View Full Version : Gibonni - Unza Fibre
Tiki the Boyler
25-05-2006, 10:14 AM
Novi album vrtim već danima...
Kažu da je samo miksan više od godinu dana.
Mogu dodati da je svaki sat u toj godini iskorišten na najbolji mogućni način!
Svaka čast majstori!
DaBear
25-05-2006, 10:34 AM
Novi album vrtim ve? danima...
Ka?u da je samo miksan vi?e od godinu dana.
Mogu dodati da je svaki sat u toj godini iskori?ten na najbolji mogu?ni na?in!
Svaka ?ast majstori!
Pa sta su radili tu godinu dana???????? Kakvo gubljenje vremena....a mozda im je stvarno trebalo toliko da ga smiksuju???!! jedino sto svi nemaju toliko vremena da potrose na miks...he,he..bas cu da kupim CD i poslusam kad dodjem tu u nashe krajeve...komentari slede. Ja sam cuo neki album prosle godine, kad sam bio u Zana studiju, sve je korektno, tipican Italijanski, festivalski sound..?!
arajlo
25-05-2006, 11:24 AM
Meni je to obicno lumpovanje novaca, mislim da on nezadovoljstvo zbog kreativne blokade zeli nadomjestiti produkcijom i dovodjenjem svjetskih muzicara. Najvjerovatnije grijesim i to je za vecinu odlican album, to je samo moje misljenje:mad::(:da::D:)
Dushan_S
25-05-2006, 12:06 PM
Pa ako se dobro sećam, Manu je snimao bubanj jesenas, pa tako otpada da su ga miksali godinu dana :) Nisam ni znao da je iza?ao album, potra?iću ga, ba? me interesuje ?ta je napravio.
perun
25-05-2006, 12:24 PM
Super!!! Chestitam Giboniju!!!:D Ako se nesto miksa godinu dana, ne znam da li je normalno izjaviti da je svaki sat iskorishcen na najbolji moguc nachin???:confused:
A prokomentarisao bih trend dovodjenja stranih muzichara... Super, zna se ko su Manu Kache i Pino Paladino... Ali ako je to najjacha referenca za album ili zvuk na istom, meni to nista ne znachi! Ok, da se ne razumemo pogreshno, Gibonijev autorski rad veoma cenim, samo...:rolleyes:
Chujem da je Kristina Kovach izjavila kako sprema chudo nevidjeno... ALBUM SA STINGOVIM MUZICHARIMA!!! Uhhhh... usrah se ziv? Sta li ce to biti???:banghead: Shamar svima ostalima u poslu!!!:D Haaa, stvarno smo smeshni svi mi ovde... Ceci Raznjatovic je na ovom novom albumu najjacha i najbitnija stvar sto je mastering radio neki lik u Londonu, koji je vrteo i poslednju Madonnu, kako mona kaze...!!!???:dj: I da jeste...:confused:
Nema shta... Vec smo deo Evrope... Kristininom i Cecinom zaslugom!!!:rotfl:
Teshko nama...:mad:
Arthur
25-05-2006, 02:37 PM
da li je tacna informacija da je Sasha Jankovic mixao zadnju Cecu?
Super!!! Chestitam Giboniju!!!:D Ako se nesto miksa godinu dana, ne znam da li je normalno izjaviti da je svaki sat iskorishcen na najbolji moguc nachin???:confused:
A prokomentarisao bih trend dovodjenja stranih muzichara... Super, zna se ko su Manu Kache i Pino Paladino... Ali ako je to najjacha referenca za album ili zvuk na istom, meni to nista ne znachi! Ok, da se ne razumemo pogreshno, Gibonijev autorski rad veoma cenim, samo...:rolleyes:
Chujem da je Kristina Kovach izjavila kako sprema chudo nevidjeno... ALBUM SA STINGOVIM MUZICHARIMA!!! Uhhhh... usrah se ziv? Sta li ce to biti???:banghead: Shamar svima ostalima u poslu!!!:D Haaa, stvarno smo smeshni svi mi ovde... Ceci Raznjatovic je na ovom novom albumu najjacha i najbitnija stvar sto je mastering radio neki lik u Londonu, koji je vrteo i poslednju Madonnu, kako mona kaze...!!!???:dj: I da jeste...:confused:
Nema shta... Vec smo deo Evrope... Kristininom i Cecinom zaslugom!!!:rotfl:
Teshko nama...:mad:
I kristina Kovac i VG .... trenutno su u Beogradu ali sam zamoljen od drugara da ne pominjem imena ...... Naravno , ti muzicari vise ne sviraju sa STINGOM ( koliko znam ) ali su sigurno najveca imena za svoje instrumente u svetu ......
Kakvi ce rezultati biti ...... hmmmmm .... dobro pitanje .....
Jedno je kad neko svira Stingu mpr na " seven days " .... ali opet , hajde da sacekamo da cujemo sve kad bude gotovo ......
Pozdrav
da li je tacna informacija da je Sasha Jankovic mixao zadnju Cecu?
Video sam Urketa ( iz studija " O " ) i Saleta Jankovica ..... a od mog jako dobrog drugara , koji svira " U " Ceci ( stara fora :rotfl: " Izvini , je l' ti sviras u Ani Stanic ?:rotfl: :rotfl: :rotfl: ) sam saznao da je novi album izuzetno los ........
a i to cemo da vidimo ...... ( mada su meni i svi ostali losi :rolleyes: )
Pozdrav
Arthur
25-05-2006, 04:08 PM
to me ne zanima, vec samo da li je tacna informacija..
Pa upravo sam ti rekao ....
Mada je sve ovo otislo u off topic :banghead:
Pozdrav
Gianfranco
25-05-2006, 05:11 PM
Mislim da je glupost da je miksan godinu dana.Vec,da je vise od godinu dana radjen album.Dakle aranzmani,snimanje vokala i instrumenata,miks,...
Godinu, do godinu i po dana je po meni normalno vreme za jedan ozbiljno uradjen album.
Tiki the Boyler
25-05-2006, 05:18 PM
'ebote, pa jel' vi ne možete a da se ne zakačite za jednu riječ? Stvarno se razočaram kada vidim da ne možemo prerasti balkanski mentalitet i reći: E komšija svaka čast! Nego odmah: Ja bih to bolje!
Aj da vidimo...
A samo sam htio reći da mi se sviđa kako su ljudi uradili album... :confused:
@Tiki i ostali koji su culi
Je*es to koliko su sati mixali, kakve su pesme? Jel' dostojan naslednik Mirakula?
DaBear
25-05-2006, 07:16 PM
Video sam Urketa ( iz studija " O " ) i Saleta Jankovica ..... a od mog jako dobrog drugara , koji svira " U " Ceci ( stara fora :rotfl: " Izvini , je l' ti sviras u Ani Stanic ?:rotfl: :rotfl: :rotfl: ) sam saznao da je novi album izuzetno los ........
a i to cemo da vidimo ...... ( mada su meni i svi ostali losi :rolleyes: )
Pozdrav
Ja sam cuo Cecine matrice (bez vokala)..trebao ja da miksam, al su se prodomislili (bolje!) ne znam kako bi izasao na kraj...ovako bolje da se muci ovaj tip sto ce da radi mastering.
I Dino Merlin je radio mastering Bureka u Londonu...u Metropolisu (bio sam prisutan jedan deo..) radio tip koji masteruje Georga Michael-a, Robiju Vilijamsa, itd,,,,ostali su 14 sati na masteringu za ceo album!
I to za strane muzicare,.... tolika je beda u Engleskoj za zive svirace, da ce da sviraju ko god ima pare da plati...ne pitaju. !! Sting, Ceca, Kovac...sve moze! Znam snimatelja koji je bio tu u pinku producirao neki album 2 meseca (i nikad ga nije
zavrsio) a platili ga brdo para tu!!!
I Dino Merlin je radio mastering Bureka u Londonu...u Metropolisu (bio sam prisutan jedan deo..) radio tip koji masteruje Georga Michael-a, Robiju Vilijamsa, itd,,,,ostali su 14 sati na masteringu za ceo album!
... 14 sati , je l' to malo ili mnogo ???
I to za strane muzicare,.... tolika je beda u Engleskoj za zive svirace, da ce da sviraju ko god ima pare da plati...ne pitaju. !! Sting, Ceca, Kovac...sve moze!
Super , barem jos jedna stvar manje za koju se krive losi rezultati :rolleyes:
Znam snimatelja koji je bio tu u pinku producirao neki album 2 meseca (i nikad ga nijezavrsio) a platili ga brdo para tu!!!
Bio sam sa njim tih par meseci i rezultati su vrhunski ! Zasto ga nije zavrsio , razlog se zna i on uopste nije kriv zbog toga . A platili su ga brdo para za nase uslove , ali je on trazio 3 x manje para od nekih drugih producenata ....
i nije snimatelj nego producent Mike Nielsen ( ako o njemu pricamo ) i radio je Jamiroquaia i Underworld .....
Pozdrav
DaBear
25-05-2006, 08:14 PM
[quote=Max]... 14 sati , je l' to malo ili mnogo ???
Ma odrali ga za mastering...videli da je dosao sa torbom punom para!! ha,ha....normalno da je mnogo, max 4-5 sati (ako nisu od onih sto odugovlace!!)
Mike Nielsen, se ovde jos uvek vodi ko snimatelj a manje producent (ko-producira uglavnom)....i znam da nije on kriv..pevanje je u pitanju. Samo sam hteo da kazem, da ce svugde da idu ako im platis!! Pre par godina, niko nije hteo da se makne odavde i odvaljivali su cene...sad sve moze!
Juce citam u novom Resolution casopisu..."ako hocete da zaradite 1 milion u muzickoj industriji - udjite u biznis sa 2 miliona!! to vam govori sve!
..... uuuuhhhh ... moracu da skratim svoje vreme za mastering :banghead:
ja potrosim 3 - 4 sata za PESMU !!!!
Mike Nielsen je producirao takve stvari da bih se sutirao u d%&$ da sam ja to uradio ....
Dan danas se secam kako sam reagovao kad sam prvi put cuo za Jamira ..... posle sam 3 meseca bezuspesno " obijao " SKC da nadjem disk , gde su svi odgovarali " Dzami .... ko ? Imamo Dzoganija !!! " :rotfl:
Pozdrav
Gianfranco
25-05-2006, 08:50 PM
Juce citam u novom Resolution casopisu..."ako hocete da zaradite 1 milion u muzickoj industriji - udjite u biznis sa 2 miliona!! to vam govori sve!
gubitnicki stav!
Ako mi neko kaze da Madonna,Black Eyed Peas,Eric Prydz,Shapeshifters,Eminem,Pussycat Dolls,... (mogu njih bar 100-200 da nabrojim)
posluju sa gubitkom,onda to govori sve!
Ja mogu da navedem primere gde su ljudi usli sa 20-30000 evra i zaradili milion.
Prema tome,ako ce neko da se tesi ovakvim clancima zato sto nema pravi hit,onda neka samo izvoli...
Pa normalno je da danas,kada toliko ljudi pravi muziku i kada je ogromna ponuda ljudi nece da kupuju svasta...
Isto tako je i u Srbiji,5-10 muzicara uzima pare,ostali prezivljavaju...
Isto kao u atletici : ili si u prvih 5 u odredjenoj disciplini i zaradjujes velike pare ili samo pravis guzvu na stazi.
perun
25-05-2006, 08:57 PM
Stvarno se razočaram kada vidim da ne mo?emo prerasti balkanski mentalitet i reći: E kom?ija svaka čast! Nego odmah: Ja bih to bolje!
Aj da vidimo...
A ko je to rekao, izvini??? Ja ne procitah nijedan post u tom kontextu...
Slazem se da ozbiljan album zahteva puno vremena, sve je, chini mi se, samo bila reakcija na tvoju rech- MIKS!!!;)
perun
25-05-2006, 09:09 PM
Prochitao sam isto to... Na vishe mesta... S' tim sto niko nije pominjao autorski segment "muzichke" priche, vec ulazak u studijski posao! u tom smislu se apsolutno slazem, jer veliki studiji, za razliku od gorepomenutih IZVODJACHA koje je GianFranko nabrojao, rade sa zaista OGROMNIM gubitcima!!!
Nazalost... ili na srecu... I u svetu su veliko parche kolacha preuzeli likovi koji ne poseduju velike studije, tj. koji ne rade u njima! A opet, mnogi 'jaki" igrachi u poslu, poput Neptunes-a i Timbalanda mnoge svoje radove zavrshavali su na kompijuteru ( naravno, uglavnom one poput lichnih albuma- deo Fly or Die... a Timbaland, kakko se zvashe vec album... Journey ), time stimulishuci mladje narashtaje;) da se neobeshrabruju jer ne mogu da stignu nivo mnogih drugih "starijih" kolega!!! E, to je vec pedagogija, a i sloboda...
Shto da ne!!! ZIVELA SLOBODA!!!:taz: Da Bog da nestali veliki studiji!!! Da ih mi pokupujemo!:D;):D;):D;)
Jana-018
25-05-2006, 09:28 PM
Sve sto mogu da kazem jeste da je Gibonnijev album sjajan.
Sve na svom mestu,odlicno uradjeno.
Album je dosta dobar u svim segmentima.
Najbolja pjesma na albumu Tija bi te zaboravit (osnovna melodija kojom pjesma zavrsava i pocinje i koja se provlaci kroz cijelu pjesmu) je ustvari pokraden soundtrack iz filma Zakletva sa Jakcom Nicholsonom, čak je i odsviran na akusticnim gitarama kao i soundtrack.
Pošto mi je to jedan do najboljih filmova, nisam mogao ne primjetiti to.:D
Nema veze, opet sve to dobro upakira u svoje kreacije.
Uglavnom, dosta dobar album, mozda najbolji njegov.:)
Nadopuna:
Izgleda da Bregović nešto kemijao na ovoj pjesmi...navodno ima etno temelje sirova vokalna melodija dok je Bregovic ubacio nove glazbene elemente ...
E sad ti budi pametan, tko je tu uzeo od koga... :D
Dushan_S
26-05-2006, 02:30 AM
Upravo preslušao album, ne sa maksimalnom koncentracijom, ali opet preslušao. Ovo je vrlo dobar rad tehnički, i sve je to prilično lepo spakovano, i pretpostavljam da sledi ponovni talas kolektivnih masturbacija kako je album neverovatno dobar, ali meni je ovo najslabiji njegov album autorski, definitivno. Kad sam čuo "Sebi dovoljna" kao singl pre više meseci, mislio sam se zašto je pustio relativno njakavu, ne specijalno jaku pesmu kao najavu za album. Sad kad slušam album više se ne pitam jer to ispade kao jedna od boljih pesama.
Tekstovi su u njegovoj standardnoj ligi, možda manjak lepih slika po njima, ali su jako dobri, ali muzika je vrlo amorfan miš-maš svega što je bilo pod rukom, nekad čak i na nivou neukusnih kombinacija tipa, napadna RHCP gitara i harmonika istovremeno, ili blues rock i neki etno instrument nalik sitar-u potpuno van konteksta, kao da je bilo napuniti pesme što više. Takođe mi se ne dopada svirka sama, ne što se tiče kvaliteta, nesumnjivo fenomenalni muzičari, ali nabacano, na momente izgleda kao da je postojala početna matrica i da se do samog kraja nije znalo ko će gde svirati, ide pesma, pa sledeća pa sledeća i onda shvatim da je bukvalno skoro svaki prazan trenutak između dva reda stihova iskorišćen za neku frazu na nekom instrumentu, često i na dva instrumenta istovremeno. Pretrpano. Nedostaje mi jasnih melodijskih linija, jer koja god da je tu, uz nju je natrpano još nešto. Vokal mi je ponegde čak anemičan u odnosu na ceo taj vitraž instrumenata, i smeta mi sve to da se koncentrišem na samu pesmu, i tekst. Konačno, same pesme, da se odsviraju uz logorsku vatru, samo akustična gitara i on, najprosečniji skup osnovnih akorada sa ponekim izletom koji je Gibonni sklopio, često nalik nekim njegovim ranijim pesmama, da se uzme melodija strofe iz jedne predref iz druge i refren iz treće mirno bi stajali kao još jedna pesma.
Što se tiče gostiju, ne razumem tačno gostovanje pevača u prvoj pesmi. Ja doduše ne znam ko je čovek, ali na momente nisam siguran u stabilnost njegove intonacije, a još ima ozbiljnu govornu manu, ne ume izgovarati kvačice. Potpuno me izbacio iz tripa kad je počeo pevati, ne sviđa mi se nimalo. Pevačica koja je gost, peva najbesmisleniji komadić teksta ikad. Ne razumem, dovedeš nekog da ti peva i onda mu kažeš da otpeva "Don't give up, everything's going to be all right"? Em je frazetina, em nije sasvim u kontekstu (inače vrlo dobrog) teksta. Ni druga implementacija engleskog sa "This is the end my friend" mi nije jasna. Na mirakulu su ta ubacivanja stranih jezika bila mnogo elegantnije rešena.
Osim onoga na šta je uputio MD, ima mnogo "pozamjljivanja" često ne direktnih i vulgarnih ali očitih. Na primer "Šta će meni moja dica reć" je omaž različitih delova sa zadnjeg stingovog albuma, ko je slušao znaće i sa kojih pesama. Nema tu krađe, ali ova fraza, ovakvo aranžmansko rešenje, pa onda malo harmonike kao tamo, pa loop kao onamo itd. Odasvud se ćapne po malo i eto!
Da se razume, ja sam skoro pa neki ozbiljan fan Gibonnijevog rada, znači pratim ga još od osmog putnika pa onda prvih solo albuma, u vreme kad ga skoro niko ovde nije slušao i bilo mi je uvek drago da radi to što radi, pokušava pomiriti neki zapadni pristup što se tiče kvaliteta i forme sa ovim podnebljima. No ovo mi je suštinski slabiji album po pesmama od "Ruže Vetrova" (meni dragog albuma, možda nisam objektivan) ili "Ljudi Zviri..." . Mirakul je već patio od krize, jer je par pesama bilo VEOMA dobro u svakom pogledu, ali neke pesme su zvučale kao da popunjavaju mesto. Ovde manjka izuzetnih pesama, a ostatak je izvađen temeljitim radom na njima, od aranžmana pa do same svirke.
Takođe mi je najjači momenat "Tija bi te zaboravit", možda i "Šta će meni moja dica reć" (ajd nema veze, Sting pa šta) ostalo onako
Da se razume, možda sve ovo zvuči preterano kritično, ali to je i zato što volim njegov rad i očekivao sam više, supstancijalno više, u samim pesmama. Pakovanje je dobro u svakom smislu, i album će verovatno dobro proći, ali manjka mi sadržaja. Tu su aranžmani, poznati gosti, produkcija, svirka, sve napucano ali pesme mi se nisu dogodile...
Što se tiče gostiju, ne razumem tačno gostovanje pevača u prvoj pesmi. Ja doduše ne znam ko je čovek, ali na momente nisam siguran u stabilnost njegove intonacije, a još ima ozbiljnu govornu manu, ne ume izgovarati kvačice. Potpuno me izbacio iz tripa kad je počeo pevati, ne sviđa mi se nimalo.
Čovjek se zove Goran Bare. On je genijalac svoje vrste i ikona hrvatskog rocka devdesetih.
Inače je poznat u radu sa bandom Majke.
Čovjek je u zivotu prosao sve i svasta, tezak je narkoman,zena mu umrla mislim od overdosea itd.
No uglavnom ubjedljivo najjaci tekstopisac u hr rocku. Za mene.
Vokal, izuzetan.:) Kultna osoba hrvatske scene.
Pevačica koja je gost, peva najbesmisleniji komadić teksta ikad. Ne razumem, dovedeš nekog da ti peva i onda mu kažeš da otpeva "Don't give up, everything's going to be all right"? Em je frazetina, em nije sasvim u kontekstu (inače vrlo dobrog) teksta. Ni druga implementacija engleskog sa "This is the end my friend" mi nije jasna.
Slazem se potpuno. Nepotrebna gostovanja rekao bi. Zvati nekoga da ti otpjeva par stihova koji nemaju veze sa pjesmom, vjerovatno zato da bi rekao da je ta osoba snimala na alubumu.
Na mirakulu su ta ubacivanja stranih jezika bila mnogo elegantnije rešena.
Istina.
Osim onoga na šta je uputio MD, ima mnogo "pozamjljivanja" često ne direktnih i vulgarnih ali očitih. Na primer "Šta će meni moja dica reć" je omaž različitih delova sa zadnjeg stingovog albuma, ko je slušao znaće i sa kojih pesama. Nema tu krađe, ali ova fraza, ovakvo aranžmansko rešenje, pa onda malo harmonike kao tamo, pa loop kao onamo itd. Odasvud se ćapne po malo i eto!
Za ovu malenu krađu soundtracka je ipak odgovoran Bregović kolko se cini (soundtrack je radio poznat covjek iz industrije-prvoligas), al on je ionako izgradio karijeru na pozajmljivanju:D .
A pjesma je u osnovi etno.
Ubjedljivo najbolja stvar koju sam IKADA cuo od gibonnija.
I jos dodaj Baru u prvoj pjesmi, i eto, najboljeg albuma za mene. Ostatak je blijed pomalo.:D
Ali ja ionako nisam neki fan njega.
Čovjek se pomalo reciklira u zadnje vrijeme,pjesme mu u osnovi i srzi dosta lice, ..ali zapakiraju to dobro vrhunski muzicari pa eto..:D :D :D
arajlo
26-05-2006, 08:58 AM
Mene cudi sta se Stefanovski koji pise deset puta bolje pjesme (sjetite se Kao Kakao, za ono doba vrhunska produkcija...) nasao u tom vasaru:confused:. $$$? Vjerovatno/?/
Tiki the Boyler
26-05-2006, 10:16 AM
Što se tiče gostiju, ne razumem tačno gostovanje pevača u prvoj pesmi. Ja doduše ne znam ko je čovek, ali na momente nisam siguran u stabilnost njegove intonacije, a još ima ozbiljnu govornu manu, ne ume izgovarati kvačice. Potpuno me izbacio iz tripa kad je počeo pevati, ne sviđa mi se nimalo.
Opet smo toliko različiti... i bilo bi loše da nije tako... ;)
Goran Bare... sav usukan od heroina... ne možeš da vjeruješ da takvo tijelo uopšte može da stoji uspravno...
http://www.diskografija.com/umjetnik/goran-bare.htm
Ali kad pjeva - pjeva iz srca... Kako god - momenat od kog sam se ja naježio!
"U javnom WC-u flomasterom ispisane riječi
Brodolomci šalju poruke u boci...
To ne vidi nitko - čita ih samo dragi Bog
Koji može ovo ludilo zakočit'..."
Možda sam patetičan... ali meni se sviđa... :)
Dushan_S
26-05-2006, 02:31 PM
Čovjek se zove Goran Bare. On je genijalac svoje vrste i ikona hrvatskog rocka devdesetih.
Inače je poznat u radu sa bandom Majke.
Čovjek je u zivotu prosao sve i svasta, tezak je narkoman,zena mu umrla mislim od overdosea itd.
No uglavnom ubjedljivo najjaci tekstopisac u hr rocku. Za mene.
Vokal, izuzetan.:) Kultna osoba hrvatske scene.
E, hvala na obja?njenju. Čuo sam za majke i par pesama jednim uvetom ranije, ali mi se nije toliko dopalo. Pretpostavljam da bih drugačije do?iveo da gledam kroz ličnu prizmu te osobe, i ?ta ona predstavlja kad se gleda u kontekstu. Ovako van konteksta, kad samo čujem vokal... Ne znam.
"U javnom WC-u flomasterom ispisane riječi
Brodolomci ?alju poruke u boci...
To ne vidi nitko - čita ih samo dragi Bog
Koji mo?e ovo ludilo zakočit'..."Ako je stihove napisao Gibonni, onda opet moram konstatovati da treba hitno istetovirati "sting" na ramenu :)
Mo?da sam patetičan... ali meni se sviđa... :)Ma ja sam jo? gori... I kao ?to rekoh, volim ja taj fazon, i prihvatljiva mi je Gibonnijeva recikla?a. ( i kamo sreće da se vi?e tako reciklira, i da se reciklira Sting umesto Turbo Turskih popevki) Ali nije mi to to u ovom slučaju. No dobro, pustiću album jo? par puta pa mo?da uđe malo u uvo. :)
Tiki the Boyler
26-05-2006, 04:56 PM
Da... mogu reći da su reakcije na Baretov vokal potpuno različite kad su u pitanju ljudi koji znaju o kome se radi i kad su u pitanju oni koji ne znaju... :rolleyes:
Čudno... ili možda nije...
Sting, ili neSting, slažem se da bi bilo sjajno da nam je malo više ovih umjesto onih...
p.s. Nikako da vam pohvalim onaj spot sa macama - sa tvog sajta... :) E pa evo... svaka čast!
Kad sam ja prvi put cuo pesmu Starim ja (u ljubav vjere nemam), pitao sam se, ne znajuci, ko je ono sto kreci i falsira pored Olivera, a sad mi ta njegova deonica cak i simpaticna (Gibonni, avkors)
SHIVA
26-05-2006, 09:23 PM
Album JE odlichan!
Istina je da mu se neke fraze vech ponavljaju, istina je da kopira Stinga, a dodao bih i da me aranzhmanima i atmosferom mjestimichno podsjecha i na Balashevecha. Isto tako je istina da svatko ima svoje uzore, i ako je posudjivanje od njih sastavni dio glazbenog odrastanja... neka je. Meni ne smeta.
Pjesme su na prvo slushanje srednja zhalost, ali takav sam dojam imao i na prvo slushanje "Mirakula" i "Ljudi i zviri"... Vjerujem da che i neke stvari s ovog albuma "sjest" naknadno... kad ove dobre vech pomalo dosade :)
Instrumentalna maneshtra mi apsolutno ne smeta. Iako mi se sere od usne harmonike i harmonika opchenito imam dojam da je sharolikost instrumenata i njihove neobichne kombinacije takodjer iskorak prema manje konvencionalnim aranzhmanima. Bolje da zvuchi chudno nego predvidivo. Mozhda do sljedecheg albuma apsolvira do kraja ovu tehniku pa uspije poput Stinga u "Fill her up" iskombinirati country, gospel i jazz u nekoj mediteranskoj varijanti sa orjentalnom dionicom umjesto gospela i blues-om umjesto country-a. A mozhda i ne. Uglavnom, super da se netko kod nas ugleda na Stinga, jer u zadnje vrijeme se svi pretezhno ugledaju na folk istok.
btw: Vlatko radi s njim vech nekoliko albuma pa je ta suradnja vech poslovichna. No Bare mu definitivno nie trebao. Tip se toliko raskantao da je zhena umrla pored njega a on jadan nie ni primjetio. Ne vidim otkud na sceni prostora za takve tipove i koja je to poruka koju on donosi svojom pojavom.
Zhenski "don't give up" vokal je dosta kuruza, ali pjevachica je amerikanka i vrlo cjenjena pa je lako moguche gost u funkciji promocije.
Ostatak muzichara... top of the pops. Nemam zamjerki.
Produkcija... definitivno rijetko dobra za nashe pojmove. Ma shto god tko rekao o tome.
Dushan_S
27-05-2006, 01:44 AM
Da... mogu reći da su reakcije na Baretov vokal potpuno različite kad su u pitanju ljudi koji znaju o kome se radi i kad su u pitanju oni koji ne znaju... :rolleyes:
Čudno... ili mo?da nije...
Sting, ili neSting, sla?em se da bi bilo sjajno da nam je malo vi?e ovih umjesto onih...
p.s. Nikako da vam pohvalim onaj spot sa macama - sa tvog sajta... :) E pa evo... svaka čast!Fala, fala. Zli ga je radio, i nije lo?e ispalo fakat, tako da komplimenti idu na njegovu adresu!
Kad sam ja prvi put cuo pesmu Starim ja (u ljubav vjere nemam), pitao sam se, ne znajuci, ko je ono sto kreci i falsira pored Olivera, a sad mi ta njegova deonica cak i simpaticna (Gibonni, avkors)Fakat on nije dobar pevač... Ali jeste vremenom naučio da izrazi dobro emociju u samoj pesmi, a to je sjajno, mo?da upravo zato ?to mu bog nije dao neki glas. Naravno to je mnogo va?nije (bar meni) nego da je ne znam kakav pevač u tehničkom smislu.
Tiki the Boyler
27-05-2006, 09:38 AM
Zarad istine na ovom Forumu ostao sam dužan jednu ispravku... album se zove UNCA FIBRE.
Sorry...
bassystem
02-06-2006, 12:33 PM
hm, mo?da sam ja pristrasan, ali ovaj album mi se sviđa...ne sve pjesme, ali ima par od kojih se naje?ih....to smatram uspje?nim albumom. Da ne govorim o dobroj svirci i svemu ?to to donosi....opet čujem muziku, instrumente...mi smo mnogo otupjeli od ovog turbofolka u k****
bassystem
02-06-2006, 01:13 PM
Za ovu malenu krađu soundtracka je ipak odgovoran Bregović kolko se cini (soundtrack je radio poznat covjek iz industrije-prvoligas), al on je ionako izgradio karijeru na pozajmljivanju:D .
A pjesma je u osnovi etno.
čekajte, meni je taj text "Bog neka ti prosti grijehe, ?to si mene varao...." (iz pjesme "Tija bi te zaboravit") poznat jo? od prije 20 god kad ga je pjevao MAGAZIN, jo? sa onom prvom pjevačicom...nije mi jasno jel onda i Tonči H. to maznuo (tj prepjevao) iz te tradicionalne???
Ubjedljivo najbolja stvar koju sam IKADA cuo od gibonnija.
sla?em se...
nije mi jasno jel onda i Tonči H. to maznuo (tj prepjevao) iz te tradicionalne???
Zar ima nesto sto Huljić nije ukrao?:D :D
ProkDu
02-06-2006, 01:38 PM
Album je dobar (preslusano x3). Kako to znam? Pa, nisam pokusao da se izbodem viljuskom. To je dovoljno za pocetak.
Ima par lepih momenata. Recimo na "Oslobodi me", Boki Milosevic kao "gost", barem sam to prvo pomislio kad sam cuo. "Sebi dovoljna - mix", neko je ranije spomenuo Nik Sloter-a (hawaii sound). "Zavezanih ociju" i "sitar", i "jbt, nisi lud".
E sad, ne mogu da prokomentarisem da meni u pesmi "Andjeo u tebi" i deo "Don't give up" ima itekako logike u odnosu na pesmu. Cak pesma ima temu koju je malo ko obradio na ovim prostorima (niko?!?) i to odlicno, ili to ja opet nalazim smisao koji ne postoji ;) .
Svirka :)
Produkcija :)
Pretpostavljam i imam utisak da ce ovaj album tek da se otvori dobro posle 10-ak preslusavanja.
"Drage sestre moje ... nije isto bubanj i harmonika" ;)
SHIVA
02-06-2006, 08:39 PM
E sad, ne mogu da prokomentarisem da meni u pesmi "Andjeo u tebi" i deo "Don't give up" ima itekako logike u odnosu na pesmu. Cak pesma ima temu koju je malo ko obradio na ovim prostorima (niko?!?) i to odlicno, ili to ja opet nalazim smisao koji ne postoji ;)
Mislim da si pogreshno razumio komentar(e). Verbalno taj tekst ima smisla i nedvojbeno se odnosi se na osobu o kojoj pjesma govori. Meni smeta nagla amerikanizacija teksta ili ti ga promjena jezika. Jasno mi je da "don't give up sist'a" zvuchi bolje od "ne odustaj sestro", ali ja bih radije onda bez toga.
Iako nalazim da je engleski jezik daleko sofisticiraniji od srpskohrvatskog (kojeg sam uchio u osnovnoj shkoli :) ) nekako mi smeta pjevanje neprevodivih fraza na stranom jeziku u pjesmi koja je na domachem. Svojedobno je ET radio takve stvari i to mi je ishlo na zhivce toliko da ih jednostavno nisam slushao. Tekst mora biti realan da bi meni imao uopche smisla u pjesmi. Moja realnost nema upadice s americhkim frazama pa mi to i u pjesmama zvuchi kao obichno foliranje klinaca koji u dobi od 10 godina govore fak of, lec gou i kaman ne bi li zvuchali ozbiljnije i vazhno.
ProkDu
02-06-2006, 09:34 PM
Inace, evo je Maja:
http://www.mayaazucena.com/main.htm
http://www.allhiphop.com/CelebImages/flicks_fsmayaa.jpg
I wouldn't give up, that's for sure!
Inace meni ne smeta to malo engleskog, i da, nekako je lepse to odradjeno na Mirakul-u, sa malo egzoticnijim jezicima.
Za sada preslusano x5 :)
Preslu?ao Unca Fibre nekoliko puta, i ja odu?evljen... Čime? Pa, prosto rečeno - dobrom muzikom.
Postoje albumi koje uop?te nemam potrebu da slusam analitički, jer su pesme (i muzika i tekst) prosto toliko dobre da ih ni?ta ne mo?e nadjačati - ni produkcija, ni aran?mani, ni svirači... Gibonni je to uspeo već na Mirakulu - iskreno rečeno meni je bilo potpuno svejedno ko je svirao bubanj, bas ili gitare, jer nije to ono ?to je taj album učinilo izuzetnim... A sada je to ponovio na Unca Fibre i postavio sam sebi (o drugima da ne govorim) izuzetno visok standard, čime se po mom mi?ljenju svrstao u red najboljih evropskih autora i izvođača ovog vremena.
A ?to se tiče produkcije, aran?mana, miksa i ostalog, sigurno to mo?e i bolje i skuplje i modernije i ?tagod već, ali mislim da je ovde postignuto ne?to ?to je mo?da va?nije od svega toga - prepoznatljivost, ubedljivost i identitet. Ako bi neka od pesama sa ovog albuma krenula na radiju, ja bih već po prvim taktovima muzike znao da se radi o Gibonniju! Nema mnogo izvođača, čak ni u svetu a kamoli u "regionu", koji se mogu pohvaliti ovom činjenicom...
Sve u svemu, meni kao konzumentu se ovaj album veoma dopada, a kao muzičar i (s vremena na vreme) producent ili aran?er mislim da odatle mogu mnogo da naučim.
Naravno to je samo moje mi?ljenje...
.
... Gibonni je to uspeo već na Mirakulu - iskreno rečeno meni je bilo potpuno svejedno ko je svirao bubanj, bas ili gitare, jer nije to ono ?to je taj album učinilo izuzetnim...
...
:da: :da: :da:
Kupicu ti cokoladu od 300g kad dodjem u SKY za ovo:D
:da: :da: :da:
Kupicu ti cokoladu od 300g kad dodjem u SKY za ovo:D
Leći će fino uz produ?eni sa hladnim mlekom u velikoj ?olji... ;)
iskreno rečeno meni je bilo potpuno svejedno ko je svirao bubanj, bas ili gitare, jer nije to ono ?to je taj album učinilo izuzetnim... ...
totalno se ne slazem ..... bas muzika koju radi Giboni je muzika koja nastaje iz interakcije , i to bi do sada trebalo da znas . Promeni se covek - promeni se muzika . Silni bendovi nisu zvucali isto kad se promeni gitarista , basista ili bubnjar..... cak i producent .
Kod programirane muzike mozemo da pricamo o autoru ..... ovde sigurno o interakciji .... kao da je Sting zvucao isto sa Vinijem ili Manuom ......
Pozdrav
totalno se ne slazem ..... bas muzika koju radi Giboni je muzika koja nastaje iz interakcije , i to bi do sada trebalo da znas.
"To bi do sada trebalo da znas" ?!?
Jesam to dobio lekciju ili sta? :rotfl:
Dovoljno je da se ne slazes, nemoj molim te jos i da poducavas...
Uzgred, ostajem pri svome.
idekius
17-06-2006, 11:04 PM
Defilei inostranih muzicara kroz bandove na ovim prostorima su obicno cist marketinski trik... kao sto je marketinski trik bilo i snimanje Karleusinog albuma u Atini i slicne akcije... ranije su bandovi ostavljali pare po belom svetu verovatno da bi na CD-u pisalo "London", a rezultati koje sam ja slusao su obicno tragicni... Sada je to postalo kao "ispushena fora" pa je pravi trip da dovedes Bensona da ti odsvira "kolaricu-panicu"...:)
Tacnije, ne slazem se sa vama obojicom :-)
Gibonnijev album mogu da chujem samo kao neki reper za to sta mozes da dobijes za to kada slupas ogromne pare u CD i angazujes ako treba i Svetog Petra da uradi sta moze, a pritom i nemas bas neke pesme, ali zato imas karakteristicno ogavnu boju glasa. Rezultat koji se dobija je za takvu muziku, po meni, pristojan, ali to definitivno nije CD koji ce mi se naci na listi omiljenih diskova, niti mislim da je u pitanju bilo kakvo epohalno muzicko ostvarenje... lepo i dobro odradjena sapunica u stilu tako dobro poznatom i uobichajenom za ovo sto se na ovim prostorima desava u muzici... Neko mora da nasledi i nastavi tradiciju schlagera koje su i nasi roditelji voleli, majke narochito :-)
Dushan_S
18-06-2006, 12:33 PM
"To bi do sada trebalo da znas" ?!?
Jesam to dobio lekciju ili sta? :rotfl:
Dovoljno je da se ne slazes, nemoj molim te jos i da poducavas...
Uzgred, ostajem pri svome.Mo?da nije najlep?e sročio, ali na Mirakulu je jasno čujno da pesme gde su svirali gosti bolje zvuče od pesama gde sviraju domaći muzikanti, kao ?to se i čuje da je ovaj album sad ujednačeniji jer su gosti svirali na skoro celom materijalu (ili bez skoro). Konačno čuje se drastična razlika u zvuku tih pesama, u odnosu na sve ?to je Gibonni radio do tada. Mo?da je zazvučalo kao da te potcenjuje, ali je Max ako se ne varam mislio na to da svako ko je du?e vremena u muzici jako dobro zna koliko samo jedan muzičar velikog kalibra mo?e da doprinese pesmi i podigne je na novi nivo, a kamoli kada svira ritam sekcija takvog kalibra. Na primer smiksati deonice koje je svirao ubica od bubnjara i dobiti adekvatan zvučni rezultat je mnogo lak?e nego sa nekim relativno dobrim bubnjarem. Jedan od razloga za čuveni "Balkanski bubanj" za koji se obično krive tonci i njihovo neznanje su u stvari sami bubnjari, koji često umeju izvoditi besne gliste, ali ne umeju svirati zaista u funkciji pesme, nemaju dobar balans elemenata bubnja i sl. Kad svira zaista dobar bubnjar, da podigne? samo ambijentalce, a ono već dobar, balansiran zvuk bubnja gde se sve čuje kako treba. Konačno ljudima koji su do?li da sviraju an Gibonnijevom albumu nisu date note skinute sa midi basa ili bubnja već su imali svoj udeo u aran?iranju pesama, jer su?tina kad plaća? takvog čoveka i jeste da mu da? malo kreativnog upliva.
Defilei inostranih muzicara kroz bandove na ovim prostorima su obicno cist marketinski trik... kao sto je marketinski trik bilo i snimanje Karleusinog albuma u Atini i slicne akcije...Pa ako dobije? zvučnu razliku onda nije marketin?ki trik. Tj, mo?da neko ne mo?e ne ume, ili mu okolnosti ne dozvole da iskoristi mogućnosti, ali to je već ne?to drugo. A to "snimano u Londonu" je druga stvar, i mo?da se nekad mo?e podvesti pod ono shit in = shit out, jer su to isti muzičari koliko god bili lo?i ili dobri, pa se ne mo?e napraviti kvantni skok. Snimatelj se bavi bele?enjem svirača kod ?ive muzike, i ako ne postoji osnova u startu, to je to, mo?e da snima ko hoće i u kom god studiju.
idekius
18-06-2006, 01:08 PM
Pa ako dobije? zvučnu razliku onda nije marketin?ki trik. Tj, mo?da neko ne mo?e ne ume, ili mu okolnosti ne dozvole da iskoristi mogućnosti, ali to je već ne?to drugo. A to "snimano u Londonu" je druga stvar, i mo?da se nekad mo?e podvesti pod ono shit in = shit out, jer su to isti muzičari koliko god bili lo?i ili dobri, pa se ne mo?e napraviti kvantni skok. Snimatelj se bavi bele?enjem svirača kod ?ive muzike, i ako ne postoji osnova u startu, to je to, mo?e da snima ko hoće i u kom god studiju.
Evo reci cu ti na sta sam tacno mislio, a nadam se da to nece uvrediti moje prijatelje i saradnike.
Drugi album grupe "Kerber", "Ratne Igre", je kompletno snimljen i mixan u neznam ni ja kakvom studiju u Manchesteru (dakle, nije London :) ), a album je radio Gordon Rouly iz grupe NightWing koji je u to vreme vazio za odlicnog rock producenta. Taj album zvuci najtragicnije od svega sto je "Kerber" ikada uradio. Po meni, za to vreme, najbolje zvuce albumi "Seobe" (Kornelije Kovach), "Zapis" (Vlada Negovanovic - Goran Shimpraga), a nije tako los cak ni prvi album. Album "Ratne Igre" je, po meni, sjeban skroz na skroz. Stoji i chinjenica da je taj album dosta postradao i prilikom samog rezanja ploche u PGP-u, ali, mislim da prilikom rezanja sa master trake i nije mogao bas onoliko da bude osakacen.
Za mene je on jedan karakteristican primer bacenih para po belom svetu za nesto sto bi kod kuce sigurno mogao bolje da odradis. Steta sto se tako nesto desilo sa albumom na kojem su prilicno jake pesme, ukljucujuci i naslovnu numeru "Ratne Igre", koja je pored toga sto je bila zaista veliki hit, koriscena i u raznim TV spicama ("Dozvolite da se obratimo", "7 TV dana"...)...
Pogotovu danas je bezveze zanositi se i primenjivati onu izreku "u tudjeg tatka veca je ***"... izuzev ako ne odes u Abbey Roads, ili neki bas, bas, bas baba roga studio...
Ono sto je Jelena Karleusa radila u Atini je tek bezveze... nista tu nisam chuo sto zvuci bolje od domace folk produkcije... Pricala mi je jedna osoba koja je radila na tom CD-u malo o tom studiju u Atini. Ono sto mi je rekla je -U Beogradu ima barem 5 boljih... Snimanje u Atini je verovatno bilo zbog medijske frke i dizanja prasine...
Sto se domace produkcije tice, generalno nije dobra i prilicno je neukusna i neodmerena... Kitinjasti aranzmani, pumpanje reverbima... prava mala demonstracija neukusa i nebuloznih i extremnih shirina...
Ipak, postoje kod nas pojedinci koji pomeraju taj prag.
Voji Aralici svaka cast i moje najiskrenije postovanje!!! Za mene jeon najbolji producent na ovim prostorima! Novi Van Gogh zvuci kao da nije radjen na Balkanu. Zvuci kao svetski r'n'r. Volim Van Gogh, ma da za Djuleta ne mislim da je bas vrhunski pevach, mislim da "vrshi posao" i nista vise od toga... bez obzira na to, one pesme on peva tako kako i treba, sasvim o.k., a Aralica je materijalu dao jedan moderan zvucni pechat.
Sad, to je stvar ukusa... Moj ukus je takav. Ja bih Voju Aralicu stavio pet mesta ispred Nikse Bratosha...
Dushan_S
18-06-2006, 10:31 PM
Pa dobro Deki, ima to logike za london i sve to da strano govno miri?e automatski na ljubičice jer je Made in England. Ali malo je i demago?ki, izvadio si par primera koji ti tačno podr?avaju teoriju, jer su lo?e ispali. Verovatno postoji razlog za?to neko ode u dobar studio sa dobrim čovekom i ne ispadne kako treba. Konačno, evo tebi se dopada Van Gog i očigledno Habić je uradio sjajan posao, ali to ne znači da on uvek uradi dobar posao i da neke stvari koje je radio iz različitih razloga ne zvuče kao u?as. Nije tu ni stvar u parama ni u dobrim muzičarima, niti u studiju. Zna? postoji i jednostavno to ?to kad ode? u London, negde je velika verovatnoća da te radi lik koji je radio 20 sličnih albuma do tad, jer se neprekidno snima i radi, dok koliko puta godi?nje neko ovde ima mogućnost da recimo snima kvalitetan ?iv bubanj, kvalitetnog bubnjara, na kvalitetnom bubnju sa kvalitetnom opremom? Znači i praksa i nemanje iste mnogo ote?ava ljudima ovde da dobro rade. Ne mislim da su "oni tamo" bogom dani u odnosu na nas, ali opet treba biti realan, Engleska je i dalje muzička vele-sila u odnosu na nas, ?to je i normalno, o USA i tome gde je prečka tamo postavljena ?to se tiče kvaliteta ne sme ni da se priča. Često čujem "demo snimke" raznih USA demo bendova koji zvuče tako kako retko ?ta zvuči a da je snimljeno ovde. Mislim, ono, napred na?i, ali nije ni neka sramota priznati da te "bije" neko ko je veći i jači od tebe, besmisleno bi bilo tvrditi suprotno.
idekius
18-06-2006, 11:00 PM
Ma Dule, izgleda da se nismo ukapirali... Naravno da ne mislim da mi mozemo chuda i naravno da ni jedan band sa ovih prostora nema produkciju kao aktuelni zapadnjaci. Gotovo sam ubedjen da cak i najbolji medju nama ponesto rade "napamet" i cesto "pipaju u mraku"... Taman posla da sam utripovao da smo jednaki Londonskoj produkciji... Ja sam ovo naveo samo zbog skretanja paznje na marketinske trikove. Verujem da neki i ne razmisljaju o tome kakav ce biti realan rezultat, vec takve akcije rade da bi dizali prashinu.
Slicna je fora kao kad pevachi postanu "experti" za studijsku opremu, pa lupetaju gluposti i to na osnovu natpisa na racku za koji su od nekoga chuli i tako biraju studio, umesto da preslusaju sta je iz tog studija izaslo. Naslusao sam se takvih stvari od muzichara, a narocito od pevacha... To su obicno tako nebulozne izjave, da ne volim ni da slusam takva izlupavanja. Ima puno primera za to, ali ne mogu da ih navodim da nekoga ne bih kompromitovao, a zaista, mnoooogooo njih pada na zvaku i na ono sto vide, a ne na ono sto cuju.
Zvaka chini cuda i ljudi cesto tako lupetaju da nisu ni svesni sta izvaljuju. Kapiram ih donekle, vole to, a neznaju puno. Pre neki dan sam imao ziv primer... odlicnog bubnjara kojeg je izvesni lik navukao zvakom. Dosao covek kod mene sav fasciniran sa pricama: -Jebo te... pa XXX ima chudo! On ima stava racunar i neznam sta sve u njemu! Ima Giga Studio i Viennu, a to zvuci FENOMENALNO! Svemir! Pa on moze da isproducira i snimi pesmu, a da to svetski zvuchi. Covek uporno pokusava da mi objasni kakvo je to chudo koje je video, kakav je to svemir od opreme, ja se pravim lud i cutim, a inace odlicno znam sa cim XXX radi. Usput, taj XXX nezna parametre na EQ, a kamo li nesto vise... nezna vola u dupe da ubode, ali zvaka otvara sasvim nove, a ipak tako dobro poznate horizonte :-)
Sto se tice Gibonni-ja, naravno da je Manu Katche sjajan bubnjar, ne pada mi napamet da kazem bilo sta drugo, ali isto tako mislim da nije bas da od Vardara pa do Triglava ne postoji bubnjar koji je ono mogao da odsvira. Cak, impresioniralo me je to koliko je Manu Katche funkcionalno odradio posao! Tacno koliko treba! Sad, dali je bas on morao da dodje da nam pokaze da instrumenti ne sluze za isprdjivanje i demonstraciju navezbanih stoseva. Misljenja sam da je i to bio marketinski trik. Provereno odlican bubnjar cije ce ime dati veci znachaj CD-u. Sto se svirke tice, jeste super odsvirano, ali mislim da je to mogao i neki dobar bubnjar sa ovih prostora i da bi pesma bila potpuno ista. Ne verujem da bi pesma ista izgubila, izuzev slavnog imena u potpisu.
Usput, sto se tice novog Van Gogh-a... Ko je to radio? Habic, ili Voja Aralica??? Ko god da je, svaka mu cast...
Dushan_S
18-06-2006, 11:13 PM
Ma Dule, izgleda da se nismo ukapirali... Naravno da ne mislim da mi mozemo chuda i naravno da ni jedan band sa ovih prostora nema produkciju kao aktuelni zapadnjaci. Gotovo sam ubedjen da cak i najbolji medju nama ponesto rade "napamet" i cesto "pipaju u mraku"... Taman posla da sam utripovao da smo jednaki Londonskoj produkciji... Ja sam ovo naveo samo zbog skretanja paznje na marketinske trikove. Verujem da neki i ne razmisljaju o tome kakav ce biti realan rezultat, vec takve akcije rade da bi dizali prashinu. Apsolutno se slažem, to jeste često tako.
Sto se tice Gibonni-ja, naravno da je Manu Katche sjajan bubnjar, ne pada mi napamet da kazem bilo sta drugo, ali isto tako mislim da nije bas da od Vardara pa do Triglava ne postoji bubnjar koji je ono mogao da odsvira. Cak, impresioniralo me je to koliko je Manu Katche funkcionalno odradio posao! Tacno koliko treba! Sad, dali je bas on morao da dodje da nam pokaze da instrumenti ne sluze za isprdjivanje i demonstraciju navezbanih stoseva. Misljenja sam da je i to bio marketinski trik. Provereno odlican bubnjar cije ce ime dati veci znachaj CD-u. Sto se svirke tice, jeste super odsvirano, ali mislim da je to mogao i neki dobar bubnjar sa ovih prostora i da bi pesma bila potpuno ista. Ne verujem da bi pesma ista izgubila, izuzev slavnog imena u potpisu.E pa to se jedino ne slažem. Ton samog bubnja ima izuzetno veze sa time kako je sviran. Postoji ovde sjajnih bubnjara koji mogu da odsviraju isto što i Manu, ali problem je u zvuku. Nije isto. Tj, isto kao kad dojajan gitarista odsvira neku jako jednostavnu deonicu, i neko ko je samo ok, ume da bude nebo i zemlja. Konačno nije svako "jednostavno" isto. Tj, Manu Kache-ovo jednostavno je malo bolje od jednostavnog nekog drugog, kao što su 2-3 tona Santane ili B.B. Kinga, malo drugačija od 2-3 jednostavna tona nekog ok gitariste... :) Groove, groove...
Usput, sto se tice novog Van Gogh-a... Ko je to radio? Habic, ili Voja Aralica??? Ko god da je, svaka mu cast...Mislim da je Habić, mada naravno možda haluciniram, nemam CD :)
idekius
18-06-2006, 11:24 PM
E pa to se jedino ne sla?em. Ton samog bubnja ima izuzetno veze sa time kako je sviran. Postoji ovde sjajnih bubnjara koji mogu da odsviraju isto ?to i Manu, ali problem je u zvuku. Nije isto. Tj, isto kao kad dojajan gitarista odsvira neku jako jednostavnu deonicu, i neko ko je samo ok, ume da bude nebo i zemlja. Konačno nije svako "jednostavno" isto. Tj, Manu Kache-ovo jednostavno je malo bolje od jednostavnog nekog drugog, kao ?to su 2-3 tona Santane ili B.B. Kinga, malo drugačija od 2-3 jednostavna tona nekog ok gitariste... :) Groove, groove...
Lako je moguce da si u pravu... neznam, a ne mozemo ni da proverimo:)
Tacno je da svaki instrumentalista ima svoj zvuk. Pogotovu kada su u pitanju zicani instrumenti, bubanj, perkusija, duvachi...
Sad, kako bi zvuchao Libar da ga je odsvirao neki top bubnjar sa ovih prostora, ostaje samo da nagadjamo...
Pedja
18-06-2006, 11:38 PM
"Sto ljudi, sto cudi"
Unca Fibre mi se dopala na prvo slusanje, a mislim da je za tri koplja ispred Mirakula.......mozda sam i ja malo pristrastan :rolleyes:
Lako je moguce da si u pravu... neznam, a ne mozemo ni da proverimo:)
Tacno je da svaki instrumentalista ima svoj zvuk. Pogotovu kada su u pitanju zicani instrumenti, bubanj, perkusija, duvachi...
Sad, kako bi zvuchao Libar da ga je odsvirao neki top bubnjar sa ovih prostora, ostaje samo da nagadjamo...
jedna stvar.. pogledaj na koncertu kakav zamah ima Manu.. sve ti je jasno :D
idekius
19-06-2006, 11:43 AM
A sta to fali recimo ovakvoj produkciji? :)
http://70.85.74.174/albino_flash04/thellamasong(www.albinoblacksheep.com).swf
arajlo
19-06-2006, 11:50 AM
Trebalo bi biti veliki egoista pa ne reci: ovo je plafon u svjetskoj produkciji...:p
Možda nije najlepše sročio, ali na Mirakulu je jasno čujno da pesme gde su svirali gosti bolje zvuče od pesama gde sviraju domaći muzikanti, kao što se i čuje da je ovaj album sad ujednačeniji jer su gosti svirali na skoro celom materijalu (ili bez skoro). Konačno čuje se drastična razlika u zvuku tih pesama, u odnosu na sve što je Gibonni radio do tada. Možda je zazvučalo kao da te potcenjuje, ali je Max ako se ne varam mislio na to da svako ko je duže vremena u muzici jako dobro zna koliko samo jedan muzičar velikog kalibra može da doprinese pesmi i podigne je na novi nivo, a kamoli kada svira ritam sekcija takvog kalibra. Na primer smiksati deonice koje je svirao ubica od bubnjara i dobiti adekvatan zvučni rezultat je mnogo lakše nego sa nekim relativno dobrim bubnjarem. Jedan od razloga za čuveni "Balkanski bubanj" za koji se obično krive tonci i njihovo neznanje su u stvari sami bubnjari, koji često umeju izvoditi besne gliste, ali ne umeju svirati zaista u funkciji pesme, nemaju dobar balans elemenata bubnja i sl. Kad svira zaista dobar bubnjar, da podigneš samo ambijentalce, a ono već dobar, balansiran zvuk bubnja gde se sve čuje kako treba. Konačno ljudima koji su došli da sviraju an Gibonnijevom albumu nisu date note skinute sa midi basa ili bubnja već su imali svoj udeo u aranžiranju pesama, jer suština kad plaćaš takvog čoveka i jeste da mu daš malo kreativnog upliva.
Sve se slažem i i sve si u pravu! Ja nisam osporio ogroman doprinos vrhunskih muzičara Gibonnijevim albumima, ali sam hteo da kritikujem tezu da su oni jedino što valja na tim albumima i da su oni jedini ili najveći razlog da se sluša Mirakul ili Unza Fibre, na kom čak ni ne znam ko je svirao od tih velikih. Drugim rečima, ja smatram da Gibonnijeve pesme zaslužuju Katchea, Paladina i koga god, jer su izvanredne i neke od njih će trajati veoma dugo. Kada bi bilo dovoljno samo skupiti novce za skupe svirače i dobrog producenta a pritom nemati pesme koje to zaslužuju, onda bi to svi radili, jer - to u ukupnom zbiru i nije tako skupo ako garantuje uspeh ravan Gibonnijevom! Ali takav postupak bi za rezultat dao kič, a mislim da ćemo se ipak svi složiti da ako nečeg nema u Gibonnijevoj muzici, nema trunke kiča i neukusa...
I opet ponavljam kao i u mom prvom postu, ovo je samo moje mišljenje... Svako neslaganje je dobrodošlo!
Dushan_S
21-06-2006, 11:24 AM
Sla?em se, to je tačno. Pesma je su?tina, produkcija svirači i aran?man su ono ?to je dodatno di?e na vi?i nivo.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.