View Full Version : Njegovo velicanstvo - Aranzman 2
Mogli
26-05-2006, 08:43 AM
Cesto odlican aranzman izvuce osrednju pesmu...kako? Ukusi su sigurno razliciti, ali postoje neka pravila kojih bi se trebalo drzati, a sa druge strane timsko pravljenje pesme je nezamenljivo, bas zbog razlicitih ideja u toku stvaranja jednog muzickog projekta!;) Sta bi trebalo da ucinim (ucinite) da me sopstvena pesma iznenadi? Sta se vama dopada u aranzmanima kod drugih kompozitora?
Uh pitanje ti je bas nezgodno...
Moje misljenje je da je aranzman najbitniji segment kompozicije.
Ipak, timski rad na aranzmanu je, opet kazem, iz mog iskustva, totalno neproduktivan.
Osim ako se stvari u samom startu ne dovedu na svoje mesto, tipa: ti radis ovaj a ja onaj deo posla.
Ne znam.
E sad kako da te odusevi svoj aranzman.... Tesko pitanje, i krajnje individualno.
Ja upravo zavrsavam jedan aranzman, i evo do malopre sam ga vrteo do iznemoglosti upravo iz razloga sto me odusevljava.
Cenim ga da je to znak da sam uradio pravu stvar.
A kako doci do toga...
U ovom mom slucaju, promenio sam vise aranzmana, radio skoro mesec dana, od toga sigurno 10 dana proveo dalje od kompjutera dok mi je mozak konstantno bio u virtuelnom aranzmanu u glavi.
Samo o tome mislim, cim mi se ucini da imam dobru ideju, eto mene u studiju.
I na kraju, izgleda da sam uspeo.
Ovo je inace uobicajeno kod mene, jer ako na kraju nisam zadovoljan aranzmanom, tu pesmu ostavljam po strani dok je nekad ne izvucem iz istorije i uz nove ideje dovedem u pravi oblik.
Ono na sta ja obracam paznju slusajuci i tudje aranzmane jeste izbor instrumenata i boja, harmonsko slaganje melodijskih linija, i ritam.
Sta ja znam..... :rolleyes:
Ako je od pomoci ... od aranzera sa kojima radim trazim 2 stvari
Da rade BEZ reverba i dileja ...... da sa time ne bi popunjavali aranzman
Da rade bez eq /a osim u krajnjoj nuzdi ( kad ne mogu da nadju odgovarajucu boju pa je maprave ) , nego da aranzman napune instrumentima ..... ( grubi primer ..... fale ti srednji ? stavi violine !!! ...... )
Inace se slabo bavim aranzmanima .....
Pozdrav
Mogli
26-05-2006, 04:43 PM
Nisam Niksa Bratos, a bas bi zeleo da imam pola njegovog znanja!
Mislim da bi kompoziciju prvo trebalo rasclaniti na njene sastavne delove, a to bi trebalo da budu- solo ili foshpil, strofa, predrefren, refren, improvizacija, cesto i tkzv, treci deo...sad baratam izrazima kao babe sa pijace, ali posto sam samouk ne znam bas prave muzicke izraze...Velika je umetnost znati kad koji od ovih delova ide u datom momentu a da pesma - tece! Znaci, nema davljenja, zapinjanja, vec je sve spontano, tako da izgleda da bi drugacije resenje bilo u najmanju ruku nepozeljno!
tread
28-05-2006, 04:28 PM
Sla?em se, Nik?a zna znanje.. Đorđe Petrović je također zakon, bar po onome ?to radi Bala?eviću..
zoolander
28-05-2006, 04:55 PM
Cesto odlican aranzman izvuce osrednju pesmu...kako? Ukusi su sigurno razliciti, ali postoje neka pravila kojih bi se trebalo drzati, a sa druge strane timsko pravljenje pesme je nezamenljivo, bas zbog razlicitih ideja u toku stvaranja jednog muzickog projekta!
Pa ne znam ja volim sve sam,čak i dok neko drugi svira koji instrument, volim sugerirati kaj hoću dok su moje pjesme u pitanju.O timskom pravljenu pjesme mo?e biti govora dok su muzičari jako srodnih ?anrova,onda to ide,al je jako te?ko uskladit i pronać četvoricu takvih.
Mogli
30-05-2006, 09:40 PM
Tolerancija u glavi je mnogo bitna stvar! Pesmu sam zamislio na jedan nacin, ali onda gitarista odsvira temu koja menja moju koncepciju i ja opusteno shvatam kako je to dobro, cisto radi promene koja ce se dogoditi posle prvog refrena!..........Interesantne stvari se dogadjaju na sasvim slucajan, banalan nacin...eto jedan primer - Zamislio si melodiju koja ti se dopada, ona ide iz recimo A dura i ti je lepo zvizdis...a onda je slucajno odzvizdis iz A mola i shvatis kako je to bolje!!! Ja volim da eksperimentisem! Obozavam komponovanje, a sve ostalo shvatam samo kao nesto sto tome sluzi!
Ne znam(ili mozda znam) zasto bi nekome smetalo rev i delay u aranzmanu.Aranzman i produkcija su toliko isprepleteni danas da je ponekad potpuno bez veze raditi klasicni aranzman jer uopste ne daje buducu sliku pjesme.
Mislim da bi aranzman i produkciju trebala raditi jedna osoba(sad cete me ubiti).Dobro,mix neka radi druga.To jeste realno.
Master - obavezno druga a jos bolje treca osoba.
Danas su najveca producentska imena superaranzeri koji pritom imaju i ogroman upliv i u samu kompoziciju.Bas zato i daju svoj pecat.(Gwen Stefani,Madonna posljednih 10 godina i vise,....)
Ipak je to stvaranje muzike a ne rad na fabrickoj traci.
Mislim da je,uprkos svemu,generalizacija nemoguca.:da:
Mogli
02-06-2006, 06:15 PM
Meni se bas dopada Max-ov nacin razmisljanja o izbegavanju efekata u prvobitnom aranzmanu! Mislim da se tek tako vidi pravo znanje! Volim takav zdrav pristup stvarima!
Ako na jedan smiren nacin preslusate aranzmane grupe ABBA, tada mozete sami sebi priznati da je to velika umetnost - Aranzman delova pesme(partitura), harmonije, odabir instrumenata, aranzman vokala....Ja sam odusevljen sa tako pametnim potezima u vreme kad nije bilo pc-a, ludackih efekata,loop-ova, itd...itd...
Talino
03-06-2006, 11:24 AM
Da abba je stvarno dobro radila. Mozgovi.
Max svidja mi se tvoj rezon. Čista logika.
Danny Lou
11-06-2006, 07:57 PM
moje vidjenje je da sve zavisi, mislim da je moguce tanku pjesmu pokriti dobrim aranzmanom. ali opet tanak aranzman ali ipak dobro odmjeren moze da dobru pjesmu istakne do nebesa... ne znam mogli zbunjen sam, komplikovano je. samo osjecaj,osjecaj,ideja,ideja i tehnika rada...:)
poz!
Phoenix
24-10-2008, 09:30 AM
Cesto odlican aranzman izvuce osrednju pesmu...kako? Ukusi su sigurno razliciti, ali postoje neka pravila kojih bi se trebalo drzati, a sa druge strane timsko pravljenje pesme je nezamenljivo, bas zbog razlicitih ideja u toku stvaranja jednog muzickog projekta!;) Sta bi trebalo da ucinim (ucinite) da me sopstvena pesma iznenadi? Sta se vama dopada u aranzmanima kod drugih kompozitora?
:grin:
Po?tovanje, ja sam Dragan i danas se registrovah da i ja ako mogu ne?to skapiram... Moje znanje je u fazonu napisati pesmu, 4-tverac osmerac ne izra?avam se muzički zato ?to pravila i nepoznajem...
Najbolje mi le?i proza pa razmi?ljam da bi mi balade mo?da najbolje pristajale... o aran?iranju pesama da i ne govorim, mada bih iskreno voleo i to da naučim...
Stoga vas molim da mi preporučite neku knji?icu u elektronskom obliku
gde bih mogao da naučim osnove.
Zahvaljujem na svakom odgovoru, Dragan Grujić.:grin:
alfom
25-10-2008, 07:05 PM
Mislim da bi kompoziciju prvo trebalo rasclaniti na njene sastavne delove, a to bi trebalo da budu- solo ili foshpil, strofa, predrefren, refren, improvizacija, cesto i tkzv, treci deo...sad baratam izrazima kao babe sa pijace, ali posto sam samouk ne znam bas prave muzicke izraze...Velika je umetnost znati kad koji od ovih delova ide u datom momentu a da pesma - tece! Znaci, nema davljenja, zapinjanja, vec je sve spontano, tako da izgleda da bi drugacije resenje bilo u najmanju ruku nepozeljno!
Hmmm. Ova tema zastade, a zlata je vrijedna. Mogli, možda joj je mjesto u 'kutku za kompozitore, tekstopisce, aranžere, ...'
Osoba koja 'pravi' aranžman mora da ima veliko znanje ; poznavanje mnoštva instrumenata (ne mislim da ih zna sve svirati) i kako sa kojim može izraziti ukupan osjećaj koji počinje od pisca teksta->kompozitora->izvođaća (pjevača ili instrumentaliste). Mora poznavati žanrove, dinamiku i ne mora uopšte poznavati tehniku snimanja, efektaže, miksanja, ... To će raditi majstor za te stvari. Ali bi bilo poželjno da sarađuje sa toncem i bude prisutan kada se radi mix.
Nekada nije bilo računara i ostalih pomagala, aranžera, digitale i sl.
Kada sam pjevao na Prvom aplauzu u BL, aranžer moje pjesme (Ekrem Nanić), lijepo napisao aranžman za Revijski orkestar RTVSa. Ljudi izvježbali, mi došli na probu, dogovorili se sa dirigentom i instr. solistima šta i kako, i sve O.K. Kada se ovo prenese u sadašnje uobičajene uslove rada, ova linija radnika je ostala ista, samo se drugačije zovu i drugačije rade, koristeći druga sredstva.
Kornelija Kovača sam više puta pominjao u ovom svjetlu : čovjek je nevjerovatno dobar pisac aranžmana. Poslušajte samo starije pjesme sa Čolom ili još starije sa Indexima, Korni grupom (naročito album : "Ne tako običan život"). Kao što je jedan Zdenko Runjić u svojem žanru, tako je i Kornelije 1 u 100 god. što se ovoga tiče.
Mogli, ako se nema drugog načina za naučiti pisanje aranžmana, vjeruj mi da pažljivo slušanje njegovih bravura ima itekako smisla i daje rezultate. :)
edit : Dragane Grujiću lijepi PoZzzz. i dobro došao. Za početak nauči slušati : imaš milione pjesama godišnje. Ne ganjaj literaturu, osim ako si muzički dobro potkovan, jer će ti otići silno vrijeme. Kad bi ovo bila matematika onda bi se moglo lako : uzmeš zbirku riješenih zadataka pa izvježbaš. Ali, nije ni blizu tako. Malo truda daj da se naučiš 'uočiti' šta je koji pisac aranžmana uradio u kojoj pjesmi. Probaj sam raditi i uraditi i ne odustaji. Slušanje, rad i vježba daju rezultate kad-tad ; onda dođe vrijeme kad' se razvije tvoja originalnost - kada tvoji radovi ne liče na tuđe.
iatros
26-10-2008, 02:18 AM
Evo nesto udaljeno (jer pokriva klasiku) srodno temi, u svakom slucaju, zanimljivo i mnogo razumljivo napisano stivo:
http://www.northernsounds.com/forum/forumdisplay.php?f=77
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.