View Full Version : Kako se pravi kontra
Muzikant
07-06-2006, 05:31 PM
Od kojih se farbi kombinuje ona legendarna DX11 kontra?
Duga, Helois i Zorka Shabac:rolleyes:
cevap
08-06-2006, 07:40 AM
Nadji negdje boju original gitare i igraj se malo s njom.
Stavi lagani portamento...:mrgreen:
:banghead: :banghead: :banghead: :banghead: ...
cevap
08-06-2006, 11:40 PM
Na bas gitaru... za kontru.... ne stavljaj nikakve efekte, ne ide to, ako ti fali shta, dodash na mixeru. Ja iskljuchivo za baskontre koristim "suhe" boje basa. Nekad mozesh uraditi dobar bas i od Jazz Gitare, s tim da je spustish za jednu ili 2 oktave dole. Nije isti rezultat na svim klavijaturama.
Muzikant
13-06-2006, 03:04 PM
Duga, Helois i Zorka Shabac:rolleyes:
....I malo sira, ali sto starijeg to bolje. Pa da.
Tesko je opisati zvuk recima ali mislio sam konkretno na kontru koja zvuci nekako kao zvoncici, nesto kao electric piano ili vibe (tako se zovu boje sa kojima sam pokusao). Inace cuo sam je na snimku uzivo SHABAN i KOSMAJAC, a cuo sam je i pod satrom 100 puta.
Boje gitare na Korgu Is sam probao, ali nije to to. Bas u gornjoj oktavi zvuci malo bezveze, a Jazz gitaru inace koristim i ona jedino nesto valja.
Tiki the Boyler
13-06-2006, 03:12 PM
Kupi DX11 ! :cool:
cevap
13-06-2006, 04:59 PM
Moze i jeftinije proci ako nabavi DX21. Ja imam dvije, i na jednoj su mi samo razlichiti basovi i neshto padova, to u sluchaju kad me zovu iskljuchivo da sviram baskontru.
DX21 je duplo jeftinija od DX11, a moze se ponekad naci bash jeftino skoro pa dzaba, na ebay-u.
....I malo sira, ali sto starijeg to bolje. Pa da.
Tesko je opisati zvuk recima ali mislio sam konkretno na kontru koja zvuci nekako kao zvoncici, nesto kao electric piano ili vibe (tako se zovu boje sa kojima sam pokusao). Inace cuo sam je na snimku uzivo SHABAN i KOSMAJAC, a cuo sam je i pod satrom 100 puta.
Boje gitare na Korgu Is sam probao, ali nije to to. Bas u gornjoj oktavi zvuci malo bezveze, a Jazz gitaru inace koristim i ona jedino nesto valja.
A, objasni ti meni, sto se ti lozis na tu farbu, sta tu ima dobro?
Ozbiljno pitam, bez trunke ironije, voleo bih da shvatim. Znam o kakvoj boji pricas, meni je to u najmanju ruku bezveze
Don Solaris
14-06-2006, 12:28 PM
Jel mo?e netko objasniti o čemu se ovde zapravo priča ?
:confused:
cevap
14-06-2006, 07:04 PM
U narodnjackim bendovima danas je sasvim normalno da nemate ni bas gitaru niti ritam gitare, ali imate jednoga klavijaturistu koji svira dionice ova 2 instrumenta i to se popularno zove bas kontra.
Najjednostavnije je rjeshenje uzeti neki sint poput Yamahine DX serije, ubaciti mu ove boje i pichi.
Najskuplje rjeshenje je nabaviti neki od sintija sa mogucnosti uvodjenja semplova....Korg Triton recimo, Kurzweil.....i nabaviti semplovani bas i gitaru, splitovati klavijaturu i ovo je definitivno najbolje rjeshenje.
Moze se eventualno proci neshto jeftinije, uzeti stariju klavijaturu sa dobrim tipkama i midi izlazima, kupiti stariji AKAijev sempler, ubaciti semplovani bas i gitaru te koristiti u kombinaciji sa starijim sintom. Mada.......valja se prije svirke zajebavat sa uchitavanjem semplova svaki put.
Eto, o tome se radi.
Don Solaris
14-06-2006, 10:49 PM
Brate, zasviraj mi kontru !! :rotfl:
Nego... jel ima neka pjesma u kojoj se mo?e čuti taj primjer? Skinuo bih ju preko eMule... Stvarno me zanime u čemu je fazon i kakve su to "farbe". :)
analog moon rider
15-06-2006, 12:47 AM
Nego... jel ima neka pjesma u kojoj se mo?e čuti taj primjer? Skinuo bih ju preko eMule... Stvarno me zanime u čemu je fazon i kakve su to "farbe". :)
Vjeruj mi, to tebe ne zanima tak da nemoj se mucit sa skidanjem...
Jel vjerujete vi meni da sam svojedobno vidio DX11 prepiljen na pola motornom pilom... Naime na nekoj narodnjackoj gazi tip iz publike je otiso do auta po motorku doso do pozornice i prepilio synth pod izlikom "nes ti meni svirat narodnjake !"
E to ja zovem SPLIT na klavijaturi :mase:!
clusterchord
15-06-2006, 12:51 AM
Nego... jel ima neka pjesma u kojoj se mo?e čuti taj primjer? Skinuo bih ju preko eMule... Stvarno me zanime u čemu je fazon i kakve su to "farbe". :) e je*iga kad nisi bio u JNA.. :mrgreen:
to se tamo zanat izuci. furam se na neki finjak, sintevi, ambient i to sve.. a tamo sam drmao kolo, mile kitica pa sve odreda.. hahaha :o:rolleyes::da:
istina imali smo pravu gitaru i bas, ali su stalno isli um-ca um-ca um-ca (estam bre).
Muzikant
15-06-2006, 10:08 AM
A, objasni ti meni, sto se ti lozis na tu farbu, sta tu ima dobro?
Ozbiljno pitam, bez trunke ironije, voleo bih da shvatim. Znam o kakvoj boji pricas, meni je to u najmanju ruku bezveze
Nema sta da se lozim. Treba mi dobra kontra, tako da cu potraziti DX11 (ili 21 ) kad vec ne mogu da je napravim na is50.
Pozdrav.
Izvini, to je meni vrhunac ishcasenosti muzickog ukusa
cevap
15-06-2006, 03:53 PM
I uvijek ista pricha, na ovome forumu uvijek o narodnoj muzici komantarishu oni koji pojma o njoj nemaju. Ako ne zelite covjeku dati dobar savjet, nemojte mu ni odmagati. Nije to lijepo, koliko god ti bio "vrhunac ishcasenosti muzickog ukusa".
Bash bih volio da chujem sta ti lichno radish i svirash od muzike!
Neces verovati, ali i narodnu muziku poznajem dosta dobro, ali pravu narodnu. Dx11 definitivno nije narodni instrument, a ta boja jos manje. Semplovana akustara u narodnoj muzici je nesto drugo (ono sto si i ti pomenuo).....
Pokusavam da zamislim pesme 'Stani, stani Ibar vodo' ili ' Ako umram il' zaginam' ili ' Zbog tebe mome ubava' ili 'Ej salasi na severu Backe' ....... odsvirane ovom bojom , sa dosta umanjenij, poluumanjenih i 7 i mol7 akorda......... uhhh
cevap
16-06-2006, 03:13 PM
Kad iskopam neke mp3ice ciganije, mozda chak i neke od pjesama koje si naveo, zakachit cu ovdje da chujesh. Muzika se druze razvija, isto kao i tehnologoja, i bila sta drugo. Pjesme koje si naveo su najbolje i najkvalitetnije kad ih sviraju akustichno instrumenti, ali kako vec rekoh, sintisajzeri sada vladaju. Na kraju, dobro pa se ove stare pjesme ikako sviraju, bolje i ovako nego da zamru totalno.
U pravu si, DX11 nije narodni instrument, ali skoro pa nema ciganskog orkestra bez barem jednoga sinta iz DX serije, a oni su ipak kraljevi kad je muzika u pitanju.
Cekaj, pa nije sva narodna muzika ciganska?
Pazi, na nasim prostorima ima mnogo naroda, i svaki od njih ima svoju muziku, tako i Romi. Ja sam, izmedju ostalog, svirao dosta svetske muzike (spanske, ruske, grcke, ruske - ciganske, jevrejske) i trudio se da svaku pesmu sto manje oskrnavim i da je priblizim podneblju sa kog dolazi koliko sam znao. Jedno su obrade, jedno je popularna muzika, a drugo narodna, ili nacionalna muzika koja je obelezije i istorijsko nasledje svakog naroda. Zato ja ne podnosim to muzicko 'ciganisanje' (mislim na nacin svirke)
Dushan_S
16-06-2006, 07:05 PM
Ljudi nema smisla ova vrsta svađe. Da se na svadbama sviraju Sting, Metallica i onda ide DJ-isanje, oni sa primarnim interesom da zarađuju od muzike bi svirali Stinga sve redom, a onda vadili gramofone da vrte ploče, znači nije pitanje muzičkih ukusa.
Off, čoveku treba ne?to kao re?enje tehničkog problema koji ima, znači kao da je na primer kamiond?ija, autoprevoznik za pare, pa mu riknula gurtna i ne mo?e da je uvuče u u berlauf. :p
Nije on ljubitelj starih automobila, lik koji se pali na sportski automobilizam, profesionalni vozač trka ili industrijski dizajner automobila pa da ga interesuje koji je kamion najkvalitetniji ili ?ta su prave vrednosti. On hoće da opravi tamića i uzme pare, nije to umetnost nego posao i tako treba shvatiti i gledati u tim okvirima. ?ta je za nekog muzika i u kojem svojstvu se bavi njom se jako razlikuje od osobe do osobe.
Ma, nije ovo ni S od svadje, bar za mene, Cevap i ja smo samo diskutovali. I za mene je bar 80% vremena koje provedem sa muzikom cist posao, najobicnija sljaka, a plafon 20% zadovoljstvo, ali ja to dvoje razlikujem, i ne trudim se da volim ili popularisem neke 'cudne' muzicke pristupe (ne odnosi se ni na kog iz prethodih postova, vec na gomilu klinaca koje znam, koji nauce 30 pesama sa Pinka i 40 sa lokalnog radija i krecu da prezentuju 'uzivo' tu muziku na zurkama i kaficima, svojoj generaciji). Postujem svakog ko posteno zaradjuje hleb, ali veliki problem nas kao branse je sto ga svako i zaradjuje, tako da odosmo daleko...... kao protiv Argentine....
Dushan_S
16-06-2006, 07:24 PM
Pa dobro, fakat je da je sve do nedavno kvalitet muzike na estradi bio bedan, ali polako se i to menja. Eto, ti daj svoj doprinos pa uradi neke kvalitetne narodnjake bez DX kontre :p :D Mo?e? i tango da ubaci? pa da bude u Argentinskom fazonu :)
Da, a ja sam ubedjen da su 'muzicari' veci krivci i od medija za to
@Muzikant, Cevap
nadam se da nikoga nisam uvredio, samo ponekad imam potrebu da ispravljam 'krive drine'.
lesha
17-06-2006, 02:29 AM
voze se ciga i sin na bicikli na kojoj nisu radile rucne kocnice.
pustio ciga sina da vozi, ali primetio kako im u susret ide auto i da ce biti belaja..
ciga povika: "udri kontru!", a mali ce "unca, unca" :D
cevap
17-06-2006, 09:04 AM
Da, a ja sam ubedjen da su 'muzicari' veci krivci i od medija za to
@Muzikant, Cevap
nadam se da nikoga nisam uvredio, samo ponekad imam potrebu da ispravljam 'krive drine'.
Ma nema zime.
Nego ja htjedoh postaviti pitanje, dal vi drugovi u vashim studijima danas koristite one stare trakashe josh uvijek? :mrgreen:
Ili mozda PC, sa svom mogucom tehnikom koja se moze utrpati?
Eto ti i odgovor zashto neko danas nece da svira kontrabas vec DX11!:mrgreen:
Nije ti adekvatno poredjenje. Kod mene u studiju sad snima neka izvorna pevacka grupa, i imaju lika koji im radi aranzmane, ono - cisti narodnjaci (eto, moj Dule, to je sljaka:( ). Moje je da postavim mikrofone kako treba, ali i da vrsim izbor farbi za te aranzmane. Bass - neki malo modifikovan fingered jazz b. sa tritona, 'kontra' - Real gitar, akustara, ostatak narodnog orkestra sa tritona (gudaci, frulice, klarineti, flaute.....)
Nema sta da se lozim. Treba mi dobra kontra, tako da cu potraziti DX11 (ili 21 ) kad vec ne mogu da je napravim na is50.
Pozdrav.
Jeftinije ti je koristiti neki laptop na svirci sa vst-i FM7...Za njega ima farbi i kontri koliko hoces:)
Dushan_S
18-06-2006, 12:16 PM
Ma nema zime.
Nego ja htjedoh postaviti pitanje, dal vi drugovi u vashim studijima danas koristite one stare trakashe josh uvijek? :mrgreen:
Ili mozda PC, sa svom mogucom tehnikom koja se moze utrpati?
Eto ti i odgovor zashto neko danas nece da svira kontrabas vec DX11!:mrgreen:Pazi, uop?te ti nije dobro poređenje, i te?ko da je to razlog za no?enje DX11. To nije posledica modernizovanja, već toga da nije bitno, i da se ne tra?i zvučni kvalitet. Da neko nosi na tezgu vrhunski workstation, i svira na klavijaturi neki dojajan samplovani ?ivi bas, pa onda da ka?e?, eto, moderna vremena. Ovo je vi?e kao bolenje k. simptom , dakle "?ta znaju ljudi kako zvuči ?ivi bas, kako zvuči kontra na pravoj gitari, kako zvuči pravi bubanj, glavno da se dere ne?to i da pevaljka ima sise. Ma ni harmonika nemora, imam neki patch koji podseća malo i to je to".
Dushan_S
18-06-2006, 12:18 PM
Jeftinije ti je koristiti neki laptop na svirci sa vst-i FM7...Za njega ima farbi i kontri koliko hoces:)Laptop computers are not "Pijani Svatovi (tm)" proof, or Beer/Shljivovitza spilling proof either so this is not a very good idea. ;)
cevap
18-06-2006, 05:21 PM
Pazi, uop?te ti nije dobro poređenje, i te?ko da je to razlog za no?enje DX11. To nije posledica modernizovanja, već toga da nije bitno, i da se ne tra?i zvučni kvalitet. Da neko nosi na tezgu vrhunski workstation, i svira na klavijaturi neki dojajan samplovani ?ivi bas, pa onda da ka?e?, eto, moderna vremena. Ovo je vi?e kao bolenje k. simptom , dakle "?ta znaju ljudi kako zvuči ?ivi bas, kako zvuči kontra na pravoj gitari, kako zvuči pravi bubanj, glavno da se dere ne?to i da pevaljka ima sise. Ma ni harmonika nemora, imam neki patch koji podseća malo i to je to".
Postoje mnogi narodnjaci koji jos ne znaju srediti sami svoje klavijature, i zato kupuju vec provjerene stvari a to su sintovi iz DX serije sa vec nafilovanim bojama.
Ja koristim Korg Pa1xPro + Yamaha V50 + Akai S5000, ali trazim jeftin Korg LE61 bash zbog semplova i zajebancije oko uchitavanja. Moze se svirka odraditi i sa kontrom na DX seriji, ali nije isto kao dobro semplovan bas, u pravu si. Opet kazem, tehnologija napreduje, i ljudi koriste sve vishe te uredjaje, te stoga nije ni chudno ne vidjeti harmoniku u bendu, kad se moze nabaviti vrhunska guerinka semplovana za Tritona!
Neverovatno. Ja sam mislio da ce se u ovoj zemlji malo napredovati. Sviranje "kontre" na DX11 i to iskljucivo u prekomernim kvartama je bilo hit pre vise od 15 godina.
To je lepo stajalo tamnoputim muzicarima koji nisu imali pare za bolji instrument od DX11 i nisu znali sta je akord ali su im ti dvozvuci lepo zvucali :cool:
Ali sad je stvarno pitanje ko je kreativniji. Totalno nepismeni likovi koji su na krsu od klavijature svirali dvozvuke jer malim prstom nisu znali gde da ubodu, ili ...
cevap
21-06-2006, 12:06 AM
:mrgreen:
Muzikant
08-07-2006, 02:48 PM
Neverovatno. Ja sam mislio da ce se u ovoj zemlji malo napredovati. Sviranje "kontre" na DX11 i to iskljucivo u prekomernim kvartama je bilo hit pre vise od 15 godina.
To je lepo stajalo tamnoputim muzicarima koji nisu imali pare za bolji instrument od DX11 i nisu znali sta je akord ali su im ti dvozvuci lepo zvucali :cool:
Ali sad je stvarno pitanje ko je kreativniji. Totalno nepismeni likovi koji su na krsu od klavijature svirali dvozvuke jer malim prstom nisu znali gde da ubodu, ili ...
...ili ja koji zavrsim muzicku skolu i skidam njihove dvozvuke jer carsija tako voli....
Posao k'o i svaki drugi, a svako je najpametniji:banghead:
cevap
09-07-2006, 01:48 AM
Pa druze ako si zavrshio muzichku onda vjerovatno mozesh da sjednesh i da poskidash sve te akorde, i onda da sjednesh i napravish jednu harmonsku analizu. Jeste da povezivanje akorada u ciganiji nije kao u kontrapunktu, i da nema veze sa vezom, ali sama harmonija ide dobrim dijelom na dzez i u svakom sluchaju zvuchi dobro. Meni je iskreno recheno dosadno svirati narodnjake koristeci standardnu shemu I-IV-V-I (dur/mol) ili I-II-VII-I (hidjaz/hidjazkar).
Muzikant
10-07-2006, 03:40 AM
Pa druze ako si zavrshio muzichku onda vjerovatno mozesh da sjednesh i da poskidash sve te akorde, i onda da sjednesh i napravish jednu harmonsku analizu. Jeste da povezivanje akorada u ciganiji nije kao u kontrapunktu, i da nema veze sa vezom, ali sama harmonija ide dobrim dijelom na dzez i u svakom sluchaju zvuchi dobro. Meni je iskreno recheno dosadno svirati narodnjake koristeci standardnu shemu I-IV-V-I (dur/mol) ili I-II-VII-I (hidjaz/hidjazkar).
U pravu si 100% , pravi ciganski jazz, ali meni je dovoljno malo osnovnog znanja ovih akorada da mogu da odradim neku svadbu i ispracaj... a inace ROMALE ROMALI :D
cevap
10-07-2006, 10:35 AM
U pravu si i ti, moze se to odraditi i sa mnogo manje harmonije, al problem je kad chujesh jednom tako neshto, hoces da izludish dok sve ne poskidash, jer zvuchi dobro :mrgreen:
cevap
16-07-2006, 09:58 PM
Evo jedna baskontra na dx seriji + mrak ciganija na gitari, ja se napio kad sam prvi put chuo ovo :D
http://www.youtube.com/watch?v=fCxKorEjbV4&search=muzika
Muzikant
19-07-2006, 11:10 AM
Dobra svirka. Ziveli !!!
cevap
20-07-2006, 03:20 PM
I to strashno dobra, oni koji misle da su samo "dvozvuci" i prekomjerne kvarte u pitanju, pa poslushajte malo bolje harmoniju ;)
Nedim76
20-07-2006, 06:11 PM
Bueaz ovo je sve dobro samo cudi me, zasto ovu muziku zovete ciganiju kad nema veze sa ciganijom? Ovo isto ko da je nazoves ARABESK tolika veza ovo sa ciganijom ima? Ne izazivam Rasime bar znas mene nego ozbiljno intereuje me sto ova muzika je skroz VLASKA a zovete je ciganijom, jer bar ja vrlo dobro znam sta je PRAVA CIGANSKA muzika.
Pozdrav
Dushan_S
21-07-2006, 04:54 AM
Pa ni ja ne razumem za?to se ti folira? da ne zna? sasvim dobro srpski/hrvatski pa u tim poku?ajima da pi?e? pogre?no u jednom svom postu zna? neko gramatičko pravilo i koju reč da upotrebi? a u drugom ne zna?. Tako i mi, iako balkanci, ne znamo ni?ta o ovda?njoj muzici, ne snalazimo se pa svakih malo pogre?no nazivamo neki stil... ?ta će?, neznanje vlada, gre?i se...
Pa ima i vlaskih cigana... :D
idekius
21-07-2006, 05:16 AM
Vas dvojica nista ne onDRstend! If vi razmislite, onda ce te shvatiti da se Balkanska mjuzik beteR razume from Nju JoRk :rotfl:
Znate kako su Delija deportovali iz USA?
Tj. kako su ga provalili?
Raspalio rostilj na 5. Aveniji i zasvirao MOravac :D:D:D
idekius
21-07-2006, 05:25 AM
Znate kako su Dekija deportovali iz USA?
Tj. kako su ga provalili?
Raspalio rostilj na 5. Aveniji i zasvirao MOravac :D:D:D
Evri tudja kanri, tuga je so big! :)
cevap
21-07-2006, 04:22 PM
Bueaz ovo je sve dobro samo cudi me, zasto ovu muziku zovete ciganiju kad nema veze sa ciganijom? Ovo isto ko da je nazoves ARABESK tolika veza ovo sa ciganijom ima? Ne izazivam Rasime bar znas mene nego ozbiljno intereuje me sto ova muzika je skroz VLASKA a zovete je ciganijom, jer bar ja vrlo dobro znam sta je PRAVA CIGANSKA muzika.
Pozdrav
E hebiga sad Nedime. Nije stvar u tome sto ja to zovem ciganija, ja sve ovakve pravce zovem ciganija, jer to i jeste. Kao sto oggi reche postoje i vlashki cigani, postoje i bosanski, rumunski, makedonski, bugarski,.......za mene je to sve ciganija!
Postoje i stilovi gdje je to toliko udrobljeno (kao i ovaj video snimak uostalom) da vishe ne mozesh skontat koja je vrsta. Sta bi rek'o da chujes recimo ovakvoga gitaristu, micu nikolica na klavijaturi, ferusa na sax-u, nekog bosanskog cigana na harmonici, albanca cigu na bubnjevima, i rumunskog cigana na violini a svi u jednome bendu. I svi sviraju zajedno! :mrgreen: Hajde svega ti odredi kojim stilom sviraju neku melodiju, dobit cesh Nobelovu nagradu:mrgreen:
Nedim76
21-07-2006, 05:32 PM
:)...
Don Solaris
23-07-2006, 03:20 PM
Od kojih se farbi kombinuje ona legendarna DX11 kontra? Jesi ti na kraju na?o te farbe za kombinovanje kontre ? :mrgreen:
Muzikant
23-08-2006, 11:22 PM
Nisam napravio kontru, skupio sam pare...oprostio se od KORGA iS50B i kupio PA80 napokon .... A na njemu ima skoro sve, a to sto nema, usemplovacu :cool:
DaBear
01-05-2013, 06:40 AM
oces. odgowori na poruku?
?? Sigurno je pronasao nesto do sad...vidis da je zadnja poruka bila 2006 !!???
Bockie
01-05-2013, 07:24 AM
Liči mi na starog člana...
Pratim...:wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.