View Full Version : Akusticna Gitara
Pozdrav
Interesuje me vasa iskustva i koje filtere i plaginove koristite za obradu akusticne gitare i na sta najvise obracate paznju kod obrade akustare, uglavnom nesto malo o raznim podesavanjima koja radite. Uglavnom radim u Cubase i Adobe Audition 2.0. pa ako imate neke preporuke za kvalitetne filtere i plaginove sa linkovima ako su vam pri ruci.
Unapred hvala na odgovoru, do sada ste mi puno pomogli na ovom forumu.:)
FrankoPanko
09-06-2006, 06:46 AM
Mada je o ovome vec bilo dosta rijeci u ranijim threadovima za akusticnu gitaru je najbitnije da dobro zazvuci prilikom samog snimanja. Znaci, mnogo eksperimentiranja sa pozicijama jednog ili dva (x-y tehnika) kondenzatorska mikrofona, da mikrofoni ne budu tocno iznad otvora gitare zbog tutnjavog zvuka, a opet da budu dovoljno blizu ako zelis masniji zvuk. Nekakvo je pravilo da se akustara dosta kompresira (ratio od 5-8:1 i sa gain redukcijom do 8-12 dB). Tu meni najbolje posao odradjuje Aphex Expressor :) (hardver) koji pored odlicnog kompresora ima exciter kako bi nadomjestio "izgubljene" visoke prilikom jacih kompresija, dok sam od pluginova znao koristiti onaj noviji Blue tubes compressor sa presetom za akustaru. Ako bi bilo potrebno koristio bih jos Voxengov dinamicki ekvilajzer (ne sjecam se tocnog naziva) za lagano dodavanje visokih frekvencija (12-14 kHz) i lagano spustanje sa ostrim q faktorom oko 300-400 Hz (nesto kao Notch filter).
Za dobivanje prirodnog chorusa, ako snimas mono, pokusaj dva puta snimit istu dionicu (ako si tehnicki tocan gitarista!), panoramiraj jednu gitaru na 9, a drugu na tri sata i mozes ponekad biti ugodno iznenadjen zvukom;) . Naravno, ovo vrijedi samo ako stil pjesme to zahtijeva. Experimentiraj, pa slusaj, uzmi neki referentni cd sa dobrim akustarama, pa analiziraj, pa probaj...
E, i najvaznija stvar- obavezno kupi nove zice!!!:da:
Arthur
09-06-2006, 09:30 AM
bravo Franko! Od reci do reci se slazem!
Pa nove zice se podrazumevaju kao i kvalitetna postavka mikrofona, naravno. No interesovao me je drugi deo na koje si dosta dobro odgovorio Franko. No interesuju me mesta odakle mogu skinuti dobre plug inove i filtere po vasoj preporicu sa foruma, i kako ih podesavate i na sta najvise obratiti paznju. U svakom slucaju hvala ti Franko na solidnom odgovoru, koji je prilicno upotrebljiv!:)
FrankoPanko
09-06-2006, 12:05 PM
Sto se plug inova tice instalirao mi ih je jedan kolega jer na siteu od istih mozes skinut samo demo verzije. Mozes skinut i prave verzije preko "eMule", ali da ne ispadne da te nagovaram na nezakonite radnje:rolleyes: .
Ma pazi, dobro ce ti posluziti i eq od Cubasea, cak i kompresor samo pazi da ga ne forsiras previse da ne "propumpa". Attack i release time kompresora namjestas zavisno o tempu pjesme-znaci attack pustis nekoliko desetaka milisekundi da se ipak cuju tranzijenti, dok release ako je pjesma sporija je duzi (oko 500-1000 ms) a ako je brza pjesma onda stavljas izmedju 100 i 300 ms. Bilo bi korisno da imas neki hardverski kompresor ili "all-in-one" box tako da vec na samom usnimavanju mozes izvrsit sitne korekcije i skinut peakove. Najbitnije da ti se zvuk akustare svidja vec pri samom usnimavanju i da je gitara prikladna za snimanje preko mikrofona sto znaci: duboka rezonantna kutija (nikakva Yamaha APX ili slicne tanke el. akustare ne dolaze u obzir)!
Imas li neku preporuku za neki hardverski kompresor. Ja sam gledao Alesis CLX-440 http://www.artistsystems.co.yu/srpski/artikal.php?art=112 i deluje mi dosta solidno, nudi dosta toga. Sta mislis o tome ili nekom drugom kompresoru. Naravno imaj u vidu nesto sto je u normalnom cenovnom rangu. Mozda 250-300eura ili tako nesto, kao taj Alesis.
Pozdrav:)
FrankoPanko
10-06-2006, 10:35 AM
Konkretno, taj model Alesisovog kompresora nisam imao prilike isprobati, imao sam nekad davno njihov model "3630" ali je bio dosta mutan u visokima i malo naglasen u srednjetonskom podrucju. Za taj novac mozes kupiti novi Dbx 166 ili dodaj jos 100 Eura pa kupi polovni TLAudio Ivory stereo cijevni kompresor ili odlicni (polovni) Drawmer DL-241.
A potrazi i FMR RNC, koriste ga u mnogo ozbiljnijim studijima bas za gitare, a kosta oko 200e;)
Samo ne kupuj te Alesisove kompresore. Grozni su. Drobe i pumpaju. Nama niti na koncertima ne ispadaju dobro. Kako krenu komprimirati tako samo zamute i zdrobe signal. Fuj!
perun
11-06-2006, 03:19 AM
Hvala momci!!!:)
Na tvom mestu bih pokushao da iskopam DBX 160 A ili X, nije toliko bitno, on je skuplji kao nov, ali bilo ih je polovnih po oglasima, ili bar DBX 166. To su pristojni kompresori, pogotovo za usnimavanje i mislim da bi ti se dopalo kako rade... 160X popgptpvo!
Ove preporuke bi trebalo da su u pomenutom cenovnom rangu. Kazem, pojuri neke polovnjake, pa ako naleti bar nesto slichno, javi davidimo sta je!
Pozdrav i srecno...;)
OK, javicu kada mi bude aktuelno, verovatno u Avgustu, kada se malo finansijski oporavim!:D
Tiki the Boyler
12-06-2006, 04:17 PM
Danas sam puštao bass i akustaru kroz novi TC Electronic C300 i mogu vam reći da sam prezadovoljan! Opasno dobro radi! Ima presete za one najbitnije stvari, analog look interfejs + ekstra urađeno mjerenje signala, tako da se može do bola precizno podesiti! (od blage kompresije do totalnog limitovanja)
Toliko dobro mi radi na bass gitari da razmišljam da ga ubacim u svoj live setup - isključim Trace Elliot kompresor na pojačalu i jedan kanal C300 iskoristim za kompresiju na pojačalu, a drugi za signal koji šaljem na PA!
Malo sam otišao od teme, ali me odavno sprava klase 200 EUR nije ovako prijatno iznenadila!
Arthur
13-06-2006, 09:52 AM
ja samo malko da se izduvam - snimao sam prekjuce malo jazzere, 2 akusticne i kontrabasss.. Neumann KM84 na gitarama i c451 na kontrabassu - kod kobilice.... kuku lele :D :D zahteva malo pecanja, al kad se ubode... eh da mi je svaki session takav... a onda na sve to dodao m5000-ov hall480 sa malo promenjenim parametrima... u momentu zazvucase ko da sviraju u Carnegie-u ill bar Abbey-u.. naravno, sviraci imali u proseku 45 godina, od cega bar 40 sviraju :D
Na tvom mestu bih pokushao da iskopam DBX 160 A ili X, nije toliko bitno, on je skuplji kao nov, ali bilo ih je polovnih po oglasima, ili bar DBX 166. To su pristojni kompresori, pogotovo za usnimavanje i mislim da bi ti se dopalo kako rade... 160X popgptpvo!
Ove preporuke bi trebalo da su u pomenutom cenovnom rangu. Kazem, pojuri neke polovnjake, pa ako naleti bar nesto slichno, javi davidimo sta je!
Pozdrav i srecno...;)
Postaje mi polako aktuelno i naleteo sam na novi DBX 166 XL model, cena je u Mitrosu 23000 din. Da li je to OK cena i sta je to XL na kraju posto si spominjao samo X bez L.:confused: Dakle da li je to OK cena i model?
perun
02-07-2006, 03:33 PM
Postaje mi polako aktuelno i naleteo sam na novi DBX 166 XL model, cena je u Mitrosu 23000 din. Da li je to OK cena i sta je to XL na kraju posto si spominjao samo X bez L.:confused: Dakle da li je to OK cena i model?
Ne znam sta da ti kazem... Ja licno to ne bih platio toliko. Njega sam pomenuo u nekoj povoljnoj "polovnoj" varijanti...
A pomenuo sam 160X ili 160A, koji nisu dual, vec mono... I koji su daleko ozbiljniji od 166 XL...
Glupo je da te bilo sta posavetujem... Ako mozes, uzmi ga iz Mitrosa, probaj i vidi da li ti "radi"...
Pozdrav!;)
Ne znam sta da ti kazem... Ja licno to ne bih platio toliko. Njega sam pomenuo u nekoj povoljnoj "polovnoj" varijanti...
A pomenuo sam 160X ili 160A, koji nisu dual, vec mono... I koji su daleko ozbiljniji od 166 XL...
Glupo je da te bilo sta posavetujem... Ako mozes, uzmi ga iz Mitrosa, probaj i vidi da li ti "radi"...
Pozdrav!;)
OK, shvatio sam. Pogledacu onda dva pomenuta modela negde na drugom mestu. Koje mi jos modele mozes preporuciti, kao solidnu varijantu. Pa cu da se promuvam na vise mesta da to sve pogledam.:confused:
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.