Log in

View Full Version : Mixerska dilema

Daddy_o7
05-06-2006, 11:38 PM
Radi se o tome da trebam odlučiti o kupnji mixera u relativno kratkom roku pa bih vas molio za mišljenje.
Koristim M-audio Delta 1010lt koja ima dosta ulaza i koja u biti može da se koristi bez mixera uz adekvatna predpojačala i eventualni midi kontroler.Kako mislim koristiti uglavnom mikrofone(7kom.) pomišljam da uzmem mixer sa ugrađenim predpojačalima i tako ga spojim na karticu no postavlja se pitanje da li korištenjem mixera u mom slučaju mogu degradirati signal?
Ok, zvuči logično da direktnim spajanjem iz predpojačala u karticu u tom nizu signal prolazi kroz manje komponenti no da li je to baš tolika razlika da bi se osjetila?
Naime nudi mi se Studiomaster 16-4-2 Series 5 za cca 600eura.Da li bi mi to preporučili u smislu kvalitete i u smislu cijene jer ako ga ne bih uzeo dakako da bih morao uložiti u predpojačala koja vjerujem ne bi koštala toliko malo.

hvala na pomoći

Shot
06-06-2006, 01:36 AM
Malo sam googlao taj mikser. Nema previse detaljnih informacija o njemu. Naletio sam na jedan forum gdje ga pozitivno ocjenjuju (http://www.cybernetic-broadcasting.net/forum/viewtopic.php?id=12237)

Mislim da u tvom setupu definitivno mikser moze donijeti puno. Kad vec imas relativno dobru karticu s 10 i/o, s mikserom mozes dobiti deset kanala snimanja (tj. deset mic predpojacala), i dijelomicno analogno miksanje. Vjeruj mi da je razlika velika kad posaljes kanale ili grupe kanala van na analogni mikser. Za pocetak, imas analogni summing. Zatim imas analogni eq koji uglavnom bolje lezi u miks od plug-inova (osim onih fakat dobrih EQ pluginova ali oni trose previse procesora pa ih ionako ne mozes stavljat na svaku traku). Prema ovome sto citam, taj Studiomaster ima engleski EQ. To su mekani, siroki EQovi. Meni najdrazi tip zvuka jer izvlaci malo onog silky karaktera. Nisu bas za precizna rezanja problematicnih frekvencija, vise su za koloraciju. Ali to rade jako dobro jer sve fino legne u miks.

U kategoriji tih malih miksera se mozda ne isplati bacati lovu na ove male moderne mikserice koji stanu u ruksak a imaju 16 kanala. One tipa behringer, alto i slicne koji su bazirani na chipovima. Oni jedva prodju u prostorijama za probe bendova! Ali zato one stare krame iz sedamdesetih godina koje su "diskretne" (znaci nemaju logicke chipove nego su sklopovi sastavljeni od tranzistora, kondenzatora, dioda i slicnih komponenti koje operiraju samo s promjenama napona) mogu dati jednu finu dimenziju zvuku iz kompjutera. Mogu malo ofarbati signal iz kompa i miksu dati malo dimenzije (dobra stereo separacija i dinamika). Naravno to sad ovisi od modela do modela. Konkretno ovaj studiomaster mi se cini dobar po onome sto pisu o njemu. E sad, ako ti je bitno kako mikser izgleda onda se s tim starim kramama neces bas ponositi jer ne izgledaju bas reprezentativno kad ti netko dodje u studio, ali zato se cuje razlika!

Daddy_o7
06-06-2006, 09:37 AM
Super, baš sam trebao takvo mišljenje.:)
Nego kad već pričamo na šta bi trebalo obratiti posebno pažnju prilikom kupnje? Mislim što je preporučljivo na njemu gledati da je ispravno s obzirom na starost modela i eventualnu ušćuvanost?

pozdrav

SHIVA
06-06-2006, 09:59 AM
Ja imam losha iskustva sa polovnim mixerima pa ti toplo preporucham da posebno strpljivo isprobash sve klizne i rotacione potenciometre. Gumbi tipa mute i solo jednostavno rade ili ne rade, ali potenciometar koi pucketa ili krchi je gotovo nezgodniji nego kad ne radi uopche. Istina, daju se i zamjenit ali sa starijim modelima i to zna bit problem.

FrankoPanko
06-06-2006, 09:02 PM
Mislim da taj Studiomaster ne vrijedi 600 Eura, jer je to mikser (barem) dvadesetak godina star proizveden od jeftinih chipova punim shuma (TL 072:(). Radio sam sa njim i imam kompletnu njegovu shemu. Zaista na prvi pogled izgleda fascinantno sa parametrickim midlom i basom, ali kad pricamo o "toplini" mislim da ga jeftiniji Dynacord sa pocetka osamdesetih (onaj sa dva midla) "zdere" u svakom pogledu;). Dodaj jos par stotina eura pa kupi 12-kanalni Soundcraft M- Series:). Pozdrav.

Daddy_o7
07-06-2006, 12:27 AM
Mislim da taj Studiomaster ne vrijedi 600 Eura, jer je to mikser (barem) dvadesetak godina star proizveden od jeftinih chipova punim shuma (TL 072:(). Radio sam sa njim i imam kompletnu njegovu shemu. Zaista na prvi pogled izgleda fascinantno sa parametrickim midlom i basom, ali kad pricamo o "toplini" mislim da ga jeftiniji Dynacord sa pocetka osamdesetih (onaj sa dva midla) "zdere" u svakom pogledu;). Dodaj jos par stotina eura pa kupi 12-kanalni Soundcraft M- Series:). Pozdrav.

Vidim da si iz Kraljevice pa možda i znaš konkretan mikser i dotičnu osobu koja ga prodaje.Radi se o Predragu koji ima studio na Krku.Imam isto tu bojazan u vezi šuma a navodno će promijeniti potenciometre koji se kao s vremenom troše pa bi trebao biti u super stanju.Budemo vidjeli.:cool:

FrankoPanko
09-06-2006, 11:52 AM
Stvarno ne znam konkretno za taj mixer. Od Predraga (kojeg poznajem vec 20-tak godina) sam dosta toga kupovao i covjek stvarno stoji iza svega sto kaze, ali ako nisi spretan u elektronici bolje uzmi nesto novije za tu cijenu, jer prvo bi trebalo na svim kanalima radi manjeg shuma i boljeg headrooma promijeniti chipove sa novim (NE 5532, OPA 2604...) koji su kud i kamo kvalitetniji od TL 072. Vjerojatno su vec i potenciometri problematicni i elektrolitski kondenzatori. U stvari, ako si blizu najbolje je da sam otidjes do njega i probas na licu mjesta. Pozdrav.