View Full Version : ebay ..... kako to ide ?
Hocu da pocnem malo da kupujem preko ebay .... pa posto nemam iskustva molio bih one sa iskustvom da me posavetuju
1. Kreditnu za ebay imam
2. Trebalo bi da se registrujem ( da li je to sigurno u smislu brojeva sa kreditne kartice )
3. Bid ujem .... i sta onda ???
4. Kome uplacujem , ko mi skida pare , ko mi garantuje da cu dobiti spravu ???
5. Ako se radi o npr preampu .... od 7 - 8 kila . Sta se desava sa
a. CARINOM
b. POREZOM
6. Postoji li neki nacin da se ova dva smanje ( navodjenjem nize cene sprave ... npr )
7. Koji je nacin isporuke ????
8. Ako mora DHL om ....to je za 7 - 8 kila iz npr Nemacke ... prilicno velika suma
9. S' obzirom na povoljne cene u USA .... koliko je realno kupovati odandde ???
Eto toliko za sada ..... pa ko zna neka mi objasni
Isto me interesuju negativna iskustva ............... :(
Kao i pozitivna :)
Pozdrav
sille
27-05-2006, 09:39 PM
Procitaj ovo za pocetak.
link-- http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=98574
LACKY
27-05-2006, 11:14 PM
Cimni Peruna taj je i SSL kupio preko ebay!
Greska,SSL je kupljen u fankyjank-u u Italiji.
A sto se tice kupovine preko ebay-a u svakom slucaju cimni PERUNA - za to je expert:cool:
WWW.ATELJETRAG.COM
Super su pitanja, nek neko odgovori ovde, treba to svima:)
statusband
28-05-2006, 02:31 PM
Hocu da pocnem malo da kupujem preko ebay .... pa posto nemam iskustva molio bih one sa iskustvom da me posavetuju
1. Kreditnu za ebay imam
2. Trebalo bi da se registrujem ( da li je to sigurno u smislu brojeva sa kreditne kartice )
a. CARINOM
b. POREZOM
6. Postoji li neki nacin da se ova dva smanje ( navodjenjem nize cene sprave ... npr )
8. Ako mora DHL om ....to je za 7 - 8 kila iz npr Nemacke ... prilicno velika suma
Pozdrav
Evo znam iskustva nekih od kolega,i ako nisam nikada kupovao preko Ebay,a ziveo sam u Kanadi.E evo zasto nisam kupovao.
Biduje moj ortak DX7 i "pobedi" na aukciji,posalje broj kartice,oni ga pripale za 150 dolara.On pojuri to i oce biti-nece biti,ne bude nista.
Drugi kupi stalak za klavijaturu i ne dobije ga.
treci naruci neke novcice-antikvitete i pripale ga za 50 dolara.
Kako se kupuje na Ebay (moj savet!)
Prvo i osnovno vidis koliko je neko prodao stvari.Ako prodaje nesto prvi put,NIKAKO NE KUPUJ!Pa ako je prodao recimo 50 instrumenata,pogledas "feedback" onih koji su to kupili,dali se zale na brzinu isporuke,dali sprava i stanje odgovaraju opisu na Ebay-u,dali je taj nekoga "Pripalio" za kintu" itd.
Instumente je najbolje kupovati od onih koji su prodali vec 2 ili 3 hiljade istih.Kad procitas njegov Feedback,stvorices jasnu sliku sa kakvim covekom imas posla.Naravno,uvek ima nezadovoljnih,ali ako je neko prodao 3000 instrumenata i ima pozitivan Feedback koji je 99%,taj je najverovatnije pouzdan,jer da nije,nebi prodao toliko.
Sto se tice poreza,porez ja mislim svakako platis,a carinu kada podignes robu u posti.Sto se tice kilaze i posiljke,nebih nikome preporucio da kupuje spravu od 10 kilograma iz Amerike:D ,ako nema preku potrebu.Nadam se da sam pomogao:)
perun
01-06-2006, 10:16 AM
1. Kreditnu za ebay imam
Dobro je za pochetak... Visa Virtuon??? Ako je ona, imaces velike probleme da je preregistrujesh kad bude istekla! Ok...
Na samom Ebay-u je vrlo sigurno, samo prati sva uputstva prilikom registracije... Kad se budesh registrovao za PayPal, imaces velike probleme, jer Srbija ne postoji na njihovom spisku... Registruje se kao npr. Austrijanac koji zivi u Srbiji, obzirom da ti je kartica srpska. Mada, sad se prisecam... Nece to proci u ovom trenutku, pooshtrili su mere! A bez PayPal Verified Account-a neces moci nista da kupis... Imaces zestok limit ako uopste i uspes da se registrujes... A omda... PROBLEMI!!! Imas i opciju Wire Transfer, ili Uberweisung kod Nemaca, ali ti kao fizicko lice ne mozes da saljes pare napolje nikome sem firmama, a vecina prodavaca i aukcija su PRIVATNE! Dakle, ne moze da se salje Wire Transferom odavde. Kad, tj. ako budemo bili deo EU, onda ce se stvari promeniti! Za sada, pushenje! Ja sam imao srece, pa imam verifikovan PayPal account od ranije! Videcu sta ce biti kad mi kartica istekne...
Nista... Cekash da se aukcija zavrshi... Ebay ti potvrdjuje da si pobedio ili ne... Kontaktirash prodavca ili on tebe i dogovarate se oko placanja, shippinga i svega ostalog! Lako je i vrlo jasno... Ne biduj na bilo chiju aukciju, proveri ko je prodavac, koliko ima prodaja (ne kupovina), kada je bila poslednja itd. Po njegovim mailovima procenices da li je ozbiljan ili ne! Izbegavaj prebacivanje MESSAGING-a na nivo vasih privatnih mailova. Neka sve ostane "zvanichno" na Ebay-u, tj. nek ide preko njihovog Messages-a!
Objasnio sam iznad... Na pocetku. Uplacujes prodavcu, ali ce to jako teshko ici, pogotovo ako nije firma, a vecina ih to nije!
a. CARINOM
b. POREZOM
Ti, pre svega, ukoliko nisi registrovan, tj. ukoliko nisi pravnbo lice ili nemas svoj PIB (poresko identifikacioni broj) nemas pravo da u zemlju uvezes bilo koji profesionalni uredjaj. Za klavijature u principu ne bi trbalo da je problem ili neke module... ali za "krupnije" stvari, to nece proci NIKADA! Automatski ti je cela prica i porudzbina rizichna, jer moze na carini da te sacheka problem koji neces reshiti i sprava koja je placena ide nazad kod prodavca!!! Chuvaj se, jako je zajebano sve. U ovom segmentu ti mozda mogu pomoci neki lichni kontakti ili veze u carini, ali, veruj mi, najlakshe je bilo shta kupovati od firmi, ne od fizickih lica preko... A TO SE NE DESAVA NA EBAY-U!!! Tj. jako retko!
Sto se tiche poreza, nemamo sta da prichamo, jer tebi faktura (odshtampana) od Ebaya, sa same licitacije, tj. pobede ne znachi nista, tj. nije dokument. Izvod iz Banke bi proshao, ali kako rekoh, nemas pravo da transferujes novac licima u inostranstvu. Ako reshish problem PayPala, bice lakse, izvuci izvod iz Banke o transakciji, pa probaj da li ce proci! Mi za studio stvari reshavamo na drukchiji nachin, ali pitanje je bilo konkretno, pa ne bih o tome ko se kako snalazi... Eto, ja imam jaku ekipu u Hamburgu, koja nam donosi mnoge stvari odande. Sto se tiche eventualnog poruchivanja krupnijih stvari... To u ovom trenutku zaboravi! Pricham o legalnom uvozu ili kupovini. Ako ces da shvercujesh i rizikujesh, to je tvoja stvar.
Jos jednom, po pitanju Carine i Poreza, nemas zvanichan dokument, jer lica koja ti robu prodaju, nemaju pravo jer nisu firme, da ti napishu i dostave INVOICE!!! Ako se zalomi da neko ima kompaniju, mnogo je lakshe sve, samo, teshko to sve prolazi ovde!
Postoje, sve zavisi od prodavca, ali uslov je da on nije fizichko lice! SAMO FIRMA!!! U tom sluchaju, uplati mu iz dva dela, da bi jedan bio, npr. iznos na fakturi! Opet, oprezno, morash za sve to da pitash prodavca, on odluchuje! A sa tvojim feedbackom 0, obzirom da si nov na Ebayu, retko ko ce ti izlaziti u susret u prvo vreme!!! Jebi ga...
Onaj koji prodavac navodi kao "normalan", tj. uobichajen za njega! Da li se to tebi svidja ili ne, to vec ne znam... Saznaces!
Naravno, ali iz licnog iskustva znam da je opet 6 puta jeftinije nego kad bi otisao u DHL u Beogradu i sam organizovao shipping odavde. Ovi nashi su pilicari, napushavao sam ih vishe puta. PREVARANTI! Sem imena, nista nije na nivou DHL-a. Pricam o svetskom.
Ponavljem, prodavac daje opcije za shipping i kompanije, ti predlozi nesto drugo, ali, veruju mi, retko ko ce hteti da se drka sa tobom oko neke druge kompanije!
Ako ti prodje registracija za PayPal, nije nerealno, ali rachunaj na jezive troshkove shippinga, jer vecina prodavaca tamo upravo na njima najvishe i zaradjuje! Drugo, to ce doci na Aerodrom Beograd, a oni su zestoki kreteni tamo... Imaces neverovatne probleme. Cak i da nadjes vezu, nece se svako kompromitovati vise od jedanput!!! Pazi se...
Pozdrav
Moja iskustva su, generalno sjajna, bilo je par ispala, izmedju ostalog za trakas OTARI, ali nema veze. Snalazili smo se kako smo mogli... Hocu da dodam da mi odavde zvanicno ne postojimo u takozvanom EBAY Community-u. I to je najveci problem. Bankarski sisitem transferovanja novca je takodje vrlo nekorektno postavljen ka inostranstvu... Sustina cele ove "NEGATIVNE" priche jeste da moramo da se snalazimo, kako znamo i umemo da bi nesto stiglo do nas. Neki pro uredjaj ili sta vec. Sitnice ce uvek stici, ali ne znam koje su to sitnice "sitnice" u nashem poslu!!!???
Uglavnom, bices prinudjen ili da shvercujesh (poneku sitnicu i neces morati, to nije frka)... a za to ti treba "profesionalac" koji ima kombinacije, a ti to sigurno nisi, ili registruj firmu i olakashaj sebi sve ideje vezane za kupovinu sprava. Sve ce se voditi kao Osnovno Sredstvo, samo u tom sluchaju opet ne mozes da uzimash robu od fizichkih lica!!!Naravno, prvo iskalkulishi da li ti se registracija isplati ili ne!
Uhhhh... Mnogo je sve to komplikovano!!! Srecno!!!
POZDRAV!!!;)
perun
01-06-2006, 10:19 AM
SSL je, da preciziram, kupljen od MEDIASET TV-a, Silvija Berluskonija, a Funky Junk i G-din Orizio bili su posrednici u nasoj kupovini!!!
Eto, chisto da ne bude dezinformacija. Nista toliko veliko i vredno nismo kupili na Ebay-u. ZA SADA!!!??? A i ako do toga dodje, placacemo iskljucivo kao firma firmi!!!;)
Pozdrav!
boggy
01-06-2006, 10:26 AM
Hvala Perune!!!
pozdrav
bogi
perun
03-06-2006, 09:34 AM
Hvala Perune!!!
pozdrav
bogi
Molim. Nashi smo.:D Jes' da mi prsti otpadoshe, al' dobro. Trosio sam mnogo reci na mnogo gluplje stvari... Ovo je bitno i ovo je nasha, nadam se , realna "kupovna" buducnost! Ceo svet i najjachi i najslabiji studiji, ljudi uopste, snabdevaju se preko Ebay-a!
Znam da ceo post zvuchi pomalo razocharavajuce:(, ali smatram da je prava stvar informisati se o svim mogucim teshkocama, a ima ih mnogo... Ne bi li se iste nekako ublazile ili otklonile!
Pozdrav...;)
P.S. Nadam se da sam Maxu bar malo pomogao...
@MAX... Ako ti zatreba jos neki savet, cimni na PM ili ICQ!:)
boggy
03-06-2006, 09:59 AM
.....
Znam da ceo post zvuchi pomalo razocharavajuce:(, ....
Najvaznije je da je tacan i realan, iz njega sam ustanovio da se malo sta promenilo na bolje, naprotiv... a to je vazno znati.
Kada se nesto bude promenilo na bolje, ovde ce vec neko to javiti,...
pozdrav
bogi
@ Perun
Puno hvala na iscrpnom odgovoru
@ svi ..... ako neko ima neki jaci pre amp ( kao sto je LACKY zeleo da se reci sbog FOCUSA reda ) neka mi se javi na PP
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.