lupi kik lol
Cak i to moze mozda bolje da se sredi nego "spajz" koji si "dobio"... nemoj me pogresno shvatiti, najbolji prostor za rad je onaj u kome se najlepse osecas, bez obzira iz kojih razloga.
2.planirao sam da sve zidove prvo uz pomoc spahtle oblozhim slojem pur pene,
Pur pena moze da sluzi za termo-izolaciju, ali nije za akusticnu izolaciju ili sta vec nameravas sa njom
znachi nanesem malo pene pa sa spahtlom lepo izravnam sloj,ko da gletujem.onda preko toga da oblozhim tankim slojem stiropora (2-2.5cm)
Stiropor ima isti problem kao i pur-pena, dobar termo izolator, los akusticki izolator.
a preko njega da stavim sloj dekotex-a shta mislite o toj izloaciji ??
Sta podrazumevas pod "dekotex-om".
koliko kontam izolacija bi bila debela oko 4 cm .. pritom treba imati u vidu da ta soba samo jedan zid deli sa drugom prostorijom i to mi je kuhinja tako da ja vishe treba da uradim izolaciju da ja unutra lepo chujem (da nemam onog "zvonjg" koje dobijem kad sad pljesnem rukama u njoj) nego da nju neshto zvuchno izlujem od toga da meni neko ne smeta niti da ja nekom ne smetam..
Da li si ti probao da ista slusas u toj sobici, i ako jesi, kakvi su ti utisci?
3.ispod poda te sobe je soba od komshija koju oni i ne koriste ali bi ja ipak malo bolje pod da izolujem sa svaki sluchaj eo shta sam tu zamislio.. kontao sam da na postojeci brodski patos stavim prvo stirodur (neki shto tvrdji) preko njega josh jedan sloj brodskog patosa a preko njega etison.. sve u svemu kontam da ce bi se pod dici oko 8 do 10 cm (skraticu ulazna varata :D ) .. shta mislite o toj ideji ??
Opet (samo) termo-izolacija...
4.shta staviti na plafon ?? isto ko i na zidove ili ???
Sigurno ne isto sto i na zidove... mislim, ne treba ni na zidove stavljati to sto si planirao.
5.e sad malo tehnichko pitanje.. jedan chova koj je stavrno struchnjak mi reche da zvuchnike usmerim po duzhini sobe znachi da mi zvuchnici budu usmereni u tom smeru koj ima 320 cm ..i meni je zvuchalo to nekako logichno.. e sad da li su zvuchnici koji imaju bass od 8 " preveliki za takvu prostoriju ??
Ako pricas o sobici, da... osmica je tu prevelika, i kad si vec u tako maloj sobici, mozda bi ti bolja bila stara Yamaha NS10 koja ima manji midwoofer i kompresiona je.
odma da vam kazhem ja se dvoumim izmedju mackye hr824 i genelec 8040a.. znam da su i jedni i drugi vrhunski monitori ali mi mackye uliva vishe nade poshto on ima onaj svich za podeshavanje zvuchnika na osnovu prostora..
Tesko da ce taj switch biti svemocan.... probaj pre kupovine obavezno...
al opet genelec je manji (bass mu je 6,5") a plashim se toga da ne stavim previshe veliki zvuchnik u prostoriju,znate i sami kad se kupi onda vihse nema vracanja :D ..
Zvucnike inace ne treba ni kupovati bez probe... upravo zbog toga.
6.u sobu planiram da stavim i mali dvosed i 3,4 manje slike :D
Super :)
eto to je bilo par mojih nedoumica/planova pa ljudi recite shta mislite..
Uuuuh... par?
Ajd jos jednom preispitaj da li je mozda ipak bolje ici u vecu sobu,... koja je ipak neki de facto standard za vecinu clanova ovog foruma.
Ako zelis da radis akusticku izolaciju, onda nemoj koristiti stiropor, stirodur, pur-pen...
Unesi u svoj profile odakle si pa ce ti neko preporuciti sta se moze u tvom kraju nabaviti a da je akusticki izolator....
za sad toliko..
pozdrav
bogi
Arthur
19-06-2006, 12:39 PM
vidis, ovo je prvi put da se neko zali na veliki prostor, pa bi isao u manji.. jeste skuplje ali neuporedljivo korisnije raditi u vecem prostoru..
pinga
19-06-2006, 04:11 PM
@ bogy
imam ja i svoju sobu ali ona ima previshe otvora znachi jedan ogroman prozor trodelni,2 obichnih i jedba chetvorokrilna vrata od preko 3 metra znachi praktichno nemoguce ju je lepo izolovati a ne zatvoriti neki ot tih otvora..a i sve jedno necu da svoju sobu u kojoj spavam i dolazi mi drushtvo, u kojoj zhivim da pretvorim u studio jer bi se nekako sa svom tom izlocaijom na ziodovima osecao ko u lucnici lol ok je meni moja soba al nije bash za studio.. i ono ok se ja osecam u toj maloj sobici,volim ja skuchen prostor :D
pur penu i stiropor sam hteo da stavim chisto da bi dekotex odvojio od zida,tj da izmedju zida i dekotexha bude josh jedan sloj nechega.. a dekotex je kao neka smesha od tkanine koja mozhe da se nanosi na sve materijale,mozhe chak i na staklo..kad se osushi dobije se sloj necheg shto bi bilo shpanski zid od tkanine :D ne znam kako drugachije da opishem..
pa za sada i kad pljesnem rukama u toj sobi chuje se "zhvonj" ali u njoj su zidovi prazni tako da me to i ne chudi, kontam da bi se sa ziolacijom taj "zhvonj" izgubio ..
ajde uzmimo da je ta sobica od 190 puta 320 sve shto imam.. zar je moguce da kako god je odradim da to nece biti to ??
inache iz bg-a sam ..
boggy
19-06-2006, 05:34 PM
@ bogy
imam ja i svoju sobu ali ona ima previshe otvora znachi jedan ogroman prozor trodelni,2 obichnih i jedba chetvorokrilna vrata od preko 3 metra znachi praktichno nemoguce ju je lepo izolovati a ne zatvoriti neki ot tih otvora..a i sve jedno necu da svoju sobu u kojoj spavam i dolazi mi drushtvo, u kojoj zhivim da pretvorim u studio jer bi se nekako sa svom tom izlocaijom na ziodovima osecao ko u lucnici lol ok je meni moja soba al nije bash za studio.. i ono ok se ja osecam u toj maloj sobici,volim ja skuchen prostor :D
Ok. ok... barem znas sta volis... i to je nesto :)
pur penu i stiropor sam hteo da stavim chisto da bi dekotex odvojio od zida,tj da izmedju zida i dekotexha bude josh jedan sloj nechega.. a dekotex je kao neka smesha od tkanine koja mozhe da se nanosi na sve materijale,mozhe chak i na staklo..kad se osushi dobije se sloj necheg shto bi bilo shpanski zid od tkanine :D ne znam kako drugachije da opishem..
Mislim da ti to nije dobro za tvoje namere... razmisli o Azmafonu... pisano je po forumu na tu temu
Pri tom ne "naslanjaj" nista iza, i ostavi "sloj" vazduha umesto stiropora.
Preko azmafona mozes ici sa, recimo, lamperijom... vec "rostilj" za lamperiju koji odvaja lamperiju od zida 5-10cm je dovoljan razmak ako stavis odmah ispod lamperije azmafon.
pa za sada i kad pljesnem rukama u toj sobi chuje se "zhvonj" ali u njoj su zidovi prazni tako da me to i ne chudi, kontam da bi se sa ziolacijom taj "zhvonj" izgubio ..
to sto cujes je flutter, i nastaje izmedju paralelnih zidova... gradjevinari su ti bili odlicni. To je samo jedan od problema u sobama.
ajde uzmimo da je ta sobica od 190 puta 320 sve shto imam.. zar je moguce da kako god je odradim da to nece biti to ??
Pa ima primera da ljudi naprave studio u prikolici ili na kamionu, ali mislim da je cak i to vece. Ali sta god... prostor je tvoj, i ako ces se ti lepo osecati u njemu, onda je to dovoljno, ali ne ocekuj previse.
inache iz bg-a sam ..
Onda Azmafon :)
Skiciraj prostor..., i reci koliko je visok
pozdrav
bogi
pinga
19-06-2006, 06:57 PM
http://img357.imageshack.us/img357/4408/mojstudio3ry.jpg
znam da izgleda jadno nacrtano ali misim da mozh da se skapira shta je shta..
boggy
19-06-2006, 07:01 PM
...znam da izgleda jadno nacrtano ali misim da mozh da se skapira shta je shta..
Sasvim je razumljivo... a gde bi dvosed stavio?
pozdrav
bogi
pinga
19-06-2006, 07:09 PM
dvosed sam hteo da stavim tu odma pored ulaznih vrata uza zid ... sa leve strane ..
znachi meni iza ledja .. jer sam kontao da mi ceo sto stoji tako da zvuchnici budu usmereni ka tim ulaznim vratima...
boggy
19-06-2006, 07:12 PM
Jel ti taj dvosed neophodan?
pozdrav
bogi
pinga
19-06-2006, 07:13 PM
pa , ono , gotvno bi bilo da ima gde da se sedne osim te radne stolice.. a shto smeta ?? zbog bass trap-a ??
a mali je on,nije to klasichan veliki dvosed, bash je mali nekako ..
boggy
19-06-2006, 07:15 PM
pa , ono , gotvno bi bilo da ima gde da se sedne osim te radne stolice.. a shto smeta ?? zbog bass trap-a ??...
Da.
pozdrav
bogi
pinga
19-06-2006, 07:18 PM
pa dobro onda dvosed izlece.. a jel mora u svakom uglu da postoji po jedan bass trap il je dovoljan jedan ???
boggy
19-06-2006, 07:27 PM
pa dobro onda dvosed izlece.. a jel mora u svakom uglu da postoji po jedan bass trap il je dovoljan jedan ???
Trudi se da odrzavas simetriju,
Evo mog predloga...
pozdrav
bogi
pinga
19-06-2006, 07:30 PM
deluje interesantno ..a ova dva useka na kraju su bass trapovi ?? e sad josh da mi kahzesh od chega da napravim te useke ..
boggy
19-06-2006, 07:37 PM
Znaci drvena konstrukcija, lamperija preko, 5cm Azmafona tik ispod lamperije.
Jos je bolje ako bi isao tekstilom prvo preko azmafona, a letve od lamperije ili samo tanke letve montirao sa zazorom od 0.5-3cm izmedju njih. Drvo za to moze biti bilo koje, i sve sto odgovara tvom dzepu je dobro... Mozes da ih lakiras cim zelis i za sta imas para.
Iza azmafona je vazduh!
Koristi srafove za letve, da mozes lako kasnije da modifikujes neke stvari... jer ces puno sam sebi morati da pomazes, pa zato i ostavi mogucnost modifikacije.
Ostaje nam jos plafon...
pozdrav
bogi
boggy
19-06-2006, 07:38 PM
Na "bass trapovima" stavi 10cm azmafona iza... to sam pogresno nacrtao
pozdrav
bogi
boggy
19-06-2006, 07:43 PM
Nacrtaj poprecni presek sobe, sa visinom vrata i prozora, odnosno koliko ima od prozora, recimo do plafona.... ili ide skroz do plafona... ne znam
pozdrav
bogi
arsenique
25-06-2006, 04:01 PM
A da li si mo?da razmi?ljao o soluciji da od tog ?pajza napravi? svoju spavaću sobu?
Mislim da bi ti bilo daleko bolje da veliki prostor preuredi? u radni jer će? iovako mnogo vi?e vremena provoditi u njemu. Shvatam ja da su ti tu tro?kovi adaptacije daleko veći ali ako bude? ulagao malo po malo i dovoljno dugo rezultat će ti biti daleko bolji.
Ad Fines
25-06-2006, 08:21 PM
Bas nezahvalne dimenzije.
Ja jos uvijek vodim rat sa zadnjim zidom.Morat cu do Beograda jedan dan na kavu da se nadjem sa Boggy-jem,a bogami i Divener-a trebam za novi komp.
boggy
26-06-2006, 06:12 AM
....Morat cu do Beograda jedan dan na kavu da se nadjem sa Boggy-jem,a bogami i Divener-a trebam za novi komp.
Sa zadovoljstvom, samo se javi ranije da dolazis :)
pozdrav
bogi
vanya
27-06-2006, 08:49 PM
http://www.radford.edu/%7eshelm/acoustics/bass-traps.html
submaster
18-08-2006, 12:01 AM
Bogi tvoj predlog me zbunjuje...s obzirom da si u nekom od postova napomenuo da pored simetrije treba imati zadnji neprekinut zid,nikako vrata iza ledja...zasto je to ovde izuzetak?
boggy
18-08-2006, 04:41 AM
Bogi tvoj predlog me zbunjuje...s obzirom da si u nekom od postova napomenuo da pored simetrije treba imati zadnji neprekinut zid,nikako vrata iza ledja...zasto je to ovde izuzetak?
Da covek ne bi ulazio kroz prozor (posto mu kazemo da ZAZIDA vrata):)
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.