View Full Version : Tihi vokali!
Dijabolik
16-06-2006, 12:35 PM
Pozdrav svima!
Nisam siguran da li ovaj tread pripada ovde pa mi ne zamerite ako sam pogreshio!
Imam sledeci problem/pitanje! Dobio sam snimak jednog tamburaskog orkestra ciji je koncert sniman na mini disk . Sam snimak je solidan , ali problem je u tome sto se vokali cuju mnogo tise nego sto bi trebalo. Na koji nacin mogu ta podignem vokale a da sam postupak ne utice preterano na druge instrumente? Na raspolaganju su mi moj DAW i sav dostupan software , pa ako neko ima ideju ili je imao slican problem , molio bih Vas da mi kazete sta da iskoristim !
Hvala
Ekvilajzer...dizi oko 1khz (ovo sam rekao okvirno,zato sto je vocal najizrazeniji na oko 1000hz,ali opet nije nikakvo pravilo zavisi i od vokala i od snimka) i eksperimentisi sa Qom...
Dijabolik
16-06-2006, 05:42 PM
Ok , probacu! Mozda je korisno da dodam da su vokali uglavnom duboki muski.
Thnx
SandRob
16-06-2006, 06:30 PM
Ok , probacu! Mozda je korisno da dodam da su vokali uglavnom duboki muski.
Thnx
di su vokali u stereo slici,a di su ostali instrumenti? mozda bi i m-s tehnika pomogla?
Ja sam to isto pomislio, ali sam onda razmislio ponovo...
Taj ko je snimio sve na stereo traku (da li je uopste stereo snimak? :confused: ne kao traka, vec sama tehnika snimanja? ) sa pretihim vokalima, verovatno nije bas vodio racuna ni o pozicioniranju mikrofona, niti o jacini glasova. Vokali su tu verovatno slucajno "upali" kroz dinamicke mikrofone (? verujem da jesu) i sada covek vadi oci.
Verovatno tu nista ne moze da se uradi jer je rec o tamburaskom orkestru gde se frekventni centri instrumenata poklapaju uglavnom sa vokalima i tesko ce on tu sta moci da promeni u odnosima.
Pojacavanje na 1 khz je zesci zajeb, posto se tu nalaze poprilicno gadne frekvencije kada je produciranje vokala u pitanju, pa bih izmedju jake "kile" ili tihih vokala uvek izabrao tihe vokale.
Ukratko, nemoj previse da se trudis, jer su velike sanse da neces nista postici.
.... a da dosnimis vokale ?????
Pozdrav
perun
17-06-2006, 11:53 PM
Mislim da ti nema pomoci...
Kad je vec stereo traka u pitanju... Bilo kakvom ekvilizacijom ces poremetiti ostatak instrumenata. Nisam siguran da resenje (a da se nista ne pojebe preterano) postoji...:confused:
Mogli
18-06-2006, 12:58 PM
Vrlo slicno pitanje, kao i da skines vokale. Najbolje resenje daje Max, dosnimi vokale!
Dijabolik
18-06-2006, 04:38 PM
Izgleda da je to jedino resenje!
Hvala vam svima na odgovorima :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.