View Full Version : -= Audio Iluzije =-
ProkDu
11-06-2006, 07:00 PM
Audio iluzije. Odnosno, ne samo sto mozemo da prevarimo culo vida, vec i sluha. Ovo je primer zvuka koji konstantno opada (ili se podize). Efekat se zove "Shepard tone" po Roger Shepard-u. Efekat se dobija tako sto sviraju paralelno nekoliko oktava hromatski (navise ili nanize (moguce je i koriscenje skala)), s' tim sto svaka oktava (sled tonova) pravi krug u jacini zvuka (fade in-out).
Primeri koriscenja ovog efekta se mogu cuti u delima Pink Floyd-a, Queen-a, ProkDu-a, pa cak i Bach-a (Fantasy and Fugue in G minor for organ, BWV 542). :o
Po mom skromnom misljenju, zanimljiv koncept koji se moze koristiti na razne nacine u muzici.
Imam jos par ovih audio iluzija, ali ... to ste vec culi u promocijama. ;)
ovo je jako dobro... jel bi mogao detaljnije da opishesh kako se dolazi do takvog efekta?
ProkDu
11-06-2006, 07:55 PM
Obrati paznju na sliku (= 1000 reci). Boja je velocity (jacina) svakog tona. Obrati paznju kako se boja menja po dijagonali (npr. C 100%, C# 92%, D 84% .... ). Znaci kreces sa npr. tri oktave iz C-a i vozis dijagonalno u okviru te 3 oktave, kad izadjes i 3-ce oktave vratis se u prvu. Analiziraj sliku malo i sve ce ti se samo kazati. ;)
Prvo odradi jednu dijagonalu i velocity za pocetne tonove ostalih dijagonala ces sam naci. :cool:
Hehe..da da, dobra fora... bash me zanima kako bi to zvuchalo, i da li bi uopshte moglo da se izvede sa vokalima...
vanya
11-06-2006, 09:23 PM
Postoji i sa vokalima.Poslusaj Machault to je nesto slicno, nije bas po ovom principu ali isto stvara iluzije glasovima, i glas je jedino sto se koristi.
Primeri koriscenja ovog efekta se mogu cuti u delima Pink Floyd-a, Queen-a, ProkDu-a, pa cak i Bach-a
:D
Strava ti je ekipa:p
ProkDu
13-06-2006, 01:58 AM
:D
Strava ti je ekipa:p
:o :D :da:
Hm,zvuci vrlo psihodelicno (sto mi se dopada!!).Imas li jos ovakvih stvari da nam
pokazes ?:hyper:
Postoji i sa vokalima.Poslusaj Machault to je nesto slicno, nije bas po ovom principu ali isto stvara iluzije glasovima, i glas je jedino sto se koristi.
Guiaumme Machault - francuski renesansni kompozitor?
SHIVA
13-06-2006, 10:51 AM
Hm,zvuci vrlo psihodelicno (sto mi se dopada!!).Imas li jos ovakvih stvari da nam
pokazes ?:hyper:
Ja nemam josh takvih fora, ali sam chisto primjetio tvoj avatar i keyword "psihodelichno" u tvom postu i strashno sam se razveselio. Do sad sam mislio da ovdje apsolutno nema ljudi koi se ozbiljnije bave elektronskom glazbom pa me tvoj post malo oraspolozhio :)
eto samo toliko. sorry za off topic.
Do sad sam mislio da ovdje apsolutno nema ljudi koi se ozbiljnije bave elektronskom glazbom pa me tvoj post malo oraspolozhio :)
Ima ovde prisutnih ljudu koji su itekako ozbiljni elektronski umetnici........(tu ne
ubrajam sebe,barem ne jos :) )
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.