PDA

View Full Version : Guitar rig pitanje

balthazaar
07-06-2006, 05:30 PM
GR je stvarno odlican program,revolucionaran...Iako se sad ljubitelji "gvozdja" nece sloziti sa mnom,tvrdim da je doboro uradjenu gitaru u gitar rigu tesko provaliti!

Medjutim,čini mi se da ima jedan ogroman nedostatak...(ili su moja podesavanja takva)kako natjerati gitar rig i npr.nuendo ili acid da direktno snima procesiranu gitaru kad sviram live?Probao sam masu opcija ali uvijek gitara bude snimljen suva i moram naknadno da dodam Guitar rig na nju kao efekat...u čemu je stvar?

zvincic
07-06-2006, 06:11 PM
GR je stvarno odlican program,revolucionaran...Iako se sad ljubitelji "gvozdja" nece sloziti sa mnom,tvrdim da je doboro uradjenu gitaru u gitar rigu tesko provaliti!

a ja tvrdim da guitar rig nema veze sa ozvucenim pojacalom niti mu dolazi blizu po kvaliteti...

balthazaar
07-06-2006, 06:39 PM
ti se onda,bogami,grdno vara?!Dobro natvikovan guitar rig se vrlo,ali vrlo tesko,skoro nikako prepoznaje.Imao sam priliku da snimam sa mar?ala i istina je da pojačalo ima deblji zvuk po sebi,medjutim to stvarno nije neizvodljivo sa Guitar Rig-om.Jbg,?ta da ka?em,razumijem ja o čemu ti govori?...ima ne?to romantično u toj priči...neki jo? tvrde da nema snimka bez traka?a ali vrijeme pokazuje svoje...Pravo pojačalo je definitivno neuporedivo bolje za ?ivu svirku,medjutim guitar rig odradjuje snimak kako treba,naravno uz fino tvikovanje i stiskanje...

zvincic
07-06-2006, 06:42 PM
ti se onda,bogami,grdno vara?!Dobro natvikovan guitar rig se vrlo,ali vrlo tesko,skoro nikako prepoznaje.Imao sam priliku da snimam sa mar?ala i istina je da pojačalo ima deblji zvuk po sebi,medjutim to stvarno nije neizvodljivo sa Guitar Rig-om.Jbg,?ta da ka?em,razumijem ja o čemu ti govori?...ima ne?to romantično u toj priči...neki jo? tvrde da nema snimka bez traka?a ali vrijeme pokazuje svoje...Pravo pojačalo je definitivno neuporedivo bolje za ?ivu svirku,medjutim guitar rig odradjuje snimak kako treba,naravno uz fino tvikovanje i stiskanje...

nakon te price, ja opet ne vjerujem.

eto, ti snimi nesto sa guitar rigom i sa dobro ozvucenim kvalitetnim pojacalom pa da cujemo.
;)

Aron Woolf
07-06-2006, 06:51 PM

Medjutim,čini mi se da ima jedan ogroman nedostatak...(ili su moja podesavanja takva)kako natjerati gitar rig i npr.nuendo ili acid da direktno snima procesiranu gitaru kad sviram live?Probao sam masu opcija ali uvijek gitara bude snimljen suva i moram naknadno da dodam Guitar rig na nju kao efekat...u čemu je stvar?

Pa u tome je stvar. Imas mogucnost da biras farbe gitara do besvesti. A da si ih snimao iz nekog hardveskog amp simulatora ili "gvozdja" i bio nezadovoljan farbom, morao bi sve ponovo da snimas. Ovako imas slobodu izbora boja. Ali, nemas velicinu, gustinu, i toplinu pojacala.

Aron Woolf
07-06-2006, 06:55 PM
Jos nesto. Kad odaberes preset koji ti se svidja, soliraj traku i Exportuj audio u projekat. Sad mozes da ugasis Rig.

balthazaar
07-06-2006, 07:05 PM
nakon te price, ja opet ne vjerujem.

eto, ti snimi nesto sa guitar rigom i sa dobro ozvucenim kvalitetnim pojacalom pa da cujemo.
;)

trenutno nijesam u prilici da snimam sa pravig pojačala,a rado bih postavio dva snimka da vidim bi li provalio:mrgreen:

mada ću vala ako "uvatim" nekog ko ima pojačalo snimiti i postaviti na net...to bi bilo zanimljivo

Arone, ja sam mislo da direknto snimam ofarban zvuk,razumiješ?Npr pokrenem guitar rig i Nuendo i da mi nunedo hvata procesiran zvuk iz Guitar Riga a ne suvi iz karte!?

MD
07-06-2006, 08:36 PM
A da probaš guitar rig insertirati na input channel?:D :D

Dushan_S
07-06-2006, 11:08 PM
Naaaaaaaah, bezveze je to :D Bolje da prvo snimi suvo pa bounce-uje. Čuo sam da tako zvuči jo? "gu?će" i jo? bolje od pravog pojačala :p

balthazaar
07-06-2006, 11:16 PM
Naaaaaaaah, bezveze je to :D Bolje da prvo snimi suvo pa bounce-uje. Čuo sam da tako zvuči jo? "gu?će" i jo? bolje od pravog pojačala :p

pa ja sam tako do sada i radio...nevjerujem da puno nas ovdje moze da ima sve one procesore i pojacala i mikrofone koje simulira guitar rig...tako da je to sto si čuo vrlo moguće:rotfl:

MD
08-06-2006, 02:01 AM
pa ja sam tako do sada i radio

Zato ti gitare i imaju realniji i masniji sound nego ostalima jer si bouncao traku!
:D :D

Arone, ja sam mislo da direknto snimam ofarban zvuk,razumiješ?Npr pokrenem guitar rig i Nuendo i da mi nunedo hvata procesiran zvuk iz Guitar Riga a ne suvi iz karte!?
Što će ti to uopće hihi?
Već rekoh, probaj insertirati GR na input channel a u nuendu 3 i cubaseu 3, postoji jedna fina opcija koja se zove Freeze :)

Po meni je bolje da radis sa freezeom jer jednom kad snimis traku sa efektom ne mozes ga maknuti, ovako stisnes freeze i procesor vec lakse diše, GR se gasi a traka ti je efektirana, ako ti se efekt ne svidja stisnes unfreeze i opet radis sto hoces..

Talino
08-06-2006, 03:30 AM
Ima li o gitar rigu kakvih tekstova prevedenih na bhs?
Ja se uopće ne snalazim, mo?da bi mi neki help pomogao.

zoolander
08-06-2006, 07:09 AM

Upravo tako,prezadovoljan sam sa rigom,pogotovo sa clean soundovima.

arajlo
08-06-2006, 07:53 PM
Ima li o gitar rigu kakvih tekstova prevedenih na bhs?
Ja se uopće ne snalazim, mo?da bi mi neki help pomogao.

Grig je dosta jednostavan za koristenje, komponente se jednostavno prebacivaju sa drag & drop u rack...

Brka
09-06-2006, 09:05 AM
kako natjerati gitar rig i npr.nuendo ili acid da direktno snima procesiranu gitaru kad sviram live?
Ubacis GR kao insert na input kanal, a zatim ukljucis monitoring na samom kanalu gitare i to je to.Ali, ja više volim da snimim clean pa da se kasnije igram sa različitim podešavanjima.

Talino
09-06-2006, 04:31 PM
Grig je dosta jednostavan za koristenje, komponente se jednostavno prebacivaju sa drag & drop u rack...
Koje komponente?