View Full Version : FL Studio
balthazaar
07-06-2006, 06:56 PM
e ovako,primjetio sam da mnogi "profesionalci" nipoda?tavaju Fruity Loops i nazivaju ga igračkom i kazu da je amaterski i "ne-profesionalan".Vjerovatno je ova tema već bila,medjutim sigurno je da je i te kako aktuelna jer FL krupnim koracima napreduje i prerasta u sve ozbiljniji alat...
Nov sam na ovom forumu,ali nijesam nov sto se tiče kompjuterske muzike.Probao sam sve osim toliko obozavanog "pro tools-a".Dakle,imam i Nuendo i Reason i Acid i Cubase i Ableton i sve poznatije sekvencere,medjutim uvijek i najradije i najkomotnije komponujem u FL studiu:da:.Nuendo sto se toga tiče ima iritantan interfejs isto kao i reason..iritantan,dosadan i usporava me u radu.Sad će me mnogi sigurno napasti,ali tako je.Ovim hoću da doka?em da je zabluda to nipoda?tavanje FL-a i da uop?te nije "iračka" niti ni?erazredan softver...Samo da vam ka?em,da se ovo čisto tiče drum programminga i midi komponovanja a ne audio editinga i snimanja da ne doje do zabune
udrite...
kejkz
07-06-2006, 07:41 PM
Nje bitno u kom programu radis, ako imas rezultate kakve zelis. FL je dobar program kao i svaki drugi, ima svoje dobre i lose strane, od tebe zavisi sta ces izvuci iz njega... ne obaziri se sta drugi misle.
geomantrik
07-06-2006, 08:21 PM
ja isto glasam za:hyper:!!radio sam projekte u FL Studio tri godina,i sta se tice editinga je, ja mislim naj user friendly software koji sam koristio.malo je nazad sa rutanje signala ali je mlad software i mislim da su ga namjerno pojednostavili,da se ljudi koji nemaju taj stepen znanja uopste ne zamaraju.
balthazaar
07-06-2006, 11:09 PM
na koje rutiranje signala mislis?Unutar samog FL-a ili Fl-a sa ostalim aplikacijama?ili rutiranje sa midi keyboardom..:rolleyes:
geomantrik
07-06-2006, 11:30 PM
mislio sam na rutanje audio u fruitija.isto i pre i post fader za inserte i aux eve.Malo mi e glupo sto ne mozes monitorirat input na kanale osvim ako ne stavis onaj plugin db meter.sad to je subjektivno,ima ljudi koji ne koristiju te funkcije.
pozdrav
Rhino
08-06-2006, 07:20 PM
Ja nikako ne volim FL, mada ga i sad iskoristim ponekad za brzu skicu beat-a kao instrument u nuendu:D Ajd balthasaar javi se ako budes dolazio ovamo. Pozdrav
arajlo
08-06-2006, 07:45 PM
Ni ja nevolim FL, interfejs mu je kombinacija tenkovske boje i igrice "covjece ne ljuti se"...
geomantrik
08-06-2006, 08:38 PM
da,
zanima me kad si ga zadnji put otvorio.interface ako pricamo o boje je poput logica.a ako ti je ovo sareno pogledaj si pro toolse.ali ipak, imas pravo na tvoje mislenje..
Ja ne bih da se mesam u diskusiju koji je program bolji jer vec u samom startu se pogresno u isti kos stavljaju sekvenceri i loop based programi, ali bih da kazem nesto sustinski za sve one koji citaju, a jos uvek ne mogu da razluce sta je validna (a sta ne) informacija.
Dakle : "MUZIKA SE NE KOMPONUJE U PROGRAMU, vec nastaje kao plod umetnickog nadahnuca kompozitora i uglavnom se komponuje U GLAVI.
Ovo velikim slovima ne vicem, vec naglasavam bitne momente :)
Mogli
09-06-2006, 04:04 AM
Dakle : "MUZIKA SE NE KOMPONUJE U PROGRAMU, vec nastaje kao plod umetnickog nadahnuca kompozitora i uglavnom se komponuje U GLAVI.
Tako je Oggy!;)
balthazaar
09-06-2006, 06:45 PM
ima istine u ovome sto ogi kaze,mada su danas skoro svi programi ujedno i sekvenceri i loop based:cool:FL se vodi kao sekvencer,a to se moze lako provjeriti:p
Ovo sto se tiče komponovanja si isto relativno u pravu,mislim da bi se oko toga moglo dugo pricati,to je vec pomalo filozofski:rolleyes:Mozemo reci da ideja nastaje u glavi,dakle kompozicija ideje.Sad mozemo da nastavio filozofiju same ideje...da li su ideje velikih umjetničkih dijela subjektivan proizvod ili su to samo imitiranja vječnih i nepromjenjljivih platonskih ideja.Platon to naziva podra?avanje.Dakle ako ćemo da idemo u tom pravcu,Ogi,mozemo se zapitati da li uopste ideja nastaje u nasoj glavi ili se samo "rutira" kroz na?u glavu i na?e djelo.Ovo nije forum za filozofiju,pa ću ja ovdje stati...e ja sam pričao o tome ?to je najpraktičnije i najbolje za uno?enje tih ideja u kompjuter...Najbolje je ako izmejdu glave i kompjutera postoji i neki muzički instrument,u mom slučaju je to gitara ili keyboard...e onda tu idjeu treba aranzirati i napraviti odgovarajuću podlogu...ja za to koristim Fruity Loops...zato sto me ne zamara a ima skoro sve funkcije koje su potrebne,solidan MIDI,prijatan interfejs i podrsku za dx i vst efekte i sintove.Dakle,ja ne koristim FL zato ?to sam početnik(kao ?to su neki mo?da pomislili)Mogu da koristim svaki program,i koristim kad mi je potrebno...jedno je sigurno...FL-u se mo?e prigovoriti dosta stvari,ali mu se definitivno ne mo?e prigovoriti na interfejs,to je fakat.Ovi prigovori o tome su prazna priča.FL je dosta slo?en program koji ima tonu opcija i mogućnosti i većina ?to ga kritikuje o tome nema pojma.FL ima dosta dobro automatizaciju,odlicne LFO-e,mogućnost stvaranja kompleksinh pad-ova,a de ne pominjem drum programiranje,to valjda svi znate.Poslednjih par verzija ima i novi DirectWave sempler koji je jako moćan i čita formate od masu hardverskih semplera.Takodje postoji opcija za slejvovanje Reasona i eksploataciju njegovih boja:mrgreen:.FL je ozbiljan softver!
Medjutim kad mi zatreba da usnimim ne?to(gitaru ili glas)i pravim miks sa tim,tu definitivno u igru ulazi Nuendo,jer FL nije osposobljen jo? uvijek za to a ja mislim da će biti.Polako,jo? ćemo vidjeti ?ta će biti od FL-a jer to je softver koji ludački naoreduje:p
ima istine u ovome sto ogi kaze,mada su danas skoro svi programi ujedno i sekvenceri i loop based:cool:FL se vodi kao sekvencer,a to se moze lako provjeriti:p
Ovo me je vec neko pitao, ali sam mu onda objasnio, da Nuendo, bazicno nije loop based program za razliku od FL i Acida, iako ima implementiranu mogucnost real-time exploatacije semplova i loopova. Dakle nisam imao da govorim lose o FL jer zapravo i ne znam kako radi ;)
Dakle ako ćemo da idemo u tom pravcu,Ogi,mozemo se zapitati da li uopste ideja nastaje u nasoj glavi ili se samo "rutira" kroz na?u glavu i na?e djelo.
Reci cu ti ja. Taj ko samo rutira kroz glavu, po pravilu ne stigne daleko, tacnije nigde...
Nisam hteo da budem ni filozof ni dzngrizalo, ali mi neke stvari smetaju kao opste konstatacije i mislim da nisu istinite.
Naravno da ima momenata kada svi sednemo i ceprkamo nesto dok se ne dogodi "cudo", ali se to uglavnom radi u situacijama kada je kratko vremena i nimalo inspiracije. Rezultat uglavnom nikada nije dobar (ili retko kada). I to samo zbog by pass-a na mozgu... :)
Danny Lou
11-06-2006, 07:26 PM
ma hajte ljudi nije bitan alat nego proizvod! i Mike Oldfield radi u FL-u! ..ili je to samo reklama... nisam pametan:)
Dushan_S
11-06-2006, 08:37 PM
Nije reklama nego radi, a objasnio je u jednom intervjuu i za?to. Sećam se inače nekih starih fotografija na kojima se vide velike sheme stavljene na zid koje su bile nu?ne da bi se snalazili dok snimaju pesme dugačke po 20 i vi?e minuta iz komada. One su najbukvalnije jako podsećale na to kako izgledaju naređani patterni u FL-u, tako da mislim da njemu nije strana pattern organizacija pesme. Mislim, meni FL ne le?i specijalno ali ne vidim niti jedan razlog za?to ne mo?e da se uradi u njemu sve ?to treba...
vanya
11-06-2006, 09:58 PM
Ja mislim da stvarno nije bitno u kome programu radis vec koliko si vest mnogi producenti rade extra muziku i izdaju je a rade u fl-u.Radio sam u fl-u reasonu logicu i cubase-u i radi primera u logicu ima samo 4 knob-a za flanger dok u fruty-ju imas 12.Graulizer u fl-u je extra toga ima u logicu ali nije ni priblizno fl-ovom...
Prema tome u pitanju su tvoje vestine a ne orudje;)
balthazaar
12-06-2006, 10:31 AM
e to za oldfilda stvarno nijesam znao...zanimljivo...
ma sla?emo se ljudi totalno
"u rukama Mandu?ića Vuka svaka pu?ka biće ubojita"
Danny Lou
13-06-2006, 01:27 PM
zivio govornik!
ProkDu
13-06-2006, 02:29 PM
FL sam koristio i mogu samo da se pohvalim da u njemu radim 5x brze nego u npr. Nuendu. Sve je na jednom "screen"-u: sempler, mixer, patern editor, patern layout ... = brzi Gonzales, najbrzi mis u celom sekvenceru.
+ Automatizacija je igra
+ sve je na dohvat mis-a
+ tamni GUI
+ odlican i prost midi ruting
+ .....
-- nemogucnost snimanja input audia
-- ogranicenja tipa (Battery outputs mi nista ne znace u FL-u, jer ih FL ne zna iskoristiti)
-- ...
Moj zakljucak je: Nije vazno koji alat koristis, vazno je kako ga koristis. A, majstorski status se dobija tek kad poznajes alat mnogo dobro. ;) Vaaauuuu
P.S. HardCore fanovi FL-a nek' se jave na PM ;)
kejkz
13-06-2006, 02:36 PM
-- ogranicenja tipa (Battery outputs mi nista ne znace u FL-u, jer ih FL ne zna iskoristiti)
Mislim da gresis, u verziji 5 koju sam koristio moze da se snima kao i preko bilo kog multitrek programa, a takodje mozes da koristis bilo koji broj izlaza koji podrzava sam instrument. Samo malo zagrebi i provalices, u helpu je cini mi se sve bilo objasnjeno prilicno dobro!
Tako da program nema mane ni sa te strane.
Meni se u njemu najvise svidja WaveTraveler, stvarno izuzetno koristan alat.
geomantrik
17-06-2006, 05:18 PM
, a takodje mozes da koristis bilo koji broj izlaza koji podrzava sam instrument. Samo malo zagrebi i provalices, u helpu je cini mi se sve bilo objasnjeno prilicno dobro!
Tako da program nema mane ni sa te strane.
Meni se u njemu najvise svidja WaveTraveler, stvarno izuzetno koristan alat.
trazio,i citao ,ali stvarno ne mogu naci multiouts opciju...znam da jedino onaj njegovi (FPC)ritam vst ima outpute za namjestit.jedino sto mozes napravit ako imas multi timbral synth je da mu svaki part konektiras preko onaj "midi out".Ali jos uvek na mixer imas samo jedan (master) kanal.
Sleepgolfer
18-06-2006, 11:18 AM
-- ...
Oboje krivo...Audio se moze snimati, ali se to radi kroz mixer, sto i je malo cudno, ali funkcionira...Enable multiple outputs se zove opcija koju ukljucis u meniju u gornjem lijevom kutu bilo kojeg vst instrumenta koji tu funkciju podrzava (Kontakt, Battery, BDF, DFH........)
ProkDu
18-06-2006, 03:37 PM
Onda stavite plus ispred. ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.