Log in

View Full Version : bubanj: condensed vs. dynamic?

makaay
31-05-2006, 05:26 PM
U pitanju je ozvuka bubnja na stage-u. Konkretno tomova. Sporim sa kolegom, pa bih molio vaše sugestije i obrazloženja. On forsira kondenzatorski, a ja kontra. Kick je riješen sa AKG D112, snare sa Shure SM57, na overhead-u je Audio Tehnica condensed. Dakle na tomovima ne bi trebali bit skuplji mikrofoni od 70-80 EUR.

Hvala!!!

zvincic
31-05-2006, 06:05 PM
eventualno male kondenzatorske "bubice" mada ja uvijek preferiram dobar dinamicki mikrofon na tomovima.

kondenzatorski su fragilni za stage...udari ga jednom-dva puta i gotov je...

FrankoPanko
31-05-2006, 09:37 PM
Za 70-tak Eura imas dobre polovne SM-57 i to bi trebalo dobro zvucat, mada bih ja dodao jos 50-70 Eura i kupio polovne (citaj-stare) Senheiser MD-421:) . Za indianu je bubnjar iz bivseg benda znao stavljati i jeftiniji Shure Prologue i isto je radio OK. Zvincic ima pravo kad kaze da su bubice (AKG C418 ) banana za zivu svirku. Ne samo da lako rikavaju na udarce nego ne trpe vjetar jaci od 10 km/h :o:banghead:(osobno se uvjerio)!;)

arados
01-06-2006, 12:41 AM
Beyerdynamic Opus 87
Odlicno zvuce, evo ti i dobra cijena:

http://www.thomann.de/de/beyerdynamic_opus_87.htm

Arthur
01-06-2006, 09:46 AM
ja sam radio sa tim bubicama za tomove, i nisam imao zamerki. ok zvuk. doduse nisam radio na otvorenom sa njima, a i nisam ih sutirao.. u tom slucaju takodje preporucujem shure 57icu i sennhaiser md421

tread
02-06-2006, 11:14 PM
eventualno male kondenzatorske "bubice" mada ja uvijek preferiram dobar dinamicki mikrofon na tomovima.

kondenzatorski su fragilni za stage...udari ga jednom-dva puta i gotov je...

Slazem se.. Moj glas za SM57.

zvincic
02-06-2006, 11:34 PM
Slazem se.. Moj glas za SM57.

daj mi za tomove sve osim sm57 :D:D

salim se....moze da posluzi...ali meni nije prvi izbor...

em zbog zvuka, em sto su preupadljivi live...

tread
03-06-2006, 12:26 AM
daj mi za tomove sve osim sm57 :D:D

salim se....moze da posluzi...ali meni nije prvi izbor...

em zbog zvuka, em sto su preupadljivi live...

U biti sve zavisi kakav zvuk ?eli?.. Mozda grije?im, al po meni je 57ica jedan od najkorisnijih micova.. Ne mogu se pohvalti nekim zavidnim live iskustvom, al po onome ?to sam čuo na koncertima gdje su kori?tene 57ice, mogu itekako poslu?iti..
Također, vjerujem i u bolja rije?enja.. Na kraju krajeva tu smo da savjetujemo jedni druge...

Pozdrav

zvincic
03-06-2006, 12:38 AM
U biti sve zavisi kakav zvuk ?eli?.. Mozda grije?im, al po meni je 57ica jedan od najkorisnijih micova.. Ne mogu se pohvalti nekim zavidnim live iskustvom, al po onome ?to sam čuo na koncertima gdje su kori?tene 57ice, mogu itekako poslu?iti..
Također, vjerujem i u bolja rije?enja.. Na kraju krajeva tu smo da savjetujemo jedni druge...

Pozdrav

o, ima itekako boljih mikrofona....i zvucno a bogami i konstrukcijski (prokleta plasticna kapica na 57-ici)...

arados
04-06-2006, 05:35 AM
Ako ima netko da je koristio ili koristi ovu Opus seriju, nek vam prenese iskustva...Odlicni mikrofoni

zvincic
04-06-2006, 03:30 PM
Ako ima netko da je koristio ili koristi ovu Opus seriju, nek vam prenese iskustva...Odlicni mikrofoni

meni su bezveze....beyerdynamic low end....jeftini...jeftino i zvuce...zapravo, kad bolje razmislim, preskupi su za ono sto nude!
doduse, njih sam samo slusao

ista stvar i sa sennheiser evolution e604...sa tom razlikom da sam sa njima radio. :)

arados
04-06-2006, 04:39 PM
Meni nisu bezveze. Odlicno zvuce, za tomove k'o bog. Pa i 57-ica je low end, ali ga koristi 90% bubnjara. Osim toga Zvina, sjeti se stare: "u rukama toga i toga svaka puska bit ce ubojita" Tako je i sa opremom ;)

zvincic
04-06-2006, 05:19 PM
Meni nisu bezveze. Odlicno zvuce, za tomove k'o bog. Pa i 57-ica je low end, ali ga koristi 90% bubnjara. Osim toga Zvina, sjeti se stare: "u rukama toga i toga svaka puska bit ce ubojita" Tako je i sa opremom ;)

to si u pravu....

ja samo kazem da su neisplativi kad za istu lovu mozes nabaviti npr. audix d seriju koja zvuci puno bolje...

znam...imam te mikrofone ;)

samo da ne ispadne sad svaki cigo svoga konja hvali

od "toga i toga" do cige :D

arados
04-06-2006, 11:58 PM
Jesi li probao Beta56 na tomove staviti?

zvincic
05-06-2006, 12:15 AM
Jesi li probao Beta56 na tomove staviti?

nisam

to su one male bubice isto?

cek da vidim...

a ne, nisu.

nisam sa ovima nikad radio.

doduse, gledajuci graf....+10 db na 200Hz pri 25 mm udaljenosti...

nisam siguran da bi zelio to na tomovima vecim od 12 inca...

tread
05-06-2006, 07:49 AM
@zvina

Covjece bas sam ovaj vikend bio kuci u Sarajevu, odrzavao se neki protestni koncert na otvorenom.. Zapazio sam da su ljudi stavili 57ice na tomove, i pogodi, odmah se sjetio tebe:D ...

Vjerovao sam ti, al sad sam se i uvjerio...

Poz

zvincic
05-06-2006, 04:33 PM
57-ice jesu legendarni mikrofoni...ali ne treba stati na njima...danas postoji velik izbor...

arados
06-06-2006, 01:14 AM
Evo vec par vrhunskih show emisija na HTV-u u kojima posao rade vrhunski glazbenici koriste Shure Beta56 mic na tomovima...to mora da valja 100%...
Cast svakom, al' veresija (Audix-u) - nikom..

Tiki the Boyler
06-06-2006, 09:50 AM
Opusi solidno rade, ali samo ako tražiš onj "klik". Fali im masa, pa ih onda moraš iskompenzovati sa overima!
Međutim, ono što je mene ostavilo bez teksta su ElectroVoiceovi N/D 468! To brate radi do jaja!
Sve više mi se dopada EV koncepcija namjenskih mikrofona! :)

kVu
06-06-2006, 10:58 AM
md-421 + 441 floor tom recimo...

Arthur
06-06-2006, 11:25 AM
zelis naglasiti da je 441 deblji? Pitam jer ne znam..

kVu
06-06-2006, 03:27 PM
zelis naglasiti da je 441 deblji? Pitam jer ne znam..

ne, upravo suprotno... mada pricam za prve modele u obe varijante koje sam ja koristio.. u svakom slucaju, 441 je bio nesto tanji a davao je indijaneru taman onoliko mase koliko i treba...

al ne smem da ti se zakunem da je generalno tanji, jer sam uvek radio sa istim mikrofonima...

arados
06-06-2006, 08:39 PM
doduse, gledajuci graf....+10 db na 200Hz pri 25 mm udaljenosti...

nisam siguran da bi zelio to na tomovima vecim od 12 inca...

Sta bi onda rekao gledajuci graf od ovoga N/D468

strasni zmaj
19-08-2006, 12:59 PM
pozdrav skvadri, nov sam ovdje i neiskusan, osim neznanja fali mi i kesa,
a buduci da se uskoro (nadam se) spremam snimiti jedan demo band, molio bih
da mi znalci ukratko objasne razliku izmedju kondenzatorskih i dinamickih mikrofona i gdje se koji koriste. hvala.

...btw, bubnjeve sam mislio ozvuciti tako da na dobos, kasu i fus idu po jedan mic u centru slike, a cinele sa dva overhead sa stereo separacijom.
prilicno socijalno, ali jbg, sta je tu je. :) ce to moc sljakat?

Arthur
22-08-2006, 12:11 PM
vidi, rado bih ti pomogao, al stvarno ne znam sta je kasa i fus, ozbiljno.. U principu 5 mikrofona za bubanj je skroz ok varijanta za demo snimanje. I u toj prici ti kondenzatorski mikfrofoni ne znace puno jer su dosta skuplji od dinamickih. Ukratko, skuplji, nezniji, finiji, a u slucaju bubnja, neophodni samo u profi snimanju i to samo za cinele (overheadi i hihat). Dinamicki su izdrzljiviji, deblji u zvuku i jeftiniji za izradu. Koriste se za svaki iole grublji i bucniji instrument/deo bubnja (Snare drum, kick drum, toms)..
pozzz

awacs
22-08-2006, 01:20 PM
Opusi solidno rade, ali samo ako tra?i? onj "klik". Fali im masa, pa ih onda mora? iskompenzovati sa overima!
Međutim, ono ?to je mene ostavilo bez teksta su ElectroVoiceovi N/D 468! To brate radi do jaja!
Sve vi?e mi se dopada EV koncepcija namjenskih mikrofona! :)

Da, potpuno si u pravu - pogotovu je N/DYM serija cudesna. Steta sto su prestali da proizvode N/D757, valjda je nudio suvise kvaliteta za relativno male pare. Secam se da se po pojavljivanju 757-ice pojavio neki uporedni test u MIX magazinu gde je podobijao po cetiri-pet zvezdica u svim kategorijama (Od floor toma do solo violine, dobro, kick/kasa je druga prica) pa nisam verovao, a onda sam ga cuo u akciji. Fenomenalan mikrofon. Nasledio ga je N/D767(a), ali to nije to. Nije los, ali nije toliko prilagodljiv. 468, isto jaaaaako dobro. J***s grafove, to je dobar zvuk kome moze da se oduzme sve sta smeta, a da i dalje zadrzi karakter i prisutnost. Mikrofoni vredni ulaganja. Resavaju svakakve stvari, a pristupacni po ceni.

Ali opet - ako se nekome pojavi polovan N/D757 u vidokrugu - toplo ga preporucujem.

strasni zmaj
22-08-2006, 03:36 PM
vidi, rado bih ti pomogao, al stvarno ne znam sta je kasa i fus, ozbiljno.

kasa=kick drum
fus=hi hat

hvala na odgovorima. cijelo to snimanje mi je u glavi i bubnjevi mi zadaju najvise glavobolje. nadam se da se necu razocarati-previse. :)
pozz!

Rasta
26-09-2006, 09:12 PM
meni su bezveze....beyerdynamic low end....jeftini...jeftino i zvuce...zapravo, kad bolje razmislim, preskupi su za ono sto nude!
doduse, njih sam samo slusao

ista stvar i sa sennheiser evolution e604...sa tom razlikom da sam sa njima radio. :)

Sennheiser e604 su zaaakon za live... Malo ima boljih... Uostalom, nalaze se na svakoj rider listi malo jaceg benda... U studiju je istina da ima boljih mikrofona za tomove...

zvincic
26-09-2006, 09:30 PM
Sennheiser e604 su zaaakon za live... Malo ima boljih... Uostalom, nalaze se na svakoj rider listi malo jaceg benda... U studiju je istina da ima boljih mikrofona za tomove...

nisi li ih i ti kritizirao kad sam bio kod tebe ono?

mala plasticna govanca ;)

Rasta
26-09-2006, 10:08 PM
Ma kritizirao sam one plastike od bayerdinamica... Ovo nisu plastike, cisti metal je u pitanju, ali da, kritizirao sam ih za studio... Uzivo ih koristim od proljeca i moram ti reci da osim sto su jako prakticni stvarno na razglasu odlicno zvuce... Caka je da su poprilicno osjetljivi na donje koze, pa ako zvuce cudno, problem se rjesava sa stimanjem, denfanjem ili skidanjem donje koze... A i nekako mi se cini da su postali klasika za live...

zvincic
26-09-2006, 10:10 PM
ne znam, meni nikako nisu legli, ni zvukom ni konstrukcijom...

niki 67
16-10-2006, 11:40 PM
Ja sam promenio brdo mikrofona imam u tome puno iskustva.Za tomove nikad neces imati bolje mikrofone od SENNHEISERA.Kupi E604 rade super odusevices se.Ja sam ih imao.Sada imam najnoviju seriju SENNHEISER evolution 900.Super su ali su i sku plji.Sto se tice izbora imao sam i dinamicke i kondezatorske.Moje iskustvo kaze za zivu svirku nema bolje od dinamickih mikr.Imao sami SHURE BETA 52,56,i BEYERDYNAMIC opus 51,66 87,I AKG D112,C418,C547BL(ovaj radi dobro za b.bubanj)ali SENNHEISER je zakon.Imam ceo set E902,E904 3 komada i E905 za snare.POZDRAV:cool: